icon

Tipy na výbavu a starostlivosť o šteniatko bullteriera

7. okt 2025

Ahojte, už som tu raz písala asi pred rokom, že toto plemeno mám v pláne si zaobstarať. Tak som sa k tomu dopracovala a práve sa nám naše rezervované štendo narodilo a veľmi sa tešíme, že mu poskytneme nový domov. Samozrejme nič iné nerobím, len si čítam články, sledujem videa aby som sa pripravila na maximum. Ale stále nemám v niektorých veciach jasno, tak som si povedala, že za opýtanie nič nedam a opýtam sa aj tu.
Prvé čo ma zaujíma su nejaké tipy čo na začiatok kúpiť. Take niečo, čo by ma len tak hned nenapadlo. Samozrejme pelech, postroje, bundička na zimu. Su potrebné aj topánočky? Čítala som, že je to fajn, ale neviem, príde mi, že doteraz sa toto vôbec neriešilo a psy prežili v spokojnosti. Ďalej taká plávacia vesta…
Ďalšia vec na čo nemám stále úplne urobený je názor je klietka. Príde mi to ako dobrý nápad, tie argumenty prečo áno dávajú zmysel ale stále je tam take to či tým pes netrpí.
A posledná vec, na ktorej sa neviem zhodnúť s priateľom je, či barf alebo klasika granule konzervy. On tvrdí, že keď ma pes surové maso je hyperaktívny.
A ešte jedna vec, či je potrebný tréning s profesionálom, alebo sa to dá pri zodpovednom prístupe zvládnuť svojpomocne.
Budem rada za každý tip, zdroje čokoľvek.

autor
7. okt 2025

@anonym_autor zmenil sa nadpis, jedna sa o stafordšírskeho bulteriéra

biba_18
7. okt 2025

klietka je fajn, papuče sú hlúposť, barf je lepšie, profesionál tiež ...

anonym_2a179d
7. okt 2025

@anonym_autor Hlavne ze pes na retazi je out ale klietka do bytu je super pre psa.To mu vyclen izbu,lebo je to horsie vazenie ako ta retaz.Podla mna to prezivas horsie ako svoj porod.Topanocky a blbovinky nekupuj,naco su psovi taketo blboviny?Hlavne tym zatazujes zbytocne prirodu kvoli psovi,troska rozmyslaj aj ekologicky.Ani to zradlo neries mozes mu dat co pride.Granule,surove,varene ,po Vas.Hlavne nepehanaj a dolezity je vycvik aby posluchal a nestekal na celu bytovku,takze tam zacni investovat eurace,nie na topanocky a vesticky.

wolf_
7. okt 2025

Topánky sú podľa mňa fajn v určitých situáciách, ale v bežnom živote nepotrebné (nekúpila by som ich len tak).
Plávacia vesta je fajn ak je pes nesmelší (pomôže mu nadobudnúť sebadôveru pri plávaní), má nesprávnu plávaciu techniku alebo v nejakých situáciách z dôvodu bezpečnosti - ale tú by som tiež keď tak kúpila až neskôr, nie ako výbavu dopredu.
Klietka je super (lebo bezpečnosť pri šteňati, učenie režimu, do budúcna naučená schopnosť byť v klietke sa vie využiť pri cestovaní, pri psích akciách, nútený kľudový režim napr po operácii apod), a pes tam určite vôbec netrpí, ak je na ňu správne naučený.
BARF vz granule - určite nie je pes na surovom mäse hyperaktívnejší ani nič podobné. BARF je prirodzená kvalitná strava pre psa, ale len v prípade ak sa do toho rozumiete a viete to správne zostaviť. Hlavne pri šteňati vo vývine by som odporúčala radšej kvalitné granule, ak neviete presne čo a ako s BARFom a potom uvidíte.
A samozrejme sa to dá zvládnuť aj bez profi trénera. V dnešnej dobe plnej možností samovzdelávania určite 🙂 Aj keď jasné, že výcvik/výchova s profi trénerom je vždy efektívnejšia (spätná väzba od dobrého trénera je na nezaplatenie) - ale aj tam treba vyberať, že aký tréner.. je, žiaľ, aj kopec trénerov, cvičákov apod. ktoré sú na nič 🙃

