Ako si všetko zariadiť?
Ahojte, mate nejake typy a rady ako si zariadit cas? Mam pocit ze padam na papulu. Rano vstavam o 5:30 chystam deti do skoly, seba do prace. Do druziny prichadzame 6:30 ja do prace o 7:00. Pracu mam fyzicky narocnu, koncim o 15:30, letim po deti, pripadne este do obchodu ci na postu. Prideme domov je 16:30. Kym si dam kavu a nejako sa dostaneme k uceniu je 17:00. Po dvanastich hodinach su deti aj ja uz unavene a nesustredene. Je to namahave, vsetci sme nervozni. Nejakym zazrakom sa doucime, rychlo idem varit veceru, najeme sa osprchujeme a odpadneme do posteli.
Tiež som v poslednom čase neskutočne unavená. Presne ako píšeš, práca, deti, domácnosť. Stále v jednom kole. Musíš proste niečo prenechať aj mužovi. Napríklad u nás vodi deti do škôlky prevažne manžel. Pracuje ale na smeny. Keď má voľno urobí aj jednoduchý obed. Jasné, že sa mu nechce, komu by sa chcelo 😁. Žiaľ inak to nejde.
ja stále nerozumiem jednému... prečo ženy varia VEČERU? varí sa predsa obed, nie večera...
Jemine, ako môže niekto povedať, že nevie variť? Nikto od neho nechce sviečkovu, ale nech mi netvrdí, že nevie nechať zovrieť vodu a 10 minút povariť cestoviny. Nakrájať paradajku a cesnak a supnut to ma panvicu. Uvariť vajce na tvrdo a pod, do oneho tam, ja by som ho rýchlo naučila 😅 keď vidí koľko toho máš, tak to robiť MUSÍ. Inak to nejde. Ešte je víkend, mate to kedy prebrať.
Inak, chlapi varia výborne. Nepoznám asi žiadneho, čo by doma nevedel navariť komplet parádny obed. Takže ak má niekto rodinu a žena frmol a on tvrdí, že nevie, je to fakt arogantný bezohľadný lenivec.
@panelacikova konečne, už som myslela ze som jediná nedochadzava, alebo najlenivejsia zena v tejto krajine. Hold, cez týždeň jeme v inštitúciách, večer stačí zelenina, chlieb, syry, atď, atď. Keď chceme teple, OK, omeleta napr, do nej kadečo co je poruke, ale to je hneď hotové
Poznala som presne takúto rodinku...a vieš ako sa to skoncilo? Panicek si nakoniec našiel milenku...
@mamutka nepoznas to, lebo cez tyzden jete v instituciach. Ja tuto moznost nemam, preto varim aj cca kazdy druhy vecer, aby som mala v praci obed 🙂
treba si určiť priority....buď bude manžel viac pomáhať, pravidelne vyzdvihovať deti, robiť nákupy(napíšeš mu lístok), učiť sa s deťmi alebo jednoducho ty na skrátený úväzok....ono čo je ti prednejšie? skončiť o pár rokov uplne strhaná alebo so zdravotnými problémami zo stresu a z naháňania? jednoducho MUSÍŠ spomaliť a nájsť či čas len pre seba.....všetko sa dá, keď sa chce.....a teraz nepíšem o tom že máš byť super matka, super manželka a super gazdiná.....len proste treba si nájsť aj čas na seba a nie čakať že hádam za pár rokov zvolníš....to že niekomu taký život vyhovuje alebo je žena sama a nemá inú možnosť - je druhá vec...ty máš ale muža, treba ho viac zapojiť alebo ty skrátený úväzok....veď hladovať zase nebudete, decká nemusia mať všetko na čo si ukážu a aj dovolenka môže byť bez mora...
