icon

Priberá sa z magnézia?

8. dec 2025

Ahojte, chcem sa spýtať na skúsenosti. 2 roky beriem magnézium kvôli tetánii ktorá sa mi rozbehla tak zvláštne, v podstate z extrémneho stresu a kolapsu do rôznych príznakov až do tetánie, ktorá ma už dnes nijak neobťažuje, len občas cítim pri strese.
Je pravda že aj viac jem, ale nemám pocit že by to bolo nejako extrémne veľa, iní ľudia zjedia viac, ale o to nejde, neprejedám sa. Každopádne sa aj dosť hýbem, športujem, behám, turistikujem, chodím na prechádzky, skoro každý deň niečo. Avšak za tie 2 roky som pribrala už 8 kg!
Pár dní dozadu som telefonovala s jedným úradníkom lebo sme dotiahli jeden projekt do úspešného konca, riešili sme to rok, a on mi len tak prehodil že som náročný klient lebo som panikár. Tak som mu povedala že som si toho vedomá, pracujem na tom a kedy sa mi to začalo diať. On ma vypočul, povedal mi svoj príbeh, takmer navlas rovnaký (okrem kolapsu sedelo snáď asi úplne všetko), uňho to nazvali vyhorenie a taktiež diagnostikovaná tetánia. Akurát mi povedal že magnézium už dávno neberie lebo za rok pribral 20 kg! Že teda už dal 10kg dole, nič v strave nemenil len to magnezko, že si mám naň dať pozor. Ale on sa teda toľko nehýbe koľko ja, možno práve preto u mňa to bolo "len" 8kg", ale zarazilo ma to lebo doteraz mi nikto nikdy nepovedal že by sa malo z magnézia priberať. Jemu vraj lekár povedal že mu pacienti priberajú po magnezku. Že si mám radšej kombinovať Guajacuran a Persen alebo nejaké byliny, ale magnezko že si on ani nedáva ani dávať nebude a je úplne v pohode.

Strana
z2
majamat
8. dec 2025

to e jes viac, ale nejes za tak vela ( ako si napisala ), este neznamena, ze nemas prebytok kalorii. z Mg sa nepribera.
solezite nie jekolko zjesa le kolko a coho zjes a aj ako sa hybes. ani nevies ako a lhko spadnes do kalorickeho prebytku.

autor
8. dec 2025
@anonym_9d521e

@anonym_autor máš 40 r to je vek kedy sa pomaly spomaľuje metabolizmus.Magnezium za to určite nemôže.Ovocie na večeru nie je vhodné

@anonym_9d521e No len u mňa je večera ešte pred 18:00, to sa ešte môže :D

majamat
8. dec 2025
@simca06022011

@anonym_autor krvne testy su jedna vec, ale kortizol kolise hore dole aj stresove hormony.. proste vela jest, na malo ti travi a to mohol byt problem aj toho pana.. ja ten problem mam, dokonca PCO vraj, inzulinovu rezistenciu a krvne testy mam totalne v poriadku :DD z tych milion odberov som rano mala kortizol vysoky jediny krat aj to som potom isla na nejaky speci odber a ten bol v poriadku..
Toto ti chatgpt napise na to: B) Kortizol v norme, ale chronický stres/nespavosť/životný štýl
Tu býva problém skôr v tom, že:
kortizol je síce „laboratórne normálny“, ale dlhodobo zvýšený v rámci normy alebo je splštený denný rytmus (málo klesá večer), to vie zvyšovať chuť do jedla, zhoršovať inzulínovú citlivosť, zadržiavať vodu a znižovať regeneráciu.
Toto však nie je Cushing – a často sa to nedá potvrdiť jedným číslom z krvi.

