Ako fungovať pri deťoch?
Ahojte,
odjakživa som typ sovy - deň prehybernujem v mrákotách a po zotmení do mňa vojde tisíc voltov energie a kludne fičím do 2:00 hod. Pri starostlivosti o malé deti je to dosť kontraindikačné 🙈, tak prosím o podobne postihnuté osoby o radu. Ako sa prenastaviť na fungovanie v opačnom garde, čiže fičať od skorého rána? Je jedno, kedy idem spať, aj keď zaspím s deťmi o 20:00 rovnako cez deň trpím únavou. A aj keď spím len štyri hodiny, rovnako ma ďalšiu noc chytí výbuch energie. Zatiaľ si dávam dve kávy, ale kvôli kojeniu nechcem piť viac ani brať nejakú ďalšiu povzbudzujúcu chémiu.
Ďakujem.
Neporadim ti, iba chcem vyjadrit pochopenie. A precitaj si knihu Preco spime. Aby si pochopila, preco takto fungujes a ze to nie je nic "zle", ani chore, len mas proste smolu, lebo nie si vacsina. Ale je to evolucne dane, aby "kmen" prezil. Totiz kmen bol vzdy najzranitelnejsi v noci a preto bolo nebezpecne, aby vsetci spali v rovnakom case. Preto cast ludi je nastavena tak, ze dokazu fungovat prave vecer a v noci a pochopitelne, je ich mensina.. A potom su tu ranne vtacata, ktore vstavaju o 4 rano bez problemov.. Neda sa to "prenastavit", ako ti casto budu ludia radit. Tvoj cyrkadianny rytmus je proste iny, ako maju ranne typy. Nic s tym nespravis, ba ak sa budes snazit to nejako zmenit, tak sa ti moze stat, ze budes mat so spankom problemy a to nechces.. Ja to mam velmi podobne, som v mrakotach do takej 9:00. Ak nieco niekto odo mna chce pred 9:00, som nevrla a neprijemna, lebo vsetko usilie vynakladam na zakladne zivotne funkcie 😂😂😂 Bohuzial, spolocnost je nastavnea na to ranne fungovanie a tak sa cely zivot prisposobujeme prave my nocni vtaci.. S detmi to treba len prezit. Moj je nastastie tiez nocna sova a tak v tomto som to mala jednoduchsie v tom, ze cez RD sme vstavali obaja okolo 8:00 a vyhovovalo nam to..
Ja som taka bola pred detmi, ale pri detoch som o 19-20 KO...teda najma teraz, ked je uz vtedy tma. A je mi jedno, kedy idem spat, rano sa vymotat z postele je najhorsia cast dna...Cez den nemam problem normalne fungovat, ale rano vstat, ci o pol 7, ci o 8, to je proste pre mna tazke
@kliatana ako konkretne myslis prenastavit rezim?
@akvi dakujem pekne za vysvetlenie. Mna budha potrestal este aj tym, ze starsie dieta vstavalo prve tri roky zivota o stvrtej rano....co ti budem vypravat 🤣
@mimi3008 dakujem za ucast.
Jzs, no tak to je fakt na slučku, ak dieťa vstáva tak skoro 😅🙈 No nič, len prežiť dáko.
Áno poznám ja som taká istá.Myslim si,že dôvodom tvojej únavy je nesprávny počet hodín,ktoré spis.Ked ideš spať skoro s deťmi tak spis priveľa.Ak naopak chodíš spať o 3 ráno tak spis malo.Skus ísť niečo medzi.Proste každý máme určitý počet hodín,koľko je ideálne pre nás spať.Ja mám 5- 6 hodin
@akvi konečne niekto, kto tomu rozumie.Tiez som sova a jediné šťastie, že dieťa tiež bolo a aj jej to zostalo.Chodila spávať okolo 21- 8-9.Ja som včera do 01 robila na PC a teraz vstávam🙂len ráno som vychytala dcéru do školy a dala si raňajky a zalahla.
Autorka neviem bojujem s tým 15 r.aj, keď večer zaspím v normálnom čase 22-23 ráno 06-07 som az do obeda unavena.Minule som počúvala niekoho čo sa zaoberá spánkom, že pravidelné vstávanie a zaspávanie v dĺžke 3 t by to mohlo trocha upraviť, ale sova bude vždy sovou a skovranok bude najvýkonnejší ráno a poobede unavený a čakať na večer.
Inak neviem poradiť trpím fungujem na čaji, káve a čakám na poobedie nech ozijem.Praca kedy som vstávala 5:15 bola pre mňa utrpením a poobede som si musela chvíľu ľahnúť.Ked Ta tak unavuje vstávanie pospi si s nimi poobede.Ja si myslím, že ten biorytmus neoklames
Ale aj moji rodičia sú sovy my to asi máme v rodine🙂
@doriiis dakujem
@luccija dakujem. Obedny spanok s detmi nemozem, vtedy mam co robit okolo domacnosti. Skusim nejako presne nastavit ten spanok, ale mne sa do pol noci neda zaspat. Proste hlava fici na plno.
Toto presne ma aj môj mužík. Síce normálne funguje cez deň ale hocikedy ho večer chytí aktívna chvíľka a ja čo už spím na nohách by som ho najradšej poslala kade ľahšie.
On to vyriešil tak že má nejaké obľúbené filmy, ktoré už vie pomaly naspamäť. Pustí si ich potichu a vypne obrazovku a vníma len ten zvuk, zaspí behom chvíľky a potom sa len presunie ku mne do postele.