autor
7. okt 2025
@anonym_2a179d

@anonym_autor Hlavne ze pes na retazi je out ale klietka do bytu je super pre psa.To mu vyclen izbu,lebo je to horsie vazenie ako ta retaz.Podla mna to prezivas horsie ako svoj porod.Topanocky a blbovinky nekupuj,naco su psovi taketo blboviny?Hlavne tym zatazujes zbytocne prirodu kvoli psovi,troska rozmyslaj aj ekologicky.Ani to zradlo neries mozes mu dat co pride.Granule,surove,varene ,po Vas.Hlavne nepehanaj a dolezity je vycvik aby posluchal a nestekal na celu bytovku,takze tam zacni investovat eurace,nie na topanocky a vesticky.

@anonym_2a179d prečo sa k tomu vôbec vyjadruješ, keď tieto veci idú evidentne úplne mimo teba?

autor
7. okt 2025
@wolf_

Topánky sú podľa mňa fajn v určitých situáciách, ale v bežnom živote nepotrebné (nekúpila by som ich len tak).
Plávacia vesta je fajn ak je pes nesmelší (pomôže mu nadobudnúť sebadôveru pri plávaní), má nesprávnu plávaciu techniku alebo v nejakých situáciách z dôvodu bezpečnosti - ale tú by som tiež keď tak kúpila až neskôr, nie ako výbavu dopredu.
Klietka je super (lebo bezpečnosť pri šteňati, učenie režimu, do budúcna naučená schopnosť byť v klietke sa vie využiť pri cestovaní, pri psích akciách, nútený kľudový režim napr po operácii apod), a pes tam určite vôbec netrpí, ak je na ňu správne naučený.
BARF vz granule - určite nie je pes na surovom mäse hyperaktívnejší ani nič podobné. BARF je prirodzená kvalitná strava pre psa, ale len v prípade ak sa do toho rozumiete a viete to správne zostaviť. Hlavne pri šteňati vo vývine by som odporúčala radšej kvalitné granule, ak neviete presne čo a ako s BARFom a potom uvidíte.
A samozrejme sa to dá zvládnuť aj bez profi trénera. V dnešnej dobe plnej možností samovzdelávania určite 🙂 Aj keď jasné, že výcvik/výchova s profi trénerom je vždy efektívnejšia (spätná väzba od dobrého trénera je na nezaplatenie) - ale aj tam treba vyberať, že aký tréner.. je, žiaľ, aj kopec trénerov, cvičákov apod. ktoré sú na nič 🙃

@wolf_ a vieš mi odporučiť nejakú literatúru alebo niečo, kde by som si barf naštudovala?
Inak toho sa presne bojím, že natrafíme na nejakeho trénera fušera a skončí to horsie ako keby som psa cvičila sama.

anonym_576cfc
7. okt 2025

@anonym_autor náš zoznam 😁

wiwewa1995
7. okt 2025

Zas to netreba preháňať. Mala som pitbulla a žiadne oblecko ani topánky , na výcvik sme chodili stým že tam bol aj tréner úplne do jeho rúk sme ho nezverili 🙂 a mal aj klietku kvazy ako pelech ale zatváral sa minimálne len keď prišla návšteva s malým dieťaťom aby ich neobskakal a nezbil chvostom 😅 ale on si koľko krát do nej ľahol sám . A barfovala som aj keď môj žalúdok to obcas nedával hlavne pri nepranych drzkach

wolf_
7. okt 2025
@anonym_autor

@wolf_ a vieš mi odporučiť nejakú literatúru alebo niečo, kde by som si barf naštudovala?
Inak toho sa presne bojím, že natrafíme na nejakeho trénera fušera a skončí to horsie ako keby som psa cvičila sama.

