Ako si všetko zariadiť?
Ahojte, mate nejake typy a rady ako si zariadit cas? Mam pocit ze padam na papulu. Rano vstavam o 5:30 chystam deti do skoly, seba do prace. Do druziny prichadzame 6:30 ja do prace o 7:00. Pracu mam fyzicky narocnu, koncim o 15:30, letim po deti, pripadne este do obchodu ci na postu. Prideme domov je 16:30. Kym si dam kavu a nejako sa dostaneme k uceniu je 17:00. Po dvanastich hodinach su deti aj ja uz unavene a nesustredene. Je to namahave, vsetci sme nervozni. Nejakym zazrakom sa doucime, rychlo idem varit veceru, najeme sa osprchujeme a odpadneme do posteli.
nepises co robi manzel ohladom domacnosti a deti...
Preco nerobia deti ulohy v druzine? Musis sa s nimi ucit? Nestaci len skontrolovat?
No kym nebudu deti samostatne, ze sa naucia same a pomozu viac v domacnosti, tak asi nijako. Nie je tam moc casu na nieco ine. Ak mas aj muza, tak zapojit aj jeho, pripadne zaplatit pani na upratovanie, nech vam oriadi ona a ty si cez vikend oddychnes.
Koľko maju deti rokov? A muž?
Ak ti nepomáha manžel a deti sú ešte menšie obetovala by som pár EUR na pani na upratovanie raz do týždňa. Aspoň cez víkend by si si oddýchla a mala trocha vašu pre seba a nejaký vylet s rodinou.
Manzel pracuje na 3 smeny. Problem je asi ze on od mala videl svoju mamu, ako vsetko zvlada bez muza, a to pred svojou svokrou sklanam klobuk veeeelmi hlboko. Ona cim si presla s detmi, to ja mam prechadzku ruzovou zahradou. A predsa to nezvladam. Deti su v 1.triede takze sa im musim venovat, a vsetko ostatne ide na druhu kolaj. Manzel ma teda asi skor pocit ze jednoducho musim vsetko zvladnut sama, kedze som zena. Skor si mysli ze zeny su nadpozemske stvorenia. On ma 2x taky plat ako ja, takze je viac menej zivitelom rodiny... Pani na upratovanie si ale dovolit nemozme. Predsa len mame vysoku hypo, elektrina, plyn, skola, cestovne, nic nieje zrovna lacne.
No pan manzel nech si to skusi sam. Nie si otrok, ani nezijes 50 rokov dozadu. Vzala by som si dovolenku v praci a sla na 2-3 dni na wellnes. SAMA. Deti to preziju. A muz bude musiet. A nic im samozrejme nenachystaj.
Jednoznačne zapojiť muža! Snáď sa nezoderiem len preto, že som žena 🙈 A čo je akože žena? Nejaký podradný živočíšny druh, či čo? A živiteľ rodiny? Do práce chodíš aj ty, namakáš sa. Že zarobí viac? No ok, ale to neznamená, že ty nemáš právo byť z práce unavená a rovnako to neznamená, že on je zbavený všetkých povinností ohľadom domácnosti, detí,...
Prestaňme sa my ženy stavať do pozície dokonalých matiek, gazdiniek, manželiek, ktoré všetko zvládajú samé a ešte si aj pýtať rady ako to všetko zvládať a nepadnúť na hubu od vyčerpania. Muž a žena tvoria pár, tvoria tím, majú veci zvládať spoločne, pomáhať si navzájom, ... nemá to mať na pleciach len žena...
Ja ťa plne chápem, aj s deťmi, aj s mužom. To máte dvojičky? Ste len teraz nabehli na system keď sú v prvej triede. Musíš tomu dať pár mesiacov čas. Viac zapojiť muža a deti. Spiš si napr.jedalnicek, len zabezpecis suroviny a jedlo môže chystat aj muz. Vynechať večerné varenie (aspoň nie každý večer, teplé máte cez deň). Mne ešte pomáha, že každý deň robím jednu činnosť. Napr.kupeplne v pondelok. A deti už tiež môžu povysávať alebo umyť umývadlá. Učiť ich samostatnosti, naučiť ich, ako sa učiť a pripravovať do školy. Doucite sa, prebalit tašku-nech si nachystaju má zem čo treba, prídeš skontrolujes a už len dajú do tašky. A pokiaľ sa fakt muz aktívnejšie nezapojí, vykašľať sa napr.na upratovanie. Ja keď som chodila do práce, mali sme doma väčší poriadok. Mali sme upratovacie večerné 30minutovky. Zapli sme stopky a behali každy čo videl. Takto sme šli spať relatívne s čistým domom a vracali sa domov do čistého.....
