icon

Ako sa nezblázniť v roli mamy?

21. okt 2023

Ahojte maminy. Chcem vás poprosiť o podporu, pomoc, usmernenie, alebo hoci len nápad, čo by som mohla robiť inak, lepšie....
Mám 10 mesačné dieťatko. Väčšina dní je fakt náročných a ja nielen že nestíham domácnosť, ale už sa cítim fyzicky aj psychicky zle.
synček je hlavne v mojej starostlivosti. Mame dom, muž po práci trávi čas vonku (ešte je stále čo robiť), alebo sa venuje svojmu pracovnému hobby. So syncekom aj počas svojho voľna trávi pár minút a už uteká k niečomu... Naše partnerstvo je totálne v troskách, spolu nerobíme nič, nerozprávame sa, nemáme ani intímny život...
synček je veľmi náročný, vyžaduje veľa pozornosti a starostlivosti. Keď bol menší, spával len na mne, potom na mne a pri dojčení, počas bdeleho stavu tiež len na rukách... Aktuálne sa plazí a snaží postaviť o čokoľvek, čo má po ruke. Ja chápem, že je to normálny vývoj, no nič iné nerobím, len som v pohotovosti, aby sa niečo nestalo. Veľa chce byť na rukách, snažím sa všetko optimalizovať, no už nevládzem. Nosím aj v nosiči, počas toho stihnem navarit aspoň pre neho, no veľmi nič viac. Vysavam s nim na rukách, umývam kúpeľňu tiež s ním, nedá sa len tak položiť, lebo hneď mrnci, alebo sa dvíha napr o stenu...
Ja neviem už čo robiť. Bolí ma chrbát, brucho, aj jazva po sekcii. Mám pocit, že každý deň idem na doraz a niektoré sú až za hranicou toho, čo ešte zvládnem...

janinah
21. okt 2023

O 18tej tuším aj skôr je už vonku tma,takže muž môže sa vlastnému dieťaťu venovať celý večer a každý večer...nech okupe,večeru dá a ide ho,uspať.Ty za ten čas porobiť kopu roboty a večer si môžete obaja,opakujem obaja sadnúť k TV s pohárom vína.Pokazili ste už toho veľa,obaja,najvyšší čas to,dat do poriadku,dieťa potrebuje rodinu.Horsie je ten nulový intímny život,toť je už podozrivé.Nepises prečo presne sa tak stalo,ale aj v najväčšej zaneprázdnenosť rodičov a matiek toto zvykne fungovať.

struhanka
21. okt 2023

Sadnite si s mužom, otvorene sa porozprávajte, že je toho na vás veľa. Muž je tiež rodič, mal by tráviť čas so svojím dieťaťom. Čo babky a dedkovia, nejaká teta, kamarátka, ktorá by malého občas aspoň pokočíkovala, postrážila?

zuzuliennka1
21. okt 2023

moj muz si vzal na starost vecerne kupanie, odkedy sa nebal drzat ho a ked syn sedel, takze tusim cca od pol roka? 8m.
vase dieta ma 10m, skoro rok. tak nech ho okupe on, a ponukne mu veceru, ja som vtedy nakrajala chlebik, alebo kasa a syn sedel v stolicke, muz oproti nemu a mali z toho srandu, ja som stihla navarit komplet obed na druhy den, aj veceru.
musite si to nejak podelit, uz to nie je novorodenec, ze muz nevie co s nim, to uz je skoro rocne dieta

mondolina
21. okt 2023

no neviem
spravte si doma bezpečnostné opatrenia, nech sa vie dieťa aj samé pohybovať.
dať ohrádku, tam hračky.
a čo sa stane keď zamrnčí?

inana11
21. okt 2023

Pri prvom dieťati to aj pre nás bolo náročné ale už ozaj nemáte malé Babatko že by s ním nemohol niečo aj muž… treba nech sa aj on trochu povenuje a trocha vypnes ty. Čo sa týka manželského zivota,myslim že aj nám trvalo nejak rok a poriadne zabehnut a začať fungovat zase aj ako manzelia a nielen spolubyvajuci s častými hádkami 😃takze posedite,pokecajte a vysvetlite si ako si predstavujete ďalšie fungovanie🤷‍♀️čo sa týka dietata,daj mu priestor objavovať,ty mu nemusíš byt stále za zadkom,treba si zabezpečiť veci tak aby sa mohol sám snazit takze aj tebe by sa uľavilo keď ho mozes nechat na zemi aby sa pohyboval volne,to určite nejak zariad … nás syn mal dva roky,sedeli sme pri ňom traja a on vymýšľal a spadol a nestihli sme ho zachytiť ani jeden… takze zase nejake pády budú,s tým sa musíš zmieriť ale malé deti povacsinou padat vedia a chvalabohu nemaju to k zemi daleko😃🤷‍♀️