Inak zaujimave je to, ze ja som cely zivot od detstva stravovala takmer metodou intermitent fasting, ziadne ranajky... a ako som pridala ranajky a zacala "zdravo" jest, podla okolia teda, lebo to je 3-5x denne sa stopat, to som nikdy predtym nerobila = tak som pribrala.Cize ja si myslim svoje o pravidelnej xkrat denne strave. zaklad je ale mat klud a pohyb a dorziavat kaloricky prijem a ak to chces schudnut tak cez kaloricky deficit. POmaly, vsak zase 8kg nie je taka katastrofa ako 20kg.. ja som zacala kolotoc behani po lekaroch ked som 10kg pribrala za mesiac a to som nic nemenila, vobec sa neprejedala ani nic, dokonca som bola na diete zlcnikovej a okolo babatka lietala :DDD

@simca06022011 ten mytus je uz vyvrateni, hovoria o tom aj vyziv, poradcovia, len verejnost ot este tak neovlada. nemusi sa jest 3-5x. kludne ak niekomu vyhhovuje, aj 1-2x denne staci. takze robis dobre, ak neranajkujes.
udajne ma zaludok samocistiacu schopnost ,a le musi byt prazdny.
udajne ak jes casto, kolise hladina cukru v krvi, co voac skodi,a ko prospieva. to napomaha vzniku cukrovky a metabol sy.
cize v zasade neranajkovat, je zdravsie, ako jest casto a malo. dokonca udajne ani u ludi, co maju zdr. problemy to nemusi byt dobre, take caste jedenie.
tieto vysvetlenia pre mna zneju celkom logicky.

nedavno som pocula o nejakom vyskume, ked testovali na potkanoch, ze davali jednej skupine vela jest a druhej dali kaloricky podobne mnozstvo jedla s tym, ez mali 1-2dni pauzu v tyzdni kedy nejedli vobec a ta skupina s hladovkou mala pecen v pvela lepsom stave, ako ta druha skupina.

anonym_5b767a
8. dec 2025
@majamat

@simca06022011 ten mytus je uz vyvrateni, hovoria o tom aj vyziv, poradcovia, len verejnost ot este tak neovlada. nemusi sa jest 3-5x. kludne ak niekomu vyhhovuje, aj 1-2x denne staci. takze robis dobre, ak neranajkujes.
udajne ak jes casto, kolise hladina cukru v krvi, co voac skodi,a ko prospieva. to napomaha vzniku cukrovky a metabol sy.
cize v zasade neranajkovat, je zdravsie, ako jest casto a malo. dokonca udajne ani u ludi, co maju zdr. problemy to nemusi byt dobre, take caste jedenie.

nedavno som pocula o nejakom vyskume, ked testovali na potkanoch, ze davali jednej skupine vela jest a druhej dali kaloricky podobne mnozstvo jedla s tym, ez mali 1-2dni pauzu v tyzdni kedy nejedli vobec a ta skupina s hladovkou mala pecen v pvela lepsom stave, ako ta druha skupina.

@majamat mam pocit, ze kazdu chvilu sa hovori nieco ine
mne napr. lekar hovori, ze ranajky v ziadnom pripade nemam vynechat, ale asi hlavne kvoli liekom, nech neidu do prazdneho zaludka
a ze napr. nemam zacat den s kavou, tiez nech nie je na prazdny zaludok, lebo to nerobi dobre
a aj na tu hladinu a kolisanie cukru bolo, ze radsej pravidelne a viackrat menej ako len 2krat za den a viac

majamat
8. dec 2025

ked si to vezmeme s matematickeho hladiska, aj ked enviem zohladnit individualne odchylky, len taky hruby prepocet, tak na to,a yb si pribrala 8kg za 2r potrebujes zjes denne v primere o 77kcal viac oproti svojmu vydaju energie, ale teda pravidlene denne 2r.

jedny ranajky ti daju aj ovela viac, ale za dolezite je, kolko jes mimo tie ranajky. samozrjme raz zjes v pohode, ale inokedy das viac aj o 200kcal a uz to ide.

