Ako si nájsť čas na seba, keď mám náročné dieťa?
Mám dve deti starší má 15 už je samostatný,mladší má 4.Je to náročné dieťa od narodenia.Neobsedi nikde,stále niečo robí a všade ho je.Takto cez týždeň v práci končím o 15tej,idem preň do škôlky,peši domov 30 minút.Doma sa zahrá v detskej,ja zatiaľ rýchlo niečo navarim.Lenze malý ma volá toto chce hento chce.Hovorim mu upraces jednu hračku môžeš vytiahnuť druhu atd.Ako poslúcha,len žiadnu činnosť nevydrží dlho robiť.Ide vymaľovať,ja zatiaľ rýchlo spracem kuchyňu.Najeme sa,je slabý jedák,ide sa hrať.Ja ešte chcem dojest,chce ísť von na dvor.Ked poviem nech dočká že dojem ako dočká,len otázky mami a koľko ešte ti to bude trvať.Na dvore on chce na trampolínu,pomôžem mu tam vyliezť.Ja si zatiaľ sadnem že idem čítať časopis.Ani jednu stranu nestihnem už kričí že on chce do pieskoviska.Tak odokryjem pieskovisko,sadnem si.Maly robí koláče z piesku,kričí mami pes olizuje piesok.Ideme dať jesť psovi,malý že on mu chce hádzať loptičku.Hladam loptu,hádže psovi chvíľu.Potom chce ísť donutra že mu je teplo.Umyjem mu ruky ešte sám nedociahne hore na umývadlo.Chce ísť na prechádzku,dobre bereme aj psa na voditku.On ho chce držať,mrnci že pes ho ťahá.Chce ísť pozrieť to a to vonku.Uvidi zmrzlinu on chce ísť na zmrzlinu.Smola nezobrali sme peniaze.Hodinu dve sme vonku.Doma nechce sa kúpať.Citam mu rozprávku na dobrú noc,listujem knihu nechce počúvať že mi to dlho trvá čítať.Vsetky činnosti robí len chvíľu a stále chce ine
Keď sa nič nedá a musíš asistovať tak asistuj.
Je to dieťa, ktoré baví všetko chvíľku je to normálne.Tu sa nedá radiť no tak, keď nevylezie na trampolínu tak mu musíš pomáhať.Ako vám môže zavadzať stupienok pri umývadle?keď jem tak jem a musí čakať.Nauc ho počkať nemôže byť všetko a hneď.A neviem pri 5 r som tiež nemala oddych🙂
@zuzanockamt A preco by sa nemohol brat pohrat s mladsim bratom nechapem co je na tom zle
Tak sameho so psom jasne ze nie. Ide o to ze aj ked si v zahrade, neskac ho trepat na tramposku.
Urobte mu tie schody z paliet, uvidis ake je to super.
Nezdvihne stupienok k umyvadlu? 👀👀 To mate aky? Ocelovy? Moj patrocny zdvihol poklop z vodnej sachty na skolskom dvore 🙈
Kup mu schodik ktory zdvihne, ved to davaju dvojrocni.
Z trampoliny spadnut - vnutornu siet mate? Ci myslis pri vychadzani? Opat - paletove schodiky, praca pre muza na desat minut, siroke, stabilne, mame tam aj vreckovky a metlicku na trampolinu.
My, ked bol mensi, sme nemali jeden cas hotovu branu. Taka som bola vybehana, vysportovana 😂
@vamajka tiez nechapem, ja som sa starala o mladsiu sestru, rodicia pracovali, podnikali a chodili domov az vecer…
autorka: co by sa take stalo keby sa starsi syn 1-2x do tyzdna po skole venoval mladsiemu surodencovi….ved su bratia, hodinu dve sa pohrat, pomoct mame, ja sa ti vobec necudujem ze mas dost, ale vies ked doma nepovies muzovi, starsiemu synovi, ze potrebujes pomoc, tak samozrejme ze kompletna starostlivost o 2. dieta je len na tebe, ty takisto pracujes ako tvoj muz, plus domacnost, co robi tvoj muz okrem prace a syn okrem skoly?nemate to doma spravodlivo rozdelene….
@vamajka Môže, ale nie dostávať to ako povinnosť.
Keby ten starší bol v 15.tornado,tak by si veru mama rýchlo rozmyslela,či mu zveri malého súrodenca😂😂😂môj brat to tornádo bol,ani zo škôlky domov som s ním nechcela ísť a to bolo doslova pár metrov,
@babulkomale Trampolinu jak sa ide hore a dole naň,raz sa tam šmykol na schodoch a odvtedy sa boji tam vyliezť hore sám.Este nemáme pozemok úplne oplotené a spravené.
