Ako mám vysvetliť mužovi, že nechcem druhé dieťa?
Baby ako mám vysvetliť mužovi, že nechcem druhé dieťa a že keď ho budeme mať, tak nás oboch drbne? On by chcel druhé ale vôbec si neuvedomuje, že to je dva krát toľko roboty, dva krát toľko peňazí, že to nie sú len plienky pár handar a kus jedla, ale časom škôlky, školské pomôcky, vysoká škola ktorá je finančne brutálne náročná, neviem si predstaviť dávať napríklad 2x po 500 eur kazdemu dieťaťu. Pre neho to bol šok, keď sa nám narodilo dieťa. Zmenili sa úplne všetko. A asi si myslí, že druhým sa zas nezmení nič, ale ja viem že minimálne sa nám zníži životný štandard,alebo budeme musieť viac makať, budeme mať malo času na seba, zas to budem musieť 9 mesiacov nosiť a vygrcat zo seba aj dušu. Strašne si to podľa mňa idealizuje. Ako by ste na neho išli?
Normálne povedať, že druhé dieťa nechceš. Hotovo. To isté vy bolo keby to bolo opačne, že ty chceš a on nie.
Proste keď jeden nechce, tak dieťa nebude.
Štýlom nechcem druhé dovidenia by som na neho nešla. Treba mu ukázať čo to reálne obnáša aby pochopil. Skús mu okresať rozpočet na polovicu a nech skúsi zabezpečiť čo treba , prípadne nech potrebné veci kúpi , zaplatí 2 x aby videl či mu to nebude prekážať keď zrazu bude mať hlbšie do vrecka.
A povedala si mu tie dovody co nam? Ved ak je to normalny chlap tak dokaze pochopit tvoje pocity. Mozno by som to uzavrela vetou teraz hovorim nie a mozeme sa o tom pobavit za 2 roky ci sa nieco zmenilo. Aby si to neuzavrela uplne 🤷🏼♀️
My máme podobný prípad. Chce tretie dieťa 🙄 myslí si vlastné on to cíti že to už bude konečne dievčatko 🤣🤦. U nich v rodine sú sami chlapci. Ja som mu to vysvetlila rýchlo že kľudne mu ho vynosim,pôrodim ale doma si ostane on sám. A nebude mať iba jedno dieťaťa na krku ale všetkých troch ak by boli náhodou chlapci chorý plus domácnosť ,záhradu ... Lebo ja mám dosť z dvoma deťmi nie to ešte s troma. Už čakám kedy mladší pôjde do škôlky nie to sa zas zahrávať doma s plienkami...
Ved ak sa staras o dieta vylucne sama, tak mu ho nechaj na par dni, chod prec z domu a nech sa stara.
Mozno zmeni nazor 😉
On sa stara, je príkladný otec o to by nešlo, ale ja si jednoducho už nechcem ukrojiť z pohodlia. A viem, že ani on nie, hrozne si to idealizuje. Tie peniaze, tie by sa ešte dali poriešiť, nie je to takž, že by sme mali problém vyžiť s druhým, ale určite nebudeme môcť dovoliť to čo doteraz. Máme možnosť si aj privyrobiť keby to bolo treba, ale ja som toho názoru, že načo mi je dieťa, keď ho poriadne ani nevidím? Takto je to podľa mňa ideálne, ani sa nemusíme naháňať za peniazmi, ani sa nenarobime či už čo sa výchova tyka a aj práce, ľahšie je nájsť stráženie jednému ako dvom, keď na to príde. Ja nechápem ľudí, čo povedia že mať dve deti a jedno je vlastne to isté.
@elizabet173 bol na md, v tomto problém nie je, on si to dokonca užíval, viac ako ja. Mňa šlo jbnut. Ale neviem si predstaviť druhý krát cely ten kolotoč. Celý vzťah sme vedeli, že chceme jedno, zrazu ho zobralo..
Mne je ľúto aj toho vasho jedného... Z toho ako sa vyjadrujes. Nebola si ani na MD a píšeš akoby to bol koniec sveta mat decko
Tak ako si napisala. Vzdy musia chciet dvaja.
