Ako všetko zvládať bez vyčerpania?
Baby ja už nevládzem...
Od januára tohto roka pracujem. Menší chlapec chodí do škôlky, starší do prvej triedy. Ráno vychystat raňajky, rýchlo zaniesť do skôlky školy, potom utekať do práce. Poobede to isté z práce utekať pre deti, potom doma rýchlo navariť upratať čo treba. So starším sa učiť venovať sa deťom. Máme veľký dvor záhradu zvieratá, aj tým sa treba venovať.
Ja neviem ako všetko postihat. Ráno vstávame o 5tej, skúšala som že vstať o hodinu-dve skorej a porobiť si čo treba, no bola som celá rozbitá. Alebo večer keď deti zaspia po 21tej ísť si niečo robiť, no to už ledva stojím na nohách a čakám kedy si ľahnem do postele a spať.
Poraďte ako všetko zvládať..?
Manžel robí celé dni, ráno odíde o 5tej a dôjde domov o 18-19tej, trochu sa povenuje deťom a to je celé.
A ako to bolo pred detmi? To ze si sa na RD pasovala do putky je tvoja vec, ale mali ste to mat rozdelene rovnomerne... uvar alebo upec na 3 dni, huste polievky co sa same varia, kazdy druhy den varit to je moc
A na obed nemate varene jedlo v robote a skole? Ja som na RD a vecere mame suche.
A nechapem naco mate tie zvierata a naco tolko sadite. Aj my mame obrovsku zahradu ale sadíme len kúsok, take male políčko. Ostatne len trava co sa kosi traktorovou kosackou. Nemienime tu driet ako blazni. To je co za zivot.
Uvar kotol gulášu, jeden večer s knedľou, druhý s chlebom, tretí hoc aj s kolienkami. Odober deťom pred dochutenim, nech im nie je štipľavý a nevymýšľajú. Kúp lokše a večer len ohrej na masle a napln bryndzu s cibuľkou, alebo deťom džemom a pod.
Záhrada? Bože, máme prenajatú, ale srnky mám všetko zožerú, ale keby som tu zeleninu mala šancu dopestovať, tak sa vyser….m na burinu, lebo na to nemám čas. Okolo hrachu, rajčín a pod som vysiala repík, je tam namiesto buriny. Podobne levanduľa. Tie mi rastu, lebo tie tým kozák nechutia, len zeleninu spasu. Ale odmietam hrdlacit na záhrade, keď ma deň len 24 hodín. Toto som aj maminu učila, nezodrat sa v záhrade, keď sa ti medzi tým čo chceš pestovať stále pchá burina, vypln ten priestor niečím čo ta tam poteší. A nelamentuj, že sa hrbís nad burinou. Tej zemi, zelenine aj záhrade si ukradnutá a ty si tam nicis chrbát, kolena a pod….
Ako deti vyrastú, bude to jednoduchšie, len ich treba dosť zapájať, musia si pekne po sebe upratať a tak, nech to nerobíš sama za ne stále
Hľadáš recept ako nafúknuť 24h deň na 30 hodinový, ale taký neexistuje 😊 buď vypustíš záhradu/zvieratá/varenie/venovanie sa deťom/poriadok doma alebo si skratis pracovný úväzok či zaplatíš pomoc. Alebo sa zoderieš a budeš časom viac a viac frustrovaná... Je to samozrejme otázkou priorít 🤷 zatiaľ si môžete pokupovať aspoň domácich pomocníkov ak ich nemáte - robotický vysávač, susičku,...
Ako si písala keď si bola doma stíhala si, teraz sa to nedá.
Takže buď spraviť to, že hold deti na suchej strave a chlap stavbár hádam dokáže aj 3 dni jest segedin alebo francúzske zemiaky takže to dávať jemu keď chce mať večer teplú večeru. Mne tiež pomáha to, že si dávam jedla do mraziaka alebo za varím napríklad segedin zavaram a potom len dám do hrnca,pridám smotanu a jedlo za 10 minút hotové. Takisto rôzne omáčky ku cestovinam, koprovka. 2 dni tomu obetovať a potom už len vyťahujes o špajze.
