Ako ste to stíhali kedysi?
Táto téma je skôr pre staršie ročníky, ktoré sa stali matkami pred rokom 1989 - ako ste stíhali starostlivosť o detváky aj o domácnosť, keď neboli v obchodoch ani papierové plienky, ani výživy a všetko ste museli vyvárať atď..." Ja samozrejme radšej pripravím pre malého svoju výživu (aj keď niekdy dám kúpenú), ale neviem si predstaviť, ako by som u dávala látkové plienky. A práčky boli tiež tusším také, že bielizeň bolo treba ešte potom vypláchať.
@anatalia77 presne. Ta preinformovanost nás ničí viac, ako keby sme mali plákať prádlo na potoku.... Vytvárame si ideály čo by sme všetko mali zvládnuť, ako by sme mali vyzerať my, naša domácnosť, naše životy... Ale je to všetko len v našej hlave. Pre skutočný naplnený život toho veľa nepotrebujeme... Len sa najesť, obliecť, nejako sa vyspať a trochu tej lásky... 🙂
@papricka33 no, tak vidíš. Tak prečo si vytvárate tie ideály? 🙂 Ono nejde o to, že informácií je veľa. Ide o to, ako s nimi naložíš. Ako teraz tu nechcem mudrovať, ale mne osobne taká zdravá miera salámizmu veľmi pomohla. Nemusím mať všetko, nemusím vyzerať ako niekto, nemusím mať sedem titulov, ani závratnú kariéru, len preto, že tak tvrdia v reklame 😎 Ako píšeš, to je svätá pravda - stačí nám málo. Tak prečo toľko ľudí, nevie byť spokojní? To je len taká novodobá ilúzia a klam, ale nikto mu nemusí podliehať.
@alaguema myslela som to vseobecne 🙂 ja mám trendy v paži až príliš 😀
@alaguema áno bolo z nášho pohladu hrôzostrašné. Ale povedzme si aj iný aspekt. Väčšina sa narodila do chudobnej rodiny. Tak vyrastali a akýkolvek posun vítali. Dnešní mladý sa už narodili do doby,ked sa zaplavil trh nielen tovarom,ale aj informáciami. Ludia majú na výber a snažia z mála vykúzliť vela. Aspon väčšina.
Stačia len blbé kachličky. Kúpiš prvé ktoré uvidíš? Ja si myslím,že nie.
@papricka33 tak potom dobre 🙂
@anatalia77 vieš, že áno? Prerábame dom a ja som kúpila úplne jednoduché obklady do kúpeľne, síce nie lacné, ale fakt jednoduché, bez čačiek a výber prebehol za 20 min. Netvrdím, že všetko tak vyberiem, ale snažím sa to zjednodušiť a neklásť na to prehnaný dôraz. Fakt je, že u nás sa nepozerá telka, tým pádom sme ušetrení reklám a nakupujem len to, čo potrebujeme a chceme. Je pravda, že cca 7 rokov dozadu, som riešila kraviny, ale už sa mi nechce. Teraz mám trošku inú "úchylku"...a síce umenie a staré veci, nábytok a tak...ale to si popozerám, popremýšľam, nemám pocit, že musím, alebo že treba, ale že chceme a kúpim nejakú peknú drobnosť, ktorá nám robí radosť. Čo sa týka bežného tovaru, uznávam, že to je stále ťažšie, lebo kvantita šla na úkor kvality a kúpiť dnes kvalitný spotrebič, alebo nábytok, je takmer nemožné. Tak ako asi fakt kašľať na to...nech to je, nech to slúži a uvidí sa, ako dlho vydrží. Už proste nenavyberáš, všade sú samé šmejdy.