niekde si tusim pislala, ze neriesis kalorie. vsak nemusis, len nakukni priblizne kolko co ma kalorii a teda zjest 70kcal je vel,i jednoduche. toto das raz dva.
s tym oleom to bolo myslelne tak, ze olej sa pridava pri vareni do jedla, teda vseobecne tuk. pod maso a pod. 10ml oleja co je 1PL ma okolo 90kcal. co ti staci an prekrocenie toho doenneho limitu v pohode.
1PL lyzica cukru do kavy ( cize 2čl ) maju okolo 40kcal.
1 tenucky krajec chleba, ci mensi krajec chleba ma cez 100kcal. to fakt ani envie skao sa nazbiera. a teda dolzite je aj zlozenie potravin. bielkoviny sa neukladaju do tukovych vrstiev. cize z toho sa nepribera. na pribratie potrebujes jest tuky a sacharidy.
cize ak by som prepocitavala jedla, aku maju kaloricku hodnotu z ktorej sa mozu rpbit tukove zasoby po odratani bielkovin, tak cukor a olej komplet celu kalorickuhodnotu majutaku, elbo neobsahuju bielkoviny, taky chlieb ( ako ktory ),a le nieco cez 100kca to bude mat, rozok to iste. takze staci pridat nieco taketo na ranajky k svojej veznej spotrebe a pravidelne a uz ti to urobi tie kg navyse.
dalo yb sa polemizovat aj nad prilohami k obecu a pod. toho je vela. ci si das 100g,a lebo 200g ryze je itiez podstatne, ci jes knedle, alebo si das radsej zemiaky. tam je vleky kaloricky rozdel na 100g.

majamat
8. dec 2025
@anonym_5b767a

@majamat mam pocit, ze kazdu chvilu sa hovori nieco ine
mne napr. lekar hovori, ze ranajky v ziadnom pripade nemam vynechat, ale asi hlavne kvoli liekom, nech neidu do prazdneho zaludka
a ze napr. nemam zacat den s kavou, tiez nech nie je na prazdny zaludok, lebo to nerobi dobre
a aj na tu hladinu a kolisanie cukru bolo, ze radsej pravidelne a viackrat menej ako len 2krat za den a viac

@anonym_5b767a to an, ale vezmi si, ze clovek si niektore veci vie aj na sebe odpozorovat. ja ked som jedla pravidlene, citila som sa preplnena a mala som casto aj zapchu. tak to asi take dobre nebude.

ked sa to tak vezme, nase travenie bol ovplyvnene aj tym, co bolo v davnej minulosti a kedysi ludia nemali jedlo stale. jedli vo fazach hoci sa doba zmenila, ale to ako ziejme ma praveze aj nasledky. narusena crevna mikrobiota, stukvatena pecen u mnohych ludi, vela ludi ma nadvahu a pod. a samozrejme aj mali poihybu. jendozancne mame zly ziv, styl.

autor
8. dec 2025
@majamat

ked si to vezmeme s matematickeho hladiska, aj ked enviem zohladnit individualne odchylky, len taky hruby prepocet, tak na to,a yb si pribrala 8kg za 2r potrebujes zjes denne v primere o 77kcal viac oproti svojmu vydaju energie, ale teda pravidlene denne 2r.

jedny ranajky ti daju aj ovela viac, ale za dolezite je, kolko jes mimo tie ranajky. samozrjme raz zjes v pohode, ale inokedy das viac aj o 200kcal a uz to ide.

niekde si tusim pislala, ze neriesis kalorie. vsak nemusis, len nakukni priblizne kolko co ma kalorii a teda zjest 70kcal je vel,i jednoduche. toto das raz dva.
s tym oleom to bolo myslelne tak, ze olej sa pridava pri vareni do jedla, teda vseobecne tuk. pod maso a pod. 10ml oleja co je 1PL ma okolo 90kcal. co ti staci an prekrocenie toho doenneho limitu v pohode.
1PL lyzica cukru do kavy ( cize 2čl ) maju okolo 40kcal.
1 tenucky krajec chleba, ci mensi krajec chleba ma cez 100kcal. to fakt ani envie skao sa nazbiera. a teda dolzite je aj zlozenie potravin. bielkoviny sa neukladaju do tukovych vrstiev. cize z toho sa nepribera. na pribratie potrebujes jest tuky a sacharidy.
cize ak by som prepocitavala jedla, aku maju kaloricku hodnotu z ktorej sa mozu rpbit tukove zasoby po odratani bielkovin, tak cukor a olej komplet celu kalorickuhodnotu majutaku, elbo neobsahuju bielkoviny, taky chlieb ( ako ktory ),a le nieco cez 100kca to bude mat, rozok to iste. takze staci pridat nieco taketo na ranajky k svojej veznej spotrebe a pravidelne a uz ti to urobi tie kg navyse.
dalo yb sa polemizovat aj nad prilohami k obecu a pod. toho je vela. ci si das 100g,a lebo 200g ryze je itiez podstatne, ci jes knedle, alebo si das radsej zemiaky. tam je vleky kaloricky rozdel na 100g.

