Ako to zvládate s dvomi deťmi?
Ahojte, ako zvládate domácnosť, nejaký čas na seba, s 2 a viacej deťmi ? Máte niektorá vôbec pravidelný koníček? Cítili ste veľký rozdiel, keď ste z 1 dieťaťa mali 2? Ak máte v byte psa, ako riešite venčenie?
Mám dve deti a psa,psa venči muž,keď nie je doma,tak jedno do kociara a druhé sa vie už obliecť ,obuť samé. Zvyšok ide o to ako si človek zorganizuje. Mne muz pomáha ,lebo ma HO a jeden deň v týždni ide do kanclu,takže sa to dá. Ten voľný čas zatiaľ sama na seba mám,ale nevyužívam ho 🙈 skôr len sedím a nič sa mi nechce,keď mám chvíľu pre seba,chcem spat 🤣 ale mám reálne čas na všetko,dá sa to,len treba systém a chuť 😅 keď sa človeku nechce,tak sa mu nechce,no ..ale časom príde aj to,cvičenie,tanec atď apson u mňa . Sú dni,kedy je všetko super,ale prídu aj dní,kedy človek nemá čas na nič a je unavený. Ale deti vyrastú 😁💪
Ano, pre mna velky rozdie 1 a 2 ...uz 3 ani tak nie. Pri 2 s 2r rozdielom ma este potrebovali obaja a prvy rok bol u mna stale narocny.
Ahoj mam 2 synov 3 a 6 a psa a manzel robi od rana do noci,doma je a pomaha len cez víkendy,obaja su uz v skolke a pracujem,všetko sa dá keď sa chce musíte si uobiť režim a systém,vžiť sa spolu vsetci,nehovorím, že to bolo vždy jednoduché,koľko krat som mala chuť sa na to všetko vykašľať, ale sú to moji miláčikovia,vždy mi pohľad na nich ako sa spolu hrajú vráti sily. Musíš si to zjednodušovat ako sa dá,poriadok mame u nás len keď mám sily na zvys,ten šiel bokom.Co som si všimla u druhého vzdelávacie aktivity sú skoro na nule,oproti staršiemu,ktorý vedel keď šiel do škôlky celu abecedu,farby,tvary,čísla,základné scitavanie, mladší vôbec,není kedy sa mu už tak plnohodnotné venovať,za to cítim,že ho viac mojkam,tulkam, obijmam,bozkávam mazname sa furt.Takze isto im to ovplyvní osobnosti a bude každý iný,ale to mi nevadí,to je život.Psika mame v byte tiež obaja ho milujú,sypú mu granule,učia ho sadni,ľahnite,daj labku, starší ráno s nim vždy zbehne pred vchod dá ju aspoň vycurať rýchlo,pred tým ako ideme do skolky a do prace,keď prídeme zo škôlky ideme s nou všetci na prechádzku a zas vecer ju dáme už len vycurat, cez víkendy chodí s nami na dlhšie von.
Pre mňa bolo ťažšie mať tretie dieťa. Deti stále online vyučko, prostredná dcéra bola prváčka, malička bola uplakaná, dennodenne variť pre všetkých, atď. Teraz je to už ľahšie o niečo. Takže u mňa najväčšia zmena prvé a tretie dieťa, prostredná dcérka bola dobré a pokojné bábätko, to som si fakt užívala.