@anjika3 ja som sice nemala dieta pred 89, ale som v hlbokom socializme vyrastala a dost si pamatam, ako sa rodicia namakali. Vyrastala som na dedine, po robote cakala rodicov doma dalsia - zahrada, pole, domace zvierata + praca okolo domu. Otca som videla sediet vecer pri spravach, sem-tam pri nejakom sportovom prenose, mama to iste az vecer aj to mala nieco v rukach nejake zasivanie, strikovanie, hackovanie ... Jediny den, ked sa u nas nerobilo bola nedela, aj to doobeda - navarit obed, upiect kolac, otec okolo zvierat, poobede vychadzka do prirody, rodinne navstevy, sem tam sa s nami zahralli nejake spolocenske hry ... Leto to bola zahrada, pole -okopavanie, polievanie, zber, zavaranie, o nas ako o decka sa nestarali, ked sme spravili, co sme mali mohli sme ist von za kamaratmi. Pravidelne som musela chodit na nakupy, zvlast ked mama potrebovala nieco na poslednu chvilu, cakanie na chleba v pekarni bol prazdninovy ritual vacsiny deti a to od chvile ako sme boli schopni poratat si peniaze. Domov sme sa chodili zvacsa len najest alebo s niecim pomoct a vyspat. Osobne mojim rodicom zivot nezavidim, bola to neustala makacka, pre ludi zijucich v panelakoch to bolo samozrejme ine, ale na dedine sa robilo od rana do vecera a rodicia si sadli fakt len najest sa a vypit kavu, na dovolenke sme za cele moje detstvo boli len par krat, bolo tazke to napasovat tak, aby v tom obdobi nic nedozrievalo a tiez babka musela prevziat starostlivost o vsetko, cim nebola nadsena. Zvykli sme robit len denne vylety - zvacsa turistika, rybarcenie, chata starych rodicov, v zime lyzovanie. Rodicia vsetko stihali, lebo museli, ale ani zdaleka nemali tolko volneho casu, co mam ja. Ale je tazke porovnavat - kedze ja nezijem na dedine a taktiez sa ovela viac venujem detom ako sa rodicia venovali nam.
@sisaka nechcela som byť prvá kto to povie 🙂 Dnes sa rodičia naozaj venujú deťom viac. (Keď porovnáme tých, čo sa venovali kedysi s dnes 🙂... Dnes máte kopec možností, akcií, atrakcií, pre deti sa vymýšľa program, zábava... Myslím, že tak, ako na nete každý ospevuje časy minulé, ako sme ako deti behali celé dni po vonku s pocukrovanym maslovym chlebom, tak v kútiku duše si chceme s našimi deťmi užiť a urobiť ten ich voľný čas pestrejší. To, čo ja vymýšľam mojím deťom som s rodičmi nezažila za celý život. Áno, stojí má to energiu, peniaze, ale chcem, aby mali čas s nami naplnený a mali na čo spomínať. Čo sa týka tých kachliciek 🙂 tiež nie som z tých, ktoré by išli nad nimi stráviť svoju mladosť. Sú to len kachličky. Hlavne nech sú funkčné. To je dnes väčší problém 🙂 ja som už zariadovala 1 byť a 2 domy. Asi by ma svihlo, keby som mala trcat kdesi na módnej streche a robiť albumiky s vizu1, vizu2 ...🙂 život je krátky a tie podstatné veci sa nám len tak presypú pomedzi prsty...
Ja si pametsm veru ze aj podnikom kde ludia pracovali zalezalo na rodine boli vseliake akcie.ako rodiny z maminej roboty sme boli v zoo alebo madarsku v lunaparku alebo sli do talianska alebo opekacky.proste aj firmy boli pre rodiny.dnes ak ti daju k vylate listky si rad ze mas cosi naviac bonusy ked zvysia minimalnu mzdu hned znizuju aby usetrili.ked si doma s dietatom mas hned vypoved.a to bude len horsie a horsie.