erikaeb
21. okt 2023

Moja má 7 a pol mesiaca. Bývam s ňou len ja. Takže na všetko som úplne sama.
Poradím ti, určite ho nechaj objavovať. A áno aj pády patria k tomu. Nemusíš byť nonstop v strehu, samozrejme pokiaľ nemáte hneď vedľa obývačky schody napr. Proste zabezpeč miesto kde sa pohybuje a nechaj ho chvíľu nech skúma.
Moju nechám na zemi s hračkami, po chvíli sa doplazí k sedačke, potom na chodbu.. zatiaľ navarím. Nevarím nič obtiažne, ryža, zemiaky, cestoviny, polievky.. veď to je za chvíľu..
Sušiak spratávam tiež keď pod ním lozí. Kým len ležala na bruchu, že sa nemohla pohnúť, to bolo horšie 😀
Keď večer zaspí, upratujem, umývam kúpeľňu. Chrbát ma bolí nonstop. Tiež mám pocit každý večer, že to už nedávam ale hovorím si, je to len obdobie. Prejde to.
Čo sa týka partnerstva, s tým asi moc neporadím. Jedno je isté, treba komunikovať. Skús mu navrhnúť, nech si ho dá do nosiča on, keď ide po práci do záhrady. 10 mes. dieťa je zvedavé, verím že sa mu bude páčiť pozorovať okolie.. a ty budeš mať chvíľu pre seba.

angeli121212
21. okt 2023

Ahoj ja ti viem poradiť len k tým pádom my sme to riešili tak, že sme všetko čo bolo nebezpečné obložili staršími matracmi resp. veľkými vankúšmi a kým nevedel padať na zadok, tak tam kde sa aktuálne postavil sme za neho dali tenší paplón aby si neublížil.

jajanka31
21. okt 2023

My sme mali na zemy matrac na ktorom sme sa hravali, potom ohradku 1.2 metra x meter tam mal hracky a bol tam. Tak nosic a postielka, vsade mal ine hracky.. tiez sme to mali narocne lebo uz ako 10 mesacny chodil vsetko skumal a tiez sme boli v strehu...s manzelom si sadnite a zahrada musi ist bokom a konicky uz uplne. Ved mu povedz ze ty mas ake konicky.. on tiez musi zmenit zivot.

denka259
21. okt 2023

Ako keby som čítala môj príbeh sp staršou dcérkou, padala som na ústa a stále si hovorila aká som neschopná, hoci som sa od rana do večera nezastavila. Znie to ako klišé ale je to len obdobie, ktoré rýchlo pominie a maličký tak rýchlo vyrastie, robíš to skvele, dávaš ho na prvé miesto, neporiadok bol a bude. Budujte si krásny vzťah, hoci je to niekedy náročné a frustrujúce. Mladšej som sa už tak nestíhala veľmi venovať, a teraz ľutujem 😞

majlo1234
21. okt 2023

My sme kupili taku penovu tvrdu podlozku,tu som rozlozila a tam aj ked spadol, neublizil si. Verim, ze ti je tazko, sama si spominam na rozne tazsie obdobia materstva. Cele to stoji a pada(podla mna) na tom, na kolko si ty (aspon relativne) oddychnuta a naplnena. Inak sa citim, ked cely den len lietam ako handa, vyvaram obed aj veceru, do toho periem a skladam pradlo, pocas spanku umyvam podlahy a kupelne a vecer som zas na vswtko sama, owbo muz nie je doma. A uplne inak sa citim, ak vypustim nejake veci, netreba varit lebo mame zo vcera, pocas spanku si pospim aj ja, a ked dojde muz, supnem mu dieta a vypadnem z domu aspon na hodku dve. Vecer si dam vanu, mam cas vklude si tam polezat, kym sa hraju, potom aj chut na sex je.

eliska13
21. okt 2023

Kúpiť ohradku a učiť ho hrať sa aj samého s hračkami.Vstat skôr navariť, upratať.Uz bude mať rok pri takom veľkom dieťati by to už malo ísť.ako dlho poobede spí?Ja som varila a dcéra sa mi ťahala na nohu veľa žien tak žije.Nemusis skočiť na každé zaplakanie ani strážiť každý krok na to je dobrá ohrádka povysavas popri tom sa s ním budeš rozprávať.A s mužom choďte čím skor spoločne von s malym, večer film, vínko cez víkend na kávu, lebo to dopadne zle.Najdete si systém za chvíľu bude syn chodiť a bude to ešte náročnejšie potom príde vzdor, skolka vždy to bude ťažké z jedného sa otrasies a príde druhe.
Večer nech sa s ním hra, okupe a ty si rob svoje