@nickpick Starší syn keď súrne treba postráži malého no nerád to robí.Tiez si myslím že starať sa majú rodičia a nie súrodenci o mladších.
Na trampolínu vylezie po rebríku aj 1.5r dieťa, takže neverím, že máš doma také neschopné dieťa, že sa z 5 stupienkov zrýpe na zem. Áno, všetky deti pri jedle rozprávajú ale ty nemusíš, takže odignoruješ otázky, kedy doješ a v kľude sa naješ, z dieťaťa neubudne, ba dokonca si možno nájde aj inú činnosť ako neustále pýtanie sa, kedy skončíš. a to s tými formičkami som myslela inak, nebuď vzťahohačná hneď.
Proste si úzkostlivá mama, ktorá má potrebu, byť stále potrebná a občas ti to ide cez hlavu, lebo by si chcela mať aj kľud. Popracuj na sebe, dovoľ synovi robiť veci samostatne - slovne ho navigovať dokážeš aj z gauča napr. "Choď si umyť ruky, schodík máš v skrinke" alebo "daj granule psovi do misky, odmerku je na okne" . Nie je to nič náročné, troška dôvery doňho, prvé razy budú nedokonalé, postupne prídeš k tomu, že si prečítaš 30 strán z knihy.
@lalala94 A preco by sa v ramci pripravy na zivot chalan nemohol naucit robit nieco okolo malych deti? Raz ich pravdepodobne bude sam mat a nacvik na malom bratovi oceni vtedy nielen on, ale aj jeho partnerka.
@marianarem pretože ešte raz opakujem, on nie je rodič ani opatrovateľ, ani animátor, on je jeho brat. Prečo by s ním mal pomáhať rodičom? Nech si to zariadia predsa rodičia, predpokladám, že sa ho nepýtali, či chce súrodenca, je to ich zodpovednosť a starosť. Iná vec by bola, ak by mal záujem, ale aby som 15-ročného syna tlačila do aktivity s malým bratom aj keď nemá záujem? No way. Samozrejme, do domácich prác už mal byť dávno zapojený podľa uváženia rodičov, o tom diskutovať nemusíme.
Treba sa naucit povedat nie aj vlastnemu dietatu a trvat na tom. Nemusis skakat ako piskne. A kludne ho daj na nejaky sport - vybije energiu, naucia ho discipline a mas hodinku pre seba trebars na to citanie.
@lalala94 No prave preto, aby bol aspon trochu pripraveny na vlastne deti. Mne osobne kazde jedno strazenie maleho dietata, ktore som absolvovala, dost pri mojom synovi pomohlo. Bolo a je to narocne uz tak ci tak a bolo by to este ovela narocnejsie, ak by som do toho isla uplne neskusena.
Aha, tak podľa príspevku je všetko v poriadku. Tak nemen nič. Véd keď sa nedá a takto to máš rada a vyhovuje ti to, nechápem vôbec co sa tu ma riešiť.
Ked ho prestanes davat na trampolinu, tak casom sa odvazi. Ci ked raz spadol, uz ani chodit von nebude?
Vyuzi jeho prirodzenu tuzbu dostat sa tam.
Myslim ze narocne dieta si v tomto pripade vyrabas sama. Pozicala by som ti mojho, ako by si kmitala 😃
Toto su take somarinky, prepac.
@simca06022011 tiez som bola zvedava ze ake narocne dieta a to len submisivna matka a manzelka 🙂
Mňa strážila sestra, vraj ma preto nenávidela. Niekedy ma zobrala k svojim kamarátom a bola som klasické otravné decko. Doma si chcela tiež oddýchnuť ved musela sedieť v škole pol dna, spraviť domáce úlohy, prečítať si knihu...
Neviem ci toto je cesta. Véd mu daj upratat, porobiť niečo na záhrade, tým by ti mohol pomôcť a mat nejakú zodpovednosť.
A keď nebudeš skákať okolo mladšieho ako on píska, tak bude musieť prísť sam na to ako sa dostat na trampolinu, ako nakŕmiť psa, aspoň bude šikovnejší. A keď sa porani, to sa zahojí 😅
Opisujete tu starostlivosť o súrodenca ako prácu:Dco je odveci. Ako Si deti vybudujú vzťah keď spolu ani nie sú? :D
Mam 4 rocne dieta a poviem ti. Kvalitnu animatorku mu robis. Chce ist do piesku? Ved chod. Ani moj nedotiahne na umyvadlo. Ma taku malu stolicku, ktoru si sam! da k umyvadlu a aj ju odlozi. Z lega stavia veze. A tiez pridem pozriem, poviem, ze super a idem prec. To neznamena, ze sa s nim aj nehram. Ale ked nemam cas, tak neskacem ako on piska. Musi sa vediet zahrat aj sam. Keby si mala aj mladsieho, tak rychlo prejdes kurzom samostatnosti ty i on. Aj jemu dobre padne, nech si veci riesi sam. Budes prekvapena, co vsetko ho zaujme ked na to bude sam.
