icon

Starostlivosť o zajaca

29. sep 2025

Ahojte kúpili sme zajka. Viete mi napísať všetko ohľadom starostlivosti, atď... Ďakujem

Strana
z2
biba_18
29. sep 2025

😲

anonym_285
Odpoveď bola odstránená
biba_18
29. sep 2025

@anonym_285 bude ...

biba_18
29. sep 2025

treba ti:
veľká klietka s domčekom
miska na vodu a miska na žrádlo. pokiaľ nie sú misky priamo na domčeku, nech sú ťažké
namiesto misky s vodou môže byť aj pitítko . ale to nie každý zajko vie používať, treba ho naučiť ...
záchod
podstielku
kôš na seno
hračky

budeš robiť:
2x denne jedlo
2x denne čistiť záchod
vždy musí mať seno
vždy musí mať vodu
treba ho socializovať
treba sa s ním hrať
treba ho pravidelne vyčesávať a strihať nechty
pravidelne očkovať
olištuj všetky káble kam bude mať prístup
nenechávaj v jeho dosahu nič na čom ti zvlášť záleží ...

nauč sa čo môže a čo naopak nesmie jesť ...

autor
29. sep 2025
@anonym_285
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_285 ďakujem za odpoveď 🤦

anonym_46c5cb
29. sep 2025

@anonym_autor zvolili ste úplne opačný postup. Pred kúpou akéhokoľvek zvieratka treba najprv poriadne naštudovať čo to obnáša - vo všetkých smeroch.
Teraz len rýchlo ujo google

anonym_295eb6
29. sep 2025

@anonym_autor vy google nemáte? 😲

stellarstar
29. sep 2025

Ah bože 🙈 prečo ľudia prv konajú a po tom rozmýšľajú

momi86
29. sep 2025
@anonym_46c5cb

@anonym_autor zvolili ste úplne opačný postup. Pred kúpou akéhokoľvek zvieratka treba najprv poriadne naštudovať čo to obnáša - vo všetkých smeroch.

@anonym_46c5cb stymto uplne suhlasim,,,my sme si tiez cca pred mesiacom kupili zajka,,ale isla som do toho stym ze presne som si zistila co a ako... prv ako som si ho zaobstarala..a este plus v mojom blizkom okoli par ludi chova v byte zajka tak som si aj od nich nejake info pozistovala....

autor
29. sep 2025
@anonym_46c5cb

@anonym_46c5cb kamarátka ho musela dať preč lebo muž má alergiu takže rýchlo hľadala domov. Tak ho mala radšej vyhodit asi 🫣

autor
29. sep 2025
@stellarstar

Ah bože 🙈 prečo ľudia prv konajú a po tom rozmýšľajú

@stellarstar kriste prežívate to tu, ako keby som si adoptovala dieťa. Snáď človek sa vie časom všetko naučiť. Nemám ho ešte doma

stellarstar
29. sep 2025
@anonym_autor

@stellarstar kriste prežívate to tu, ako keby som si adoptovala dieťa. Snáď človek sa vie časom všetko naučiť. Nemám ho ešte doma

@anonym_autor dieťa je ine 🙈

mane01
29. sep 2025

@anonym_autor za mna hlavne treba ho nechat aj vybehat, to nie je zviera nonstop v klietke, plus zajko je tvor spolocensky, ked na neho nebudete mat cas, treba mu zaobstarat kamarata, ale najskor si o tom nieco nacitat.

anonym_46c5cb
29. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_46c5cb kamarátka ho musela dať preč lebo muž má alergiu takže rýchlo hľadala domov. Tak ho mala radšej vyhodit asi 🫣

@anonym_autor V úvode píšeš, že ste si ho KÚPILI.
Tak keď ho máš od kamarátky, hádam tá ťa poučila a poradí čo - ako, na čo je zvyknutý.

kp7333
29. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor predpokladam, ze kamoska ti ho dala aj s klietkou, domcekom, wc, napajackou na vodu a miskami na zradlo. Tiez hadam pridala zopar pokynov.
Krmenie 2x denne zmes granul, bylin, ovsenych vlociek. Seno doplnat do sennika povrch. Vodu menit 1x denne. Zeleninu/salat davat az od 4.mesiaca.
Toaletu raz za den vysypat a na dno nasypat drevene pelety, ktore pohlcuju moc. Klietku vystlat pogumovanym kobercekom (napr. rohozka z pepca), v okoli wc nedavat koberec. Seno zavesit nad wc, misky okolo. Klietku cistit podla potreby.
Kralik je nocny tvor, cez den vacsinou spi, podvecer ho mozes pod dozorom vypustit z klietky, nech sa vybeha. Wc nech ma vtedy poruke. Vacsina z nich sa da hladkat, nosit na rukach. Ak sa im nieco nepaci, daju to patricne najavo. Su hravi, miluju tunely, skryze, preliezky, nieco na hryzenie (konar alebo ciste nemorene drevo)

anonym_5c64e9
29. sep 2025

@anonym_autor Dúfam, že do domu..zajac smrdí jak šlak.Mali sne fuj nikdy viac!

anonym_285
Odpoveď bola odstránená
kiki68
29. sep 2025
@biba_18

@anonym_285 bude ...