marianarem
21. okt 2023

A preco vadi, ze sa dviha o stenu? Presne ako.pisu baby vyssie, urob bezpecnostne opatrenia a nechaj ho, nech sa dviha. U nas tie oparenia spocivali v podstate len v troch veciach:
1. Dali sme chranice na ostre rohy nabytku a na radiatory
2. Nesmela byt sanca, ze by na seba strhol nieco velke - nabytok pripevneny o stenu a podobne
3. Zamkli sme sufliky a skrinku, kde bolo nieco potencialne nebezpecne alebo lahko znicitelne. Ale aj naopak, preorganizovala som veci tak, aby mal spristupnenych dost suflikov a skriniek na skumanie a vyberanie, dala som tam len bezpecne veci. To bola v tomto veku najlepsia zabava.
Pady samozrejme boli a vela, ale nic hrozne.
Ale tak da to zabrat aj tak, u mna bola angazovanost manzela uplne klucova. V tomto by ste sa mohli ozaj skusit nejako dohodnut.

andreatytler
22. okt 2023

Musis zapriahnut muza viac do starostlivosti o dieta. Nie dufat ze mu to dojde, ale ho polopatisticky poziadat. A ked sa bude starat ty sa musis starat o seba. Rob nieco iba pre seba.
Kup uciacu vezu. Za par mesiacov bude vediet stat a budes vediet robit kopec veci s nim tak ze ho nebudes musiet nosit ani odkladat ani sa strachovat ze vylezie niekam kde nema.
Ta rada ze treba nechat dieta padat je dobra, ale su deti kaskaderi, ktore skutocne maju este velmi zlu koordinaciu a su slabe, ale drave vsetko vidiet a skusit. Mali sme takeho syna. Vkuse bol na nohach a padal. Vedel padat dopredu a aj dozadu, ale problem bol ked isiel bokom a vtedy sa treskol rovno hlavou na drevenu dlazku. Jeden cas som mu davala hrubsiu ciapku aj vo vnutri.
Tiez dobry napad je vytvorit tu bezpecnu zonu a dat tam penovu podlozku. My sme vyrobili z gaucov, kresla a konfernecneho stolika. Problem bol v tom ze on chcel chodit po celom dome. Musela som 1-2 mesiace za nim stale chodit a istit. Nedrzala som ho, len som bola v strehu a chytala ked uz padal. Netrva to velmi dlho. Oni sa rychlo ucia.

ivangeline
22. okt 2023

Tak ...ze nebudes dokonala a budes sa a svoje telo vnimat.

autor
22. okt 2023

Ďakujem vám všetkým veľmi pekne. Ja som s mužom mala už veľa takýchto debát, dokonca som minule nevedela chodiť normálne, lebo jazva a brucho veľmi boleli, pri každom kroku tak ze som plakala... Povedala som mu, že to nedávam, že je toho už veľa, no on si ide svoje. Treba spratat drevo kým neprší. Máme jednu tatru na dvore a robí to asi mesiac a pol... Jemu všetko strašne dlho trvá.
Synček zaspáva pri dojčení a na rukách, chcela som, aby mi pomohol vtedy, keď mi fakt bolo zle, ale z nejakého trucu, ega, neviem čoho prosto nepomohol, že on nebude saskovat ako si pisknem. A to som teda naozaj nerobila žiaden nátlak ani nič, ale tým že sme tak odcudzený, už všetko berie zle.
synčeka nechávam objavovať, no sám nesedí a nestvornozkuje, iba sa plazí a nie je taky pevný, preto za ním stále behám. Ja by som ho aj nechala, no aj v ohradke spadol dosť škaredo. Prevazi ho do boku a už ide ako vrecko k zemi.

autor
22. okt 2023

A teda synček máva veľmi krátke spanky, 30 minút, výnimočne 40 a večer už od šiestej, pol siedmej potrebuje takú svoju rutinu. Kúpať, papať, už taký pokoj a okolo siedmej, pol ôsmej dať spať. Večer s nim občas býva aj muž, no drobec už mrnci a on to považuje za signal, že už chce mňa...

autor
22. okt 2023

@eliska13 no vstávam medzi piatou a šiestou (dnes 4:50🙄), keď sa malý budí. To by som nedala vstať ešte skôr. Hlavne on sa dojči už takto pred zobudenim každú chvíľu, niekedy aj á 15 min.

autor
22. okt 2023

@janinah intímny život nebol ani pred narodenín žiadna hitparáda, ale toto je už naozaj zlé. Ako sa narodil malý, sme a milovali dva krát. Keď sa hádame, jasné, že nie je chuť, keď sme okej, muž si večer zalezie do pracovne a pracuje.