@simca06022011 deti si síce vybudujú vzťah, ale bude to pozitívny vzťah, ak starší bude s mladším z donútenia? Ja si myslím, že ani moc nie. A potom sa ten pocit bude s nimi niesť celý život, takže nie, starší súrodenec nemá mať v žiadnom prípade v náplni povinností starostlivosť o súrodenca, ak sám nechce.
Samozrejme taký 15r chalan môže úplne v pohode vydrhnúť dom od vrchu po spodok, aj večeru navariť ale tam to končí, žiadne preberanie zodpovednosti za rodičov.
@denkabemommy A ty si myslis, ked 15r. z donutenia vydrhne dom a navari, ze sa mu to tiez nesprotivi? Sa len smejem ako niektore rozmyslate surodenci si maju budovat vztah a ano 15r sa aj o 4r. postarat ma to byt samozrejmost. U nas to tak bolo a maju pekny vztah
@denkabemommy nezhodneme sa nevadi... radsej nech je s bratom/sestrou ako drhne dom. TO je ok, ze sa nevidia cely den :DDD je to spravne, tak to ma byt.. starsie dieta si zije svoje, mladsie svoje.. uvidia sa pri stole, mozno. Taky super rodinny zivot :DDD starsie dieta nie je ani sluzka a upratovacka, ked sme pri tom, preco by malo lestit ten dom? = uplne rovnaka logika.
@denkabemommy takze drhnutie domu uz nie je praca zatial co travenie casu s mladsim surodencom ano? akoze ked sa na to fakt racionalne pozries, je hranie sa s mladsim bratom ovela vacsia zabava ako upratovanie, vysavanie atd., nehovorime ani o 5-6 hodinach intenzivnej starostlivosti o male dieta, dve-tri hodky do tyzdna aby si mama trosku po praci vydychla, vylozila nohy a najedla sa v klude, ty by si to ako pubertacka pre svoju mamu neurobila? podla mna to tu niektore beriete dost extremne, ako detsku praci v tovarni v Bangladesi, postavit par kociek a precitat spolu knizku ci nakreslit konka je fakt umorna robota pre 15 rocneho chalana….
@vamajka
@simca06022011
@nickpick
Domáce práce budú vždy povinné, či bude žiť dieťa s rodičmi alebo samé, lebo však, ak nechce žiť ako prasa, tak si uprace. Ale snáď ani vy natrávite čas s ľuďmi, s ktorými nechcete. Ja netvrdím, že sa nemajú výdať, určite sa starší môže zahrať aj s mladším súrodencom ale nútiť ho k tomu? Vážne? Vy sa tiež sami nútite k tráveniu času s niekým, s kým nechcete? A je úplne fuk, že je to brat. Ja som mala brata ako 13r, fakt ma v tom veku nezaujímalo ufňukané bábätko, pohrala som sa, uspala som, okúpala, prebalila ale len ak som chcela ja, mama ma k takému nedonútila ani keby čo, vždy z vlastnej iniciatívy, dnes mám s bratom pekný vzťah, aj bez toho, aby som sa starala v puberte o (v tej dobe pre mňa) malého fracka. Tiež som si zažila byť to otravné decko, o ktoré sa musela starať staršia sestra, ver mi, nebolo to ani z tohto uhlu príjemné, k budovaniu vzťahu to nijak neprispelo, práveže to malo opačný účinok, takže kľudne ďalej pokračujte vo svojom počínaní ale ak si niekto myslí, že je to zle, tak môže mať k tomu svoj dôvod, ktorý netreba zhadzovať🤷♀️
@denkabemommy no necudujem sa ze niektore rodiny vyzeraju ako vyzeraju... mysli si co chces.
@nickpick
@simca06022011
@vamajka
Stravuje sa tam, spi tam, má tam svoje veci, ak sa nenaučí si upratať, tak to môže mať jeho partnerka o pár let problém ako tie, čo tu zakladajú diskusie, že im chlap s ničím nepomáha. Porobit na záhrade za vrackove ma svoj význam, lebo je iné dostať peniažky len tak a niečo celkom iné je dostať ich za svoju prácu, tým pádom za ne nie je dlžný, ale má ich odpracovane.
Vam vyhovuje dat dieťa svojim deťom, či to aj im úprimne vyhovuje, to už je jedno. Napádať opačný názor aby ste sa cítili lepšie, alebo o co tu ide, to je hlúpe.

@vamajka Zabaviť dieťa a starať sa majú rodičia, nie starší súrodenec.