@uglybetty1234 varíš si obed, aby si ho mala do práce. to je iné.. akože zaberá to čas, áno, ale princíp je úplne iný. autorka varí večeru, aby sa najedli večer. aj ja som už varila večer, keď sme mali na druhý deň nejaký nabitý program alebo keď je dcéra chorá (ako aj teraz), a viem, že nás čakajú behačky po lekároch a kade-tade.. tak urobím večer. ale máme to na 2-3 obedy. večer natriem chleba, pridám nejakú zeleninu, čaj, kakao... a ak autorka varí večeru náhodou len kvôli chlapovi, tak na to by som sa úplne vyprdla s prepáčením. vari si pánko nevie vziať rožok s paštikou? 😀
@panelacikova tak su ludia, ktori maju radi aj teple vecere. Ako napr. my. Len vynimocne mame studenu, ze si dame chlieb, salat a podobne. Varime aj vecet. Nie jedla, co zaberu hodinu, ale napr. morcacie prsia s ryzou, domace burgre- bez chleba so zeleninovou prilohou, cestoviny, ryby,wrapy..ja si neviem predstavit mat kazdy vecer len studenu veceru.
keď majú deti teplé obedy v škole, nemusíš variť večere, alebo aspoň nie každý deň. A na muža treba pritlačiť a to dosť, škoda, že si to neurobila hneď, ako ste začali spolu žiť
@viestta ty by si mala byť spisovateľkou...
@amelie2017 tu nejde len o teplé či studené jedlo, ale to nie je podstata témy.... podstata témy je, že to robiť nemusí, lebo prežijú aj bez varenej večere 🙂 a pochybujem, žeby deti túžili po varenom. deti robia tak, ako vidia u rodičov. podľa mňa manželíkovi treba uvariť varenú večeru a autorka už potom fakt nevie kudy kam
@panelacikova este ked zena je cely den doma, a ma kopec volneho casu, tak tomu aj rozumiem, ze sa trocha "vyhra" s vecerou, ale od pracujucej zeny, toboz s detmi nemoze nikto pozadovat, aby varila na vecer.
Na veceru staci neraz len nejaka drobnost, cerealna zemla a do nejmaslo, sunka, zelenina, nie na noc si zaplnat zaludok teplym jedlom, co sa papa na obed
A ked niečo teple, tak omeleta, prazenica, parky, krupica... veci, kde je priprava do 10 minut
@zmrzlinka2021 no...hej... nechcela som to tak priamo, ale moja sesternica (dnes má už dosť po 50-tke) od mlada ľúbila variť a jesť teplé večere. priamo ona, ani tak nie jej muž, ten si zvykol pri nej potom tiež 🙂 no a dnes má (odhadom) cca 150 - 160 kg pri cca 175 cm výške, ledva sa hýbe a sama priznáva, že to preto, že nemala dostatok pohybu a že jedla varené jedlá 2x denne. inak jej otec štíhly, mama tak mierne pri sebe (nikdy nešla nad 100 v tých "najtučnejších" etapách života), teraz má asi tak 85, ale je to už fakt stará pani, bratia štíhly. ona jediná je ako vypapkané prasiatko. a nedokáže a ani už nechce s tým nič robiť. vyhovuje jej to takto. večere varí a papká stále... 🙂 a ako ty píšeš, pochopím ešte to, čo uvádzaš + ak by chlap robil od 6 do 20 hodiny denne a ťažkú prácu, tak ešte pochopím, že túži po teplom do žalúdka, ale napríklad aj môj muž makal v AT na stavbách, ale fakt že makal. a mali od 12-13 prestávku, chodili sa normálne najesť kdesi do nákupného centra alebo vývarovne a pochvaľoval si, že za pár eur sa fantasticky najedol. zhltli obed, ešte si aj oddýchli a od 13 makali znovu. na večeru mal úplne bežne jogurt so žemľou alebo nejakú zeleninku k tomu... niekedy si zavaril cereálnu kašu... je to o tom, ako je kto naučený proste. a autorkinho muža naučila asi mamička a teraz to očakáva aj od nej.
