Ako uľahčiť každodenný život s 2 malými deťmi?
Ahojte! Mám ročného synčeka, bude mať 20 mesiacov, keď pribudne súrodenec. Teším sa, no zároveň mám veľký rešpekt voči celému a občas tie obavy prevalcujú aj tú radosť.
Poprosím každého zdržať sa drzých komentárov, načo mi to bolo treba, atď.... Malý rozdiel sme chceli hlavne kvôli vyššiemu veku nás rodičov, a na prvé dieťatko sme čakali dlhšie, tak som si nemyslela, že druhé sa podarí tak rýchlo. Tak či tak, aj 2,5-3rocny rozdiel je nelahký...
Mam obavy, keďže prvé dieťatko nebolo náročné (žiadne koliky, reflux, niekoľko hodinové večerné vrieskanie, žiadne predcasniatko, nebolo treba cvičiť s nim, atd), napriek tomu na prvý polrok nerada spomínam... Bolo to pre mňa ťažké, nevedel dobre sať, kojila som ho aj hodinu-hodinu a pol a za chvíľu zase... Od 4 mesiacov spal cez deň iba v chodiacom kočíku, v noci ho uspať bolo umenie, budil sa aj na zapnutie podprsenky....no proste ako bežné malé bábätko... Napriek tomu som sa cítila hrozne, že nič pri nom nestíham...
To si už ani neviem predstaviť, že kde by som v tom čase našla čas ešte aj na 1,5rocne živé dieťa.... Ktoré možno bude práve vzdorovať, žiarliť.... Nemala som čas ani sebe nachystať jedlo, nieže chystať a kŕmiť ešte aj staršieho...
Nechcem ani syna zanedbávať, ale ani malé bábo nemôžem nechať plakať... Posadiť pred telku a tablet není môj štýl výchovy, nehovorím, v 2 rokoch na 10-15min denne ok, ale aby celý deň tam sedel, lebo ja kojím-uspavam... Je to nemysliteľné
Tak ak máte nejaké rady, ako si pomôcť tie prve týždne, budem rada... Starší nosič neznášal, pri druhom určite budem skúšať tiež.... Rozmýšľam, že na prvý polrok si nájdem upratovačku, ktorá raz týždenne uprace, jedlo by som tiež mohla objednávať, no neviem, či niekde v našom meste varia tak dietne, že je to vhodné aj pre kojacu ženu aj pre 2rocne dieťa....
Umývačku riadu by sme tiež mohli kupit.
Starsiemu som veci žehlila do pol roka, od toho by som mohla tiež upustiť, snáď to bábo prežije, určite by sme neboli jediný.
Taktiez neviem, čo ohľadne spánku. Starší momentálne sa odúča od prsníka, asi týždeň prespí noc, ale musím spať s nim, musí ma cítiť, držať... Ak bude bábo s nami v jednej izbe, bojím sa, že bude budiť staršieho...
Tiež vychystat deti na prechádzku.... Však aj teraz to niekedy trvá.... Ani neviem, či by bolo lepšie surodenecky kočík (cestovať v MHD s tým si neviem predstaviť), či stačí stupienok... Syn teraz spinká v kočíku cez deň.
Teraz odhliadnime od manželovej pomoci, je pracovne vyťažený, chodi domov večer, väčšinu času budem s nimi sama.
Ak ste s tým prešli a máte dobre nápady, budem rada, keď sa o ne podelíte.
Bude
@karinka223 🤦♀️ no vidíš, ja som taká zaťažená na gramatiku, no ako vidno, nie som neomylná ani ja ☺️ vďaka za opravu!
Ahoj máme rozdiel rok a 4 mesiace s dá sa to prezit. Prvý rok je najťažší, to som mala dosť. Určite by som riešila súrodenecky kociar to je veľká pomoc. Naše mali aj refluxy aj koliky aj sme boli v kuse v šatke v kočíku…variť som nejak stíhala, s pratanim pomáhal muž. Po nociach revy nosenie na rukách vracanie sme sa s muzom striedali kto išiel kedy ku ktorej bol to masaker. Ste nato dvaja nezúfajte. Bude lepšie.
Poradím len: hlavne kľud, ísť pomaly deň za dnom, krok za krokom, nájsť si system….🙂 teraz majú 4r a 3r sú to najlepšie kamosky, nerozlučne ako dvojičky :D a čakáme tretie do partie 🙂))
Sry za spelling mám ruku v sadre
tipy ti dať neviem, lebo ešte ani ty nevieš ako to bude... nedá sa to naplánovať, ak je problém, treba sa prispôsobiť najmenšiemu, ak problém nie je, dá sa malého prispôsobiť naopak už zabehnutému režimu. Ale zatiaľ je to všetko len v teoretickej rovine...