pohodacka03
22. okt 2023

Ja som nemala nikdy ani ohradku, ziadne chranice rohov ani nic. Odkedy sa naucili plazit na vsetko co nemohli som im vravela nono, naucili sa(dcerka si dala pokoj, syn skusal aj nadalej co nesmie, spadol, pochopil). Aj take 10 mesacne babo chape vysvetleniu v ramci moznosti. Dokonca mame krb a ani tam sme nemali nikdy zabranu. Rotovanie hraciek pomohlo, na tyzden -dva schovat nieco co ma rad, ked idem varit vytiahnut a chvilu sa zabavi. Strategicky som porozmiestnovala v drahe plazenia nejake zaujimave veci/hracky. Alebo dala par veci z kuchynskeho naradia ked sa doplazili ku mne. Mame aj rozkladaciu podlozku, tam som dala viac hraciek, nech sa zabavi. Alebo rovno celu krabicu nech si povybera. Ked ma kratke spanky, skus trosku popracovat na tom, keby dlhsie spinkalo babo, ty by si si mohla oddychnut(viem, lahko sa pise, moja mala aj obdobie 15 minutovych spankov, ale zlepsilo sa to). A pomaha aj medovkovy caj, magnezium, cokolada ci pohar vina 🤣. Vela trpezlivosti prajem 🙂

zuzuliennka1
22. okt 2023

kedy ma prvy denny spanok?

liliana8
22. okt 2023

Mam take dietatko...potrebujes pomoc, aby si nevyhorela. Porozpravaj sa s partnerom-hodinku denne nech sa povenuje malemu. Plus, ak moze niekto z rodiny, popros ich o kocikovanie, pohranie sa, pripadne ak mas bezdetne kamaratky tak tie. Ak nie, tak skus najst cez domelia.sk nejaku pani, ktora by ti upratala/navarila alebo pokocikovala podla toho, co najviac potrebujes. Zaplatis jej, ale ty si trocha oddychnes, aby si vladala dalej. Nie je dieta ako dieta, niektore su ozaj narocne a aj matka je len clovek. Je smutne, ze dnes je taka doba, ze kazdy pozera hlavne na seba a nechaju aj blizkeho padat od unavy. A vecer, ked dieta zaspi skus stravit nejaky cas s partnerom, opytaj sa ho aky mal den a pozrite si na zaciatok spolu aspon kratky serial...potrebujete obnobit rozhovor, intimitu, spolocne straveny cas, aby ste to zvladli. Drzim palce a prajem vela sil🍀

simona20201309
22. okt 2023

Teraz ti tu začnú všetky nadávať akého máš muža debila, lenže takýchto chlapov je naozaj požehnané. Nenazvala by som ho debilom, ale naozaj len vo vynimocnych prípadoch sa nájde muž, ktorý toto dokáže pochopiť a uzná, aké je to náročné. Prečo unyvas kúpeľňu s dieťaťom na rukách?
Totiž aj môj muž mal predstavu, že keď má doma ženu, bude mať full servis. Dodnes ho nemá. Čiastočne si zvykol a občas sa ešte stále pochytime na drobnostiach. Skratka som bola matka na materskej na plný úväzok a výhradne som sa starala o dieťa. Navarila som, lebo túto jedinú činnosť som považovala za naozaj nutnu. Kúpeľňu umýva dodnes muž, ... ale prvé 2r prišiel muž z prace do tip top domácnosti len výnimočne....
A nevadí mi to.... občas utrusil blbú poznamku, ale teraz veľmi rad lize smotanu keď všade kde príde mu vychvaluju dcéru do nebies....
Ja si užívam moje ,,stale" malé dieťa naplno a nedovolim nejakej domácnosti aby ma o tieto najúžasnejšie chvíle života obrali handry a hrnce. Nikdy to nedovolim. Teraz keď je väčšia sa už dá niečo upratať aj okolo nej (jasne pomáha mi, vtedy to trvá 200x dlhsie), ale oveľa radšej sa hráme na lekárov, modelujeme si z plasteliny slimákov a dnes prší, tak si budeme dlllho dlho pod dekou čítať a piť čaj.
Skus sa aj ty nastaviť tak, že teraz je tvoja priorita tvoj syn. A naozaj je to len obdobie. . .par rôčkov.. A budeš mat čas aj vypekať a vyšívať

zmrzlinka2021
22. okt 2023

Tvoj manžel mi pripomína generáciu mužov 50 +, ktorí namiesto času a starostlivosti o dieťa sa vyparili akože na záhradu a svoju ženu nechali vytrapit sa.