Ten poobedny spanok by mohol fakt pomoct. Ta chvilka vie velakrat pomoct, myslim si, ze sa da najst si kratky cas na kratky odpocinok.
Aspoň to pár x skús poobede si zdriemnuť a uvidíš rozdiel, keď nie venuj sa domácnosti🙂
Ja som sa mala narodiť niekde na juhu Európy a žiť ich rytmus života🙂
Mne toto nastavenie vadí aj firmy, kancelárie väčšinou fungujú na tento ranný režim moja dcéra od prvej triedy začínala v škole 7:20 a vstávala 06
Ono je to niekedy zaujímavé mam kamarátku čo vstáva 04 robí z domu ráno upratuje, o 7 má navarené niekedy už medzitým nepracuje, ale večer 19-20 ide spať.Ak sa máme s nimi cez víkend stretnúť dávam si budík nech skôr raňajkujem obedujeme, lebo my obedujeme okolo 14 a to oni už od 12:10 čakajú nachystani
@luccija ved toto. Niekde som citala, ze nastavenie zivota na 8:00 treba byt v skole, v praci uz davno nezodpoveda sucasnemu stylu zivota. Vraj to pochadza z cias Marie Terezie, ked lud fungoval viacmenej s vychodom a zapadom slnka a teraz to len sposobuje spankove deprivacie detom, rodicom, zbytocne ranne stresy a podrazdenie. Moj muz pochadza z juznej EU a fakt je to tak lepsie pre biorytmus. V ich krajine je normalne vyraz "skoro rano" (myslia tym asi do 10:00 hod 🤣) synonynom hrozy. Akoze "preco sa ma to pytas "skoro rano" ? 😂.
Ježiši, baby, to je celé o mne 🙈 Čistá sova. Počas školského roka trpím, lebo musím vstávať o 05:30 - des a hrôza! A presne južanský štýl života, to som ja 🙈
Vyhľadajte si Tomáša Eichlera. Je to mladý nadšený vedec, ktorý sa venuje spánku a má zaujímavé prednášky a rozhovory.
@katrinka8 , zeny sovy, vsak zorganizujme vzburu a podme do tankoch do parlamentu, ze zivot nesmie zacat pred 9:00! 💪 Urcite by sme nasli vela sukmenovcov.
@finett dakujem, pozriem
@evamarek77 presne.
To nastavenie zivota na "rano", to je preto, lebo naozaj vacsina ludi je produktivnejsia prave rano. Takze ostatni sa musia prisposobit. Uplne najvyraznejsi nesulad je u pubertakov - u nich sa to posuva prave do tych nocnych hodin a mnohym rodicom to sposobuje hlavybol, ked vidia, ze pubis este o polnoci culy a aktivny. Je to NORMALNE. Preto obzvlast deti na 2.stupni ZS a na SS by mali mat posunute vyucovanie aspon na tu 9-tu. Lenze akosi tieto vyskumy vsetci ignoruju. Potom sa ucitelia stazuju, ze deti su nesustredene a pod. No budit pubisa o 6-7 rano a nasledne ocakavat vykon, to je to iste, ako ked by vacsine dospelych kazali vstavat o tretej rano a ocakavali vykon. Tiez to proste nepojde.. Dnesna doba je dobra aspon v tom, ze clovek naozaj nemusi byt nutne v zamestnani, kde sa vstava skoro. Ja som strasne rada, ze nemusim rano vstavat, u mna miera stresu sposobovana rannym vstavanim bola vzdy neunosna. strasne sa mi ulavilo, ako vstavat nemusim..
@akvi ktovie, ci vsade vo vyspelom.svete zacina skola o 8:00
V UK o 9tej a koniec 15 stej rovnako vsetci
Som taká istá, do minimalne 10tej ráno nepouzitelna, ale v noci fungujem do jednej v pohode. Blbe je, že deti vstávajú ráno okolo 7mej, čiže vyspávať sa moc nedá. Neda sa mi to zmeniť, jednoducho tiež pred 23-24h v noci neviem bežne zaspať. 🤷♀️
Baby, môj tréner zistil, že toto u mňa spôsobuje najväčšie priberanie. Ja tiež dokážem žiť do noci a ráno som ako zombie. Keďže musim vstávať s deťmi do skolya škôlky tak spávam veľmi málo. Keď spím málo zožeriem aj slona lebo musím niekde tu energiu dohnať. Vôbec mi nevadi, že nespím cez deň, príde 19-20 hodina a mne je lepšie a frčím zas do noci. Vyslovene cez deň sa flákam lebo nevladzem žiť a v noci jak keby mi niekto dobil baterku a idem.
Ja som mama 5 rokov a stále som si režim neprenastavila 😬 ráno trpim, som takmer nepoužiteľná, pred 10 neožijem... A keď príde večer, ani sa mi niekedy nechce deti uložiť spať, lebo mám zrazu na ne kopec energie 😄 je to ale výhodou najmä teraz pri mladšom synovi, ktorý extrémne zle spí a často sme aj počas noci hodiny hore- mne to vôbec nevadí, v noci fungujem lepšie než doobeda 🤭

prenastavit rezim, tu ti fakt nic ine nepomoze :D deti su priorita, si myslim, takze treba sa tak nastavit, aby dobre bolo a aby si vedela fungovat.