Ako si zariadiť čas pre seba popri povinnostiach?
Som mama. S intoleranciami. Cize si musim varit. K tomu mam dieta s dyskami, s ktorym sa treba ucit. Domov prichadzam kolo 15-16h. Musim sa naobedovat, potom sa idem ucit s krpcom. Vecera, desiate, varim na dalsi den. Nestiham zit. Nemam cas na seba. Som priserne unavena. Muz ma 2prace a zahradu. Na deti a domacnost som sama. Neviem sa dockat piatku poobedia. Neviem sa dospat, aj ked padam unavou o 22hod.a vstavam kolo 6hod.
Poradite mi, ako mi pomoct?
Som v 1kolotoci, len povinnosti. Nik to za mna neurobi.
Mam histamin.intoleranciu, mozem jest len cerstve, nekorenene, ... takze restiky nehrozia.
Som unavena. 😞
A co tam take robi na zahrade??My teda polejeme a to je vsetko.Rajcinky idu extremne do vysky,tak sa tam napichaju tyce,zaviazeme k tomu a hotovo.Pokosene mame za chvilu,lebo mame iba trochu travnika,vsetko beton.
Ty sa uc s dcerou a muz nech vari,nech upratuje vo vnutri.Moze aj on nachystat svaciny.Ziadna muzska,zenska praca.By ma drblo,robit vsetko len ja a muz vonku bude ocami kuzlit zahradku,nech pekne rastie.
Ako si to zeny zariadite,takto naozaj aj mate.Muz nech ma 1 a poriadnu pracu,nie 2 za almuznu.
Teraz napr.robime plot🤔 chodi neskoro domov a potom este maka..
Doučovateľka pre dieťa by trochu neuľavila? Deti píšeš v množnom čísle, aké veľké sú?
Priority. Napisem to drsne, ale ked skolabujes bude uz neskoro. Potom vam bude cely plot aj zahrada ukradnuta. Ani to ucenie nie je dolezite pokial ti je fakt zle a ledva prezivas. Dieta potrebuje zivu a zdravu mamu, aj keby malo mat v skole horsie vysledky.
Potrebujes oddych a vypnut, do buducna nastavit fungovanie tak, aby si to zvladala.
Teraz napr.robime plot🤔 chodi neskoro domov a potom este maka..
@anonym_autor aj my sme dnes betonovali,ale pomahaju aj deti,tak isto aj zajtra to mame na cely den.Synovi sa robi miesto na auto,vcera zbuchal salung,a dnes s muzom hadzali do miesacky a liali beton.Dalsi syn zase robil bazen.
Ale vzdy ked sa nieco robi,robime to vsetcia spolu.Doma neni nikto,vsetcia na dvore aj ucenie ked treba tak v altanku,na vzduchu cerstvom.
Dajak sa skús inak zorganizovať s tým jedlom. Píšeš že najprv ideš obedovať ty. Potom deťom dať večeru. A potom že variť na ďalší deň. To varenie vypusti veď ty to jesť aj tak nemôžeš, deti majú obedy v škole. Ak chystáš mužovi alebo neviem čo teda na druhý deň varíš tak skús to nejak skombinovať že to čo varíš pre seba uvariť naviac aj pre neho na ďalší deň len mu to dochuť 🤷 alebo nech si aj sám pripraví.
A to máš pracovnú dobu úplne super chodiť domov o 3, pol 4. Veď desiatu aj ráno nachystaj. My chystáme ráno, muž spraví deťom raňajky kým ja som v kúpeľni, a kým jedia sa prestriedame a ja im idem spraviť desiatu. Veď to trvá zo 3min a lepšia je čerstvá. Mne príde že si nejak nevieš rozvrhnúť čas veď máš celé poobedie aj večer na všetko, mala by si tam vtesnať aj svoj oddych. A možno inú organizáciu okolo toho vášho jedenia/varenia
mna by drblo z takehoto zivota ani zit by sa mi nechcelo ked mam pravdu povedat.Takze sa ti ani nedivim.S deckami je to katastrofa a to je jedno ci su zdrave alebo nieco maju.Clovek ked to tu cita tak je rad ze je len sam s polovickou a ma svaty pokoj od takychto starosti.Mne by takyto zivotny frmol a vecne nahananie sa kvoli rodine absolutne nevyhovoval.Ja som vdaca ako to mame my a dufam ze to aj takto zostane
Dajak sa skús inak zorganizovať s tým jedlom. Píšeš že najprv ideš obedovať ty. Potom deťom dať večeru. A potom že variť na ďalší deň. To varenie vypusti veď ty to jesť aj tak nemôžeš, deti majú obedy v škole. Ak chystáš mužovi alebo neviem čo teda na druhý deň varíš tak skús to nejak skombinovať že to čo varíš pre seba uvariť naviac aj pre neho na ďalší deň len mu to dochuť 🤷 alebo nech si aj sám pripraví.
@michelle567 zeleninu na druhy den mozem.bielkoviny nie.myslis, ze by som vydrzala obedovat o 17/18hod? Musim po prichode domov nieco zjest.. to by som nevydrzala a jedla hovadiny.
