Ako skĺbiť starostlivosť o dieťa s prácou?
Ahojte. Mám čo chvíľa 29 rokov, môj partner rovnako. Sme spolu cca 8 rokov, 5 rokov žijeme vo vlastnom 3-izbovom byte. Doteraz som celý život študovala, najskôr denné štúdium a tento rok končím externé štúdium. Momentálne mám výborne platenú prácu do 16:00, partner pracuje v nepretržitej prevádzke poobedné, nočné zmeny a víkendy (nie, nevie si nájsť momentálne lepšiu prácu, pokiaľ nechce platovo klesnúť o 200-300€ v čistom).
S priateľom sa ľúbime, máme pekný vzťah.
No mne ide hlavou čoraz viac materstvo. Vždy som deti chcela, no poslednou dobou sa bojím mať dieťa. Bojím sa hlavne toho ako zvládneme tú starostlivosť keď skončí obdobie materskej/rodičovskej dovolenky. Viem že myslím veľmi dopredu ale bojím sa či neprídem o moju prácu. Mám zmluvu na dobu neurčitú a minule sa moja vedúca vyjadrila, že moje miesto na mňa počká aj po materskej, však po pol roku prídem naspäť (pretože ona to tak urobila, po pol roku šla do práce a dieťa bolo doma s jej mamou (babkou malej), ktorá je už na dôchodku)... Moja mamina má do dôchodku ešte veľa rokov, partnerovi rodičia k nám za celý rok neprídu ani na kávu, oni sú takí, že my musíme chodiť k nim, takže z ich strany veľkú pomoc nečakám (navyše svokra nemá vodičák a bývajú na dedine so zlymi spojmi). Keby mi aj práca ostane, bojím sa či budem stíhať chodiť po dieťa do škôlky... Niekedy musím v práci ostať o 30 min dlhšie a už by mi škôlku zavreli... Ako to zvládate? Nie je potom váš život len o tom, že sa z práce naháňate do škôlky/školy a potom sa venujte len domacnosti a dieťaťu? Bojím sa či to všetko nejako zvládneme aj finančne. Momentálne keďže lepšie zarábam si odkladám peniaze aby som mala na horšie časy keď budem napríklad doma na rodičáku a budeme potrebovať kupovať veci pre bábätko.
Partner zarobí cca 1200€ v čistom, ja 1500€ v čistom, hypotéka a nájomné je cca 450€, čiže nemáme až také extrémne výdavky. Dokonca si stále varíme aby sme ušetrili na strave. Momentálne tak 2-3x do roka cestujeme, lebo si chceme ešte užiť mladosť a vidieť svet, takže samozrejme aj tam idú uspory. Za Vaše skúsenosti ďakujem 😊
Tak bohuzial nebudeme si klamat,casovo je to naozaj narocne s malymi detmi na dlhe roky, kym ich nemozes nechat same doma ,pripadne ze aj do a zo skoly vedia ist same 🙄.Robotu musi clovek velmi prisposobovat. Navyse ustavicne ocrky v skolke, v skole zas same prazdniny. Niektore skolky su este k tomu otvorene len do 16stej, max 16:30 takze masaker . Skola uz dlhsie. ( inak toto je jeden z dovodov preco mame len 1 dieta ).Vela krat som tu citala ako moznost oslovit nejaku pani starsiu ktora je doma a jej zaplatit dajme tomu za vyzdvihnutie,pripadne strazenie. Aj to mozes potom skusit
No co chces pocut, mat dieta je proste narocne - fyzicky,mentalne,logisticky aj ekonomicky.
Mame 2 deti, byvame daleko od rodiny, ja pracujem do 15:00. Samozrejme je to nahananie sa z roboty do skolky a potom s dietatom - to sa moc inak ani neda kym su deti male. Idealne je mat aspon home office ktory pomaha velakrat s casom (presuny z kanclu do skolky a pod) a tiez ked su deti chore a nechces ist na OCR kazdy druhy tyzden.