@tehulka2011 ale dáva to zmysel ..jedno dieťa je viac závislé na pozornosti mamy,akomked sú dve a zahrajú sa spolu..tiež som pred rokmi mala dve malé deti naraz..vekový rozdiel rok a 10 mesiacov..niekedy vedeli aj dve hodiny sedieť spolu v izbe a pekne sa hrať ..teraz mám po rokoch jedno a za mňa je tiež oveľa náročnejšie na čas ,pozornosť. ..a nebude to len povahou,lebo povahovo je si veľmi blízka so strarsou sestrou ...V tomto smere bolo jednoduchšie mať dve deti naraz ..ale zas prechádzka a jedným je luxus oproti tomu ,mať stále na očiach dve deti
Podľa mňa čím viac deti, tým je to lahsie😃
A pametaj, všetko je len obdobie 😃
Moje prvé dieťa bolo narocne, hlavne na dlhé uspavanie, krátky spánok ....ked mal 13m, narodilo sa nám druhé dieta, takže som mala doma 2 bábätká, najťažšie bolo nájsť si režim, system, ale celkovo s 2 deťmi to bolo lepšie,krajšie🙂
Po 2,5r sa nám narodilo tretie dieťa. Keďže 2 sú v skolke, mám doma do 15tej len 1 dieta a zrazu konečne!!!pri treťom dietati vnimam materskú dovolenku😃 je náročný, nedá sa od neho pohnúť ani na krok a žiadne hračky ho nebavia, takže ľahké to nieje, ale myslím si, že čím mám.aj Ja viac skusenosti=viac deti, tým lahsie všetko zvládam. Ja napr casto peciem, donedávna som kvaskovala, sila,cez koronu chodila cez víkendy testovat, keď som mala len 2 deti tiež som skúšala popri tom pracovať z domu...teraz mám pomenej času a aj malo času na seba,keďže manžel doma veľa nepomôže-stavia nám dom+rozbieha firmu...
A ešte dodám, že mám trošku čas aj na seba pri troch deťoch, snažím sa chodiť na prechádzky a každý večer si aspoň chvíľu čítam. Len ja mám tiež manžela, ktorý pomáha. Inak by to bolo s tromi veru ťažké, ale človek by zvládol, kebyže musí.
S dvomi detmi je to lahsie, mam pocit, ze mam viac volneho casu😁
Myslím že to záleží od veľa vecí, pre mňa najhoršie obdobie bolo keď som mala dve lebo vekový rozdiel bol 6 rokov a ešte dievča chlapec, staršia bola zvyknutá byť sama, potom keď som mala ďalšieho chlapca s rozdielom rok a pol to bolo super chlapci sa spolu vyhrali, nepotrebovali moju asistenciu.
Ja mám doma 23 mesačnú a 3 mesačnú a veru je to dosť....ani neviem kde mi hlava stojí...keby mi neprišiel moj ocino zobrať staršiu každý deň troška k nim sa hrat tak ani neviem či by som to zvládla....je to moje najnarocnejsie obdobie života...ale milujem ich najviac na svete ..sú to moje zlatíčka...prvé sme sa snažili 4,5roka a druhú som mala ani neviem ako...však asi nabudene hormóny po pôrode.....ale zato neľutujem a viem že spolu vyrastajú a budem to mať za sebou.. viac detí nechcem. Pre mňa si 2taketo malé deti dosť. Ale zato si to aj užívam...lebo je to krásne obdobie ktoré doprajem každej maminke ktorá chce mať detičky.. som vďačná Bohu za každý jeden deň ktorý som s nimi aj keď to mám náročné...ale viem že mi tie deti vyrastú a budú stále väčšie a to je môj hnací motor...každá maminka ktorá má také malé deti ako ja vie o čom píšem. A už teraz sa teším na obdobie keď budeme spolu chodiť sa byciklovat, výlety, prechádzky... Ale to ešte musím vydržať aspoň rok a potom to už bude dobre.