Uvidíš ako sa budeš cítiť ty, aký bude drobec,.... hlavne na seba nebuď príliš náročná a neporovnávaj sa s okolím. To vždy len priťaží. Hľadaj vlastnú cestu, s jedným, s druhým a aj s manželom, -tak aby bolo čo najlepšie vám všetkým.
Nuž, keby toto človek vedel dopredu 🙂 Že aké to celé bude, aké bude dieťatko a tak. Ale bohužiaľ ti to nikto povedať nevie. Myslím si, že každá jedna do toho ideme proste s tým, že nejako to len zvládneme, veď je toľko mnohopočetných rodín a dávajú to. Nie vždy ľahko, ale dávajú.
Máme 20 mesačný rozdiel. Čo sa týka domácnosti, som veľmi vďačná za umývačku riadu a po novom aj robotický vysávač. Sú to úžasní pomocníci, vďaka ktorým náš byt vyzerá udržiavane počas dňa aj pri deťoch 😀 samozrejme každý týždeň zotrieme spolu so staršou prach, povysávame a v noci keď zaspia, tak pozmývam podlahy a vyčistím kúpeľňu s WC. Žehliť momentálne žehlí manžel, jednoducho aj jemu pribudla nejaká úloha naviac 🙂 na nákupy ide tiež väčšinou muž, pripadne na taky menší ja s deťmi. Ohľadom uspavania v noci-staršiu som počas tehotenstva odstavila a naučila sa spať vo svojej izbe. Ale zaspáva so mnou, takže ja som s ňou v izbičke a manžel zatiaľ s okupanym a napapanym bábom v spálni. Cez deň uspavanie mladšej momentálne neriešim - zaspáva sama keď potrebuje. Kočík pre súrodencov sme nekupovali. Strašia keď mala asi 15 mesiacov začala kočík úplne bojkotovať, tak sme to využili ako príležitosť naučiť ju čo najviac chodiť pri nás. Má aj odrážadlo a takú hračku na paličke, čo tlačí pred sebou-tým sa zabaví a zároveň aj ide s nami. Ak sme chceli ísť s manželom cez víkend niekam ďalej, zobrali sme novorodenca do kočíka a staršiu do golfového, tak sme ich viezli spolu ale teda naša staršia ani tak v tom kočíku príliš neobsedí... Každé dieťa je iné, každý rodič ma taky svoj štýl. Je normálne že už teraz premýšľaš ako to všetko skĺbiť, ale naozaj je pravda v tom, že keď to bude aktuálne tak si to poriešiš aj s deťmi, častokrát aj úplne inak ako si si myslela predtým 😀 želám príjemné tehotenstvo a spokojné, zdravé detičky 🙂
1.so starostlivostou pomohol aj manzel.. ( ja som spala s detmi a on krmil tak do 2. potom som vstavala ja...
2. ked spali deti ,spala som bez vycitiek aj ja... ak som potrebovala
3. zaviedli sme rezim a ten sa dodrziava neviem ci nie aj dnes este..
4.kupanie bolo aj spolocne.. do vlkej vane som vlozila maly pradlovy kosik a v tak som kupala obe deti naraz..
5. neskor som pouzivala aj ohradku..pokojne aj na dvor som ju vylozila...
6.ked bol bordel tak som bud upratovala alebo lezala.. podla toho co bolo vtedy unosnejsie🙂
7.pouzivala som aj autosedacku🙂 ked som varila vylozila som ju na stol.. podlozila aby nespadla a dieta ma sledovalo ako varim..
8. aj ,,pavuka,, sme vyuzili..
9. v zarubni (kuchynskej)sme mali hojdacku..
10. detska izba bola len minimalne zariadena aby sme predisli urazom...
Ja mam sice 2,5 rocny rozdiel, ale moje odporucanie je, robit vsetko spolu. Mala sedela v hojdatku na zemi pri nas na podlozke, kym sme sa so starsim hrali, pri tom som ju kojila, uspavala, vsetko…syn od 18 mesiacov nespaval na obed, tak kym ona spala, venovala som sa mu naplno. Kupala som oboch naraz vo velkej vani od malicka, dala som len malinko vody a umyla ich oboch. Spavali sme spolu vo velkej posteli, vecerne uspavanie som vzdy robila naraz oboch. Proste sme si nastavili rezim. Podla mna je efektivnejsie a lepsie robit vsetko spolu, neoodelovat to,ze kym ja robim nieco s jednym, s druhym je vzdy muz, lebo potom zena je odrovnana, ked sa sama ocitne zrazu so svojimi dvoma detmi (ked muz je napr na sluzobke). Vidim to v okoli… moje deti su zvyknute byt spolu, maju super vztah. Ale uprimne? Ja som celkom vhod niesla,ze ked mala mladsia 9 mesiacov, starsi isiel do skolky, lebo uz zacala ona vnimat viac a viac ma potrebovat pri aktivitach sama, nielen so synom spolocne.