@papricka33 no k tomu voľnému času s detmi, zase si treba dat pozor aby ste im ho nevyplnali az príliš, lebo veľa deti je tak zvyknutých ze im program robia rodičia/učitelia/vychovavatelia ze sa nevedia zabaviť sami, ked sa im práve nikto nevenuje tak sa len nudia, nemaju fantáziu vymyslieť si nieco sami. Aj o tom uz hovoria- píšu viacerí psychológovia 😉 mne s bratom sa rodičia venovali, aj s nami chodili po výletoch a pod. Ale ked isli na šiestu do roboty, zobudili nas po pol šiestej, nechali nam nachystané raňajky a desiaty v kuchyni a museli sme sa sami vychystat a zabaviť do pol ôsmej, tak sme sa vyhrali rôznorodé hry bez počítača/tabletu/mobilu/televízora/herných konzol. Neviem koľko dnešných deti by to zvládlo, vrátane mojich 🙂
@adelusha moje starsie 13 rocne uz to zvlada takto davno. + sa vie obcas postarat aj o to mladsie (vratane prebalenia) konzolu sme nikdy nemali, na PC chodi, ked si potrebuje obcas nieco urobit do skoly a cas ma tak vyplneny skolou, kruzkami a zaujmami, ze je rada ked moze jednoducho spat... inak je to uplne nenormalne dieta, ktore cita knihy a ked sa nam zadari a mame volny cas, vytiahneme nejaku zo spolocenskych hier, z nasej velkej zasoby, to ma najradsej 🙂
@papricka33 máš asi pravdu, že sa venujú viac, veď inej roboty nemajú. Česť tým,čo pracujú od vidím do nevidím, ale mamičky na materskej, rodičovskej dovolenke, čo by robili, keby sa nevenovali deťom - modrý koník, TV, ťukanie do mobilu... ale všetky chcú jesť len bio, zdravé, luxusné byty, domy... ale špajza na dedine najlepšie, aby sa nezašpinili tie parádne kuchyne. Tak som minule čítala tu na MK, keď jednu mladú chválili, aká je šikovná, lebo ukázala ako ma všetko v špajze upratané a sama priznala, že zavárala u svokry, veď si nezašpiní kuchyňu. Na deťoch dnes nie je veľmi vidieť, že majú super výchovu, prečo toľko sťažnosti, že sú drzé a nevychované
@emilia25 presne, juj, to si pamätám, gulášové akcie na chatách pre rodiny s deťmi, ale aj také tie stranické oslavy, napr.1 mája, to sme furt trávili na súťažiach, alebo otec mal z roboty zaplatenú plaváreň, tak sme tam chodievali, či na zimák, no tieto veci sa vytrácajú, aj keď z mojej práce máme na budúci víkend športovo-rodinný deň, tak sa teším
@papricka33 tiez mam doma taky divny exemplar dietata 😉 ked sme sa pred rokom stahovali na dedinu, tesila sa, ze tu snad bude viac deti, ktore bude bavit chodit do lesa, ale zistila, ze dedinske deti zial tak isto ako mestske, sedia za tv a pocitacom, pripadne si tukaju do mobilov...
@mijo53 no to je dobre, to som este nepocula, zavarat u svokry, aby si nezaspinila svoju kuchynu 😅
@zitaje by si sa divila,kolko ludi to robi=spinave veci riesit u inych a sami sa chvalia cistotou doma 😀
@mijo53 ja zavaram doma, ešte aj pre svokru, mám dom, zahradu, sliepky, v špajze poriadok, deti vychované, staršia jednotkarka na gymnáziu, s malym chodim do prírody, na plaváreň, strikujem, hackujem, pečiem, robím nechty... 🙂 Keby mal deň 48 hodín, stále si niečo nájdem. Ale je pravda, že všetok čas venujem rodine. Nechodím na kávičky, na gulaspartie, ani keď som robila. To si nechávam na dôchodok 😉 ... a hlavne neriešim, kto si to ako zariadi. Každá nech si žije svoj život aký zvláda s je v ňom spokojná.
@zitaje presneee, my sme tiež na dedine a všade mrtvo 🙂 decká zašite doma :-/
pridavama sa...dedina uz davno nie je to,co bolo.....uz mi to pride ako mesto,akurat bonus viac miesta a moozno cistejsie prostredie
inak rozdiel nevidim ziadny
@papricka33 tak ti gratulujem a dávam like
@anjika3 Ja som mala automaticku pracku v 1975 ked sa mi narodil syn - a nebola som urcite jedina !
@triciachloebrody ano, my sme mali automatickú pračku od roku 1974, gorenje, viem to presne ... vydržala až do nového tisícročia...
89ty zase nie je 1959 🙂 Hlavny rozdiel bol v tom, ze pracovali vsetci, vacsinou v rovnakom case, a koncili casto okolo 15:00 poobede, takze casu habadej. Takisto stres a narocnost sucasnej prace, kedy clovek hnany systemom, nervozny z toho, ze bude musiet byt na OCR a pod... to sa ani neda porovnat. Deti isli v pol roku - roku do jasliciek, ak nie, aj viac ako polovica ludi byvala viacgeneracne, takze vzdy sa niekto z rodiny nasiel, kto strazil. A strazenie vtedy neznamenalo sebaobetu, ale lahky dozor nad fafrnkom, ktory sa kdesy potuloval popri tom, ako sa robilo v dome, okolo domu, na zahrade... Deti sa tiez ovela viac zapriahali do pomoci v domacnosti a odmalicka citili, ze su sucastou velkeho systemu a nie malymi panmi vsetkych dospelych, ako tomu obcas byva teraz. Moj nazor je taky, ze vtedy to mali zeny jednoduchsie, z dovodov, co som popisala vyssie. Ale, napriek tomu, nemenila by som.
ja som ročník 1974
@anjika3 ja som tiez rocnik 1974 a moja babka mala dokonca v 85-tom automaticku pracku so susickou philco 😀 Takze ono to velmi zavisi od konkretnej rodiny.
