icon

Ako si všetko zariadiť?

18. sep 2021

Ahojte, mate nejake typy a rady ako si zariadit cas? Mam pocit ze padam na papulu. Rano vstavam o 5:30 chystam deti do skoly, seba do prace. Do druziny prichadzame 6:30 ja do prace o 7:00. Pracu mam fyzicky narocnu, koncim o 15:30, letim po deti, pripadne este do obchodu ci na postu. Prideme domov je 16:30. Kym si dam kavu a nejako sa dostaneme k uceniu je 17:00. Po dvanastich hodinach su deti aj ja uz unavene a nesustredene. Je to namahave, vsetci sme nervozni. Nejakym zazrakom sa doucime, rychlo idem varit veceru, najeme sa osprchujeme a odpadneme do posteli.

Strana
z3
alvaluka
19. sep 2021

@autorka moj nazor je ten, ze je irelevantne v tejto teme, ze ta nebije, ze nie je gambler a ze ma svetle momenty, to predsa “normalny” chlap by ani nemal robit.
Problem je, ze nestihas, vsetko okolo deti robis sama, domacnost je iba na tebe a si z toho unavena a vycerpana a nie je to sposob ako sa da fungovat dlhodobo.
Argument ze jeho mama zvladala, kedysi a bla bla je podla mna iba bla bla. Kedysi sa zuby neplombovali ale trhali, podme si aj v dnesnej dobe dokonaleho usmevu vytrhnut kazdy zub, co zacne boliet.
Nestihas, mas toho vela tak mu urob zoznam alebo vyslovene povedz, co ma urobit. Preco napriklad nerobi nakupy on, alebo vybavovacky typu posta? S detmi sa tiez moze ucit, ved nebyva vzdy vecer v praci.

luci310
19. sep 2021

Ja to mám podobne, až na to že mám jedno dieťa, nikto mi nepomáha a do rozvrhu musím vtesnať niekedy aj učenie, je toho veľa, ale bohužiaľ inak ako si napísala sa to nedá zorganizovať, len robiť čo je treba rad za radom

luci310
19. sep 2021

No vlastne, dalo by sa, keby pomohla občas upratovačka, jedlo by som si objednala a dieťa by som dala na pár hodín opatrovateľke keď je treba, ale nie každý na na to financie, ale aj take poznám čo to takto riešia.. 🙂 alebo ešte druha možnosť, zapojiť viac ostatnu rodinu

autor
19. sep 2021

@alvaluka co sa tyka vybavovaciek s tym nechce mat on nic spolocne, este prepis auta a take tzv. Chlapske veci okej. Ale zvysok 0bodov. 7 rokov mu hovorim aby si prehlasil poistovnu, no sak mi to vybav. Ja ho totizto neviem nijakym sposobom donutit. Do nicoho. On ked sam od seba nechce tak s nim nepohne ani tank. Alebo mi povie ze dobre urobi vybavi len aby som uz bola ticho a aj tak sa na to vyserie.

panelacikova
19. sep 2021

@elizabet173 počkaj, to napísala
@alvaluka 😀 😀

panelacikova
19. sep 2021

autorka: dávajú ti tu rady, buď si z toho niečo vezmi alebo ži aj ďalej tak, ako doteraz. pokým nedáš mužovi nejaké striktné pokyny (asi doslova, lebo z tvojho popisu mi pripadá, že je fakt absolútne neschopný), tak budeš aj naďalej makať ako blázon a on si bude vegetiť a ťukať do mobilu. ako si zariadiš, tak budeš mať. ja som s jedným takým čudom žila. áno, aj on, ak bolo treba, tak priviezol-odviezol... ty si však neuvedomuješ, že priviezť alebo odviezť niekoho je snáď jedna z najjednoduchších vecí?? keby som v rodine mala na starosti iba to, že chodím do práce a v prípade núdze pomôžem odvozom, tak by mi bolo sveta žiť... a to čo píšeš ostatné charakteristiky, tak ako písala aj
@alvaluka každý normálny chlap také veci nerobí, ktoré si ty nepochopiteľne ceníš u toho svojho...
ja som od takého čuda odišla. síce s jedným dieťaťom, ale odišla. áno, je to niekedy ťažké byť na všetko sama, ale pri ňom by som časom zrušila nervy. akože doslova.