Ale poviem ti to takto - neanalyzuj to prilis,kazda zena ma iny pribeh a ten nemusi byt tvoj, je to len otazka toho ci chces alebo nechces mat dieta nie toho ci a aku pracu budes mat kedy sa vratis atd - aj tak sa to neplanovat neda a je ine planovat ako bezdetna a ine s 4- mesacnym dietatim na rukach…
"Momentálne keďže lepšie zarábam si odkladám peniaze aby som mala na horšie časy keď budem napríklad doma na rodičáku a budeme potrebovať kupovať veci pre bábätko." - chvalim! toto je velmi rozumny pristup...co sa tyka prace, tvoja sefka je trochu mimo...dam ti realitu: dieta po nastupe do skolky (bavime sa 3+roky) je casto chore...tzn budes mat vypadky v praci...k ostatnemu sa nevyjadrujem, asi len tolko ze- ano, materstvo je obeta, a je lepsie byt na nu pripraveny...cize ked budes mat cestovania a kariery dost, vtedy je spravny cas...kludne tomu par rokov daj, ale pripravuj sa...ja som to mala tak, ze maly po 3rokoch ako nastupil do skolky, som rok tahala len poluvazok aby sa lepsie adaptoval a nemusel byt cely den v skolke...velmi si to chvalim...dalsie roky som na 6h uvazku, co je super - celu jeho skolkarsku dochadzku
Tým, že mám celkom dosť flexi pracovnú dobu, tak asi mám lepšie zorganizovaný čas ako pred deťmi 😅. Je to občas záhul ale zas nič, čo by dvaja mladí ľudia nezvládli, kľudne aj sami, bez pomoci rodiny
Ja s ťažkým srdcom budem davat dvojročnú do jasliciek, pol ročne babatko to si úprimne neviem predstavit- ak sú matky ktoré musia, chápem, ale kvoli tomu že to tak mala šéfka, by ma nezaujímalo. Ale ja by som zase prácu v pohode obetovala.. A áno, náročne na logistiku to teda je.
No jednoduche to teda nebolo, ale nejak sme to zvladli. Ale my sme mali pomoc od mojich rodicov. Druhi stari rodicia vzhladom na vek uz nevladali..Ako su deti o dost vacsie, su aj samostatnejsie, tak je to zas o nieco ine.
ano, presne o tom je moj zivot, o nahanani sa 🤷♀️😊
Áno, mať dieťa a prácu = jedno veľké a neustále naháňanie sa. Mať jedno dieťa sa ešte dá zvládnuť mať dve a viac je celkom masaker. Robota, deti nákupy, domácnosť a stále dokola.
A dieťa v škôlke, hlavne teda prvý rok, to je tak že 2 týždne škôlka, týždeň choroba, alebo týždeň škôlka a týždeň choroba. S tým rátaj. Keď nemáš možnosť home office a v robote ťa potrebujú, budeš to mat ťažké. (Aj keď robiť s domu s deťmi je masaker tiež 😅)
Ale keď takto budeš premýšľať, deti nebudeš mať nikdy...
Keď ti môžu aspoň občas pomôcť vaši rodičia , to je bonus. Ja takú možnosť nemám, keďže sú ďaleko...
@joannita nie každé dieťa má taký nástup do škôlky. Ani jedno moje dieťa nebolo extra choré v škôlke max 1 choroba ročne.. druhorodený je teraz po 1.5r chorý -mal 1 deň teplotu. Prvorodený 2 roky nemal ani nádchu 🙂. Tiež ma všetci strašili chorobami
@denkabemommy veď samozrejme že sú aj výnimky, ale radšej je treba s tým rátať, lebo pravdepodobnosť že bude takto stále chorey je vyššia.
Ďakujem za odpovede. Mate pravdu v tom, že naplánovať sa to dopredu nedá. Samozrejme tým že mám naozaj dobrého a rozumného partnera viem, že aj on by chcel ostať s malým doma na rodičovskej dovolenke (veľa jeho kolegov takto išlo na rok, rok a pol) a OČR samozrejme môžeme striedať, na rodičovstvo sú predsa dvaja, nie len matka.
Ja asi všetko vopred analyzujem. Aj keď som šla na školu extrene, veľmi som sa bala a zvladla som tie 4 roky pracovať na plnom úväzku a spraviť školu na A-čka, už odovzdávam bakalarku a mám to za sebou a všetko sa nejako zvladlo.
Občas asi iba potrebujem počuť, že to zvladli ostatní a zvládnem to aj ja. Ďakujem žienky ❤️
Ja som vdacna za home office, tym padom som nemusela otravovat starych rodicov ktori ja tak byvaju viac ako 300 km daleko. Ale moje deti patril k tym , co nebyvali casto chore ajnked sa pohybovali medzi ukaslanymi detmi. Nic extra som pre imunitu nerobila, to su geny.ale moje deti sli az od 3 rokov do Skolky
Je to reálne o naháňaní sa, menšie deti menej by som povedala - ak nie sú choré… alebo ak máš HO… my máme teraz za 2 týždne cca 25-30 veci pre deti, čo riešime. Okrem bežných krúžkov čo chodia je teraz aj oslava narodenín, rodičko, konzultácie pre predškolákov, generálka koncertu, koncert, prespavacka, worshop v SND pre dcéru, ktorá spieva a prijímačky na SŠ tslentovky…
Ja som sa vrátila do práce, keď mal syn 13 mesiacov, ale na 2-3 hodiny denne. Malý bol u našich, a keď sa dalo, bol s ním muž. Keď mal 2 roky, išla som na plný úväzok. A následne ochoreli postupne obaja moji rodičia, ja som znova prešla na znížený úväzok, syn bol chvíľu aj v jasliach. Hneď bol chorý. Znížený úväzok som mala do synovych 5 rokov, ale kvôli mojim rodičom, ktorých som veľmi často doprevadzala k doktorom.