Urcite mu treba predlozit vsetky argumenty, tak ako si ich opisala… aj ked ja za seba: s dvoma mi bolo lahsie ako s jednym… proste druhe bolo super spinkave, kludne a casom rozumne dieta. Kym prve bola neriadena strela, ktora ked videla, ze nemam priestor, tak sa poriesila sama 🤦🏼😂
Povedať pravdu, že sa na to necítis, nenapĺňa Ta to....a buď zostane, alebo odíde.Uz si dosť predbehla, ze treba dávať VŠ 2x 500 eur možno pôjde za automechanika.a nepôjde na VŠ, dieťa bude brigádovať či si myslíš, že všetci čo majú dve deti dávajú tisícku za školu?
Neobaluj to do omáčok, ale pravdu ďalšie dieťa nechcem.Mozno o 5, 7 r zmenis nazor
jednoducho nie a hotovo, tak ako si tu napísala mu to povedz, pokiaľ ho nevynosi sám a neporodi, čo asi nie a pokiaľ nezarobí toľko, aby si sa ty nezosalila, ako vás všetkých uživiť, nech na to zabudne 😁
Treba mu to vysvetlit po lopate už keď inak nechápe. My mame tiež jedno a bohato nám stačí 😁
@makakova netvarme sa že byt tehotnou, porodiť dieťa, atd., že je to prechádzka ružovou záhradou 🙈 nie každá žena túži mat veľa deti a to je úplne v poriadku 😊
Úplne priamo, na rovinu, vymenuj dôvody. Tam nie je iný spôsob komunikácie.
@makakova Vieš čo, ja autorke fandím za jej racionalitu. Lebo ja sa hlásim z opačnej strany, chcela som druhé dieťa, myslela som si, že veď to bude tak nejak "to isté", alebo aspoň dosť podobné, len proste plus jedna.... No, obe deti nekonečne milujem, ale od narodenia druhého som už neraz trpko zaplakala, nie je to "podobné len plus jedna", dieťa od narodenia úplne iné, celý život hore nohami, to, čo ma predtým stále 5% energie, teraz stojí 50% a skrátka nemala som ani tušenia, do čoho sa to hrniem. Verím, že sa to ich vekom bude zlepšovať, ale keby som mala šancu vyskúšať si život s dvomi deťmi už predtým, asi by som si vybrala radšej užívanie si výhod jedináčika, hoci mi druhé dieťa dáva nekonečne veľa lásky. Niekto zvláda ľavou zadnou aj 5 detí, no na niekoho sú proste aj dve deti priveľa a je úžasné, že autorka vie svoje sily takto odhadnúť. 🙂
Jednoducho nechces mat druhe dieta Lebo ta to nebavi a jedno ti staci. Tie $ a namaha nie je o nic vacsia ako ked mas len 1 a ta VS na Svk je prakticky zadarmo. Radsej si nehladaj logicke ci ekonomicke dovody Lebo tie sa daju lahko vyvratit. Ale to co citis co chces/nechces s tym sa neda nic Neda sa to logicky vyvratit.
Treba mu hovorit, ze druhe jednoducho nezvladnes, nakolko bremeno je/bude na tebe. Vzdy mama je prva instancia stazovania sa, utesovania atd... Dobre, mozno pojde aj s druhym na MD, ale bude s nim na MD 3 roky? Kto bude kojit, vstavat k nemu v noci? Ak vam to financne nevychadza , tak aj to je urcite argument, povedz mu, ze ked bude mat pracu, kde bude o 600 eur viac zarabat, tak dobre... moj muz chce stvrte, ale ja si nie som ista, ci by som to psychicky dala, uz teraz sa citim mega vycerpana... ak, tak neskor, ked budu vacsi. Som doma s troma, proste takto to citim, ze takto to chcem, ale narazila som na svoje limity a ty podla mna tiez... kazda zena ma tolko deti, kolko zvladne.. Muz hovori, ze dajme starsie do institucii, ale pani ucitelka tam zlizne smotanu a potom mi ich unavene, frustrovane a vynervene poobede hodi. Ja nepotrebujem skolku 8-15, ale 15-20 a za taku skolku zaplatim aj 1000 euro 😄
@thoughtfulweirdo sak dobre.. aj ja mna dve deti a samozrejme je to ťažšie ako mat jedno .. ale zeby som sa takto vyjadrovala to nie,mne to prišlo ze autorka neznáša aj to prvé a keby môže tak ho vráti...🤔
@makakova Presne preto som napísala, že každý je iný a to, čo jeden v pohode zvláda, druhému sa v pohode zdať nemusí a je skvelé, že autorka si rozumie a pozná sa dosť na to, aby to vedela vopred 🙂
Prepac mne ale pride, ze aj to prve dieta ti ide na nervy, proste anti materinsky cit aj to sa stava, ked nechces nechces povies normalne na rovinu, na druhej strane ak strasne chlap tuzi po dalsom tak ho bude mat s tebou ci bez teba
Ja osobne si myslim ze je phodlnejsie mat dve deti, neviem si predstavit dovolenky a vlastne ani cely zivot s jednym dietatom. Ved to sa musi tak nudit chuda. Cely zivot byt "same"
Mas dve deti tak mas menej starosti, ved to jedno ti furt musi vysiet na krku.