Ale osobne si myslím, že ak chlap nezmení prácu a bude takto nonstop v robote tak vám neostáva nič iné len nateraz sa vzdať zvierat. Záhradu okopes keď máš čas, ale zvieratá nepočkajú.
Takže kým deti podrastu a budú možno a so zvieratami vedieť pomôcť tak by som to nateraz zrušila a radšej sa venovala deťom. Naučiť ich samostatne sa učiť, pomôcť nájsť im systém...ano máte síce vajcia a mäso ale stojí ti to za to? Ten čas, námaha, únava, stres... Toto by bolo asi prvé opatrenie, ktoré by som urobila ja.... A k chovu sliepok sa môžeš vrátiť o 3-5-7rokov...ked budeš mat času viac
autorka, cez vikendy mate volno oddychujete, tak to budete musiet zmenit a rozdelit si pracu doma na cely tyzden... je jasne, ze potom padas na hubu cez tyzden. lebo tie veci proste treba urobit vsetky, ci je piatok a ci sviatok a to vecer za hodku dve nejde, aby si mala cas aj si oddychnut. Ty nie si panelaku - ma to svoje plusy aj minusy, mate zvierata a zahradu aj to ma plusy aj minusy. A samozrejme, tak ako ked si bola doma sa to robit neda, iba od januara pracujes, treba byt aj k sebe zhovievavy trochu a budes musiet od niecoho upustit este.
Ja mam dom aj zahradu aj zvierata a takmer kazda suseda uz ma aspon sliepky. DOma to mame podelene, ja nic takmer neokopavam - dlhymi litaniami ta nejdem zatazovat, ako to robim/nerobim. Ale da sa to. Ak nie, tak asi budes mat na vase pomery velke plochy nasadene, alebo mas vysoke naroky... ja fakt si ako psychohygienu obehnem vecer dvor, aj burinu posklbkam hodim hydine, alebo olamem rastliny. Obera urodu cela rodina, detom das misy do ruk a nech zbieraju...
Ale k vareniu ti poviem: Cez vikend varim. Sobota sa vari, nedela sa vari. . a mam jedlo aj do stredy (a to my doma aj obedujeme cez tyzden), s kludom sa da prezit 1-2x do tyzdna aj na suchej vecery . Ak je nieco extra viac ide do mrazaku = potrebujeme nieco urobit 2hodiny podvecer vonku a nestiha sa varit? tak hodim rozmrazit jedlo co je v mrazaku... Absolutne sa nemusi kazdy vecer varit.
K tomu nakupy velke mi nosi tesco... to absolutne uz nestracam cas, vecer hocikedy aj v posteli natukam cez mobil, detto Dmko, lekaren, drogeria = a uz mi to len zlozi kurier doma. My v sobotu rano ideme na trh, do pekarne, na sunku, cersve mlieko/bryndzu a to je nasa jedina navsteva obchodov bezny tyzdne, za 1,5h sme doma aj s cestou.
A inak aj, ked muz robi na stavbe, ak nie je zivnostnik, tak nevidim dovod aby chodil domov tak neskoro, ved to je 12h prec. Lebo poviem k tomu tolkoto (posledne roky mame kopec skusenosti s partiami) = veget system celodenny a praca sa im vlecie, mohli by tu aj do polnoci byt... Ak je zamestaneny, tiez pre neho plati nejaky pracovny cas. AK pracuje viac, musi to byt vidno na vyplatnej paske poriadne.
No tak potom makaj ked sa ti chce 😀 Co chces aku radu? Nafuknut den aby mal viac hodin? Odmietas odist z prace, odmietas prestat varit, odmietas prestat chova zvierata a sadit, odmietas upratovacku. Tak ja uz neviem.
