icon

Ako ste dospeli k tomu, že chcete tretie dieťa?

27. feb 2023

Ahojte
Tie, čo máte viac detí, ako ste dospeli k tomu, že chcete tretie dieťa? Ja mám momentálne dve, starší syn má 3.5r a mladší má rok. Ja budem mať tento rok 36 rokov. A bije sa to vo mne, či mať, alebo nemať ešte jedno. S ohľadom na vek je to asi teraz, alebo nikdy.
Sme na tom finančne dobre, bývame v novostavbe so záhradou, máme hypo, ale nič hrozné. Deti sú zdravé, ak nepočítam nekonečné sople zo škôlky. My s mužom sme tiež zdraví a vieme si predstaviť mať ešte jedno dieťa. Dnes som triedila veci po chlapcoch a prišlo mi to veľmi ľúto, ako rýchlo rastú.
Na druhej strane, už som 4 roky na materskej. Ak by som si ju predĺžila o ďalších x rokov, môžem sa asi rozlúčiť s kariérou. Mám už aj dosť vysoký vek na dieťa. Už s druhým synom bolo tehotenstvo vyčerpávajúce. Neustále sme v zhone a obdobia vzdoru, nejedenia a soplov nám už dosť vadia. Nehovoriac o tom, že sme 4 roky neboli na normálnej dovolenke a všeobecne, cestovanie s deťmi kamkoľvek je katastrofa. S mužom mimo detí nemáme skoro na nič čas, niekedy ani sami na seba. Už by som si aj vedela predstaviť troška viac kľudu. Ak by do toho prišlo ďalšie bábätko, tak skoro by sme sa kludu nedočkali. A aj finančne by to bolo horšie.
Ak ste aj vy mali takúto dilemu, ako ste sa rozhodli a neľutovali ste to?

Strana
z2
janinah
27. feb 2023

Keby som mala v mladosti terajší rozum a skúsenosti tak mám dve deti.potom prestávka 5-8 rokov a potom zase dve..to štvrté sme už nestihli kvôli veku..tri malé deti po sebe ak manžel sa ozaj nepodieľa na všetkom ja priveľa na jednu ženu...môj názor.

makakova
27. feb 2023

Som.v úplne.rovnakej situácii ako ty aj vekové rozdiely medzi deťmi veľmi podobné. Som zvedavá na odpovede,ja neporadim. Vo mne sa tu bije od narodenia druhéj a neviem si pomôcť...

magic08
27. feb 2023

rozhodnutie je len a len na vas dvoch. Vy si musite spolocne zvazit vsetky pre a proti. tak si sadnite dajte si to na papier pri pohari vina a dospejete k spolocnemu rozodnutiu. Mat tretie dieta je sice financne aj psychicky narocnejsie, ale zas je dieta je radost. My sme sa rozhodli pre tretie, ked sme sa nastahovali do noveho domu. Boli sme na tom ako vy, akurat nase strastie deti uz boli vacsie a my sme mali na seba viac casu. Ale bolo to to najlepsie rozhodnutie. Rodila som tesne pred 40tkou

luciah187
27. feb 2023

Ja mam 38 a v decembri sa mi narodilo tretie dieta - chlapcek. Ja uz mam vsak velke deti (syn 10,5 a dcera coskoro 9). U mna to bolo o tom, ze som mala po krk prace, chcela som robit nieco zmysluplnejsie a pre mna materska zmysluplna bola. Tiez som zdrava klop klop klop, na svoj vek sa necitim, manzel tretie velmi chcel - tak sme sli do toho. My sme si uz cestovania uzili aj s detmi, takze rok pauzu si mozme dat. Kariera mi nechyba, ja som skor kreativny typ. Takze u mna takto. No ale s takymi malymi detmi ta chapem, to nie je jednoduche. Mozno pockaj dva-tri rocky a uvidis. Vek mas este v pohode.

luciah187
27. feb 2023

@janinah s tymto suhlasim. Ja som akurat pisala, ako to mam ja. Mne sa s tym babatkom paci, ze tiez uvazujem o stvrtom, aby mal doma rovesnika. Len si nie som ista, ci to uz nebude privela 🙂

luciah187
27. feb 2023

@magic08 tiez tak podobne 👍

belllinka
27. feb 2023

sama si si odpovedala, že už máš dosť toho zhonu a chceš viac kľudu. A po 10-tich rokoch na materskej už budeš úplne nezamestnateľná. Ísť s 3-mi deťmi na dovolenku je neporovnateľne komlikovanejšie, ako s 2-mi a ani finančná stránka nie je zanedbateľná. Teraz sa ti možno zdá, že to zvládate, ale náklady na deti rastú ich vekom. Na tvojom mieste by som bola vďačná za dve deti a nekomplikovala si to s tretím. Treba si aj oddýchnuť a s príchodom 40-ky to budeš pociťovať ešte viac.