Plot nebudete robiť navždy. Niektoré sú tu múdre že nech si nájde 1 poriadnu pracu namiesto 2, ale nie vždy sa dá a človek sa obracia ako môže.
Pre deti môžeš navarit na celý týždeň v nedeľu napríklad a časť dať do mrazničky a časť dať do chladničky a vyberu si počas týždňa.
Sleduj na insta profily ktoré robia “meal prep” alebo beat the budget. Majú super recepty, chutne, nestravis pri sporáku hodiny. Ked peides domov, niečo si navar pre seba. Keď sa so synom doucis, len vytiahneš a ohrejes jedlo. Manžel nech si nechá záhradu na víkend a venuje sa radšej rodine. Ty si dopraj aspoň hodinu týždenne len pre seba - či už čítaním knihy, počúvaním hudby, prechádzky. Starostlivosť o seba je rovnako dôležitá ako starostlivosť o rodinu.
Bez pomoci muža to ale nedá. Záhrada pocka, zdravie nie
@michelle567 ved mi porad. Som unavena z rozmyslania, ako to urobit.. ked sa stravujem v jedalni, mam bolesti..
Plot nebudete robiť navždy. Niektoré sú tu múdre že nech si nájde 1 poriadnu pracu namiesto 2, ale nie vždy sa dá a človek sa obracia ako môže.
Pre deti môžeš navarit na celý týždeň v nedeľu napríklad a časť dať do mrazničky a časť dať do chladničky a vyberu si počas týždňa.
Sleduj na insta profily ktoré robia “meal prep” alebo beat the budget. Majú super recepty, chutne, nestravis pri sporáku hodiny. Ked peides domov, niečo si navar pre seba. Keď sa so synom doucis, len vytiahneš a ohrejes jedlo. Manžel nech si nechá záhradu na víkend a venuje sa radšej rodine. Ty si dopraj aspoň hodinu týždenne len pre seba - či už čítaním knihy, počúvaním hudby, prechádzky. Starostlivosť o seba je rovnako dôležitá ako starostlivosť o rodinu.
@anonym_f604dc uz sa neviem dockat prazdnin.mam dost.fakt. 😞
mna by drblo z takehoto zivota ani zit by sa mi nechcelo ked mam pravdu povedat.Takze sa ti ani nedivim.S deckami je to katastrofa a to je jedno ci su zdrave alebo nieco maju.Clovek ked to tu cita tak je rad ze je len sam s polovickou a ma svaty pokoj od takychto starosti.Mne by takyto zivotny frmol a vecne nahananie sa kvoli rodine absolutne nevyhovoval.Ja som vdaca ako to mame my a dufam ze to aj takto zostane
@anonym_47bf11 ale nedrblo. Kazda to tak ma.zvlada.kvoli detom a rodine.kolke maju muzov na kamionoch, v zahranici..
@anonym_f604dc detom nevarim.len sebe.tie maju obedy v instituciach.vecere rychle.
@michelle567 ved mi porad. Som unavena z rozmyslania, ako to urobit.. ked sa stravujem v jedalni, mam bolesti..
@anonym_autor ale ja nepíšem že nemáš jesť, ty sa určite po praci najedz. Ale z tvojho opisu sa mi zdalo že príliš veľa času sa zapodievaš jedlom a mňa by drblo celý čas po práci tráviť v kuchyni + ďalšie bežné povinnosti a učenie. Píšeš že varíš pre seba obed. Potom že chystáš deťom večeru,.potom že chystáš deťom desiate,.potom varíš na ďalší deň. Ale na čo ešte varíš keď píšeš že ty druhý deň varené neješ, deti sa naobeduju v škole. Myslela som že nejak si to celé zjednoduš. To čo chystáš sebe po práci nejak uprav a pod jedným nachystaj aj detom na večeru a mužovi na ďalší deň ak mu zvykneš variť do práce. A nauč sa oddychovať. Nachystaj si jesť a pol hodinu si oddýchni. Neuháňaj sa
Prevzali ste na seba rolu stroja, ktorý musí fungovať, pretože „to nikto iný neurobí“. Vaša identita sa zúžila na servis pre rodinu a manažment obmedzení (dyslexia, histamín, logistika). Paradoxom tohto kolotoča je, že hoci hovoríte, že nemáte čas na seba, v skutočnosti ste samu seba zo svojho života úplne vyškrtli. Čakáte na piatok ako na spásu, no víkend vám energiu nevráti, pretože spánok nedokáže vyliečiť vyhorenie z celotýždňového tlaku na dokonalosť. Vzorec, ktorý vás drží v pasci, je presvedčenie, že vaše potreby môžu prísť na rad až vtedy, keď bude všetko hotové. Lenže hotovo nebude nikdy. Riešením nie je lepšia organizácia času, ale radikálna redukcia nárokov. Prestaňte byť perfektnou kuchárkou a učiteľkou (čerstvé a jednoduché jedlo sa dá pripraviť za 15min, najprimitívnejšie, ale chutné jedlá). Ak s dieťaťom sedíte celé popoludnie, učíte ho, že bez vás je bezmocné. Vytvorte si mikromomenty. 10min po príchode domov, kedy si sadnete a nedovolíte nikomu na vás prehovoriť. Telo potrebuje signál, že nie je v ohrození života. Vaša únava je totiž z veľkej časti psychická. Keby ste dnes večer urobili len 50 % z toho, čo považujete za nevyhnutné, a zvyšok nechali tak, čo najhoršie by sa stalo a koho sklamania sa v skutočnosti bojíte? Nie „stíhať všetko“, ale „čo je minimum, aby to fungovalo“. Aj keď partner pracuje veľa, domácnosť a dieťa nie sú „vaša úloha“.
