icon

Ako sa menia vaše vzťahy po materstve?

26. mar 2025

Ahojte, zmenili sa a ak ano, ako, vase vztahy s okolim pocas toho, ako ste sa stali matkami? Myslim najma tie vztahy s kamaratkami, pripadne rodinou, nie partnerske vztahy.
Mam pocit, ze som sama ako prst. Kazdy ma nejaky svoj rezim, svoje vlastne povinnosti, ano, rezim mam aj ja, taktiez aj povinnosti, ale zda sa mi, akoby sme sa vzdalovali, ci s kamaramti, ci s rodinou, pritom vsetci kamarati maju deit v priblizne rovnakom veku ako my s muzom. Online svet a komunikacia cez socialne siete u nas funguje, ale nie je to pre mna postacujuce, ked vybehnem na ihrisko alebo na nejake detske kruzky, kazdy si ide svoje, hladi len na svoje dieta a nema nejaku potrebu komunikacie s inymi. Je to pre mna velmi frustrujuce ze neviem najst ziadnu partacku na obcasne chodenie von.
Chapem, ze dietatom sa vela veci zmeni, ale mam pocit, ze ludia mauu radi tu svoju komfortnu zonu, socialne siete a chcu si tak trochu drzat odstup. Ako to mate vy?

alan1234
26. mar 2025

veru presne tak ako ty, uz 10 rokov som na MD a bojujem s pocitmi samoty. niekedy sa aj k niekomu prihovorim ale nikto nema zaujem……. uz dist casto ani ja nemam zaujem

autor
26. mar 2025

@alan1234 ja som na materskej v porovnani s tebou teda kratucko.. ale vnimam to intenzivne, nemyslela som si, ze som spolocensky typ, ale asi sa mi to ziada, byt v spolocnosti dospelych ludi.
Podla vsetkeho je to nejaka retazova reakcia, clovek sa uz citi demotivovany, zjavne.

lija22
26. mar 2025

dam ti pohlad tej druhej strany. Uz od dvojiciek som sa citila nekomfortne venovat energiu nejakym priatelstvam ci nebodaj novym ludom. Necitila som sa komfortne vo svojom tele a furt som len mala v hlave co este treba stihnut. Jednoducho moje palivo sa minie na vsetko okolo deti a domacnosti, na ostatne uz nezostava nic.

tana85
26. mar 2025

@lija22 tak, toto som mala aj ja. Neostala energia na priatelstva. Ak by bol volny vecer a mala by som si vybrat ist spat s knihou v postely alebo von s kamoskou, ufff, vyberam si knihu. Deti milujem, ale su hlavny spotrebitel mojej energie. Ano, ostali sme izolovani, ale nakoniec sme di uvedomili, ze nam to tak vyhovuje lebo spolocne vylety a chaty nie su pre nas, ostatni si pretlacia svoje zaujmy a my potom prideme domov a frfleme ako uz “nikdy viac”. Ale mame kamosov co sa snad kazdy vikend vidia, robia grilovacky, alebo len tak. Asi to maju cele inak

autor
26. mar 2025

@lija22 mne sa dieta narodilo o nieco skor ako malo, bolo potrebne pravidelne cvicenie, od mala plakalo takmer na dennej baze niekolko mesiacov, malo dobre obdobie a teraz to prislo opat, vysoko citlive na podnety, ked je prestimulovane, na palicu..muz je v praci drvivu vacsinu dna a tyzdna, mam tiez co robit, som na domacnost prakticky sama a na dieta tiez.
Mne by naopak pomohlo vypadnut medzi ludi, nemusim chodit do kina, divadla, na party, momentalne sa chcem venovat dietatu, ale z casu na cas nejaka kamoska na ihrisku by nebola odveci.