reanda
27. feb 2023

nerozhoduj sa sposobom 'bud teraz alebo nikdy' .. dieta sa da mat aj vo vyssom veku a nemusi to byt vobec problem.. takze ak mas dilemu a nie si si ista, tak proste pockaj.. a uvidis
tiez som chcela tretie, mala som taky 'plan', ako by to bolo najlepsie.. nevyslo to a dnes vidim, ze to bolo dobre, lebo by som si tym asi skomplikovala zivot..
ale napriek tomu, ze mam po styridsiatke, to stale neberiem, ze uz by som ho nemohla mat, keby som chcela 🙂
a ako som k tomu dospela? neviem, vzdy som si predstavovala, ze mam viac deti, tak tri styri

makakova
27. feb 2023

Ja si neviem pomôcť ale mam kusok po 30tke no ked by som mala čakať na tretie dajme tomu do 35-36.. príde mi ze uz budem na to stará.... Mali ste aj vy taky pocit? Ked čítam ze niektoré matenaj po 40tke dieťa..to fakt necítite rozdiel akože? Fyzicky aj psychicky... Nemáte menej energy? Moja mama ma mala v 36 rokoch a ja ako dieťa som cítila ze uz nemá toľko energie na mna.. a vekový rozdiel v mojej puberte bol tiež citeľný, proste stará škola pre mňa... To vam nevadí?

reanda
27. feb 2023

@makakova ja cim som starsia, tym sa citim lepsie a mam viac energie 😀 .. a kusok po tridsiatke som mala este len prve dieta 🙂

jancazvalova
27. feb 2023

Mna by skor zaujimalo, co na to manzel. Ci by do tretieho siel alebo nie? Ako na mna by to bolo vela. Chcela by som alebo teda mam ja taku predstavu, ze by som chcela mat cas aj tak na na dvoch s muzom, ze deti budu velke a my teda nebudeme este nejak moc stari a stihli by sme napriklad este co to aj pocestovat

14janula14
Autor odpoveď zmazal
magic08
27. feb 2023

@luciah187 uprimne sa priznam, mat este vek na dieta, tak mame aj stvrte. Manzel by tiez pristal, no uz som stara a netrufam si

sussana29
27. feb 2023

Som na tom podobne. Ja budem mať tento rok 37. Deti majú 3 a 5 rokov. Minulý rok som sa vrátila do práce po 5tich rokoch. Tiež tam bola túžba po treťom dieťati, ale už teraz to ledva dávame s mužom. Nemá nám kto pomôcť s deťmi, keď sú choré. Museli sme si zaobstarať opatrovateľku. Tie choroby sú des. Som rada, že deti sú už väčšie a nevedela by som si už predstaviť mať zas bábätko. Odkedy som začala pracovať tak tá túžba po treťom dieťati postupne opadla. Som rada v práci a baví ma to a konečne riešim aj niečo iné ako len deti. Už len nájsť si čas len pre nás dvoch.

14janula14
27. feb 2023

Toto iste teraz prežívam aj ja. Akurát že ja som mala len jedno tehotenstvo a hneď dve deti 😄 už budú mať v lete 8. Ja budem mat 32. Manzel by veľmi chcel. Ja na jednej strane si hovorím ze chcem si konečne to bábätko užiť lebo s dvojickami to bol len záblesk nič si nepamätám už 🤣 ale na druhej ci už to nie je veľa 3 deti a plus ja riešim aj vekový rozdiel teda už asi dosť veľký

autor
27. feb 2023

@jancazvalova manžel chce tretie dieťa viac, než ja. Ja to beriem racionálnejšie.

@belllinka ďakujem, ja to tiež takto vidím. No aj tak tá túžba tam ešte je.

@janinah manžel sa podieľa, je skvelý, pomáha mi veľmi.

luciah187
27. feb 2023

@14janula14 ja mam vacsi rozdiel, je to super, deti su rozumne a pomahaju. Same od seba, do nicoho ich nenutim. Aapon konecne vidia, ze sa svet netoci len okolo nich, ze musia prilozit ruku k dielu. Aj oni chceli babatko, tak sa musia trochu prisposobit. Podla mna to bude mat pozitivny efekt do ich zivota, vela sa naucia.

luciah187
27. feb 2023

@magic08 ja sa na to citim, len je aj ekonomicka a casova stranka, ta ma trapi

luciah187
27. feb 2023

@makakova nevadi mi moj vek, pretoze sa citim sj vyzeram o 10 rokov mladsie. Vek nie je podstatny, ak je clovek zdravy a mysli pozitivne. To ze tvoja mama bola nejaka neznamena, ze budes taka aj ty alebo ze sme take aj ostatne. Ja mam 38, citim sa super, som rozvaznejsia, kludnejsia, babo ma udrzi vo forme. Urcite sa necitim stara, stara budem po 60-ke. To su take tie veci, ze pre 20-ky je 40-ka uz pomaly do hrobu. Spytam sa ta, ci sa citis stara, ked budes mat 36-38. Urazila by si sa, garantujem ti 😂

luciah187
27. feb 2023

@makakova jaj a este k tej energii. Mne vysavalo energiu sediet v praci a nezmyselne prekladat papiere. O niektirych kolegoch ani nehovorim. Starat sa o dieta, chodit s nim na prechadzky a vidiet, ako ho maju starsie deti radi, mi energiu dodava.

