icon

Akú zeleninu a ovocie denne jedávate?

26. dec 2025

Ahojte, denne by sme vraj mali zjesť 400 g zeleniny a ovocia... Zaujímalo by ma, či to dodržiavate a čo každý deň jete? U nás väčšinou šalátová uhorka, paprika a ľadový/rímsky šalát, paradajky, z ovocia jablko, občas banán a pomaranč..ale 400g na osobu denne určite nedávame..

Strana
z2
blanblan
27. dec 2025

Milujem zeleninu a ovocie, neprežila by som bez!😑 Jem všetko, kupujem sezónne a ideálne lokálne. Momentálne červená kapusta, cvikla, čakanka, rôzne tekvice, čierna reďkovka. Z ovocia v zime jabĺčka, hrušky, kiwi, výnimočne na Vianoce aj Litchi z Madagaskaru 😊

bubchen86
27. dec 2025
@anonym_d0724c

@anonym_39d812 prečo? Robím to tak roky, nie síce denne, ale nevidim problém
@bubchen86 som na tom rovnako, mám traumu z toho, ak na grilovačke pre 30 ľudí je jedna misa zeleniny 🙂, mne sa smejú, že mne stačí nakosiť

@anonym_d0724c hej hej mne naposledy vytocila teta na raňajkách vo wellness hoteli , keď som si dala na tanier posledne 3 krúžky uhorky a ona povedala svojmu muzovi ,, ona si da snad všetku tu zeleninu ,, 🤣🤣🤣🤣

slavomira236
27. dec 2025

@anonym_autor ja v lete zjem aj kilo paradajok domacich k tomu este paprika kapia kazdy den uhorka nejaka . V zime paradajky nekupujem ani uhorky z obchodovmne to nechuti tie umeliny Este kapiu obcas alebo tie baby plum praradajky ale to malo. V zime skor mrkva kapusta cvikla brokolica. Tekvicu mam v mraziaku na privarok domacu nastruhanu. Aj papriku nakrajanu do gulasov...

margotka17
28. dec 2025

@anonym_autor často robím mrkvový šalát, kým neminieme svoju úrodu. Inak skôr ovocie jeme, jablká, hrušky zo záhrady. Keď sa minie, kupujeme banány, mandarínky, kiwi.....

margotka17
28. dec 2025
@slavomira236

@anonym_autor ja v lete zjem aj kilo paradajok domacich k tomu este paprika kapia kazdy den uhorka nejaka . V zime paradajky nekupujem ani uhorky z obchodovmne to nechuti tie umeliny Este kapiu obcas alebo tie baby plum praradajky ale to malo. V zime skor mrkva kapusta cvikla brokolica. Tekvicu mam v mraziaku na privarok domacu nastruhanu. Aj papriku nakrajanu do gulasov...

@slavomira236 no tak už aj ja si nakrájam papriku teda do jedla. To dáš čerstvú do sacika a zipsujes? Či blansirujes najskôr?

margotka17
28. dec 2025
@anonym_d0724c

@anonym_39d812 prečo? Robím to tak roky, nie síce denne, ale nevidim problém
@bubchen86 som na tom rovnako, mám traumu z toho, ak na grilovačke pre 30 ľudí je jedna misa zeleniny 🙂, mne sa smejú, že mne stačí nakosiť

@anonym_d0724c jeeeej, u nás by si sa najedla, máme 10 krokov od grilu vyvýšené záhony so zeleninou, tiež často odbehnem a dozbieram do misy. Mám veľmi rada uhorky a reďkovky. Toho roku sme siali 3 x reďkovky 🫣.

slavomira236
28. dec 2025
@margotka17

@slavomira236 no tak už aj ja si nakrájam papriku teda do jedla. To dáš čerstvú do sacika a zipsujes? Či blansirujes najskôr?

@margotka17 papriku najma kapiu davam normalne cerstvu nakrajanu na take hrubsie rezance do gulasov v zime super pod masko

margotka17
28. dec 2025
@slavomira236

@margotka17 papriku najma kapiu davam normalne cerstvu nakrajanu na take hrubsie rezance do gulasov v zime super pod masko

@slavomira236 tak vyskúšam, narežem si tiež do mrazáka. Ďakujem 👍

priscilla07
28. dec 2025

V zime zo zeleniny hlavne kvasenu kapustu. V lete všetko dostupné. Ovocie: jablká banány, citronove šťavy v zime teplé v lete normále. Ešte mi veľmi chutia 100%juice z Lidla čo majú v chladničke aj s dužinou a smoothies ovocné. Tiež rôzne oriešky. Ja nejem mäso ani ryby, tak že určite zjem toho viac.

nikaeli
29. dec 2025

Dnes som upratovala chladničku a našla zabudnuté maliny s čučoriedkami, ktoré som kúpila ešte pred Vianocami. Majú týždeň a vyzerajú, akoby som ich kúpila dnes. Žiadna pleseň, žiadna zmena tvaru. Za mňa veľmi. divné. V lete mi nespracované maliny odtrhnuté v záhrade do dvoch dní začali mäknúť, tiekla z nich šťava, začínali hniť. Takže čo vlastne jeme teraz v zime??