autor
26. mar 2025

@tana85 ja to ani nemyslim tymto sposobom, chodit von po veceroch s kamoskami, mam na to nulovy priestor..skor som myslela nejaku jednu, dve dobre kamaratky, s ktorymi by sme s detmi sem tam isli von a vieme, ze zdielame spolocne radosti a starosti. 🙂

autor
26. mar 2025

@tana85 a samozrejme aj s detmi ist von. S kocikom, na kavu, na ihrisko, na nejake detske aktivity, cokolvek..normalne debaty, o detoch, mimo deti..ziadne super party, grilovacky, cosi, to by bolo uz aj na mna vela :D

colsami
26. mar 2025

Samozrejme, ze sa vztahy menia, pretoze sa menia aj Tvoje priority a okruh zaujmov. Rovnako ako sa menia inym ludom a casu je ovela menej. Ale odstrcena som sa necitila. Len je jednoducho faktom, ze urcite akcie s naozaj malym dietatom musis vynechat, mas vela obmedzeni, casujes a planujes podla rezimu, lebo "jednoducho dieta/deti".

Toto co Ty popisujes ale podla mna nesuvisi so samotnou MD (alebo RD asi aj myslis), lebo hovoris o izolacii ludi v osobnom kontakte a svet cez socialne siete. A o absencii kamaratiek. Aj ked mas rodinu a kamaratov s detmi v rovnakom veku, tak je to len o chceni stretavat sa, ak nie je iny vazny problem. Podla mna... Ale v drvivej vacsine pripadov kde je aj chut, nie je cas a je tazko sa zladit.

autor
26. mar 2025

@colsami neviem, tazko povedat, ci je to otazka len aktualnej MD, RD alebo je to stav, ktory je standardne, len teraz sa mi to viac ukazuje..ale kazdopadne, teraz to mam tak, ze citim, ze vsetci su “strasne zaneprazdneni” neda sa, nemozu, kazdy si zije svoj zivot a nejavi zaujem o inych..zisla by sa mi spriaznena dusa, mam ponorku z tohto bytia doma.

ailiba
26. mar 2025

Zalezi asi kde si. U nas v okoli su super mamicky. Pocas materskej som sa zoznamila s kopou prijemnych zien na ihrisku, v okoli. Pozname sa, pokecame, zabavime sa. Samozrejme obcas sa stretnem aj s ozajstnymi kamoskami, ale to zatial len velmi zriedkavo.

7lenka11
26. mar 2025

Na MD/RD som vyše dvoch rokov a ubudlo mi 75% kamošiek. Hlavne tie z roboty.. ale nečudujem sa, sú to mladé baby a žijú uplne iným životom. Ich fakt nezaujímajú koliky, plienky a detské pesničky. A ja zase nemám čas písať si s nimi denne o tom, čo videli na IG, kde sú výpredaje alebo riešiť ich vzťahy. Akože je mi to ľúto, ale počítala som s tým a príde mi to prirodzené. Proste naše svety sa totálne otočili. Ale za to na materskej som si našla 3-4 dobré kamarátky, máme deti rovesníkov, riešime rovnaké veci, navštevujeme sa.. Všetko má svoje pre a proti.

zuzikxx
27. mar 2025

mala som dieta vo vyssom veku a o to horsie sa skamaratit s mladymi mamickami ak mas 40+.. je divna doba teda zvlast tuto v dedine kde som prisla za muzom

autor
27. mar 2025

@7lenka11 ja mam praveze vsetky kamosky s detmi v priblizne rovnakom veku, ale kazda akoby bola izolovana svojimi povinnostami a zivotom a neda sa lebo rezim, vtedy sa spi, vtedy sa je, atd atd, popritom moje dieta je z tychto deti najmladsie a tiez prihliadam na rezim..skor mi ide o tie “nove” kamosky, tiez na ne neviem natrafit, ani ihrisko, ani kruzkove aktivity s detmi, kazdy si odkruti kruzok a odchadza domov, na ihrismu sa vyhybaju inym detom, ci dospelym, neviem, ci zijem v divnom meste.

denkabemommy
27. mar 2025

Ja mám pocit, že čím dlhšie som mama, tým viac spoznávam ľudí. Nedávno sme sa presťahovali do úplne cudzieho mesta a už tu mám kamarátky. Vždy je s kým von pokecať 🙂 . Podľa mňa to závisí aj od človeka, ja som veľmi otvorená osoba, prihovorím sa hocikomu, alebo oni mne, sú síce osoby, s ktorými sme spoločnú reč nenašli ale viac je tých, s ktorými si vždy super pokecám.