@anonym_autor to neporadím, nekŕmim BARFom - mne osobne to nevyhovuje 🙂, tak si netrúfam radiť ani kvalitnú literatúru ohľadom toho.. Ale myslím, že aj tu na MK je na to skupina, tak tam by ti isto poradili 🙂
K výberu toho správneho trénera natočili podcast na youtube "Psichologiecz" (podcast č. #78), a celkovo aj tieto podcasty odporúčam 🙂 A ja osobne si myslím, že keď človek sa aj sám vzdeláva, má aspoň nejaký prehľad a nenechá si úplne kecať do toho nekriticky hneď od akéhokoľvek trénera, tak je nízka šanca, že by mu nejaký na prd tréner "dokafral" psa.

siska012
7. okt 2025

Ahoj , prvé týždne minimálne kŕmiť tým čo chovateľ a potom sa ideálne poradiť s niekým skúseným ak chces kŕmiť barfom ...u šteniatka to nieje len tak
Topánky netreba , plavaciu vestu uvidíte neskôr , teraz ide aj tak zima . Základná výbava pre šteňa úplne stačí obojok , vodítko , náhubok ,misky , hračky a pelech ...
Klietka je fajn ale treba učiť postupne a nie za trest no a tréner nič nepokazíte 😊

autor
8. okt 2025

Ešte jedna vec ma napadla, na ktorú nemám úplne odpoved a z internetov nie som najmúdrejšia. Ako so psom v aute? Existuje klietka do auta, alebo take tie pohodlnejšie varianty - neviem ako sa to volá je to taká plachta ktorá sa zavesí na predné sedačky z jednej strany a z druhej na zadné a vznikne taky priestor pre psa. Príde mi to rozhodne pre psa menej traumatizujúce, ale je tu otázka bezpečnosti. Keďže chceme so psom chodiť aj napríklad na takú aktívnejšiu dovolenku napríklad Slovinsko, Rakúsko ale aj k moru zároveň mame rodinu rozlietanu po celom Slovensku a autom proste budeme cestovať často, už len preto ze teraz idú Vianoce a budeme ich tráviť u rodičov na druhom konci Slovenska. A ako naučiť psa dobre znášať dlhšie cesty autom? Samozrejme časté zastávky, prechádzky, asi ľahšia strava aby mu nebolo zle? Myslím si, že prvá cesta bude pre malé šteniatko určite stred, ale zároveň si myslíme, ze lepšie začať hned aby si navyklo než teraz s ním zachádzať v rukavičkách a keď bude väčší tak zrazu sek a všetko bude inak.

wolf_
8. okt 2025
@anonym_autor

Ešte jedna vec ma napadla, na ktorú nemám úplne odpoved a z internetov nie som najmúdrejšia. Ako so psom v aute? Existuje klietka do auta, alebo take tie pohodlnejšie varianty - neviem ako sa to volá je to taká plachta ktorá sa zavesí na predné sedačky z jednej strany a z druhej na zadné a vznikne taky priestor pre psa. Príde mi to rozhodne pre psa menej traumatizujúce, ale je tu otázka bezpečnosti. Keďže chceme so psom chodiť aj napríklad na takú aktívnejšiu dovolenku napríklad Slovinsko, Rakúsko ale aj k moru zároveň mame rodinu rozlietanu po celom Slovensku a autom proste budeme cestovať často, už len preto ze teraz idú Vianoce a budeme ich tráviť u rodičov na druhom konci Slovenska. A ako naučiť psa dobre znášať dlhšie cesty autom? Samozrejme časté zastávky, prechádzky, asi ľahšia strava aby mu nebolo zle? Myslím si, že prvá cesta bude pre malé šteniatko určite stred, ale zároveň si myslíme, ze lepšie začať hned aby si navyklo než teraz s ním zachádzať v rukavičkách a keď bude väčší tak zrazu sek a všetko bude inak.