@panelacikova tak ja som cely den doma a veceru vari muz, ked pride z prace. Ale ano, preto to stiha, lebo sme na deti a domacnost dvaja. Keby bolo vsetko na jednom, tiez by sa to asi riesilo inak. Aj ked pokrajat zeleninu ci natriet chlieb pre 4 trva skoro rovnako, ako tepla rychlovka. Ked si uz deti budu vediet vziat same, bude to ine. Jednoznacne mysi zapojit muza a mozu mat aj veceru teplu.
@panelacikova a k tvojej tete, je rozdiel uvarit si na veceru bocik a napr. lososa. Napraskat sa gulasom alebo si spravit kuracie prsia. Ja osobne som najviac pribrala po 1. dietati, ked som nestihala varit a napchavala som sa pecivom aj na veceru. Praveze varime preto, aby som zas nemala nadvahu. Ale nehadam sa, kazdy nech je, ako to jemu vyhovuje.
@panelacikova preto, lebo tie deti sú vo vývine a sú chudata od 5:30 či 6 hore raňajky určite na rýchlo, desiata zemla, obed väčšinou nechutný v skole, ale čo to zjedia,...olovrant jogurt, ovocie, či ďalšia zemla?a prídu domov a dostanú ďalšiu žemľu, či párok, šunku?takže celý deň pomaly o zemlach či natierkach...a to nehovorím, keď si dajú obed o 12 aké musia byť hladné večer.A to ešte, ak by mala pubertakov ... Ja tiež varím obedy, lebo sa nestravujem v práci ani dieťa v škole, ale tak isto chcem večer niečo iné ako žemľu či omeletu.Ale zase nevarím dlho kúsok kuracieho na grile, rybu, aj tu omeletu aj bryndzovu nátierku...moje dieťa nezje šunku, párok, hemendex .
Vieš ty mu chces dokázať, že si rovnako šikovná ako jeho mama, ktorá všetko stíhala.Alebo Ti to hovorí on...pokým deti chodia do škôlky netreba riešiť desiatu, učenie a väčšinou to vybuchne, keď nastúpia do školy, lebo povinnosti pribudne.Ani môj muž nevarí, ale zase umyje dlážku, nakúpi, poleje vonku dvor, alebo mi aspoň nasupe zemiaky,poskladá prádlo zo sušiaku, nakraja mäso niečo predvari a ja to potom dokončím.Neexistuje, aby som po večeroch upratovala či žehlila nezehlim vôbec...doma je čo robiť pre 2 ľudí stále niečo.Ano aj ja poznám ženy, ktoré do polnoci gruntuju, alebo zaváraju a pecu bábovku na raňajky, ale ja to tiež nestíham a nechcem radšej kúpim v obchode.Vzdy to je o prioritach a odmietam byť unavená a vyflusnuta čo aj tak som🙂ale nedá sa byť dobrá vo všetkom.
@amelie2017 áno, je to rozdiel... ona si asi varí nejaké dobrotky 🙂 a je to sesternica nie teta 🙂 v každom prípade, čo sa týka autorky, tak buď ho zapriahne do práce, alebo nech si pánko varí sám, perie sám.... a potom uvidí, či tá žena fakt "hovno" robí...
@luccija tak ja neviem, každý to máme inak zariadené. ja teraz varím, lebo ju mám zase doma chorú... ale keď chodí do školy, stravuje sa tam, ja tiež v práci.. a má perfektné a plnohodnotné obedy. a zje mi tam takmer všetko, teda väčšinou všetko vrátane polievky, čiže moja sa naje dobre v škole. no a potom varím, keď je doma alebo cez víkendy 🙂 na večeru jej to striedam, snažím sa dávať k pečivku zeleninu 🙂 nemyslím si, že sa stravuje zle. pároček si uvaríme tak raz za 6 týždňov, to isté nejaké vyprážané jedlo (rezne či syr). väčšinou varím to, čo mnohé tu na večeru, tak ja na obedy. diétne jedlá, ale také, aby zasýtili. nemôžem preťažovať tráviaci trakt ani sebe, ani jej. v každom prípade toto nie je o nás, či o vás, ale o tom, že autorka má problém a musí si ho riešiť sama. my jej tu dávame možno nejaké návody, každá sama za seba. ale poriadok si musí urobiť sama.
