icon

Dodržiavate odporúčaný vek pri detských rozprávkach?

hsara99
9. apr 2025

Ahojte, chcem sa zo zaujímavosti spýtať. Dodržiavate ten odporúčaný vek od akého je daná rozprávka vhodná? Napríklad Šmolkovia na netflixe 7+, Labková partola 2-6r., Zootropolis 8+, Dobrý dinosaurus 6+ a pod. Vymenovala som tie čo u nás najviac “fičia”. Môj syn ma menej ako je odporúčaný vek, napriek tomu tieto rozprávky miluje a ja sa zamýšľam, či sú pre neho vhodné. Či to množstvo strihov, “násilia” a pod. nemôže skôr škodiť? Napríklad Šmolkovia majú otrasný slovník, urážajú sa a nadávajú si. Smaozrejme, syn to pozerá tak max. 30-40min. denne, čo je pre niekoho veľa pre niekoho malo, no zaujíma ma ako to máte doma vy.

andreakotesova
9. apr 2025

Nie. Moje deti nikdy nezaujímala Labkova patrola a podobne rozprávky. Dcéra mala 6 a syn 4 roky, keď boli na Zootropolise v kine. Od malička milujú napr. filmy Marvel a DC 🙂 Nebáli sa ani Pennywise-a. My sme však milovníci filmov, deti to maju v krvi. Rozoznaju fikciu od skutočnosti.

tiezjedna
9. apr 2025

@hsara99 nie. Harryho Pottera vedeli obaja mladší naspamäť v 5 rokoch.

oceanahory
9. apr 2025

@hsara99 Ja ano, sice u nas pozera TV naozaj minimalne, kedze na to naozaj este vek nema (zaciatkom leta bude mat 3 roky), ale pustim mu iba to, co je vekovo pre neho OK napr. Pepa alebo ta spominana Labkova patrola, ktore su odporucane od 2-3 rokov.

silvike
9. apr 2025

@hsara99 Tak ono, ked sama mas pochybnosti ohkadne napr. Smolkov, ze prilis vela nasilia, hrozny slovnik, tak to proste svojmu nepustaj. Ved mamka najlepsie vyciti, ci je dana rozpravka vhodna pre jej dieta alebo nie. Ja som sa malokedy riadila nejakym odporucanym vekom. Vzdy som kukla co to je a podla toho som uvazila ci ano ci nie. Pri krtkovi som napr. nikdy nemala pochybnosti, ani pri psikovi a macicke alebo pri spievankove a plno inych. Ale zas take tie disneyovky u nas absolutnd neficali, ti nie je moj styl, takze toto fakt nemusim. A teda ani detom som to nepustala. Tvoj ma vlastne kolko rokov ?

terezkaarthuramax
9. apr 2025

Záleží co sa v tej rozpravke deje. Počula som ze dieta kvoli rozpravke pokemon vyskocilo z okna..

leeshka
9. apr 2025

tak napr mne sa smolkovia nepacia, presne pre to ako sa tam spravaju a co rozpravaju, takze aj ked by tam je 0+ tak by sa mi nepacilo ak by to pozerali...zootropolis pozerali ale napr mladsi sa boji ale tak on ma 3.5, veze sa pri bratovi...
harryho pottera by som bola najradsej ked by najprv citali ak budu chciet, myslim ze to je pre starsie deti az ale...

galganka
9. apr 2025

Nie. Elsa bola tuším 12+, Minecraft 7+. Je to odporúčanie. Ďalej používame vlastnú hlavu a selekciu.

terezkaarthuramax
10. apr 2025

@leeshka ja som si to nikdy v šmolkoch nevšimla a ako mala som to rada pozerala.. co je nejaká nova verzia?

Ja by som nepustila Maša a medveď nepouživa čarovne slovíčka, v jednom dieli povedala že zdravy 🍌 a ryba su pre deti fuj ale vypražane mňam atď

Na labkovej patrole nevidim nic zle a nevhodne. Dokonca aspon v knizke aj nepriatelovi pomohli.

lenka_vi1
10. apr 2025

@terezkaarthuramax súhlasím, aj keď Masa a medveď sú napohľad fakt pekne obsahovo mi nesedia, Masa vystupuje ako protivna,drzá postava, často robí naprieky takže ja sa s ňou nestotožňujem.

saxana000
10. apr 2025

Nie ale poznam si dieta viem co odignoruje a nad cim by dlho premyslalo.. Elza je v pohode uz od skolky.Potter max po 3ku dalej nedovolim.kvoli vizualu jej ani piratov z Karibiku zatial nedovolim hoci ja som ich v jej veku uz videla ale pozerame spolu napriklad Slub tam veci este nevnima..chodime aj na nove rozpravky do kina Vaiana2 Mufasa tam je to tiez trochu loteria lebo ked idem do kina neviem popredu dej a niekedy to dlhsie spracovava. Disney je celkovo dost masochysta v kazdej druhej rozpravke niekto zahuci.najradsej mame klasicke vecernicky co idu na stv2 vecer a to uz bude mat 9rokov
Kamaratja ma starsie deti a kazdy jeden film ktory pustia detim najprv pozeraju ona s muzom. Viem ze Mulan chceli baby velmu vidiet a rodicia po.dopozerani jednoducho usudili ze nie..

erika237
10. apr 2025

Na ten vek prihliadam ako na odporuceny a orientacny, ale neberiem to zavazne, vsetko pozeravame spolu alebo aspon mam predstavu o com a aka ta rozpravka/program je, takze ked vyhodnotim, ze je to “blbost” tak to zrusim. Mne osobne na niektorych programovh vadi, ake su tie strihy rychle, pride mi, ze vsetko sa tam vsetko mihoce velmi rychlo.

majlo1234
10. apr 2025

Ani nie, ale pozeram s nim, a ked sa niecoho zlakne, vysvetlujem.

lubina
10. apr 2025

@hsara99 ked boli deti male nedodrziavali sme ten vek uplne presne, ale snazila som sa sama posudit, ci to deti pochopia. Lebo nejde o to, ze sa neboja, ale o to aby to chapali, aby vedeli, ze v realite nema nikto viac zivotov, ako v niektorych rozpravkach a pod. Preto podla mna, treba tie rozpravky posudzovat k vyspelosti dietata, vek je tam druhorady.

tajab
10. apr 2025

Na stránke childrenandmedia.org.au majú dobre rozobrane mnohé filmy a seriály, popísané o com je dej a detailne spracované, ktoré časti a prečo mozU byť pre tú, ktorú vekovú skupinu nevhodné.
Pre mňa je to dobrá pomôcka.
Pre.male deti sa mi páčili okrem niektorých už spomenutych matysek a jaja a vcielka maja. Pepa pig ani Masa a medved nie.