magic08
27. feb 2023

@luciah187 ja sa na to citim tiez, neni problem v nicom ani v peniazoch ani v priestore, len obavam sa veku, ten neoklamem, hoc by som sa citila na 20.

luciah187
27. feb 2023

@magic08 ja som sa tiez obavala a tak som sa spytala svojho lekara a ten sa len zasmial, ze co vymyslam, skratka ze sa obavam zbytocne

mamula20
Odpoveď bola odstránená
sazumak
27. feb 2023

@makakova Vek nehrá rolu, moja babka bude mať pomaly 100 rokov a je mladá duchom. Okolo seba má nonstop malé deti, žijú s ňou v jednej domácnosti, nevadia jej, zbožňuje ich, vôbec z nich nie je nervózna. O všetko sa zaujíma. My sme mali tiež 3 dcéru neskôr a naopak nás nabíja energiou a nedovolí oddychovať, aspoň sa nenudíme 😍

nevenka
27. feb 2023

U nas rozhodla "nahoda" alebo skor Boh, ja to tak hovorim. Sledovala som si cykly a ovu vzdy byvala neskor, tak sme sa raz spolahli na to, ze ed este tak skoro "nebude" a hups, bola. Mala som deti ako 30 a 32 rocna, potom ako 37 rocna v roku 2020. No a stvrte prislo ako totalny bonus, cyklus zase rozhadzal covid. Narodila sa nam v januari a o 2 mesiace mam 40.
Nebyt vysokeho tlaku v tychto 2 poslednych tehotenstvach, tak mi nic nie je. Teraz to zvladam nejak lahsie, ako vtedy pri tych 2 prvych, ked boli malicki. A to nemam spachtoska a trapia ju koliky. Ano, som unavena, ale som rada, ze ich mame vsetkych. Ti dvaja starsi uz chodia do skoly, syn je tretiak a dcera prvacka a ja len kontrolujem ulohy, sami si robia, nesedi ani jeden z nas pri nich, to je velmi polahcujuce. Ano, choroby au des bes...
Ale tak rozmyslam, ze ked budem mat 50, tak budem rada, ze ich mam, ze sme sa tomu "poddali" a dali sme to.
Mne raz knaz povedal, ze treba dakovat za kazde dieta, lebo su pary, ktori ani cez IVF nemozu mat dieta, proate ked "Boh neda dusu, mozeme sa aj na hlavu postavit". Lebo som sa tak trochu lutovala, so strachom...Manzel nevedel toto stvrte dost dlho nejak rozdychat. Tak sa ucim dakovat, za vsetko, co mi bolo dopriate. Svokra povedala, ze to posledne, najmladsie, byva taky zazrak rodiny, nie ze by sme nemali radi aj tie prve deti, ale zvykne to tak byvat, ze z toho posledneho ma clovek akoby najvacsiu radost. Ze ma velke dary to dieta...No tak uvidime...To je moja skusenost.
K tomu veku - lekar mi pri tretom povedal, ze prosim Vas, aky ze je to vek (37) a ani ma neposielal na ziadne testy, len mi robil kvalitne morfo sono.
Sestra ma v 37 teraz prve vymodlene dieta...Nemala uz dufat, kvoli veku?
A este dodam, ze my sme ziarivy priklad, ktory sa ani o 1 dieta nesnazil. Len sme prijali ten fakt, ze deti radi privitame a dostali sme ich doslova ako dar. A to som podla gynekologov nemala prirodzene tak lahko otehotniet.

slniecko5
27. feb 2023

Piate v 40tke naplánované a totálna láska pre všetkých ❤️. Neľutujem ani náhodou. Vek už neriešim. Porodila som krásne zdravé dieťatko, telo to zvládlo, čo môžem od neho ešte viac chcieť ?🙂 Mam doma pubertakov, dosť pomôžu už.
Keď budem stará, budem stará, ako každá iná, aj bezdetná 🙃.

tiezjedna
27. feb 2023

My sme mali prvé veľmi mladí, takže keď sa o 11 rokov neskôr narodilo druhé, vedeli sme, že bude ešte jedno😉 A tak aj bolo.

kristinapetronela
27. feb 2023

Prečo je cestovanie s malými deťmi katastrofa ? My sme viac cestovali keď boli menší ako teraz ... Alebo tak narovnako .deti mali vždy len pár mesiacov keď sme išli k moru ...mám tri deti a nemenila by som

14janula14
27. feb 2023

@luciah187 jej ďakujem ti za povzbudivé slová. Viac menej ja som rozhodnutá už proste len potrebujem počuť niekedy ze samozrejme 3 deti nie je niečo nenormálne a pokiaľ sa vieme o ne postarať nie je o com. Vek nieje tiež nejak vysoký tak hádam sa podarí. 😊 a presne naše deti by sa tiež veeelmi potešili chcú babo

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Strana
z2