icon

Počúvanie alebo čítanie rozprávok pre bábätká. Čo je lepšie?

3. apr 2025

Ahojte,
aky máte názor na pocúvanie rozprávok pre babatka? Ma to nejaky efekt? Alebo je lepsie citanie?

michaella24
3. apr 2025

Ahoj, myslím, že efekt tam nie je veľký, lebo reálne ich ten príbeh nezaujíma, ale robila som to, kvôli tomu, aby počúval môj hlas a zaspal. Chcela som mu vytvoriť takúto rutinu, rozprávka a spať. Teda, vybrala by som si radšej čítanie ako počúvanie. Bábätko vníma hlas, predovšetkým matky. Takže ho to môže upokojiť. Časom som ale prestala, lebo viac vymýšľal miesto spania - ale to už mal asi cez rok a vrátili sme k čítaniu až po nejakom treťom roku cca. No nespí ani teraz pri tom, vypytuje sa na dej, lebo vôbec nepočúva a baví sa inak celý čas, takže nie všetky deti to vedie k spánku 😀

annm81
3. apr 2025

Dieťa potrebuje počuť hlas živého človeka, ktorý hovorí priamo k nemu. Ideálne, ak na seba vzájomne vidia a reagujú. Neskôr, keď je väčšie, môže sedieť rodičovi v lone a ten mu pri čítaní ukazuje obrázky. Mal by tam byť vzajomný kontakt, pretože jazyk je komunikačný nástroj. Púšťať bábätku audioknihy má asi taký význam, ako púšťať mu akýkoľvek iný zvuk. Uškodiť mu to neuškodí, ak má dieťa dostatok kontaktu s rečou skutočne prítomného človeka. Teda áno, čítať alebo rozprávať sa s dieťaťom je nevyhnutné a žiadna nahrávka to nenahradí.

tanicka907
3. apr 2025

Je vedecky dokazane, ze citanie dietatu ma ako jeden z mala metod pozitivny vplyv na zabezpecenie zdraveho mentalneho vyvinu, zvysovanie slovnej zasoby a zlepsenie akademickych vvysledkov, atd atd.

maminecka266
3. apr 2025

pamatat si to nebude urcite, ak mas toto na mysli, ale nijak to neuskodi. babatku je prijemnejsie, ked pocuva tvoj hlas 🙂

tanyan
3. apr 2025

@tanicka907 Tieto aspekty zabezpečí aj púšťanie nahrávok. Čítanie má ako bonus aj známy hlas a možnosť interakcie.

rychenza
3. apr 2025

Čítanie pre bábätká je prínosom, keď počujú hlas blízkeho, učia sa poznať aj ton reči.

adeladulova
3. apr 2025

Ahoj ja som od cca 1,5r -2r hovorila krátke jednoduché rozpravky pri zaspavani do uška, u nás to fungovalo skvelo. Za to knižky sa dalo len pri bdeni, lebo ho obrázky rozptylovali a malo to opačný efekt

jana_eyre_2
3. apr 2025

Čítanie bábätku plne podporujem.. pretože bábätko nevníma dej (resp.obmedzene podľa veku) ale vnima tvoj hlas.. konkrétnej blízkej osoby - to je veľmi dôležité a prospešné..

Ale počúvanie? Môže byť nejaká krátka pesnička že ho zaujme, ale pokiaľ ešte nevníma dej, príde mi to zbytočne zaťažujúce - nebýva tam jeden hlas a ak aj áno, tak sú tam rôzne vklady, ktoré ho môžu prestimulovat (zvuky, tóny atd) neskôr, keď už je dieťa veľké, tak je to občas fajn rozptýlenie, ale stále si myslím že najväčší efekt má čítanie..

christina_petrikova
3. apr 2025

Ja si myslim ze to citanie je predsa len take osobnejsie ako pocuvanie rozpravok 🙂

autor
3. apr 2025

Rada mu citam. Aj ked je malinky a moc nepocuva. Ale obcas by mi dobre padlo keby si rozpravku aj vypocuje. Ci sa tym moze zlepsit slovna zasoba.

slavomira236
3. apr 2025

Mojim som citala vela velmi vela bol to ritual chcelu to..skusila som aj pustit tie cd co boli v lidli to ich nebavilo dokomca sa tych hlasov aj bali...ked mal syn uz 3,4 roky precitala som mu rocne cez 100 knih. A naucil sa citat skoro sam v predskolskej uz vedel..citanie ho bavi dodnes. Momentalne je piatak a pani ucitelka ho chvali ze vidno ze vela cita.

janka_266
3. apr 2025

nahrajte seba akom u čítate a to mu pustite, ja som môjmu zvykla spievať, čo mi napadlo, pri tom aj super zaspal aj sa brutálne naučil texty piesní, niečo čo som mu spievala keď mal 2 roky, mi teraz v 4 rokoch začal spievať sám od seba, až som bola v šoku :D potom, keď už chcel tie jeho pesničky ako fiha tralala miro jaroš a pod, tak sme si začali pesničky púšťať, ale veľakrát ich spievame spolu pri zaspávaní. čítanie u nás nefungovalo, svetlo a obrázky ho rozptyľovali a aj tak len skákal okolo mňa :D skôr chcem čítanie zaradiť ako cielenú aktivitu cez deň, len neviem kedy :D

kiki68
3. apr 2025

Citanie jednoznacne, dieta potrebuje vidiet gestilulaciu a mimiku pri citani. Tomu totiz rozumie este lepsie. Je to ako ked sa ucis jazyk, najtazsi je odposluch napr z CD, alebo telefonat. Ale konverzaciu 1:1 pochopis lahsie, lebo si vsimas tie reakcie. Rovnako je to u deti.

sevrin
3. apr 2025

V útlom detstve som rád počúval rozprávky na audiokazete. Pomáhalo to rozvíjať moju predstavivosť čo malo pozitívny vplyv na vývoj mozgu, vďaka čomu som dnes vzdelaný a inteligentný.

cukroska
3. apr 2025

Bábätko má počuť čo najviac hlas mami ,otca, rodiny a samozrejme neskôr mu čítať. A veľa sa s ním rozprávať od narodenia. Dôležitejšie ako mu čítať ,či nebodaj počúvať. Ja by som to nechala na neskôr. Ale určite si urobte ako to cítite a chcete vy.

cukroska
3. apr 2025

@sevrin Určite si to pamätáš celkom presne už od kolísky 😀