Asi aj záleží aký vekový rozdiely máš medzi deťmi. Ja mám prvé 8r dieťa a druhé má 3mesiace. 24h starostlivosť o bábätko a k tomu si staršie dieťa vyžaduje pozornosť, keď nie je v škole mi dá zabrať. Ja som prenamentne nevyspatá, lebo v noci vstávam minimálne 2-3krat. Muž je v práci, takže pomôže len po nej občas a keď má voľno. Takže ja za seba poviem, že pre mňa to náročné momentálne je. Časom to už bude lepšie, dúfam 😄
Vidím, že sú tu samé supermamičky, ktoré všetko zvládajú lavou zadnou. Ja mám takmer1, 5 ročného syna a som tehotná. K tomu pes, chlap celé dni v robote a babičky 600 km ďaleko, takže k nám vôbec nechodia. Únava lvl 1000, denne 2xvenčiť lebo syn spáva od cca13 do14:30 - 15. Takže ráno venčí chlap, ráno varim, upratujem a doobedu ideme von, obed a spánok. To mám chvílku kedy si čítam. Poobede okolo pol4 ideme zase von. A častokrát ledva čakám vyšťavená do 19 kedy sa chlap vráti domov z roboty aby troška zabavil malého. Príprava na spánok a horko-ťažko sa o osmej doplazím do postele s malým. Verím, že keby som nebola tehotná tak by som to zvládala lahšie. Koníček môj je turistika, čomu sa nemôžem venovať pretože skrátka momentálne nevládzem a cvičenie jogy ideálne na hodinách s lektorkou, ale kde nechať malého? Iné koníčky čo som mala pred dieťaťom nerobím pretože malý chce všetko skúšať tiež a nie je to bezpečné a moc by sme neurobili.
Ja má 4 deti a celkom v pohode,veselo 😁 teraz sa venuj deťom kým sú malé,ani sa nenazdas,a pôjdu na strednú. Čas pre seba si mala,keď si bola slobodná, bezdetná,teraz prišlo obdobie,keď je čas venovať sa deťom,a potom zas príde tá fáza,keď budeš mať opäť čas na seba a manžela...ja keď som mala jedno,dve deti si stále hovorím,že to bola obrovská nuda😁mala som kopec času pre seba, s porovnaním s tým,čo mám teraz,že neviem čo skor.😁
Ja mam dve deti, teraz slavia 5 a 3 roky a teraz im pribudol bracek... ony dve nechodia do skolky, takze su doma, ale cely den su ako med. Az vecer uz mame vsetci dost a sme unaveni... Posledneho pol roka materskej som si vyslovene uzivala, az som sa priam nudila... ony sa hraju, kreslia si, su dobre. Ja si citam, varim. Ideme von, kam chceme, kedy chceme... samozrejme, v medziach toho, co deti zvladnu a co ich bavi.... ale mne nechybaju kaviarne, koncerty... snazim sa vidiet pozitiva. Najnarocnejsia povaha je asi najstarsia, chce pozornost, treba ju vychovavat, lebo pravidelne straca prehlad, kde su hranice a nezameriava sa ani na prakticke veci a povinnosti 😃 ale super mi tu mladsiu zabavi, postrazi, stale sa s nou rozprava, takze ona napreduje. ja mam cas na babo... Mladsi dvaja su jak med, velmi pokojne povahy, introverti, teda, ak sa da o novorodencovi takto hovorit 🤣 ale on ani neplace... ale vecer musim lahnut s detmi, kedze v noci vstavam x-krat k babatku... predtym som si aspon vecer porobila svoje veci este... ale stiham aj citat, aj napiect . Treba vyuzit kazdu sekundu...
@kristinuhro super mamičky asi chceli skôr podporiť ako maľovať čerta na stenu 😉 nie je všetko ľahké, dôležité je ako sa na to pozeráš..
Ahoj, my máme tri deti, a bola som 10r. na materskej, a jediný koníček bol s deťmi na výlet, na bicykli, kúpalisko a tak. Všetko s deťmi. Sem tam sa mi podarilo ísť sa lyžovať alebo na chvíľu vypadnúť...Ja si užívam teraz keď sú už väčší...Neviem aké sú staré deti, ale rozhodne čas na seba a čas s manželom si musíte spraviť, lebo aj mne už riadne prepínalo....