@anonym_autor nepozeraj sa na klietku zo svojho ľudského pohľadu 🙂 Pre psa (znova prizvukujem - ak je na to správne naučený) je to jeho bezpečný priestor, útočisko, útulná skrýša, kde je rád. Aj počas tých dlhých ciest je pre takého psa lepšie keď je v svojom "bezpečnom priestore", kde si pospí, poodychuje, je tam rád a v kľude.. Často je práve klietka v aute riešenie pre psov, ktorí cestovanie "nedávajú" - že im tá klietka pomôže. Ja chodím na rôzne kynologické akcie a drvivá väčšina ľudí má psov v aute v klietkach - tréneri apod. snáď všetci. Bezpečnosť je samozrejme tiež naj s klietkou - s takou čo má crash testy, ale tam treba rátať s tým, že to nie je lacná záležitosť. A aj krajiny majú rôzne pravidlá ako ne/možno psa v aute prepravovať a s klietkou myslím nie je nikde problém.
Tak isto keď máte v pláne cestovať kade tade - ak je pes naučený na klietku, tak vlastne kdekoľvek pôjdete mu viete zobrať kennelku a teda preňho "kus domova" -> ľahšie tak pes zvláda nové prostredia, hotely atď atď pretože to jeho miesto chodí vlastne s ním 🙂
Nevravím, že hneď pri prvej ceste šteňa "hodiť" do klietky - na ňu treba naozaj najskôr pekne naučiť. Ale do budúcna je to proste skvelá vec.

autor
8. okt 2025
@wolf_

@anonym_autor nepozeraj sa na klietku zo svojho ľudského pohľadu 🙂 Pre psa (znova prizvukujem - ak je na to správne naučený) je to jeho bezpečný priestor, útočisko, útulná skrýša, kde je rád. Aj počas tých dlhých ciest je pre takého psa lepšie keď je v svojom "bezpečnom priestore", kde si pospí, poodychuje, je tam rád a v kľude.. Často je práve klietka v aute riešenie pre psov, ktorí cestovanie "nedávajú" - že im tá klietka pomôže. Ja chodím na rôzne kynologické akcie a drvivá väčšina ľudí má psov v aute v klietkach - tréneri apod. snáď všetci. Bezpečnosť je samozrejme tiež naj s klietkou - s takou čo má crash testy, ale tam treba rátať s tým, že to nie je lacná záležitosť. A aj krajiny majú rôzne pravidlá ako ne/možno psa v aute prepravovať a s klietkou myslím nie je nikde problém.
Tak isto keď máte v pláne cestovať kade tade - ak je pes naučený na klietku, tak vlastne kdekoľvek pôjdete mu viete zobrať kennelku a teda preňho "kus domova" -> ľahšie tak pes zvláda nové prostredia, hotely atď atď pretože to jeho miesto chodí vlastne s ním 🙂
Nevravím, že hneď pri prvej ceste šteňa "hodiť" do klietky - na ňu treba naozaj najskôr pekne naučiť. Ale do budúcna je to proste skvelá vec.

@wolf_ ďakujem za vysvetlenie 🙂 ešte ta klietka na doma mi príde ako taky fajn pelech, možno je to aj tým, že som to uz videla a pes bol fakt spoko (ešte si aj zatvoril za sebou 🤣). Ale v tom aute mi to prišlo take ze pes v kufri vedľa batožiny… ako keby to bola nejaká vec. Musim sa trošku naučiť ako fungujú tie psie emócie a že nie su vždy take aké mám z tých situacii ja.

wolf_
8. okt 2025
@anonym_autor

@wolf_ ďakujem za vysvetlenie 🙂 ešte ta klietka na doma mi príde ako taky fajn pelech, možno je to aj tým, že som to uz videla a pes bol fakt spoko (ešte si aj zatvoril za sebou 🤣). Ale v tom aute mi to prišlo take ze pes v kufri vedľa batožiny… ako keby to bola nejaká vec. Musim sa trošku naučiť ako fungujú tie psie emócie a že nie su vždy take aké mám z tých situacii ja.