letfenixa
19. sep 2021

@autorka Doniesť zajačika a prísť po choré dieťa nepovažujem za super službu, ale normálnu vec milujúceho rodiča. Nechcelo sa mi zapájať, lebo ty máš klapky na očiach a nechceš vidieť, že neschopný je drahý pán manžel. Pri trojzmennej práci môže mať úplne krásne pridelené komplet nákupy, povysávať, umyť podlahy, keď už teda deti sú len na tebe, aj varenie. Nechápem, či chces vyčarovať viac hodín za deň alebo čo, aby si sa mohla viac zodrať.
Ale ďakujem za takéto diskusie, lebo stále vediem syna k domácim prácam. Dnes povysaval spálňu a chodbu (má 5 rokov), vie podlahy umyť, aj umývadlo, záchod som mu zatiaľ nedovolila. Vie si poskladať niektoré oblečenie zo susica do skrine a miluje so mnou variť a piecť. To vysávanie dnes som mu povedala, nech spraví, kým ja ošúpem jablká na koláč, normálna deľba práce.

gabu_lienka
19. sep 2021

Vobec nie si neschopna, ale sichta ti zacina 5.30 a konci ked odpadnes do postele, tj 15hodin?

Ako si vsetko zariadit?
Rano odchadzas z domu, tuknes do mobilu a pustas roboticky vysavac, ktory rovno aj omopuje byt. Pride muz z prace, prehodi vyprane pradlo z pracky, ktoru si nachystala na odlozeny start. Cestou sa samozrejme stavil v obchode a nakupil. Prichadzas domov ty (samozrejme o cosi skor kedze nemusis do obchodu, kedze nakup vybavil muz). Manzel zacne s detmi robit ulohy, ty das varit veceru. Kym sa deti ucia s otcom a vecera sa vari, vyprazdnis nadobku robotickemu vysavacu a vyperies handricku. Naveceriate sa. Muz posklada pradlo zo susicky a ty spraces kuchynu. Pozriete si televizne noviny, deti sa pohraju, okupat a spat.

elizabet173
19. sep 2021

@panelacikova sorry a to som nič nepila....

veverickav
19. sep 2021

prakticky tip. ako uz bolo vyssie pisane, urcite si zaobstaraj roboticky vysavac, velmi vela casu ti usetri. pozmopuje a povysava, kym budes v praci.

vulka
19. sep 2021

Tak nevar denne. Navar na dva dni. Alebo var len cez víkend. Vieš koľko je rodín, kde nie je večera varená? A normálne fungujú.

mamutka
19. sep 2021

@uglybetty1234 tak hej, to je iná situácia, nemať obedy v práci, to si človek odmakne večer doma. Ale zas beriem to tak, že väčšinou sa ľudia cez deň naobeduju v škole /práci. Potom miesto varenia večer mame zábavu vonku, les, bike a tak. Autorke by však mohol doma krásne navariť manžel, keď robí na smeny.

miricka77
19. sep 2021

Ahoj.Mam 3 deti,z toho dvojicky prvacky.Robim na 3 zmeny a zarobim dvojnasobok,co muz,napriek tomu robime domace prace rovnako.Celkom nerozumiem,ze co nestihas.Ved z nedele mas navarene na dva dni.A potom sa da uvarit hocico rychle.Staci ti uvarit pre seba.Ja varim pre seba osobitne,a syn a muz nemaju obedy,tak pre nich varim tiez.Skus varit jednoduche jedla.Cinu priprav vecer,na druhy den len hodis na panvicu,ryzu v ryzovare.Polievku na 2 dni,perkelt za polhodku.Deti sa nieco poucia aj same-tiez mam jedno z dvojciat narocne,ale moje prve ciary zvladne po instruktazi sama.
A poriadok?ved ani nieste doma,tak kedy urobite bordel?
Ja v tyzdni nenakupujem,muz robi iba rano,poobede kupi pecivo-kazdy den.
Musis polavit z narokov,lebo sa ustves.Je to narocne,ale pri dobrej logistike sa to da.Ako baby pisali,nastavit casovac na pranie,muz prehodi do susicky,alebo vyvesia.Musi,ci chce,ci nie.Takisto,ked ma poobednu,nech nakupi,odnesie deti,povysava.
Ked mam poobednu,uvarim,nakupim,popracem a muz poobede sa moze venovat detom,ucit s nimi,ist von.
Drzim palce,nestresuj,zapoj muza,zijete v domacnosti dvaja dospeli,tak sa na nej dvaja podielajte.

alvaluka
19. sep 2021

@autorka bohuzial v tom ako donutit tvojho manzela nieco urobit neviem poradit. Ako sa tu viac krat napisalo, videl aj u teba, ze si asi niekolko rokov neriesila a tahala starostlivost o deti, domacnost a spol.
Neviem kolko ma vlastne rokov, neviem ci od mamy sa stahoval rovno k tebe, ale ak dospely muz nie je schopny si nieco vybavit a povie zene vybav to ty tak by som ho vzala panvicou po hlave.
Moj nazor je, ze ak sa nerozdelia ulohy v rodine a domacnosti tak tebe bud raz pretecie pohar trpezlivosti alebo ta porazi.