@majamat Fuuu tak toto je na mňa príliš komplikované, ďakujem za výklad :D Nie, na kalórie ako také neverím, ale zloženie, množstvo, kvalitu jedla áno. Telo je komplex, strava tiež. No tým že ja veľa športujem a posledného pol roka sa ozaj nešetrím, tak som myslela že mi to pôjde dole a nie hore. A už dávno je potvrdené, že aj po niektorých liekoch sa priberá a to nie sú žiadne kalórie, stačí len že trochu spomalia metabolizmus a už to ide, tak premýšľam čo mi povedal ten chlapík, či to magnezko tiež nemôže hrať rolu, keďže upokojuje nervovú sústavu môže to viesť k upokojeniu iných procesov, neviem. Len mi to prišla zaujímavá informácia nad ktorou som doteraz nepremýšľala. Ale na druhej strane, z tohto pohľadu aj guajacuran a Persen, ktorý tiež spomínal, keďže upokojujú nervovú sústavu, by mali spôsobovať to isté, logicky...

anonym_aa8ece
8. dec 2025
@anonym_autor

@majamat Fuuu tak toto je na mňa príliš komplikované, ďakujem za výklad :D Nie, na kalórie ako také neverím, ale zloženie, množstvo, kvalitu jedla áno. Telo je komplex, strava tiež. No tým že ja veľa športujem a posledného pol roka sa ozaj nešetrím, tak som myslela že mi to pôjde dole a nie hore. A už dávno je potvrdené, že aj po niektorých liekoch sa priberá a to nie sú žiadne kalórie, stačí len že trochu spomalia metabolizmus a už to ide, tak premýšľam čo mi povedal ten chlapík, či to magnezko tiež nemôže hrať rolu, keďže upokojuje nervovú sústavu môže to viesť k upokojeniu iných procesov, neviem. Len mi to prišla zaujímavá informácia nad ktorou som doteraz nepremýšľala. Ale na druhej strane, z tohto pohľadu aj guajacuran a Persen, ktorý tiež spomínal, keďže upokojujú nervovú sústavu, by mali spôsobovať to isté, logicky...

@anonym_autor častou príčinou naberania tuku na bruchu je stukovatená pečeň, okolo 40tky to začína ak si ju pravidelne nečistíme, spomaľuje to metabolizmus. Zaraď potraviny, ktoré pečeň čistia a regenerujú pestrec, grapefrut...

simca06022011
8. dec 2025
@majamat

@majamat no ja som jasny priklad, vzdy som roky dlhe jedla vtedy ked som bola hladna, nik u nas v rodine neriesil ak neratam nedelu kto co kedy jedol ani ked sme boli deti.. az ked som si nasla terajsieho chlapa, tak to same hukacky od nich.. a jest treba a toto a hento.. a vsetci nadvaha... :D

anickaaa6aaa
8. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_autor hm píšeš, ze na kalórie neveríš… čo tak akože chceš veriť neveriť. Každé jedlo ma svoju energetickú hodnotu, teda kalórie a platí jednoduchá rovnica že ak je príjem vyšší ako vydaj tak budeš priberať. Aj keď tebe sa bude zdať skladba jedla ok.

rozculena
8. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_autor neveríš na kalórie? Tak sa nečuduj,že si pribrala.

majamat
8. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_autor neverit na kalorie mi tiez pride ako nezymsel, to predsa nei ej o viere, to ej fakt potraviny maju energiticku hodotnou, pre ktoru ich jeme, okrem ineho a my mame energeticky vydaj, preot teda jeme potraviny.
ak prijmes viac anergie ako ti treba, uklada sa. to su fakty, nie viera v boha.