@hipuska manzel naslubuje hory doly, ano jasne spravim, umyjem, opravim a skutek utek. Uz som uvazovala ze prestanem varit, alebo poriesim len nejake bleskove vecere. Hej deti su dvojicky aj ked dcera je sikovna a synovi sa treba podstatne viac venovat, uz pri tych ulohach vecer su odpaleni obaja. Uz som skusala kazdy den nieco z poriadku urobit ale povacsinou do toho vzdy nieco prislo, nestihlo sa a podobne. Zaludok sa mi otaca ked pridem v piatok poobede domov a vidim ten binec, netusim kam skor skocit. Manzelovi to neprekaza, on si to nevsimne, alebo zabudne. Uz som skusala kolko vidrzi v spine. Po dvoch tyzdnoch som to nezvladla... Maminka mu behala cely zivot za zadkom tak ako kazdemu svojmu dietatu a on vie ze ja sa raz naseriem a urobim si to radsej sama. A ked na nieco takto kaslem potom sa mi to nakopi a robim zle sama sebe... Prosim kricim ignorujem. Nic nepomaha. Prisaham ze neviem ako na neho.
Jednoznačne zapojiť manžela, keď sa dá, nech deti odnesie alebo vyzdvihne on a nech sa s nimi učí, a ty môžeš chystať večeru, prípadne naopak. Nevravím, že každý deň, ale keď bude doma 😉 my máme síce len jedno, ale sme naň sami dvaja, tiež ho frajer Brava ráno do jaslí a vyzdvihuje, lebo ja začínam už 5.45 v práci 🤷 keď treba, cestou domov idú na nákup... Tiež zarába viac a tiež ma fyzicky náročnú prácu... Ale tiež je rodič rovnako ako ja
Ako aj na mne je vacsinou deti a domacnost, ale z rannej ich poobede vyberie zo skoly, skolky. Moj vela robi okolo domu. Ja sa snazim do upratovania zapajat aj deti...vysavat, pozametat. Maju 10,7,5r.
Autorka,
to ze zarabas menej neopravnuje tvojho manzela si robit z teba sluzku. Trvaj na deleni si prac, aj domacnost, aj starostlivost o deti.
A pokial mate v skole, v praci varene jedlo, nevidim dovod vyvarat este na veceru, uplne staci jednoduche veci, ako pomazanky, ci spravit parky, vajicka
Prečo ich nemôže nosiť on do družiny, keď robí na smeny?nemuseli by tak skoro vstávať.Pre tie deti, keď vstávajú pred 6 je ten deň náročný a nedokážu o 17 robit úlohy.Este, keď sú prváci.Do obchodu nechodievaj nakup cez víkend a daj do mraziaku rožky, chlieb ..to je pekné, že muž mal takú mamu, ale ona možno nevstavala 05:30 ty potrebuješ pomoc...Tak buď bude nakupovať on, keď má voľno, alebo povysava, uvarí niečo ľahké...skús nejaké jedlo zmraziť a cez týždeň iba vybrať.Deti potrebujú normálnu stravu.Alebo nech ich vyberá poobede...asi si zvykol, že si všetko robila ty.
Ked je doma, nech robi veceru on, alebo nech osprchuje deti, ak este potrebuju pomoct. Pracku by mohol zvladnut vylozit. Nastav casovac a ked pride z prace, nech vyvesia. Povysavat a umyt dlazky zladne tiez. Jednoducho aspon nieco. To ako on len donesie peniaze a tym jeho uloha v rodine konci? Tak sa neda fungovat. Co robi zatial co ty kmitas? Predpokladam, ze gauc, tv, mobil alebo pc..ked ma rannu, o ktorej konci? Zvykne sa o 14., nech vyzdvihne z druziny deti on a nech sa s nimi nauci. Alebo ked nie deti, tak nech ide nakupit. Zoznam, ak je neschopny, kludne aj do mobilu s presnymi obrazkami toho, co potrebujes, casom sa nauci.