@panelacikova
@luccija
@zmrzlinka2021
@amelie2017 nemyslím si, že varenie je v tejto domácnosti tým, prečo padá autorka na hubu. Sama som jej radila nevariť, alebo aspoň nie každý deň. Veď v pondelok môžu mať na večeru jedlo u nedele, v utorok urobí nejakú sýtu polievku, k nej palacinky, v stredu nevarí, majú polievku, potom môžu zjesť nátierku so zeleninou, vo štvrtok urobí rybu so zemiakmi, v piatok kuracie soté s ryžou, bude aj v sobotu na obed - všetko jedlá, ktoré nezaberú veľa času, kým varí, môžu deti napr. čítať. Nemusí predsa stáť každý večer pri šporáku dve hodiny. Teraz má obdobie, že si deti ešte len zvykajú na nové povinnosti, o pol roka, o rok to bude zase iné. Preto treba muža zapojiť, lebo teraz má rodina sťaženú situáciu.
@elizabet173 hej, veď toto. ako píšem vyššie, problémom nie je večera, ale muž. a preto by som mu tú večeru nevarila 😀
@autorka ako si vsetko zladit? = delba prace a delegacia.
Ty vsetko tahas sama, tvoj muz mozno zaraba viac ako ty ale doma nepohne asi ani prstom, s detmi sa neuci a samu seba opises ako neschopnu, to fakt?
Moj muz tiez nevidi neporiadok, tiez mal mama hotel a mama vsetko robila, varila teple vecere este aj ranajky a vies co ona nepracovala, preto by som si chcela byt ista, ze tvoja svokra pracovala a stihala im vyvarat a skakat okolo riti.
Manzel ked pracuje na smeny nic mu nebrani v tom, ked nemoze odviest deti do skoly aby upratal, nakupil, ak on nevidi, ze je nieco treba tak nechod dva tyzdne do obchodu napis mu zoznam a nech ide nakupit, napis mu zoznam, co by mal upratat. Ja osobne mam tajomstvo, 20 rokov ma bavilo varit/vypekat, po MD a covid obdobi ma to uz nebavi, dalsie moje tajomstvo je, ze mama ma nejako extra neucila varit, skusala som a citala som recepty a pri kazdom novom som sla podla postupu.
Moj nazor je, ze sa to neda stihat vsetko ak sa nezapoja obaja. Deti su aj jeho, nech sa s nimi uci, ak nema trpezlivost tak nech uprace, ak tvrdi ze nevie varit nech umyva riad ak nemate umyvacku, ak ju mate nech nalozi a vylozi, pred odchodom na smenu moze vyvesat pradlo, moze poskladat, nie je to metafyzika ale cinnosti co zaberaju cas a teda mna osobne nenaplnaju, ani sa necitim tak, ze bielizen by som mala skladat iba ja z toho dovodu, ze mam prsia.
@panelacikova To si napísala úžasne, že prečo by si mala ty skladať bielizeň, či len preto, lebo máš prsia 😂, Inak mne to tu príde v poslednom čase, ako keby bol muž ohrozený druh alebo čo
@elizabet173 lenze problem nie je len v muzoch, ale najma v zenach a v ich mysleni. Este stale sa rozlisuje "muzske" a "zenske" pri veciach, ktore moze vykonavat hocikto.
Ty aj tvoj manžel pracujete.tak si podelte aj ostatné povinnosti doma. To,že zarába viac ako ty , na tom nic nemeni.kebyze ty xaravas viac ako on, deti a domácnosť bude mať na starosti on???
@zmrzlinka2021 presne tak, píšem to tu dookola v každej podobnej téme, ja stará vražda.
