icon

Ako prekonať smútok z konca materskej dovolenky?

avokado12
22. júl 2025

Ahojte dievčatá, po 7 rokoch doma (dve detičky a PN), mi končí o necelé dva mesiace materská. Ja sa idem z toho zblázniť. Nie že by som sa roboty bála, to nie... Mne je len ľúto, že všetko to bábätkovské obdobie končí... Mňa veľmi bavilo a aj baví byť mamou malých detí. Milujem dlhé prechádzky s kočíkmi...no nebudem to rozvíjať ...typický život na materskej ....v tom som sa našla. Ale teraz ? Keď vidím tehotnú mamičku alebo nejakú s malým bábom v dobrom jej závidím, je mi veľmi smutno....pretože by som si to chcela zažiť ešte raz. Obávam sa, aky bude ten život skutočný, práca, škôlka, škola, a zase práca, škôlka, škola.... Veľmi sa toho bojím a ako sa snažím , neviem stále nájsť na tom nič pozitívne....Prosím dajte mi radu ako to zvládnuť, ako sa s týmto obdobím pekne rozlúčiť... Ako si zachovať taký ten zdravý nadhľad... A hlavne, ako sa s plnou silou a odhodlaním odvážiť vkročiť do neznáma.

kacena4
22. júl 2025

no hold clovek vo svojom zivote prechadza roznymi zivotnymi etapami, tebe jedna konci druha zacina, nie je to nic strasne, kazdy tym prechadza, skus sa zacat naladovat na novy rezim, hladat si pracu ak ju nemas, obcas zavolat do prace co riesia na co sa mas pripravit ak uz mas pracu istu, zavolat kolegyne na kavu, ist si pozriet okolie skoly, skolky... proste je veela aktivit ktore mozes robit ako pripravu na prechod. drzim palceky

anjelicek26
22. júl 2025

Ved aj zivot zo skolakmi je fajn... viac penazi mat je fajn... zamestnat hlavu aj inym, ako len detmi je velmi fajn... ano materstvo je nadherne obdobie, ale nie jedine krasne... aj vacsie deti ta vedia naplnit a davat ti pocit, ze ta potrebuju... je to normalny proces...

bellaa3007
22. júl 2025

Je to bežný kolobeh života..

majlo1234
22. júl 2025

Tak jedine dalsie dieta🤣 ja sa uz nevidm dockat, ked budem mat odrastene samostatne deti

doriiis
22. júl 2025

Ten čas,ktory budeš tráviť s deťmi bude o to vzácnejší,lebo ho bude menej.
Mne sa naopak ľahšie dýchalo,jak deti rástli.Teraz sú obaja na ZŠ a miestami je to kvôli škole na zabitie,ale inak úplná pohoda.Su jak naši parťáci.Na cesty aj v bežnom živote

billy_jean
22. júl 2025

Končí sa len jedna fáza, to neznamená to, že to, čo príde, bude horšie... naopak, bude to super. 🙂

Áno, bude to iné. A možno ťa prekvapí, ako veľmi ti niektoré nové veci sadnú, práca, byť zase súčasť kolektívu, možnosť niečo tvoriť mimo domácnosti, sebarealizácia.

Budeš naďalej mamou, tvoje deti budú stále potrebovať tvoju prítomnosť a možno teraz ešte viac, keď im začne nová etapa života = škôlka, škola.

Mám kamošku, ktorá bola 12 rokov doma na materskej so štyrmi deťmi. Tak ako sa našla v pozícii mamy, sa našla v pozícii kolegyne, zamestnankyne, kamošky.
Byť mamou je nádherná životná rola, ale zďaleka nie je jediná.

lucka_ke
22. júl 2025

môžeš pracovať ako opatrovateľka detí alebo sa zamestnať v jasličkách/škôlke, ja som sa nevedela dočkať kedy syn skončí škôlku a neskôr aj školu, čím bol samostatnejší tým sa mi ľahšie dýchalo

hortenziaj
22. júl 2025

A ja sa teším že to končí, a keď vidím malé bábätko alebo tehotnú,tak ma vnútri strasie,že to by som u, nedala,nechcela . A v dnešnej dobe keď všetko Dražice je mať viac deti luxus, už by sme To pociťovali na financiách aj

cukroska
22. júl 2025

@avokado12 Mňa by skôr opak byť toľko doma bez riadneho príjmu.Ak keď materská bola super ,doma byť 😍

ivangeline
22. júl 2025

Môžeš ostať doma.

anonym_2503c4
22. júl 2025
@cukroska

@avokado12 Mňa by skôr opak byť toľko doma bez riadneho príjmu.Ak keď materská bola super ,doma byť 😍

@cukroska kolko je pre teba riadny prijem?

luxus10
22. júl 2025

a inac zaujimave je, kolkym zenam vadi byt "tolko doma" , pritom v praci stravia 30-40 rokov...ja len podotknem, ze byt "tolko doma" , su zeny pre prospech deti, nie pre seba....

doriiis
22. júl 2025
@luxus10

a inac zaujimave je, kolkym zenam vadi byt "tolko doma" , pritom v praci stravia 30-40 rokov...ja len podotknem, ze byt "tolko doma" , su zeny pre prospech deti, nie pre seba....

@luxus10 ....lenže moc v prospech detí nie je zdeptana,zrútena matka,ktorá sa stará iba preto,lebo musí a nie preto,že chce.

luxus10
22. júl 2025
@doriiis

@luxus10 ....lenže moc v prospech detí nie je zdeptana,zrútena matka,ktorá sa stará iba preto,lebo musí a nie preto,že chce.

@doriiis myslis, ze su vsetky zdeptane a zrutene? 😍 unavene mozno....

doriiis
22. júl 2025
@luxus10

@doriiis myslis, ze su vsetky zdeptane a zrutene? 😍 unavene mozno....

@luxus10 ....nie,všetky nie.Vid autorku.Tie su zrutene na konci,keď sa tento status ide meniť.Nie sme každá rovnaká a nie každú napĺňa každodenný stereotyp a pocit,že sme len aupair a žienka domáca.

mondolina
22. júl 2025

@avokado12
končí ti rodičovská nie materská.
riešenie je ďalšie dieťa, a potom ďalšie. alebo sa s tým zmieriť.

zuzikak
22. júl 2025

tak pozri deti rastu, uz nebudu uplne malicke ale povedz si, ze o ne sa budes musiet starat este velmi dlho. Inym sposobom ale predsa. Deti uz nebudu babatka ale budu z nich pomaly partaci na vyletoch a prechadzkach. Nahodou obdobie skolkarov a skolakov je tiez super. Moct s nimi objavovat svet, pomahat im zvladat povinnosti, pripravit ich na zivot (ak si kreativna tak skolske projekty ta budu bavit). Kazde obodobie v zivote je len raz a treba sa posunut dalej,. Aj ty si bola stastna, ze mas priatela, potom si bola stastna, ze mas partnera, potom si bola stastna, ze si tehotna, no a teraz si stastna, ze mas 2 malicke deti. A neskor budes stastna, ked uvidis ako rastu, ako sa menia, ako viac a viac vnimaju tento svet.

cukroska
22. júl 2025
@anonym_2503c4

@anonym_2503c4 No materská to nebola..Ale dobre bolo netvrdím.

cukroska
4. aug 2025
@anonym_2503c4

@anonym_2503c4 Viac ako rodičovský príspevok.