Rob ako myslis, ja mam zahradu, hydinu, dokonca ovce a kozy... a susedy minimalne sliepky takmer kazda uz a zahradu. Takze to vidim... ja cez tyzden pracovny, maximalen ak je cas podvecer sa prejdem, malu burinu si pretrham, obzriem, pozbieram.. mne zaidna vysoka burina ani nic nehrozi. Chlap rano polieva, ak treba, tento rok este asi ani nebolo treba, ale napr. osetruje stromy, a riesi zvery... Zeleninu a ovocie jeme priebezne, cize ani nic nehnije a nepada. AK je vela dozreteho, ide predsa zbierat kazdy.. vsetko bobulovite uz od malicka p ozbiera aj dcera, plus aj hrach... teraz uz urobi vsetko co treba.
Cize riesenie je, ze znizis svoju narocnost na "okopavanie zahrady", alebo ju proste zmensis ako sa da, prezijes, ked par malin odkvicne, lebo dva dni si nepresla cez zahradu... alebo zacnes varit vo velkom na viac dni... aby si na striedacku niektore dni toto vobec orbit nemusela.. a kopa moznosti tam je...
VEd si porataj, urob si nejaky rozvrh len tak pre seba.. od do si v praci, kolko hodin si doma pred a po praci aktivna, co urobis, ktory den, pocas tyzdna a za aky cas... a sama skrtaj, spajaj, presuvaj.. oznac co je nevyhnutne urobit, a ostane si podel, co vie urobit chlap dostane on, co vie prvak urobit, dostane on, co ty, urobis ty...
Sama si si to zle nastavila. Neda sa vsetkemu venovat naraz. Deti maju jest v skole, ak budu mat doma “chutnejsi” obed, tak ani nebudu mat motivaciu v tej skole jest. Zahrade sa netreba venovat kazdy den, staci cez vikendy. Co zhnije, zhnije, burinu ked uz okopavas, je jedno ci jej je trosku alebo viac, tak ci tak musis prejst vsetko. Treba si nastavit priority. Aj ked v dnesnej dobe sa neoplati mat uzitkovu zahradu. Pokial na to vyslovene nemas cas - co ty nemas. Vsade su same slizniaky, mravce a ini skodcovia, plesne. A zvierata tak isto. Dajte si pauzu, mas male deti, venuj sa rodine a sebe a zahradku a zvierata mozte mat neskor “na stare kolena”.
@autorka zámerne sa vyhýbaš odpovediam na niektoré otázky??? Ja som sa ťa nepýtala, kam si sa vrátila do práce, ale či to bolo nutné... Ak si toho toľko dochováte a dopestujete, tak na čo potrebujete tvoj príjem v plnej výške? Nestačil by polovičný?
A pokiaľ vám to neprináša toľko úžitku, aby jeden z vás dvoch mohol zvoľniť tempo, čo sa týka príjmu, potom je totálna hlúposť to prevádzkovať...
No zapoj deti. Nech ti pomôžu obriadit zvieratá aspoň. Budete mať spoločný program a oni sa zároveň naučia starať sa o zvieratá / záhradu. Zapoj ich hravou formou. Veď im to len prospeje 🙂 a varenie, upratovanie to máme doma všetky.
@tiezjedna Nevyhýbam sa odpovediam, odpovedala som že muž keby len sám zarábal by nám to nestačilo. A aj ja chcem mať svoj príjem aby sme sa mali lepšie a aby sa mi to aj rátalo do dôchodku.
Deti chodia spať neskoro no a si na všetko sama.
Žiadny čas pre seba.Z niečoho musíš upustiť.Neviem kedy chodíš domov, ale od 16-17?do 22 je dosť času na úlohy a uvariť jednoduchú večeru.To, že nechceš suchú chápem tiež varím.
Zase v záhrade nemusíš byť denne mať ju dokonalú bez buriny.Alebo cez víkend neoddychujte a robte na zahrade.Nemozes mať všetko záhradu, prácu 2 deti muža celý deň preč on čo robí doma v záhrade?
Inak autorka, čo ty máš zo života

Ideálne riešenie neexistuje 🙂 Nedá sa stihnúť všetko. Vždy je niečo, na úkor niečoho iného. Treba si v živote stanoviť priority.