Prevzali ste na seba rolu stroja, ktorý musí fungovať, pretože „to nikto iný neurobí“. Vaša identita sa zúžila na servis pre rodinu a manažment obmedzení (dyslexia, histamín, logistika). Paradoxom tohto kolotoča je, že hoci hovoríte, že nemáte čas na seba, v skutočnosti ste samu seba zo svojho života úplne vyškrtli. Čakáte na piatok ako na spásu, no víkend vám energiu nevráti, pretože spánok nedokáže vyliečiť vyhorenie z celotýždňového tlaku na dokonalosť. Vzorec, ktorý vás drží v pasci, je presvedčenie, že vaše potreby môžu prísť na rad až vtedy, keď bude všetko hotové. Lenže hotovo nebude nikdy. Riešením nie je lepšia organizácia času, ale radikálna redukcia nárokov. Prestaňte byť perfektnou kuchárkou a učiteľkou (čerstvé a jednoduché jedlo sa dá pripraviť za 15min, najprimitívnejšie, ale chutné jedlá). Ak s dieťaťom sedíte celé popoludnie, učíte ho, že bez vás je bezmocné. Vytvorte si mikromomenty. 10min po príchode domov, kedy si sadnete a nedovolíte nikomu na vás prehovoriť. Telo potrebuje signál, že nie je v ohrození života. Vaša únava je totiž z veľkej časti psychická. Keby ste dnes večer urobili len 50 % z toho, čo považujete za nevyhnutné, a zvyšok nechali tak, čo najhoršie by sa stalo a koho sklamania sa v skutočnosti bojíte? Nie „stíhať všetko“, ale „čo je minimum, aby to fungovalo“. Aj keď partner pracuje veľa, domácnosť a dieťa nie sú „vaša úloha“.
@bjnr ty vies nieco napisat aj vlastnou hlavou a svojimi slovami? ci len dokazes generovat texty cez AI.Keby si to aspon nejako poopravis svojimi myslienkami a nie sem len takto capnut text bez ladu a skladu lebo je to az moc okate.A to robis vsade v kazdej teme
@anonym_autor
Muž iba jedna práca a kašľať na záhradu. Proste ma rodinu. V prvom rade má riešiť deti a domácnosť.
@anonym_autor
Muž iba jedna práca a kašľať na záhradu. Proste ma rodinu. V prvom rade má riešiť deti a domácnosť.
@zmrzlinka2021 Otrok domu. Na SK bezna diagnoza.
@anonym_f604dc detom nevarim.len sebe.tie maju obedy v instituciach.vecere rychle.
@anonym_autor mna by drblo uz len s tych rannych.Poobedie utecie ako voda,vecer skoro spat.Tie dni su stale rovnake a rovnake.No drblo by ma.Takto mam cele doobedie sama pre seba,v noci uz deti spia.Rano ich spolu vychystame,zavezieme alebo ja sama rano a uz mam klud.Ako ja sa ani nedivim,ze padate mnohe aj preto dole ,,hubou,,mam to tiez tak par krat do mesiaca a uplne mi to staci.No fungovat takto stale.
@anonym_b696bf
Žiaľ, častokrát je to o volbe.
@anonym_b696bf tak ono zase je lepsie ked robi ako v panelaku pride chlap z prace sadne na gauc,v 1ruke mobil,v druhej ovladac a zena obskakuj ma.Takze to mas za jedo,tento aspon ,,,robi,,
@anonym_b696bf tak ono zase je lepsie ked robi ako v panelaku pride chlap z prace sadne na gauc,v 1ruke mobil,v druhej ovladac a zena obskakuj ma.Takze to mas za jedo,tento aspon ,,,robi,,
@anonym_822469 To uz je o volbe partnera🤷♀️
@anonym_autor so mnou sa v zivote nikto nikdy neucil a ulohy som opisovala vzdy cez prestavku od spoluziakov.. a pred MD som robila cely cas na HO s peknym platom.. nehovorim ze niektore deti naozaj nepotrebuju pomoc s ucenim lebo by mozno ani nepresli ale velmi velakrat to vobec nie je potrebne a len rodicia to zbytocne prezivaju
@anonym_autor a vecere detom navarit na 3 dni a vybavene, desiate rano zbuchane za 5 minut.. ostane ti uz len obed pre seba

@anonym_autor pardon, vysr*t sa na zahradu a nech ti pomoze v domacnosti... snad si spravite nejake priority a zahrada bude niekde naspodu...