Pravda je ale že nie všetci materstvo zvládli , je tu kopec diskusii, že to ženy nedavaju a chlapi sa často pri deťoch zmenia a nepomáhajú ako by mali.
Super, že sa nad tým zamýšlaš. Ja som tiež veľa rozmýšľala aj pred tehotenstvom, ako a čo budeme zvládať, aj keď niektoré veci určite dopadli inak a vyriešili sa “samé”. S mužom bývame v meste sami, žiadna rodina na vyberanie dieťaťa zo škôlky, takže tiež som sa nad tým veľa zamýšľala, ale určite to nebol pre mňa dôvod nemať dieťa. Naozaj možno sa do svojej práce nevrátiš, príde lepšia ponuka, sú ak škôlky, ktoré sú otvorené do piatej- ja som kľudne za súkromnú škôlku, pokiaľ majú dlhšie otváracie hodiny, nie sú 100% prázdnin doma a o 15:30 už dobreže nevyhadzujú deti pred dvere. Áno, finančne je to náročnejšie ako štátna škôlka, ale presne na tie prípady môžete využiť peniaze, čo odkladáte. Pripadne naozaj na výpomoc, opatrovateľka, staršia pani alebo študentka čo ti vyberie dieťa a polhodinku postráži, kým skončíš v práci. Radšej minút na toto ako na kočík za 1000 eur, veľa veci sa naozaj dá zohnať aj cez bazár, nájdeš častokrát aj na darovanie, ušetríš peniaze a nechaj si, čo sa dá aj na obdobie škôlky a podobne, aby ti vyriešili situácie, ktorých sa bojíš. A k ďalšej otázke, áno, asi budú obdobia, kedy sa budete naháňať len z práce do škôlky, domov upratať, nachystať, ale treba si nájsť radosť aj maličkostiach. Cestou zo škôlky sa porozprávať o tom, čo sa dialo, večer si prečítať knihu, zahrať si spoločenskú hru spolu, spolu si nachystat večeru a najesť sa spoločne, cez víkend ísť na výlet, navštíviť rodinu.
@drianaa ďakujem za úprimnú a peknú radu. Konečne som našla prácu ktorá má veľmi baví, je skvelo platená a naozaj som v tom dobrá. V práci mám byť aj ďalších 40 rokov a chcem robiť niečo čo ma napĺňa. V našom malom meste je extrémne málo príležitostí, rada tu bývam ale tento job je vyhra v tejto lokalite... Asi som veľmi zodpovedná keď všetko vopred premyslim, no teraz je taká doba že jedno dieťa uživiť je niečo veľkom iné ako to bolo kedysi. Hypotéku budeme platiť aj v čase keď nebudem mať príjem a teda neviem si niekedy predstaviť že by som napríklad ja nezarabala s neprispievala do rozpočtu
Áno. Presne tak to mame. Robota, vyzdvihnúť deti, učiť sa domácnosť. Atď Atď
Odísť od polročného dieťaťa je kruté a nezmyselné. To dieťa potrebuje matku, nie babku alebo opatrovateľku. Bude plakať a bude trpieť z odlúčenia. Nehovoriac o tom že by ste nemohla kojit, lebo 8 hodín by ste nevydrzala a musela oddávať mlieko niekde v práci a aj tak by sa mlieko mohlo prestať tvoriť. Kojenie je najlepšie a najhodnotnejšie pre dieťa.
Takže pracujte kým nedostanete pocit ze môžete prácu opustiť lebo minimálne kým dieťa pôjde v 3 rokoch do škôlky sa od neho nebudete -a verte ani nebudete chcieť pohnúť. Moja malá ma ide hľadať aj do sprchy ked je dlhšie s tatom. Neviem ci predstaviť ju nechať celý deň inému človeku, bola by mrzuta uplakaná smutná frustrovaná a mohlo by jej to ublížiť do života. Take male babo potrebuje matku, nič iné. Ak matka nemá 3 roky čas, nech si nerobí dieťa.
