icon

Ako sa vyhnúť zanedbaniu staršieho dieťaťa?

17. jan 2025

Ahojte. Dnes konecne zoberieme domov nasu tyzdnovu princeznu. Mam hrozny strach aby som syna nedavala bokom (21 mesiacov), chcem sa obom venovat rovnako, manzel byva cely den v praci ale vikendy doma.
Nechcem vsak az si maly vytvori k sestre odpor lebo sa nevenujem.
Vyhoda je, e je velmi samostatny, vie sa aj sam v ohrade prehrat, ked varim alebo upratujem. Ale velmi sa bojim, az neciti zmenu, ako ste to mali Vy? 😑😒
Mozno iba hormony a sibe mi.

svetlonos
17. jan 2025

Vôbec to takto neties. Je logické, že sa musíš v prvom rade venovať teraz potrebám mladšieho. Aj budeš potrebovať na malú viac času, hlavne ak kojis. Nas druhy sa narodil cez letné prázdniny a pokial fungovalo kojenie a nasli sme nejaký systém, trvalo to. Zanedbavala som starsieho? No v porovnaní s tým ked bol sam tak samozrejme. Keďže som musela postatat sa plnohodnotné aj o bábätko. Zanedbavala ale v tom zmysle, že som zo zaciatku nemala čas mu čítať a hrať sa s nim ako predtým. Aj co to v domacnosti bolo treba urobiť. Mal vtedy 3 roky ale teraz bude mat mladsi tiez presne 21 mesiacov, ked sa nám narodi tretie dieťatko. A v klude bez výčitiek sa budem samozrejme viac venovať to
u novorodencovi. Jasne ze aj dvom starším, len predsa nenecham hladom plakať male len preto lebo starsi chce citat a dalsi so mnou hrať. Treba uspokojiť hlavne potreby a potom tie vedlajsie.
Neboj, neznášate ju starsi potom nebude. Du to deti. Ty nepotrebuješ mat koli tomu vicitky svedomia. Zladite sa s malinkou a zase bude lepšie. No tie prve mesiace je to náročné časovo. Hlavne nech nemá koliky, to som prvého nemohla ani odložiť pomaly.
Si a budeš dobrá mama aj keď uz nebudeš venovať 100% tvojho času tomu tomu staršiemu 🙂 Neboj, nájdete spôsob aby vsetcia boli spokojní.

martul
17. jan 2025

Ale prosím ťa, kľud. Teš sa, že idete domov a budete si to spolu užívať. Takto sa treba nastaviť a nie sa báť. Ono si to máloktorá vie predtým predstaviť, ale pôjde to tak nejak automaticky. Nečakaj, že budete mať hneď systém, ale prvoradé je aby boli deti ok, ostatné počká. Aj upratovanie aj žehlenie. Nechci byť hlavne dokonalá a ak môžeš, nechaj si pomôcť.

really8
17. jan 2025

Proste toho starsieho budes zanedbavat ci chces ci nie. Si len jefna a ta tvoja princezna ta bude potrebovat ovela viac ako ten 2r. Hold budu situacie kedy mu budes musiet povedat teraz nie, pockaj, nemozem ist za tebou atd. Ak mas hrozny strach mala si s druhym pockat tak 15 rokov.

kacena4
17. jan 2025

nestresuj, to je tvoj pohlad. dieta to tak nevnima. a zanedbavanie ma uplne iny vyznam. tam uz riesi veci socialka takze to nehrot vo svojej hlave. miliony ludi na svete vyrastajú (mozno aj ty) s mladsim surodencom a nemam pocit ze by to brali ako zanedbanie zo strany rodiny. ber to ako benefit, ze ziska partaka do buducna drzim palceky

blaazi
17. jan 2025

Bude to ine ako bolo🙂 ale neboj sa. Mam 17m rozdiel a neskutocne sa lubia, hladaju, ked jeden dlhsie spinka. Ale necakaj ze to bude hned, vsetko pride postupne. Syncekovi vsetko vysvetluj, rozpravaj co sa deje, preco robis toto tak a hovor mu aky je pre Teba vzacny a dolezity.

hederamonstera
17. jan 2025

Moj mal 15m ked sme doniesli brata, ano, nemohla som s nim chodit uz tak von a po vyletoch, ale to boli len tie prve mesiace, akonahle babo zacalo vnimat okolie a reagovat nan, tak s bratom si vytvorili taky vztah, ze ma v podstate uz ani jeden “nepotrebuje”.
Vzdy ked som krmila mensieho, starsi bol pri nas a ja som sa mu venovala, staci pozornost. Alebo som pustila proste telku, ked bolo najhorsie.

Fakt to bude len par mesiacov, potom sa uz dokazes venovat naplno obom. Starsi sa aspon nauci, ze zem sa netoci len okolo neho, nauci sa pockat ;) (samozrejme ked plakal alebo potreboval utesit, to som nikdy nenechala cakat)

hederamonstera
17. jan 2025

@really8 nebude ho vobec zanedbavat, to je hrozne slovo a vobec to tak nemusi byt🙄🙄

really8
17. jan 2025

@hederamonstera jasne ze to nie je zanedbavanie (autorka musi byt dobra drama queen) ale urcite a logicky bude mat starsi menej pozornosti od nej ako doteraz.