@biba_18 No ja neviem, chovali sme zajace, este pred rokmi a vela im nebolo treba, mali aj luxusny vybeh.

kp7333
29. sep 2025
@anonym_5c64e9

@anonym_5c64e9 zajac sam o sebe nesmrdi, je velmi cistotny. Dokonca ani bobky nejak vyrazne nezapachaju. Smrdiet moze jeho pelech, pokial sa priebezne necisti, hlavne ak v nom je rozkladajuci sa moc.

0silvia0
29. sep 2025
@anonym_5c64e9

@anonym_5c64e9 zajacovi treba cistit klietku, moc smrdi, nie samotne zviera.

0silvia0
29. sep 2025

@anonym_autor mne sa nechce vypisovat, ale vzdy som tu nasla, co som potrebovala:
https://www.kralici.cz/

lllaila
29. sep 2025
@anonym_5c64e9

@anonym_5c64e9 tiež mám takú skúsenosť, ale priznávam, bolo to dávno a informácie sme mali len od babky, čo mala riadne zajace. Čiže my sme nevedeli, že králiček sa dá naučiť na záchod, každý deň som umývala klietku a menila komplet podstielku, inak smrdeli. Piliny (ostružiny) zapachali najviac, presedlali sme na pelety, tie zas celú noc hrkotali a búchali. Po roku sme naše dve zajačice darovali ďalej ľuďom, ktorí ich veľmi chceli. No a ešte, jedna narástla do slušných rozmerov, žiadne že zakrslý králik. Druhá bola menšia.

0silvia0
29. sep 2025
@lllaila

@anonym_5c64e9 tiež mám takú skúsenosť, ale priznávam, bolo to dávno a informácie sme mali len od babky, čo mala riadne zajace. Čiže my sme nevedeli, že králiček sa dá naučiť na záchod, každý deň som umývala klietku a menila komplet podstielku, inak smrdeli. Piliny (ostružiny) zapachali najviac, presedlali sme na pelety, tie zas celú noc hrkotali a búchali. Po roku sme naše dve zajačice darovali ďalej ľuďom, ktorí ich veľmi chceli. No a ešte, jedna narástla do slušných rozmerov, žiadne že zakrslý králik. Druhá bola menšia.

@lllaila nase kraliky pouzivali wc, boli kastrovane, neznackovali a behali po obyvacke. Zachody mali dva, jeden v klietke a druhy v obyvacke. Vonali ako seno, ziadny pach. Keby neboli taki demolatori, tak som spokojna. Nasa jedna kralicica sa dozila 11 rokov.

mane01
29. sep 2025
@anonym_5c64e9

@anonym_5c64e9 my mame v byte a vobec nesmrdia, su cisti obaja a velmi cistotni… zrejme ste ich nevhodne chovali.

biba_18
29. sep 2025

@anonym_5c64e9 ale tu ide o králika… králik je druhé najvoňavejšie zviera na svete…

kubkovan
29. sep 2025

My máme zajačika a teda čo potrebuje na začiatok je najhlavnejšie seno, klietka, ťažká miska na kvalitné granule, záchodík a do neho pelety a my máme napájačku, poprípade môžete dať misku na vodu. Doporučujem všetky káble poschovávať 😅 pred klietku minimálne dáky koberček, aby si mohol v pohode behať von a dnu (kvôli jeho bezpečnosti). Ideálny je ale dlhší koberec, kde si môže trocha aj pobehať bez šmýkania na podlahe. Nám sa overilo dať von aj druhý záchodík (to má mačací). Dajte mu aj dáku hračku, nemusíte vôbec kupovať (nám sa teda ani kúpna žiadna neosvedčila, hneď na ňu kašlal) napr. krabica z dákej zasielky, rolka z minutej pásky alebo také. Ešte sa nam osvedčila prepravka (na veterinu, čo má) a do toho pripevniť mačací tunel. Tam sa rád cez deň schová a hrabe si. A nezabudnite ho mojkať, oni sa nezdajú, ale sú to mojkáči, len im trvá kým si zvyknú, samozrejme česť výnimkám. Určite mu doprajte výbeh po byte. My púšťame ako ráno vstaneme a zatvárame, keď ideme spať.

summer138
29. sep 2025
@anonym_5c64e9

@anonym_5c64e9 máme zajaca v byte 9 rokov už má, krásny vek. Denne mu čistíme klietku.

anonym_5c64e9
29. sep 2025
@summer138

@anonym_5c64e9 máme zajaca v byte 9 rokov už má, krásny vek. Denne mu čistíme klietku.

@summer138 Aj uas sa denne čistila aj voňavé piliny či čo to muž kupoval, ale aj tak smrad fuj..chvalabohu to bolo dávno a deti to dávno prešlo a darovali sme ho aj s klietkou ..len nech si to zobrali preč. Akože kým bol malý bil zlatý..len hi vypustili obhrýzol nám všetko.

vilma7
29. sep 2025

Chod do zoochovu všetko ti vysvetlia, pokup čo treba, opýtaj sa kamošky ona vie ako a čo s ním.

Strana
z2