Nic neplanuj, uvidis ako bude. A zmenila by som zmyslanie, to co teraz neexistuje, mozno prve mesiace ti zachrani rozum 🙈😃 ale mozno budu deti fajn, starsie nebude ziarlit ked budes kojit,nebude vrieskat prave vtedy keď budes uspavat, mladsie vydrzi v kociku ci nosici, nebudr mat koliky vecer ked starsie pôjde spat.
A vsetko našťastie je len obdobie, ženy vela zvladnu. A poprosit o pomoc, nie je hanba. A partnera zorganizovat tiez niekedy treba, lebo mu nedocvakne 🙂 drzim palce
Ďakujem pekne baby za užitočné rady , určite si to ešte párkrát prečítam počas tehotenstva aj po pôrode na povzbudenie, že sa to dá ☺️
@rajc1nka to spoločne uspavanie vyzerá ako?
upratovacka - super napad
kupovane jedlo 1-2 do tyzdna - super napad
opatrovatelka / babicka / jaslicky na niekolko hodin do tyzdna detto - nas starsi bol totalne frustrovany doma
a za mna obrovsky dolezita vec - naucit starsieho zaspavat s otcom v inej miestnosti. Co sme si my uzili problemov, nocnych budeni a revov od starsieho, chudatko nezvladal situaciu napriek vsetkym moznym opatreniam a budil ma viac ako novorodeniatko 🤦♀️. Bol uz takmer odstaveny a zeazu sa chcel stale kojit🤦♀️. Keby som skor vedela… Mala som potom zavazne zdravotne problemy.
Mam mensi rozdiel a veci, ktore mne najviac pomohli: uz pocas tehotenstva som mensieho navykla chodit pesi, takze som neriesila stupienky, surodenecke kociky, bol velmi rad, ked mohol kocikovat, nestrajkoval mi v strede prechadzky 🙂 Na kratsie trasy manduca, vyborny pomocnik. Jedlo pre maleho som mala zamrazene, nie vzdy bol cas varit cerstve, ked sme boli von, fungovali u nas hotove jedla zo sklicka z lekarne alebo drogerii. Kupila som si detsku pestunku s videom, ta bola na nezaplatenie asi dalsie 2 roky. Naucila som starsieho, ze ked sa babo koji alebo uspava, tak sa tisko hra ( u nas leteli malovanky a plastelina, aj rozpravky). Zehlila som len pre prve dieta :D Pre druhe, len asi ked sme isli k lekarke :D Dojcenim sa nestresuj, ja som mala tiez obavy a druhy bol bez problemov, dokonca aj od 2 mesiacov spal celu noc. Co sa tyka spanku, asi prvy polrok spal starsi s ockom v jeho novej izbicke, nebol s tym problem, kedze sa mu extremne pacila. Potom sme prerabali a spali v jednej izbe vsetci, nikdy sa navzajom nebudili. Prve mesiace spal najprv prvykrat mensi, potom raz na obed vacsi a potom druhykrat mensi, takze v podstate stale niekto spal a mala som dost casu sa im jednotlivo venovat 🙂 Ked sa prehodili na jeden spanok v rovnakom case, to uz bola uplna parada. Inak sme vsetko vzdy robili spolu, vela som starsieho zapajala (nosil plienky, natieral sudokrem, kupal, kocikoval), spravili si pekny vztah, zas netreba to prahanat a tie deti tak velmi ofukovat, niekedy sa mozu aj nudit, niekedy ich treba nechat, nech sa aj sami zabavia a sami si vyriesia svoje spory...to samozrejme plati na trosku neskor, v prvych mesiacoch staci, len ked preziju, neublizia si a budu mat plne bruska :D
Spime v spolocnej posteli l, dala som ich do postele v rovnakom case a starsieho som drzala za ruku, mladsiu mala na prse, mladsia vacsinou zaspala skor, tak som sa presunula k starsiemu a objimala ho, pripadne som ho len drzala za ruku dalej. Teraz uz starsi zaspava skor, mladsej to trva (kedze ona spi este cez den), ale aj tak po chvilke spia obaja. Ale teda ja uspavam, nenechavam v izbe a nech same zaspia. Ak to vies tak, tak fajn, ulozis jedneho, ulozis druheho a mas pohodu s muzom. Bratranec tak ukladaju jedneho do jednej izby, druheho do druhej izby a oni su v obyvacke. Ale my mame 2izbovy byt, takze my to mame takto kontaktne 😀 kazdemu hlavne ako to vyhovuje
Mam 21 mesiacov rozdiel. Uplne najviac nam pomohlo ze syn asi 3 mesiace pred narodenim druheho, zacal spavat sam v izbe. Druhe dieta bolo narocne,v podstate sme ho mali polroka iba v nosici,nenavidel kocar,postielku nic… Keby starsi nebol sam v izbe tak ho mladsi budi celu noc.