hederamonstera
17. jan 2025

@really8 ale len chvilku, nic co by ho nejako poznamenalo

kp7333
17. jan 2025

Ked sa narodila druha dcera, prva mala cerstvo 3 roky, este nechodila do skolky. Jasne ze som zo zaciatku travila cas kojenim, prebalovanim a uspavanim babatka. Starsej som to vysvetlila, chapala to. Ked bolo babatko bdele, boli sme spolu v detskej izbe a pozerali,ako sa starsia sestra hra. Neskor absolvovala toto divadlo v kresielku, sestra ju pekne zabavila. Uspavala som v nosici, je to prakticke. Alebo sme chodili so starsou na ihrisko, mladsia v kociku alebo nosici.

zuz987123
17. jan 2025

No zmena to bude určite pre všetkých. Budete si musieť nájsť nový systém, možno iný režim. Budeš sa venovať obom, ale už nebudeš synovi nonstop k dispozícii ako doteraz. Bábätko ťa bude nejaký čas potrebovať viac... Ale zas netreba to preháňať, veď obedlho budú parťáci.

majlo1234
17. jan 2025

Ja s tym napriklad stale bojujem. Mam pocit, ze sa nevenujem ani jednemu dostatocne. Ale ked pojde starsi do skolky, hadsm to prejde

basska_b
17. jan 2025

Vies co, ja ta chapem. Kamoska ma deti s rozdielom 3 roky, maleho dala do skolky v mesiaci, kedy sa babo narodilo, co povazujem trosku za chybu, ale tiez mala taketo vycitky, ze je s nim malo a musi ho "davat muzovi", ked koji, uspava atd. Vies, ale ked budes v klude, on to z teba vyciti. Ja som mala prve dve deti s rozdielom presne 2 roky a teraz pri 3. a 4. sa mi ide situacia opakovat. Ale mam pocit, ze teraz to bude tazsie. Pribudlo jedla, veci, starosti, povinnosti, stale su tu aj tie dve starsie. No a treti je chlapec. Rad vylieza kade-tade, beha, ked je unaveny, smutny, chory, tak je na mna velmi naviazany, malo rozprava, knizky ho moc nebavia. Najstarsej som proste pri kojeni citala knizky a pocas celeho a kazdeho jedneho spanku babatka som sa jej venovala. Aj na pieskovisku som s nou sedela, babo na rukach. Dali sme to. Len sa nesmies poddat svojim obavam a nervom. Drzim ti palce!

autor
17. jan 2025

@svetlonos dakujem, ani som necakala, ze mi niekto takto milo odpise 🙏 povzbudilo vdaka a moc gratulujem k 3. babanu, az ste zdraví 🍀

autor
17. jan 2025

@really8 ano viem, nastastie ju prijal nadherne az na to ked jej chcel slohnut flasku s mlieckom, stale ju hladka a dava pusinky 🥰

autor
17. jan 2025

@really8 drama queen? som po laktacnej s dietatkom cislo 1, v marci mi v porodnici kde som teraz rodila zomrela naj kamoska po sekcii, dnes mi zomrela babka a vyzdvihla som si dietatko z JIS, zatial co manzela mi hospitalizovali na JIS, ale ano drama queen 🙏👌

autor
17. jan 2025

@basska_b je to tak len som nejak chcela povzbudit 🙏🥰

autor
17. jan 2025

@kp7333 tie dievcata su raz chapavejsie ale krpcek to vzal nad moje ocakavania 🥰🙏

autor
17. jan 2025

@majlo1234 verim, ze ano 🙏

mata0076
17. jan 2025

Ahoj mne napr mamina vravela, ze sa mam starsiemu viac venovat, medzi mojimi detmi je presne 2 roky rozdiel, ale inac ju hladka stiska ma ju rad. Ale jasne, ze ziarli ked vstane syn a chcem ist malu nakojit surovo sa vopcha medzi nas. Uz len cakam kedy mala bude mat rok a budu uz partaci aj na hranie spolocne. Male babo na zaciatku vela spinka budes mat kopec casu aj na starsie dieta uvidis 😆

autor
17. jan 2025

@mata0076 haha to je ale zlate kukat tieto reakcie ako na seba reaguju, este ho oducit tak ziapat, doteraz bol pan domu, smiechy, kriky a teraz ho musim ucit tichsie 🙈

svetlonos
18. jan 2025

Teda ale ta ten život v poslednej dobe parádne prefackal. Neboj všetko zvládnete.
Ja som bola v porodnici v svojej bubline, boli sme dlhsie na novorodeneckom. Maly mal nizky cukor
a teda i fúzy, potom žltačka, uzdicka prestížnu. Ale teda žiadne drámy, také Light problémy. Ked mi zrazu primár pivedal, tak dnes idete domov, chytila som paniku a vravím mu nieee nejdem! Ešte poriadne nekojim, doma je trojročný a prázdniny, ja tu ostávam! 😂
Tak povedal, ze jeho žena reagovala tak nejak podobne 😁. Ze je to častá reakcia ak už je doma jedno dieťatko malé. Potom som sa ospravedlnila a ze také reakcie sú ozaj bežné a ozaj nie som jediná.

marsmykkok
9. feb 2025

Áno starší je ukrátení vždy. Najlepšie je mať čo najviac chvíľ osamote bez mladšieho súrodenca, teda že napríklad muž alebo mama pôjde mladšieho kočíkovať a ty sa budeš venovať staršiemu alebo ty ostaneš doma a mladším a som starším pôjde muž na prechádzku alebo ihrisko. Proste nech starší zažije čo najviac chvíľ kde sa netočí svet okolo mladšieho, že sa začnete hrať alebo rozprávať a malý sa pokaká a bude ho treba prebaliť alebo že sa zobudí a začne plakať.