ak to myslis tak, ze nemas zaujem pocitat kalorie, to ej ina vec. to nie je o tom,c i na ne veris, alebo neveris, to ej o tom aku cestou chces ist an udrzanie vahy.

a teda ty budes vo faze prebytku, suhlasim, ez oranizmus treba bra tkoplexsne, ale poctiatnie kalorii nie je o tom, ez sa berie jednostranne, ale o tom, ze je to zaklad na ktorom postavist ten ko plexny pristup. niekde zacat treba. pri chudnuti totiz nevies absolutne zistit co vsetko a akym sposobom ti organizmus ovplyvnuje.

co sa tyka magnezia a priberania. neveris na kalorie, ale pozastavujes sa nad neicim tak enzmyselnycm ako rpiberanie z magnezia.
magnezium je prvok potrebny pre nas oranizmus. nie neukludnuje nervovu sustavu, to je dost laicky nazor. magnezko nei je sedativum. magnezko je prvok, ktory telo potrebuje aby funhgovalo normalne a teda ak ho nema, nefunguje dobre, ak ho ma, funguje ako ma. ak ma niekto problems fungovanim nervovej sustavy a zacne brat magnezium, nedojde k ukludneniu, iba k zlepseniu procesov, resp k normalizovaniu procesov medzi nervovymi bunkami. viacre taketo mineralne latky su dolezite pre prestup impulzov medzi nervovymi bunkami, to je biochemia organizmu. ak ich amme nedostatok, tak toto sa narusi, ak sa dopnia, pricesy sa neukludnia, len budu fungovat spravne.
nespravna funkcia nervoveho systemu vedie k priznakom, ktore mozu byt aj vo forme depresii a nepokoja. no nepokoj nie je to, na co magnezko posobi, nepokoj je priznak, dolsedok toho procesu,c o sa deje, co funguje nespravne.
trosku to zosumarizujem.
proce - vedie k priznakom, magnezko ovpylvnuje proces, ktory sa zlepsi, cize nevedie to k priznakom. neukludnuje.

majamat
8. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_autor este k tmy kaloriam. ja som ti o noch nerozpisovala preto,a by si cih pocital. bolo to len na to,a by si pochopila, ze staci malo na to,a by si pribrala tie 4kg rocne.

biglovemom
8. dec 2025

Nie nie je to z magnezka .vyzrala si sa 🤷🏼‍♀️

anonym_b29660
8. dec 2025

@anonym_autor nie, nepribera sa z magnezia, to ti garantujem. Ani vodu nezadrziava, ani nezvysuje chut do jedla. Vo vyssich mnozstvach skor prehana. A Guajacuran nie je nahrada magnezia. Magnezium sa neda v tele nahradit.

miselka257
8. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_9d521e No len u mňa je večera ešte pred 18:00, to sa ešte môže :D

@anonym_autor priberať môžeš aj z toho, že ješ málo a každý deň iný počet kalórií a samozrejme aj vekom idú kilá hore, kým nešportuješ pravidelne, pôjdu kilá hore bohužiaľ 🙂 inak ti spaľuje v 20 rokoch ako v 40 🤔 a keď ješ posledné jedlo o 18:00, chodíš spať o 20:00? odporúča sa jesť 2 hodiny pred spánkom... a keď sme pri kalóriách, rátajú sa aj tie, keď len odjedáš z čokolády/orieškov a pod., alebo keď pripravueš obed a ochutnávaš, či máš dosť korenín v jedle 😀

renesance80
8. dec 2025

@anonym_autor nepribera beriem ho roky kazdy den , pribera sa z prejedania

autor
8. dec 2025
@majamat

@anonym_autor neverit na kalorie mi tiez pride ako nezymsel, to predsa nei ej o viere, to ej fakt potraviny maju energiticku hodotnou, pre ktoru ich jeme, okrem ineho a my mame energeticky vydaj, preot teda jeme potraviny.
ak prijmes viac anergie ako ti treba, uklada sa. to su fakty, nie viera v boha.