Mne pomohlo keď išli dvojičky do škôlky. Do vtedy všetko veľmi náročné....ale je pravda pomôže chodiť cvičiť....a pravidelne sa stretávať s kamoškami...nastaviť myseľ....a zapojiť babičky...
ono je to asi tak,ze kym su uplne male tie deti,vsetko je narocnejsie,aj si najst cas na seba,aj na manzela,clovek je unaveny,viac nervozny a pod.ked uz trocha odrastu,ide to v pohode vsetko sklbit,zaklad je deti vychovavat,aby pocuvali,pomahali,naucit ich,ze aj mamka ma pravo chvilu sediet,ze rodicia maju pravo sa sami rozpravat a pod.
ale ako pisem,zaklad je vychova a po tom sa da zvladat vsetko,aj upratat aj uvarit aj mat cas pre seba....
moji maju 7 a takmer 5 (rozdiel 2.4roka),a lepsie to zacalo byt,ked mal maly cca rok,lepsie v zmysle toho casu,pokoja atd.
Ja mam dve deti, dva psy a veľmi časovo náročný koníček. Plus prácu
Vela zalezi, akeho mas partnera. Mne velmi pomaha, priam na vyhana, aby som si isla vycistit hlavu s kamoskou.
S dvomi detmi to je niekefy tazsie, sle niekedy lahsie. Po 1. dietati som uz vytrenovana, preto mi to islo s prichodom druheho super a nad moje ocakavania.
Dokonca som teraz zacala citat knihy. Sice po veceroch,ale da sa.niekedy aj cez vikendy,ked cele osadenstvo vyhodim z domu a mam klud 😁
Úplne si to užívam. Mám tri deti, dcéru 4,5r, nechodí do škôlky, syna 2,5r a dcérku 4-týždňovú. Sme spolu stále a veľmi si to s nimi užívam. Veľa chodíme von do prírody, starší si behajú, hrajú sa s ničím, dnu sa hrajú podobne ako vonku, čomu sa ja až tak neteším, ale vidím aj v tom kreativitu. Keď mám čas, hráme spolu spoločenské hry, pri dojčení najmenšej im čítam knižky.
Varím buď ráno alebo keď sa vrátime z vonku, upratujem priebežne, ale aj manžel vysáva, cez víkend aj varí a umýva riad a ja chodím zatiaľ s deťmi von.
Čo sa týka času pre mňa, tak chodím jazdiť na koni keď maličká spí, chodím behať a po šestonedelí začnem chodiť aj cvičiť na skupinové cvičenia. Ale ja si to vonku s deťmi v lese užívam rovnako ako oni, to je tiež čas pre mňa. Vlastne chodíme do prírody lebo to chcem predovšetkým ja. Ale deti to tiež majú rady 😊
@westernacka wow klobúk dolu 👏👏ste skvelá 👌
Pri prvom dieťati som si všimla že matky s 2 a viac deťmi celkovo zvládajú viac, majú lepšie zadeleny cas... A je to pravda, odkedy mám deti 2 tak paradoxne stíham viac a neprídem si taká nemožná ako pri prvom dieťati 😆 napomaha aj fakt, že mám medzi deťmi 9 rokov rozdiel. Takže staršie pomôže s mladším a mladšie je našťastie úplný anjel 🙏 (zato pri prvom som si psychicky užila aj za tri deti 👿🤣)
@jesenzima ďakujem veľmi pekne, no obávam sa, že pokiaľ to s partnerom bude také aké je, čoskoro sa zbláznim. Ale držím sa, hlavne kvôli deťom.
No keď tu čítam niektoré príspevky o tom, akého úžasného partnera/manžela majú niektoré ženy, som prekvapená, že aj takí existujú 🙈 ja žijem asi na inej planéte 😁
@lujza123 asi najvýstižnejší komentár, hlavne o tej podpore okolia, o mužovi a o povahe 👌👌👌

Zvykneš si neboj 😉 nájdete si systém a budete fungovať spolu, všetko bude ok.. nie vždy je všetko ruzove, s deťmi je veľa veci troška komplikovanejších, hlucnejsich, chaotickejsich, ale zato veselsich.. najnáročnejšie je to pri prvom preto lebo sú to všetko nové situácie, keď prídu ďalšie deti, človek je už otrlejsi a vníma to ľahšie..
Takže rozdiel medzi tým mať jedno a tým mať viac deti je samozrejme citeľný, ale takmer vo všetkom pozitívnejší.. 😉