simba007
27. mar 2025

Hm, zavisi asi kde byvas a ako fungujes. My napriklad fungujeme v krestanskom spolocenstve a tam je povedomie komunity dost silne. Mame mamickovsku skupinu, skupinu nezadanych, muzske ranajky, biblicke skupinky, skupiny rodicov s vacsimi detmi, ktore chodia spolu na vylety, starsie zenusky...

autor
27. mar 2025

@simba007 nemam problem sa prihovorit ked sme vonku, aj ked sa mne prihovoria, reagujem, je tam urcite interakcia a von sme prakticky denne. Mozno sme tu proste taki. Neradi sa viac zblizuju, neviem. 🤷🏼‍♀️

777januska777
27. mar 2025

Keď som mala malé deti, tak ma osobne vôbec nebavila ta interakcia s mamičkami a nejaké hľadanie kamarátok a vyhybala som sa plnym ihriskam, až ako sú deti väčšie aj ta interakcia je lepšia. Kedze chodím s detmi von k ich kamarátom zo škôlky a nemusím mať deti uz stále na očiach, tak si na ihrisku oddýchnem a teda preto sa aj viac porozprávam. A myslím si, ze to tak majú viacerí a ze časom sa to zlepší ako budú mať deti kamarátov medzi sebou a rodičov prinútia k interakcii.

mandarinka555
27. mar 2025

Neviem, ako ostatní, ja len počúvam, že ak niekto "sústavne tára" o mlieku, eko-bio somarinách a o konzistencii v útrobách plienok, tak treba ukončiť debatu, lebo ti z toho prepne😝

maggie86
29. mar 2025

Presne, ako by som to ja pisala. Tiez som sa citila rovnako izolovane, pritom mam v okoli kamosky s detmi ale ako by nemali taku potrebu sa stretavat. Proste rezim a povinnosti je im prednejsi. Tiez mi vsetci radili kruzky, materske centrum..ale ako hovoris, kazdy si ide svoje, ked sa aj niekomu prihovorim, odpovie mi jednou vetou a konec

autor
29. mar 2025

@maggie86 ja mam vcera zazitok z ihriska..tak jedini kto sa so mnou bavil boli muzi a pozdravili sa mi hned ako som prisla. Stali obdalec ori hojdackach a moja mala miluje hojdacky. Ked som sa ja prihovorila zenam, tak boli prekvapene, ze som nadviazala kontakt a ze by rozvijali debatu sa neda povedat. Skor hovorili na dceru nez na mna. Nemam problem sa bavit s muzmi ani so zenami von, ale obavam sa, ze ked sa budem velmi casto davat do reci s panmi, ktori su bezprostrednejsi, budem tam trnom v oku mnohych mamiciek.

romiada
7. apr 2025

Suhlasim s Tebou. Socialne siete z nas robia paradoxne asocialov. Ja som sa preto tešila po RD do prace.

jana_eyre_2
7. apr 2025

Mám tri deti a už sú veľki, všetci školáci.. keď som bola doma, mala som paradoxne viac pocit že vzťahy celkom fungujú.. odkedy som v práci, tak to ochladlo ešte viac a to ako rodina, tak kamaratky.. nemám čas ja, ani oni.. ani ma už nebaví komunikovať cez soc siete a tváriť sa že "život je super, keď mi lajknes fotku a vieš že žijem".. jednoducho, dni prechádzajú rýchlo, deti, práca, domácnosť, výlety vo voľnom čase si pýta toľko času, že už aj kašlem na to že inak vzťahy ochladli... Je samozrejme aj čas, keď ma to štve a prepadne ma aj akési sklamanie ako to je, ale zvyčajne ma to nakoniec prejde.. mám kamarátku ktorá má rovnako staré deti ako moje, rozumju si navzájom a tak občas čas zmanazujeme tak aby sme sa všetci videli.. občas vidím svokru, ktorá má tiež malo času, občas som v kontakte so súrodencami, ale to už začína byť fakt sporadické.. a tak to je asi mimo vzťahov v práci (ktoré sú kvôli tomu že väčšinu času človek trávi tam asi najviac živé) všetko..