@anonym_autor chápem ťa 🙂 Tiež som na klietku kedysi pozerala cez prsty.. A pes v kufri bol pre mňa chudák.. Takže úplne tvojim pocitom rozumiem.

carolynka
8. okt 2025

Ja by som do zoznamu pridala aj prsiplast, mozno ked dorastie do finalnej velkosti, staffici nemaju radi dazd a mokro

autor
9. okt 2025
@carolynka

Ja by som do zoznamu pridala aj prsiplast, mozno ked dorastie do finalnej velkosti, staffici nemaju radi dazd a mokro

@carolynka to mám určite časom v plane

autor
9. okt 2025

Ešte som včera našla na internete taky sprej, obsahuje to prírodne horčiny tuším a ma sa to striekať na nábytok a iné predmety any to ten pes neokusoval. Mate s tým skúsenosť?

wolf_
10. okt 2025
@anonym_autor

Ešte som včera našla na internete taky sprej, obsahuje to prírodne horčiny tuším a ma sa to striekať na nábytok a iné predmety any to ten pes neokusoval. Mate s tým skúsenosť?

@anonym_autor ja osobne nemám skúsenosť, ale popravde mi to príde ako zbytočnosť 🙃

lb1984
15. nov 2025

@anonym_autor tak mame STB mozno sme "sa stretli" na diskusii min roka kedy som zvažovala a hneď kúpila. Klietku - ok, mala som odporúčané aj ja ale ja som nekúpila. Neľutujem. Pes spi s nami, ked bol stena tak vo svojom pelechu, v aute krasne na zadnom sedadle ked ideme samy na prednom vedla mna, na začiatok postačí hračka od chovateľa. Ak máš STB kupuj len na nete a par hraciek, osobne odporúčam Chuck it lopty tie mi vydržali od stenata su mäkksie cize sa hodia aj na mliečny chrup a on ich miluje doslova, žiaden plysak sa ti neoplatí to automaticky vykucha, kong hracky vydržali tak mesiac, ma aj kong čiernu sériu všetky ostatne skončili na smetisku cize neskocne € na hracky a na prd boli ...., s ruzovou puppy seriou sa moc nehral a ak troska podrastol a bolo to fuc, ciernu seriu nemusí, ma aj tu kost ale preferuje kost z action modrú s výstupkami co mu niekto daroval. Co však zbožňuje od stenata zavesené lano s výstupkami, v roku dostal pneumatiku jedna je zavesena a jedna len tak pohodnena. Ja mam "uchylaka" na papuče takže vyradené po dcerke som mu dala a super su drievka. Osobne barf nepreferujem z dovodu ze sa jedna o priemysel maso napichane ktohovie čím ale budiz ak barf tak len maso ktoré je určené ku konzumácii pre ludi, mna stale upozorňovali ze stena ma byt na granulach ze ta ma vsetko - bullshit za mna ma vsetko v klasickej strave na nej som psy odchovala bez akehokolvek problemu s imunitou, klbmi a neviem cim a ani knihy som nepotrebovala kazdy z tých sa dožil viac ako priemerný vek ....., len bacha STB majú spravidla alergiu na kuracinu. Ten moj ma alergiu na vsetko, cize je na ultrahypo granulach ale čaká nas gastrovysetrenie a uvidime proste ho chcem mat na normalnej strave ... Keďže súčasná doba je o cviciskach a tréningoch slobodne ale za mna vyhodené peniaze, radšej ich investujte do psa a výletov so psom 😉 budeš velmi spokojná sú to zlaticka. Naš je hotelovy pes ☺️ Este aby som poradila neviem z akej CHS mate stena ale moj ma "druhy typ" povahy STB - velmi naviazany na nas, a ochranársky, ľudi i deti si vyberá tj nepusti k sebe každého, žije s ďalšími psami a mačkou ale cudzích neexistuje. Co som sa rozprávala v okolí majú osobnostne STB obdobne len aby si si nemyslela ze si nieco zanedbala ak nebudeš mat nanny dog 😊 a to ten moj od šteňata kontrolovaná socializacia medzi detmi - dcerka je školáčka mala a kazdy den bol s jej spoluziackami vymojkany aj ich zboznoval ale je zanunany cholerik .....