Ako napisala jedna vyssie nemozes pridat dnu hodiny aby si vsetko stihala a tiez nemozes stihat vsetko a to je normalne. Ked si vo vztahu musi sa podielat aj on a nie, ze sa mu nechce, alebo ze bol zvyknuty z domu, ze mama je agent na vsetko. Moj muz je baran a je to niekedy tazke, lebo tiez mal doma vzor ako ten tvoj, ze mama vsetko robila, ale ja nerobim a ak mam mat opis od kohokolvek, ze som zla je mi to jedno. Nase dvojrocne dieta odnesie prazdnu flasu od mlieka na linku alebo prazdny tanier a to ocakavam aj od dospeleho cloveka.
U nas su tiez niekedy tahy ze nechce sa mi ale nastastie aj ked je baran a niekedy je to trocha tazsie nieco dosiahnut tak dosiahnem.
Asi by potreboval vysvetlit kratkou cestou, ze on nie je to dieta, ktorym bol u svojej mamy. Je otec a manzel a ma domacnost v ktorej musi fungovat, nie ze chce/nechce sa mu. Oddychnut si musi kazdy nie len on, lebo neviem co robi teda doobeda ak ma poobednu napriklad.

gabu_lienka
21. sep 2021

Autorka, mohla by si dat vediet, ci si v diskusiu nasla nejake uzitocne tipy, ktore planujes aplikovat a ulahcia ti zivot. Inak podla uvodneho prispevku som si myslela, ze si slobodna matka 🙄

galioska
21. sep 2021

Moja sestra má to isté doma čo ty, jej muž príde z roboty, rozbaliť sa na sedačku a čo je jesť. Potom mobil a ovládač v ruke až kým nejde späť. Ona skáče, umýva, upratuje a aj po deckach, tie sú už veľké a majú v prazi. Lenže ona je na vine, dovolila to

luccija
21. sep 2021

Kto to zaňho robil predtým mama?prečo by si mu mala ty prehlasovať poisťovňu...tak nech ju nemá prehlásenu ďalších 7 rokov.Ries len nutné

alexk12
21. sep 2021

Ako sú staré deti?

ukulela
21. sep 2021

jednoducho na chlapa MUSIS delegovat nejake veci, co zvladne. skratka moj mily, dnes nestiham nakupit, KUPIS cestou domov chlieb, 10 rozkov a 6 takych a takych jogurtov a 20 dkg prazskej sunky a kilo jablk ..... chlapovi musis zadat jasny a zrozumitelny pokyn, ziadne ze "pomoz mi" ale dones toto a nic ine.
varenie - cez tyzden jednoduche jedla, na viac dni .... varis aj pre muza do prace? ci len na veceru? navar v pondelok na dva dni, v stredu objednaj pizzu a v stvrtok na dalsie dva dni. cez vikend navar do mrazaku (sote, segedin, aj vyvar - vsetko vies zamrazit a cez tyzden vybrat ked treba) ... a v pohode raz za casna veceru hot dogy alebo podobnu kravinu, co s nou nemas robotu ..... chcleib vo vajci, lievance ...
upratovanie - vypytaj si susicku a roboticky vysavac. pustis ho a povysava, kym nie si doma

autor
22. sep 2021

Tak on vzdy seka dobrotu chvilku a potom z toho pomaly upusti. Obcas ma den ze sa nestacim cudovat. Cez vikend som mu na chladnicku vylepila papier co je treba spravit. Skor tam boli take tzv. Chlapske prace. Isla som vyvencit psa a kym som sa vratila tak konecne asi po mesiaci prestahoval regal zo spalne do pivnice. Potom sa pustil do upchateho odtoku, tam som musela dirigovat, ani netusil ze v skrinke pod umyvadlom mam na to vyclenenu misku kde to ma odtiect aj s bordelom. V pondelok vzal maleho lekarke naucil sa s detmi, v utorok navaril. Dnes som sice nenasla ponozky pri posteli ale nenasla som ani vacsi poriadok ani vacsiu spinu. Akoby tu ani nikto nebol. Obavam sa ze o chvilu dam ultimatum bud sa zacne spravat zodpovedne a zaujmat sa o chod rodinnej domacnosti alebo budeme zit len vedla seba. A prestavam vyvarat jak blbec kazdy den to rozhodne hej. Stale uvazujem nad skratenym uvazkom, to si este musim poriadne premysliet.

Strana
z3