Inak u nás idú jablká, banány, mandarínky, pomaranče, aj keď ja veľmi nie som ovocná. Ja skôr paradajky, papriku, redkvičku, brokolicu, karfiol. Často robím coleslaw šalát z kapusty a mrkvy, tiež cviklový s hráškom a kukuricou.

anonym_162240
29. dec 2025

@anonym_autor 400g je nic. Jedna cela paprika na ranajky, to je cca 200g, 2 stredne mrkvy na chrumkanie s jednym kalerabom, na olovrant - odhadom tiez cez 100g, mozno aj 200… zjest pol kila zeleniny nie je problem
Alebo si na ranajky k chlebiku dam cele 250g balenie cherry rajcin, a stvrt kila mam hned rano.

petuskaa1
29. dec 2025
@lindous

Určite je dôležité mať v strave ovocie a zeleninu, ale takéto čísla z brucha je niečo ako 10000 krokov, čo sa šírilo ako ošiaľ a pritom to bol len reklamný ťah na krokomery 🙂 Nevážim si to, niekedy toho zjeme viac, niekedy menej, záleží čo máme na jedlo a ako máme chuť 🙂 Z ovocia mám rada takmer všetko, to si dám aj len tak hocikedy ako snack, čučoriedky a maliny máme doma takmer stále ku tvarohu alebo na kašu, jabĺčka, banány, pomaranč, citrón, teraz mandarinky tiež dosť, občas mango, ananás, granátové jabĺčko 🙂 Zeleninu čerstvú máme najčastejšie šalátovú uhorku a mix zelených listov, občas si nakrájam kaleráb alebo mladú mrkvu, ale väčšinu zeleniny máme tepelne spracovanú, či už v polievkach alebo do soté hodím, čo nájdem prípadne grilovanú ako prílohu 🙂

@lindous tak reklamný ťah to nieje určite. Choď na interne a zistíš sama.

mamulienka2
29. dec 2025
@bubchen86

Ja zjem denne tonu zeleniny 🤣 milujem ju , hneď ráno obrovsky tanier , zelena paprika , uhorka , redkovky , cherry paradajky , ľadový salat , jarná cibuľka , biela redkovky , kaleráb , chrumkavá červená kapia , ale fakt že kopcom 🤣 k tomu jeden toast , dip tvarohový a varený vajicko 🙏 ja umieram keď ideme niekde von na ranajky a mne donesú na tanier jeden krúžok uhorka a mesiačiky paradajky 😖😳

@bubchen86 tiež som milovníčka zeleniny a ovocia.Bylinné čaje...Hrôza, keď nemám na raňajky zeleninu🙂

ivik4
29. dec 2025

Kazdy den jem paradajky a šalat, niekedy salatovu uhorku. Ovocie nejem vobec lebo ho nemozem ale aj ked by som mohla tak by som nejedla.Nemusim ho. Vynimocne si dam par ks hrozna

lindous
29. dec 2025
@petuskaa1

@lindous tak reklamný ťah to nieje určite. Choď na interne a zistíš sama.

@petuskaa1 ak sa bavíme o tých krokoch, tak číslo 10000 nemá nikde základ, výskumy dnes hovoria o 7000, aby človek znížil riziko kardiovaskulárnych chorôb a vyššie čísla už nemajú výrazný vplyv, čím ale nechcem povedať, že je zlé chodiť viac, hýbať sa viac atď., to určite nie, len že zrovna toto číslo padlo prvýkrát v reklame na krokomer a chytilo sa... a celkovo si myslím, že sa pri zdravom životnom štýle treba riadiť zdravým rozumom a nestresovať sa ešte aj číslami, lebo niekto povedal, že tak sa to vraj má

leuska0910
29. dec 2025

Ovocie si dam tak 1x tyzdenne kusok niecoho, mne to proste nechuti.. zeleninu jem castejsie, najviac papriku a redkovky.

oliviabb
29. dec 2025

Neratam gramy, jablko, mandarinka, pomaranc, kiwi, banan, hrozno, niekedy mrkva, ananas.

oliviabb
29. dec 2025
@nikaeli

Dnes som upratovala chladničku a našla zabudnuté maliny s čučoriedkami, ktoré som kúpila ešte pred Vianocami. Majú týždeň a vyzerajú, akoby som ich kúpila dnes. Žiadna pleseň, žiadna zmena tvaru. Za mňa veľmi. divné. V lete mi nespracované maliny odtrhnuté v záhrade do dvoch dní začali mäknúť, tiekla z nich šťava, začínali hniť. Takže čo vlastne jeme teraz v zime??