Dať prať môže aj on, alebo per, keď prídeš domov.Neexistuje, aby nič nerobil tak aspoň v sobotu má poupratovať s tebou a deťmi, alebo pomôcť s obedom.Takto sa za chvíľu zbláznis, keď sa deti budú učiť viac a viac.Maju deti aj krúžky dúfam, že nie to by už ako zvládali...nemáte robotický vysávač to by Ti veľmi pomohlo.Svojim spôsobom to, co píšeš má väčšina žien, ale tu mi chyba úplne ten muž.Vikend má byť na oddych, pre deti, výlet...alebo si skús objednať Tesco kvôli nákupu mne to dosť pomohlo
Ak chceš stihnut viac musíš ráno este skôr vstat. Alebo po večeroch, keď idú deti spat upratovať, varit, zehlit....
No nič sa nestane ak tvoj muz urobi nákup, povysava, deti odnesie, prinesie
Zapojiť manžela,z nočnej môže vychystať deti do školy, pred poobednou niečo uvariť ,aby ste vy po príchode domov iba zjedli a dali úlohy,pustiť práčku a ty už iba zavesiš - ak nemáte sušičku, z rannej vybrať deti zo školy alebo nákup,ak zabúda tak mu zavolaj -pripomeň že treba nákup a pod.držim palce.
Jedine co u nás zabralo bol môj skrátený úväzok. Zapájať manžela a pod veci, to by u nás nezabralo, ten je sám od seba zapojený ako divy, deti sú jeho svet. Problém je, že tie male deti sú naozaj po celom dni utahane, kým sa s nimi dostaneš k učeniu. Ja som si vybojovala skrátený a konečne sme so synom začali školu v pohode zvládať a nemusel mi odveckavat alebo nervacit pri písmenkách. Chápem, že čiastočný úväzok je v tejto krajine len sen pre väčšinu ľudí, ale teda ak má manžel smeny, môže deti vybrať skôr on a budú oddychnute, ušetris si čas po ceste a bude sa s nimi ľahšie pracovať. Plus, kým je doma, nech navarí, ako vravím, delbu práce vymyslel už hmyz. Ak to muž nechápe, musí sa naučiť.
Byvas tam sama a mas deti, ktore robia co? V zivote ta nenapadlo rozhodit prace kazdemu podla svojich schopnosti?
Po úvodnom príspevku som si myslela, že si slobodná matka. Ale ak máš manžela a on v domácnosti nič nerobí, tak tam je pes zakopaný. Zle si si to po tejto stránke zariadila. No a čo, že robí na 3 smeny? To ho ospravedlňuje?! Nech ráči priložiť ruku k dielu!
A manžel nemôže ísť zobrať deti z družiny po rannej a keď sa vyspí po nočnej? Decká by boli skôr doma a zakial by si prišla si oddýchnu. Večera nemusí byť vždy tepla. Manžel a ty máte obedy v práci ?
Rano ich vozim do najblizsieho mesta vyhradne ja kedze tam aj pracujem. Ked ide z rannej skor ako ja tak obcas deti vyzdvihne. Ked spomeniem varenie tak jednoznacna odpoved je ja to neviem a tym je debata ukoncena. Viem ze zo zakona by mi mal zamestnavatel umoznit skratenie pracovnej doby, ale nechcela by som ukracovat rodinny rozpocet koli tomu ze mam zo seba pocit ze som neschopna...
varit nevie, tak moze zatial upratovat 😉 a robit si s detmi ulohy..
Fakt zastav to, kym sa este da a nedaj sa vyuzivat.
Ale vo Vasej rodine nie si ty ta neschopna.
A ked nevie varit, moze mrknit na google alebo youtube. Vyhovorku NEVIEM neznasam!
Ale ty nie si neschopná!!ráno robíš raňajky, desiate, ideš do práce, učíš sa s deťmi, varíš večeru, upratujes, umyvas....a to nehovorím, že sú ženy, ktoré chcú ísť cvičiť či mať čas pre seba to asi ty nemáš vôbec...a ešte vozis deti ďalej do školy, takže šoférujes.Mate to zle rozdelené, tak nech navarí, ale odbremení od niečoho teba....aj deti už zvládnu povysávať či utrieť prach.

Cez tyzden som schopna spravit poriadok maximalne v kuchyni, vsetko ostatne mi ostava na vikend. Cez vilend teda dobieham pranie, cistenie, zametanie, vysavanie a umyvanie. Mam pocit ze som v jednom kole. Ako z toho von?