@tinka8512 presne toto my s muzom vzdy vravime, ze jedno dieta mat tak ma sibne, mne sa prehraju, idu von a vymyslaju kraviny, jedno sa musi mega nudit aj sa pohadaji aj vsetko ale je to uplne naj na dovolenke sa hecuju navzajom, ak keby bolo jedno neviem otravovalo by nonstop rodica lebo nuda same
Tak za prvé, tie čo píšete, že financovat vs nie je argument, chápem, že to dieťa nemusí chcieť ísť na výšku a je to úplne v poriadku, ale keby chce a ma na to sa stať napríklad lekárom chcela by som ho podporiť a je mi jasné že pri takej škole brigády príliš do úvahy neprichádzajú. Určite nie v takej miere, aby rodičia nemuseli prispievať. A čo by som potom robila? Povedala tomu druhému že sorry ty si to plať sám lebo my už financujeme prvorodeného? Je to pre mňa dosť veľký dôvod. Ok, to by sa dalo vyriešiť 5 ročným odstupom, ale zas po 5 rokoch, keď už všetko bude v pohode z dieťa samostatne ja zabehnutá v práci dať si znova materskú ee. Tie čo píšete, že nemám rada ani to prvé dieťa. Milujem, nedala by som za nič na svete a som najšťastnejšia mama na svete. Ale mám rada svoje pohodlie a v materstve som sa nenašla tak ako možno niektoré z vás. To sa nevylučuje s láskou, ale nebudem sa tu tváriť že kojit a utierať zadok a vstávať niekoľko krát za noc ma tešilo. No nie, materská pre mňa bola z časti veľká radosť a cítila som neskutočnú vďačnosť že to môžem zažiť, ale na druhú stranu som si uvedomovala, že druhý krát do toho ísť už nechcem.
Dieťa sa nenudi, chodíme stále s inými mamičkami kadetade, výlety, ihriská, ku nim domov ku nám domov. Máme tu celkovo fajn komunitu, občas si ich navzájom aj postrazime a tak. Nemyslím si, že by moje dieťa na mne vyselo, alebo že by sa nudilo. Zas nerobme z jedinacikov chudatka čo majú pomaly zničený život. Áno, možno niekomu tie dôvody prídu iracionálne a neboli by pre nich prekážkou. Ale pre mňa sú a viem že aj pre môjho muža by boli, lenze on je ten typ, že si neuvedomuje dôsledky. Najprv koná a potom nadáva, že je niečo nahovno, pri tom by sa stačilo trošku zamyslieť pred tým. Jednoducho ja cítim, že dieťa je veľka zodpovednosť po každej stránke a neviem, či by som to všetko zvládla krát dva aj napriek tomu že iní ľudia možno s menej peniazmi a mužom čo sa nestará by to dali. Chcem môjmu dieťaťu dopriať všetko čo si zaslúži tým nemyslím, že ho chcem rozmaznávať, ale nechcem, aby keď napríklad bude chcieť chodiť na šport napríklad tak mu budem musieť povedat, že si bude musieť vybrať lacnejšiu aktivitu. A takých veci je milión. Proste keby mám dve deti, buď by som ich vychovávala v nedostatku alebo by sme museli viac pracovať a vlastne a tými deťmi ani neboli.
Autorka:
Ja som to vyriešila vyšším vekovým rozdielom. Nikdy som druhé nechcela. No pred 40-kou som to zvážila a rozhodla som sa za určitých podmienok na to pristúpiť. Zatiaľ si myslím, že to bolo dobré riešenie. Druhé dieťa má 3,5 roka, staršie takmer 13 rokov.

Ze nechcem a hotovo💁♀️a nech si riesi co chce, na dieťa sú dvaja keď ty nechceš nemá ta co nútiť!