Inak u nás idú jablká, banány, mandarínky, pomaranče, aj keď ja veľmi nie som ovocná. Ja skôr paradajky, papriku, redkvičku, brokolicu, karfiol. Často robím coleslaw šalát z kapusty a mrkvy, tiež cviklový s hráškom a kukuricou.

@nikaeli partner robil na farmach v Skotsku. Oberal jahody, maliny. Sama chemia. To iste jablka z Talianska. 15 postrekov. Chodi tam na oberacky. Tento rok sa mu 1x stalo, ze pri dotyku s listami na konaroch dostal taky vysyp na rukach, ze mu z nemocnice museli doniest mast. Takze taketo ovocie, zeleninu jeme.

blackcat8885
29. dec 2025

Určite nezjem 400g za deň ani za 2dni úprimne. Ale najčastejšie jeme paradajky uhorka, šalát, paprika a ovocie bežne jablká banány mandarínky, hrozno teraz v zime. Oriešky akékoľvek máme radi
Moje deti majú najradšej ovocné smoothie jablko banán med alebo aj bez medu. Niekedy jem zeleninu aj každý deň a potom aj týždeň vôbec (surovú) nerátam v polievke apod

modra_kolobezka
29. dec 2025

Zeleninu a ovocie milujem. Ale tie kupovane zimne verzie sa nedaju velmi jest, su uplne bez chuti. Takze v zime skor korenova zelenina, napr. vo vyvare, omackach a pod. A v lete vsetko, co je sezonne

anonym_5d0530
29. dec 2025

@anonym_autor jete vsetko, co ochladzuje.trapite organizmus.treba jest SEZONNE a LOKALNE.nie ovozel z druhej strany sveta🙈🙈🙈

dismonika
30. dec 2025

@anonym_autor paradajky, uhorky, paprika, redkvička, mrkva, kapusta. Ovocie obmieňam podľa sezóny (teraz hurmikaki, jablká, hrušky, čučoriedky, hrozno, kiwi), v lete (melón, jahody, hrozno, čučoriedky, čerešne, figy). Citrusy veľmi nemusím, iba tie mäkké japonské mandarínky.

scila
30. dec 2025

@anonym_autor tak cez zimu samozrejme menej. Nemám potrebu kupovať čučoriedky a hrozno čo k nám letelo cez pol sveta z Peru. V tomto období už naše jablká v pivnici nie sú top stav, ale strúhané s mrkvou ich majú deti radi a v poslednom čase ich chcú denne.
Odkedy sú v obchodoch rajčiny zo skleníkov Žitného ostrova, kde vôňa a chuť tých menších odrôd je super, tak tie kupujem stále. Aj mini šalátové uhorky keď na slovenské natrafím. A pravidelne doma odštavujem pomaranče. Plus klasika banány. Ale 400g denne na hlavu to asi nebude.

anonym_8b6e65
30. dec 2025

Ovocie cely den, nemala by som tolko, ale jem stale a vsetko ovocie, zeleninu menej, ale tiez kazdy den. U nas sa dokupuje ovocie denne, minimalne kilo az 2kg. A to sme dvaja. My sme jako kobylky🙈

anonym_d0724c
9. jan 2026
@anonym_5d0530

@anonym_autor jete vsetko, co ochladzuje.trapite organizmus.treba jest SEZONNE a LOKALNE.nie ovozel z druhej strany sveta🙈🙈🙈

@anonym_5d0530 je mi to fuk, jem to, čo mi chuti a cítim sa po tom dobre a to už vyše 50 rokov, aj keď dodávam, že minimálne polovica je z našej záhrady No v zime tam toho veľa nie je. Nemám dôvod to meniť, ty konzumuj to, čo máš rada ty

tilly
9. jan 2026

Doma jabĺčka, mrkvu, veľa uhorky, v zime, v lete čo je čerstvé.
V Španielsku z trhu lokálne pomaranče, mandarínky, avokáda, obrovské papriky, zo záhrady citróny.

Strana
z2