ak to myslis tak, ze nemas zaujem pocitat kalorie, to ej ina vec. to nie je o tom,c i na ne veris, alebo neveris, to ej o tom aku cestou chces ist an udrzanie vahy.

a teda ty budes vo faze prebytku, suhlasim, ez oranizmus treba bra tkoplexsne, ale poctiatnie kalorii nie je o tom, ez sa berie jednostranne, ale o tom, ze je to zaklad na ktorom postavist ten ko plexny pristup. niekde zacat treba. pri chudnuti totiz nevies absolutne zistit co vsetko a akym sposobom ti organizmus ovplyvnuje.

co sa tyka magnezia a priberania. neveris na kalorie, ale pozastavujes sa nad neicim tak enzmyselnycm ako rpiberanie z magnezia.
magnezium je prvok potrebny pre nas oranizmus. nie neukludnuje nervovu sustavu, to je dost laicky nazor. magnezko nei je sedativum. magnezko je prvok, ktory telo potrebuje aby funhgovalo normalne a teda ak ho nema, nefunguje dobre, ak ho ma, funguje ako ma. ak ma niekto problems fungovanim nervovej sustavy a zacne brat magnezium, nedojde k ukludneniu, iba k zlepseniu procesov, resp k normalizovaniu procesov medzi nervovymi bunkami. viacre taketo mineralne latky su dolezite pre prestup impulzov medzi nervovymi bunkami, to je biochemia organizmu. ak ich amme nedostatok, tak toto sa narusi, ak sa dopnia, pricesy sa neukludnia, len budu fungovat spravne.
nespravna funkcia nervoveho systemu vedie k priznakom, ktore mozu byt aj vo forme depresii a nepokoja. no nepokoj nie je to, na co magnezko posobi, nepokoj je priznak, dolsedok toho procesu,c o sa deje, co funguje nespravne.
trosku to zosumarizujem.
proce - vedie k priznakom, magnezko ovpylvnuje proces, ktory sa zlepsi, cize nevedie to k priznakom. neukludnuje.

@majamat no tomuto rozumiem len som to napísala zjednodušene 😄 áno keď poviem že na kalórie neverím tak myslím presne to počítanie, kalkulačky, zapisovanie. To mi príde na úrovni stres. Nie že neverím na to že množstvo jedla ovplyvňuje priberanie, len to každému funguje inak v strese či v kľude, nie je to len o kalóriách, a áno keď si dá človek z nedostatku magnézia prebytok, môže sa to prejaviť na nervoch a tým pádom aj na ostatných procesoch. Mimochodom... Začala som si ak soliť jedlo lebo pri mojom výkone a žiadnom solení som mala chronický nedostatok sodíka, magnezka som mala v krvi dosť. Aj tak mi doktor povedal že mám magnézium jesť. Jediný človek čo ma upozornil na ten sodík bol očný lekár...

autor
8. dec 2025
@miselka257

@anonym_autor priberať môžeš aj z toho, že ješ málo a každý deň iný počet kalórií a samozrejme aj vekom idú kilá hore, kým nešportuješ pravidelne, pôjdu kilá hore bohužiaľ 🙂 inak ti spaľuje v 20 rokoch ako v 40 🤔 a keď ješ posledné jedlo o 18:00, chodíš spať o 20:00? odporúča sa jesť 2 hodiny pred spánkom... a keď sme pri kalóriách, rátajú sa aj tie, keď len odjedáš z čokolády/orieškov a pod., alebo keď pripravueš obed a ochutnávaš, či máš dosť korenín v jedle 😀

@miselka257 športujem asi tak často a v takom tempe že mi v rodine nadávajú že to preháňam a že či chcem zas skolabovať... Takže asi viac ako je na ženu v mojom veku bežné. Žiaľ dieťa sa nedarí tak čo budem doma sedieť a čakať na zázrak? Mám sedavé zamestnanie takže utekám von kedykoľvek sa dá.
Spať chodím okolo desiatej, keď sa moc odpálim tam aj skôr.