A ste ešte mlada, môžete pracovať dalsich 5-7 rokov a az potom si robit dieťa, ked to budete tak citit
To je super nastavenie. Som rada, že ťa práca baví, určite aj lepšie sa ti do nej bude vracať. Ďalšia možnosť je, že nemusíš sa vrátiť hneď po polroku, ale napríklad keď bude mať dieťa 2 roky skúsiť tú súkromnú škôlku. Nemusí to byt presne 6 mesiacov alebo len 3 roky, naozaj sa skúsiť prestriedať s manželom na materskej je super možnosť. My sme to plánovali, ale keďže manžel menil robotu, tak to už veľmi nestíhame, nechceme riskovať kým nemá zmluvu na dobu neurčitú. A ten pocit, že človek neprispieva do rozpočtu poznám, ja som v žiadnom prípade nemyslela, ze by si do žiadnej práce nenastúpila, skôr že možno príde iná ponuka s lepším pracovným časom napríklad 🙂 ale ja som tiež ťažko niesla, že muž ťahá viacej finančne domácnosť, aj keď v živote mi na to nič nepovedal, skôr ma upokojuje, že je to v poriadku. Pokiaľ si viete pekne odložiť peniaze, poriešite napríklad dobrú životnú poistku, aby ste mali vykrytý príjem počas niekoho PN, úrazu, smrti, tak by som sa nebála toho. Ak aj pár rokov bude náročnejších, presne na to si šetríte. Ale pokiaľ v tom vidíš veľký problém, že si kvôli tomu netrúfaš mat dieťa, tak by som počkala. Keď ho budeš chcieť a budeš pripravená, tak si myslím, že ta túžba bude silnejšia ako strach
Ešte k tej zodpovednosti, podľa mňa si tak správne zodpovedná, určite nie priveľmi. My sme sa minule s mužom rozprávali o druhom dieťati, ktoré plánujeme v budúcnosti 3-5 rokov, zatiaľ nie. Ale spomenula som mu, že by som do druhého dieťaťa nešla, keby som sa nevedela sama postarat finančne, aj starostlivosťou aj o 2 dveti, keby od nás odišiel. Takže ja to určite chápem, treba sa pripraviť na všetky možnosti. Ale teraz máte príjem 2700 v čistom, náklady na byvanie 450, z toho sa dajú odložiť naozaj veľmi pekné peniaze na pár rokov, ktoré budú náročnejšie.
Na tvojom.mieste, ak by si sa teda chcela aj ty po pokroku vracať do práce, skúsiť zo začiatku na nižší pracovný úväzok, 30 -50%, určite nie na plný.
Kojiť sa môže aj medzitým, v zahraničí majú matky nárok do roka dieťaťa na 20% platené kojenie (ja som robila na 80 % úväzok, s dieťaťom bol doma manžel a výplata bola 109%). Tak je to tu Od zákona (vo Švajčiarsku), zisti si ako je to na Sk.
Odsavat sa dá a keď budeš kojiť keď budeš doma, tak sa mlieko nestratí...ja som kojila 16 mes.(odstavila som sama, druhé 3 roky takmer) a vždy som medzitým pracovala od 6.mes dieťaťa.
Všetko sa dá zorganizovať.
Manžel bol so synom doma, majú úžasný vzťah a neskôr keď začal pracovať aj on, tak sa pri deťoch striedame. Všetko sa dá, keď človek chce. Hlavne aby ste mali flexibilnu pracovnú dobu.
Rodičovstvo je o obete, prvé roky určite. My máme preto len jedno dieta. Obaja máme časovo náročnú prácu a sme na to sami. Riešime veci zo dna na deň, ja mám prácu s možnosťou HO neobmedzene, manžel pracuje v podstate len v noci. Takže občas sa stane, že som so synom doma ja kým manžel dospí nočnú a do officu idem až okolo 14:00 a ťahám aj do 20:00. Naháňaš sa stále, peňazí máš stále málo, času ešte menej ale stojí to celé za to, keď ti potom ten malý prdoch povie Mami ľúbim Ta... Len si k tomu dieťaťu treba zohnať aj partáckeho spolurodiča.

Teda moja financna situacia bola lepsia ako tvoja avsak
Po pol roku som sa nevratila do prace, po pol roku ti nemusia vratit povodne miesto avsak vyhodit ta nemozu a uprimne neviem si predstavit po pol roku opustit dieta a ist do prace- nonsens pre mna
Skolky su bezne otvorene do 17:00hod, sukromne ponukaju strazenie navyse ak treba
Financne je to naozaj ale naozaj narocne ale pokial niesi presvedcena, ze teraz je ten cas a dieta je treba lebo ti to vravi okolie- nechod do toho
Mimochodom tiez mam pracujucich rodicov takze naozaj som si nevedela predstavit kto sa mi bude starat o pol rocne dieta