Moj chlap neni zly, nechlasta, neni to gembler, nebije nas. Dokonca je sikovny a zrucny. Ale to sa mu musi chciet a to je velmi malo kedy. Je to maximalny pohodlny lenivy sebec od prirody. Na druhu stranu, ked sa nieco naozaj vazne stane tak dokaze byt obetavy. Ked som s malym ostala v nemocnici isiel cez cele mesto v zapchach a priniesol mu oblubeneho zajacika. Nedavno som ho zobudila po nocnej co spal 4hodiny ci by po nas neprisiel na koniec dediny lebo malej prislo velmi zle . Len na seba hodil nohavice a tricko a rychlostou svetla doletel. Vie ma podrzat v tazkych zivotnych situaciach. Ale to su naozaj vynimocne situacie, ked uz musi byt zle. On vsetko riesi az ked uz je ohen na streche. Dovtedy ma na haku. Silne rozmyslam nad tymi vecerami. Kebyze nemam deti davno sa tu na vsetko vys*rem. Ale nemozem si dovolit nenakupit nenavarit alebo neoprat. Som zodpovedna na dva zivoty, co by z tych deti vyrastlo kebyze mam ich starostlivost a vychovu na haku. Snazim sa im dat co je v mojich silach. Nevarim vecere koli muzovi, ale v prvom rade koli detom, ja tiez milujem dobre jedlo. Deti maju sice obedy v skole, manzel ma v praci tiez moznost dat si teple jedlo ale ja nie. Vecera je jedine teple jedlo co mam za cely den. Nikde pri praci nemam restiku ani fastfood nic podobne. Takze aj koli sebe.
Ale veď iste každá sme zodpovedná ...chápem Tá tiež som stihala, lebo iná práca a bolo viac času, ale zrazu prišiel čas kedy som nestíhala..to je super, že muž nepije, negembli, ale....domácnosť je oboch.Tak iba niektoré veci presun naňho.Moj muž ráno, keď robím raňajky, desiatu vyberie umývačku a ide so psom...tvoj muž má viac času, lebo robí na smeny a určite má aj voľné dni, keď ma nočnú.
Možno si ticho a nič mu nepovieš čo má spraviť.Moj muž tiež nevidí veľa veci, ale zase, keď poviem, že vyzlec posteľné prádlo pokým navarim tak to spraví.On nevie čo treba🙂)a tiež hundre, že stále sa motáme a nič nie je vidieť a to nie som pedant.tak si aspoň uľahčí nákupy, sem tam varenie...a čo by som zmenila, kedy sa dal vrátiť čas určite by sa s dcérou učil aj on.Lenze chodil domov neskoro a to som chcela nech sa neučí neskoro...takže tiež som robila všetko a on prišiel o 18 a ani nevedel čo všetko je nutné.Vlastne cez týždeň sa tiež nepretrhne, ale zase chodíme na bicykel, zmrzlinu nech len po robote nesedime doma.upratujeme v piatok a varím večer niečo väčšie nech v sobotu je navarené a môžeme ísť niekam, alebo mať kľud s varením.
@panelacikova jasné každý má iné zvyky moja chodila na obedy pol roka a hneď jedla ako prišla domov a veľa jedál jej nechutilo.Tak som ich zrušila.Muz večer teple neje iba my dve a občas zostane na obed.U nás sa varí každý deň, alebo obden..ale závidím ľuďom, ktorí sa najedia v práci a majú pokoj a hlavne neminaju toľko na stravu a ušetria...a to, keby sa muž chcel piplat s dozami tiež by ušetril veľa na strave čo minie v práci, lebo obedy nemajú a chodí kade tade.Dcera robí šport príde po tréningu vyhladovana

ty nie si neschopna!
jedine tak v tom si poriadne dupnut a manzela skutocne zapojit. ak by si si zlomila nohu tak co? deti skor nez stihnu v skole prepadnut, tak umru hladom v spine, lebo pan otec to "nevie"???
uprimne, klobuk dolu. ja nemam zdaleka takt denny program ako ty a kolkokrat si pridem totalne vyflusnuta a neschopna nicoho ineho, nez sediet a cucat do steny