autor
8. dec 2025
@biglovemom

Nie nie je to z magnezka .vyzrala si sa 🤷🏼‍♀️

@biglovemom hahaha tak takto to bude 🤣🤣🤣

majamat
8. dec 2025
@anonym_autor

@majamat no tomuto rozumiem len som to napísala zjednodušene 😄 áno keď poviem že na kalórie neverím tak myslím presne to počítanie, kalkulačky, zapisovanie. To mi príde na úrovni stres. Nie že neverím na to že množstvo jedla ovplyvňuje priberanie, len to každému funguje inak v strese či v kľude, nie je to len o kalóriách, a áno keď si dá človek z nedostatku magnézia prebytok, môže sa to prejaviť na nervoch a tým pádom aj na ostatných procesoch. Mimochodom... Začala som si ak soliť jedlo lebo pri mojom výkone a žiadnom solení som mala chronický nedostatok sodíka, magnezka som mala v krvi dosť. Aj tak mi doktor povedal že mám magnézium jesť. Jediný človek čo ma upozornil na ten sodík bol očný lekár...

@anonym_autor ak si dobre pamatam, to kolko mas Mg v krvi nehovori nic o tom kolko ho mas v organizme. neiktore zozky nema vyznam v krvi vysetrovat.
a teda ani pri nadbytka sa urcite nepribera, skor tam byvaju prejavy, ktore by mohli viest k chudnutiu.

autor
8. dec 2025
@majamat

@anonym_autor ak si dobre pamatam, to kolko mas Mg v krvi nehovori nic o tom kolko ho mas v organizme. neiktore zozky nema vyznam v krvi vysetrovat.
a teda ani pri nadbytka sa urcite nepribera, skor tam byvaju prejavy, ktore by mohli viest k chudnutiu.

@majamat okej, o to mi šlo v otázke, môžem pokojne brat ďalej, no stres.

kristiii
8. dec 2025

@anonym_autor nie, z magnézia sa naozaj nepriberá. My ho berieme v práci snáď 90% žien a nepriberá žiadna. Rovnako ako sa nepriberá ani z Béčka (to ti môže akurát zvýšiť chuť do jedla, ale to už je o každého vôli, koľko toho jedla zje). Priberá sa buď z kalorického prebytku alebo naopak nedostatku, kedy si telo ukladá zo stresu zásoby). V tvojom prípade za mňa ťažko povedať, ktorý si prípad, lebo ten tvoj jedálniček mi príde dosť biedny a hlavne amatérsky. Na jednej strane sa vyhýbaš mliečnym výrobkom, ktoré obsahujú bielkoviny, na druhej jes na večeru ovocie, ktoré by sa malo jesť ideálne doobeda. Skús si proste niečo naštudovať o zdravej strave, skús tie kalorické tabuľky, stačí na mesiac a žiadny stres okolo toho (len aby si zistila, koľko kalórií denne by si mala prijať a koľko ich cca reálne prijmes plus aby si vedela zloženie svojej stravy, teda či u teba prevládajú sacharidy miesto bielkovín, čo si myslím, že v tvojom prípade bude platiť). Behom mesiaca v pohode vychytáš svoje zlé navyky a naučíš sa na tie správne. Mám s tým skúsenosť.

yoginka231
9. dec 2025

Boze moj a a takyto vzdelani uradnici tu behaju. Z magnezia sa nepribera. Pribera sa z toho ked mas viac kalorii ako vydaju. Jednoducho vela papas, hlavne kaloricke veci.

autor
10. dec 2025
@yoginka231

Boze moj a a takyto vzdelani uradnici tu behaju. Z magnezia sa nepribera. Pribera sa z toho ked mas viac kalorii ako vydaju. Jednoducho vela papas, hlavne kaloricke veci.

@yoginka231 V podstate nejem jediné čoho jem viac ako predtým sú raňajky - vajíčka. Každopádne mne nejde do hlavy to moje priberanie, vždy som mala problém pribrať, mohla som zjesť aj koňa a stále som chudla. Možno preto že mám obrovský výdaj. No už teraz nie je tak obrovský ako býval, ale oproti iným ľuďom je stále obrovský. Takže neviem. Preto sa zamýšľam aj ja že či v tom nemôže byť aj niečo iné ako len zo že som pridala vajce na raňajky.

Strana
z2