@anjika3
@katulienkax stíhala som v pohode, je pravdou, že som mala jedno dieťa, ale zase sme stavali dom a chodila som do školy, no mama či svokra mi nepomáhali, aj so strážením len výnimočne, chcela som si svoje dieťa vychutnať.
A ako som stíhala?
1. Nebol internet, facebook, TV sa pozerať nedala, nebolo čo 😎
2. Od začiatku spolužitia s manželom sme sa o domácnosť a dieťa starali obaja, žiadne obskakovanie sa u nás nekonalo
3. Nerobila som otroka svojmu dieťaťu - žiadne hodinové uspávanie na rukách dva krát denne, žiadne lietanie za dieťaťom s lyžicou celý deň, aby preboha niečo zjedlo, ani som nešla vyvárať alebo chystať niečo iné, ak odmietol to, čo mal na tanieri
4. Na MD som zabudla na také kraviny, že umývať obloky každé dva týždne a žehlenie pukov aj na slipoch...žehlila som len nevyhnutné
5. Nestresovala som sa lietaním po obchodoch, aby som zohnala nejakú somarinu (aj tak by to bolo zbytočné, nič v nich nemali), napr. všetko v štýle spiderman, Elza a pod. na detskú oslavu, za nejakým tričkom, ktoré moja ratolesť "musela bezpodmienečne mať"
6. Plienky som mala aj jednorazovky z Rakúska, ale tie som si šetrila, keď sme išli niekam na návštevu, inak som prala, mala som automatickú pračku, ale nevidím v tom nič výnimočné, aj teraz veľa mamičiek používa látkové plienky. Druhou vecou bolo, že som sa snažila ešte pred prvým rokom vypestovať u dieťaťa návyk ísť na nočník, takže v dvoch rokoch už plienky nemal ani na noc.
7. Nie je pravdou to, že by som sa s dieťaťom nehrala, nechodila na ihriská, naopak, veľmi rada, celé popoludnia som trávila vonku, lebo keď je dieťa vonku, nerozhadzuje doma 😀 Ale aj dnu sme maľovali, modelovali, varili spolu.....v tom tiež nevidím nič výnimočné, veľa žien varí, nepoužíva polotovary pri ktorých nemá istotu, čo v nich je.
etše som zabudla dodať, že som sa nesnažila za každú cenu vyplniť každú sekundu dňa môjmu dieťaťu nejakým programom, tieto deti sú potom pozbavené schopnosti hrať sa samé, treba ich odkladať pred TV, alebo im strčiť tablet do ruky, inak sú stratené, ak dostanú k dispozícii krabicu kociek,nevedia čo s nimi bez animátora 😖 😖 😖 😖 😖

@zitaje my sme kúrili drevom ešte minulú zimu a môj muž často cestuje, takže to poznám 😉 Občas, keď mi vyhaslo a musela som vyhádzať celý kotol a znova zakladať, tak za môj slovník by sa ani dlaždič nemusel hanbiť 😀 A niekedy som mala pocit, že už nevládzem, ale práve tá myšlienka, že aký tvrdý život ľudia mali kedysi (a niekde stále majú), mi vždy pomohla vidieť pohár viac plný, než prázdny 😉
@anatalia77 áno, stres zabíja. Doslova. Ale je to otázka rozhodnutia. Môžeš sa stresovať a strachovať a môžeš sa rozhodnúť, že to robiť nebudeš, lebo si tým aj tak nepomôžeš 😉 Ešte dodám, že aj kedysi sa ľudia mohli strachovať a stresovať. Či bude úroda, ak nebola, či prežijú, či im vyplatia, čo im majú vyplatiť, uvedom si, že v tej dobe, nebol zákonník práce, tí ľudia nemali prakticky žiadnu ochranu, záviseli kompletne na dobrej vôli gazdu, alebo pána, pre ktorého robili a tí, ktorí robili na seba, zas od počasia.