Nam napr nefungovalo ani “robit vsetko spolu” starsi bol taky ignorant,nechcel so mnou prebalovat,nosit mi veci ani nic. Mladsieho dlho ignoroval- neziarlil ale ani ho nijako neriesil a ked plakal a potrebovala som kojit tak nebol super chapavy atď. Vsetci hovoria ze najhorsi je prvy rok, suhlasim s tym ale u nas aj po roku je to fakt vycerpavajuce. Jedlo objednavam online,nemam kapcitu chodit na velke nakupy,upratovanie- ak mozes mat pani na upratovanie tak super. A nas starsi isiel v 2.5 roku do skolky, potom boli sice nonstop chori ale raz za cas ked sa hviezdy zosuladia tak je v skolke tyzden a to je fajn. Vsetko zalezi od povahy deti,niekto to ma ako pohodu,niekto menej… Tiez to aky je tvoj maly v roku,je uplne ine aky bude v 2 alebo 3 rokoch. Ale prajem ti kludne babo a vela trpezlivosti
Súrodenecký kočík určite odporúčam a to ten ktorý sú deti za sebou nie vedľa seba,aby sa s ním ľahšie cestovalo. Spať budete v jedej izbe. Starší si po týždni zvykne, že bábo v noci plače a bdue spať. Prinajhoršom manžel bude spať so starším a ty s menším.
Pri kojení sa môžeš so starším hrať, čítať knižky,len musíš mať všetko vopred pripravené a striedať aktivity. Je to náročné ale pri dobrej logistike to pôjde.
Jedlo si skús pripraviť do zásoby do mrazničky aspoň na prvý týždeň. Potom to už dajak zvládneš. Staršie deti rady pomáhajú pri varení.
Hlavne sa naladiť pozitívne už teraz. Určite to zvládneš. Len si musíš nájsť svoj systém. Držím prsty!
Ja mám rozdiel rok aj 8 m. Starší tiež spával poobede v kočiari, preto sme kúpili ďalší. Nie súrodenecký. Mala som aj ergo nosič. V podstate sme boli ako siamské trojčatá prvého pol roka.maly na mne or pri nás v hniezde, keď bol bdely a venovala som sa čo najviac staršiemu. Mužovi som občas nechala mladšieho a išla so starším na Ihrisko, cukrárne,do obchodu...bol potom taký celkovo spokojnejší. Avšak obe moje deti neboli uvrestane,tak neviem ako s náročnejšími bábätkami. Varila som na 2 dni,prarala v rámci možností.neskor som im zosuladila spánky. drzim palce ❤️
mam medzi starsimi 14 mesiacov, medzi dalsimi 23 mesiacov. Zehlit len co treba(pripadne susicka). Umyvacka riadu je super. Podla mna aj roboticky vysavac, ten nemam. Ci surodenecky kocik/stupienok musis posudit ty, ja som vybrala kocik, ale az sportovy. Inak som chodila nosic+kocik. Zalezi od babatka co akceptuje(mozno iny nosic-maksi/tvrdsi alebo satku). Stupienok som nemala, lebo moja by zamrzla v zime 🤦. Premysliet si dopredu ako budete spat, presunut starsieho do inej izby skor ako sa narodi mladsi ak sa da(ak by mohol zaspavat s oteckom). Moja starsia bola ukazkova, vydrzala sa hrat kym som kojila. Teraz stredny robi cirkus obcas ked kojim najmladsieho- nachystat si knizku,kocky s autickami, plastelinu, nalepky k sebe pred kojenim. Pripravit sa na mozne problemy pri kojeni, riesila som to a stresovala kym ma nezachranil lekarnik(v pripade zaujmu napis ss a odfotim ti potom krem, uz ho nejdem teraz hladat). Pospat si s detmi ak sa da, lebo nevyspatost je zla. Pani na upratovanie je super(nemam), ak by vedel niekto drobcov zobrat pravidelne von, aby si mala cas na seba este lepsie(psychohygiena robi zazraky). Za mna asi najvacsie plus by bola donaska jedla, zabera varenie cas a je to stale pre mna narocne to sklbit. Mozno pre starsieho uz teraz pripravovat nejake aktivity, co vytiahnes ak nebude cas- nalepky, pracovne zosity, puzzle, nova hracka co chvilu zabavi(skryt hracku a vratit po 2-3tyzdnoch je u nas super, vzdy sa potesia). Prve 4 mesiace boli velmi tazke, potom to uz slo nejako.Neboj, zvladnes to 🙂