Ako vysvetliť 4-ročnému dieťaťu, že otec ho má rád?
Idem si po radu lebo zjavne niekde robím chybu ja. Priateľ je taky ten typ co potrebuje stále niekam chodiť. Zo 7 dní v týždni je v podstate cely večer doma možno 2 krát, spravidla tie ostatne dni chodí cvičiť alebo na pivo s kamarátmi na 2 hodiny. Robí na 2 zmeny kedy sa jeden týždeň vracia domov okolo 4 a druhy okolo 7 večer. Mali sme to tak od kedy sme spolu teda mala prišla na svet s tým ze už sme takto fungovali niekoľko rokov. Problém nastal posledného pol roka kedy sa mala začína pýtať kde ide, kedy sa vráti a kde bol. To bolo tiež ok. Ja sa to nikdy nepýtam lebo vždy viem kam ide. Ale posledne mesiace začína mať divne reči ze ju ocko nemá rád lebo je stále s kamarátmi, že ma radšej pivo ako ju, casto sa už stáva sa ze keď odíde o pol hodiny sa spýta kde je ocko ja jej poviem ze sa to pýtala zopakujem jej kam išiel je chvíľu smutná a potom už ok. Najviac sa ma dotklo keď odišiel a ona sa rozplakala. 😪 Malej keď je smutná vždy poviem ze ocko ju ľúbi, ma ťažkú prácu tak potrebuje si urobiť voľno, nikdy partnera pred malou nezhodim ani o ňom nehovorím v negatívnom zmysle. Ale včera keď išiel preč z ničoho nič mi povedala ze ocko ju neznasa a pomaly sa rozplakala, keď som sa jej spýtala prečo tak ze je stále preč. Baby ja už som zufala akokoľvek sa malej snažím vysvetliť ze ocko ju má rád, je rád s nou stále musím riešiť ze je z toho smutná. Bolo to aj predtým ale nie z tak ako teraz ze je to už stále keď odíde. Priateľa nezmením on je taky vždy bol a keď som ho poprosila aby troska brzdil tak to nepadlo na úrodnú podu ma proste v hlave ze to ma zo mňa 🤗 ako jej môžem pomôcť aby to tak nebrala?
Mňa by zaujímalo, kedy a ako si sa ty zmierila s myšlienkou, že "on je skrátka taký". Lebo od prvého dňa to zrejme nebolo. Asi si tiež len došla do rezignovaného štádia, že lepšie to nebude a na nič lepšie nemáš. A čakáš to aj od nej, aby prebrala tento tvoj mechanizmus "Zmier sa s tým dievča, lepšie ako nič". Je to v podstate dosť smutné. Lebo máš na viac. Tak ako aj tvoja dcéra. A určite jej to prízvukuj, aby si raz nenašla rovnakého partnera.
On by mal dat malemu pocitit, ze ho ma rad. Nie ty vysvetlovat. Jeden vecer v tyzdni by si mohol vyhradit na vlastneho syna
Ty si uplne v pohode s tym ano? Raz tu hovoris ako chodi prec potom ho obhajujes ako sa jej venuje. Tak venuje alebo nevenuje? Prepač ale ma dieta ma sa venovat aj jemu a ocividne asi nie, tak nerozpravaj ako sa mu venuje ked je furt preč, dietatu nevysvetluj nic chyt si priatela a vysvetli to jemu ze je otec a nech sa tak sprava a nemal si robit dieta ked predneksi su kamosi, a ty kvoli dobru dcery prestan ho obhajovat ako sa nezmeni, moj tiez mal rad krčmy uz tam nebol 5 rokov .. !!!!takze vsetci sa vieme zmenit ak chceme tak to nenechaj tak neno to normalne ani spravne!
@damind maju dceru, nie syna. A aj jeden vecer je nic. A otec si nema “vyhradit” vecer na dieta. To znie, prepac, akokeby vsetko bolo prednejsie a vsetko musi zrusit, aby sa venoval dcere. Nie skor naopak?
Ma dieta, nuz mal by si prehodnotit priority. Nie pivka s kamaratmi po veceroch ako slobodny bez zavazkov. Ma dceru. Je otec.
@zuzuliennka1 ano suhlasim, ze ma prehodnotit priority. Nechcela som hned tak tvrdo
Bohuzial dieta to vnima tak ako to vnima, 2 dni v tyzdni doma vecer...aj ju celkom chapem ze ma take pocity...je dieta, jasne vidno, ze chce otca a ze jej chyba. Ty to velmi nezmenis, otec by mal viac casu s nou a s vami travit.
Chcela by som vediet co on na to, ako sa citi jeho dcera. Je mu to jedno, ze dcera za nim place a takto sa citi?
Autorka, normalne si ma rozculila. Ty si rezignovala a myslis si ze je OK ak partner s vami stravi 2 vecery do tyzdna a nutis dceru aby urobila to iste. Miesto toho aby si sa pozrela pravde do oci ze sa jej dostatocne nevenuje, hladas chybu v dcere.
Dcera nema pravo povedat ze ju otec nema rad, lebo ved jej “len” chyba.
Dcera ma prehnane reakcie lebo ved to je len hodinka dve co je prec.
Ako dat dcerku do laty aby prestala mat tieto prehnane naroky na svojho otca?
Otras!😠
Jasne ze zmena nastala teraz, lebo dieta rastie a meni sa a vnima svet inac. Uz jej nestaci mama, ale potrebuje otca.
Otec je debil ale ty nie si o nic lepsia. Toto je tak isto tvoja chyba ako jeho. Mala si uz pred rokmi pravidelne vypadnut z domu 2-3x do tyzdna na cely vecer a nechat priatela aby sa o nu po praci staral a uspaval ju a jeden vykend v mesiaci chod prec na pol dna. Ty sama branis tomu aby si priatel vytvoril s nou vztah.
Priatel je dokonaly partner a otec. Problem je v tom ze dcera si nieco "pospajala" v hlave a teraz z nej vychadzaju bludy.
Tvoja dcera nikdy nebude mat vztah s otcom ak toto od zakladov nezmenis ty a aj on.
@euka210 Priatela to hneva a vinni matku z toho ze natlacila dcere do hlavy bludy o tom ako ju ocko nema rad.
Toto su rodicia roka:
Matka ignorovana, ale hra sa na dokonalu rodinku a ked dcera nechce hrat tu hru tak ju vini ze ma prehnane naroky na otca.
Otec nezaujem o matku a dceru a vini matku ze dieta nehra hru dokonalej rodinky.
Ani jednemu z nich nezalezi na tom dietati.
Mala vidi to, ze ocko je cely den prec. Zatial co s tebou ranajkuje, hra sa, obeduje, ide von, olovrantuje... Potom pride ocko domov z prace (ak mu vyjde tak smena). Mala cely den na to caka. Je jednu hodinu doma, oddychne si, mozno si zaje, pohra sa s malou a odchadza. Ta hodina je malicky zlomok z casu, ktory stravila s tebou. Chlap neodchadza, aby isiel do dalsej prace, lebo vam nevychadzaju peniaze. Neodchadza na tyzdnovku na kamione. Neodchadza nikam, kam musi. Ale ide sa zabavat s kamaratmi na pive. Alebo ide cvicit, tiez bez vas. Myslim, ze dcera uvazuje celkom logicky. Vybral si ine dobrovolne cinnosti ako ju. Ma teda radsej svoje pivo 3x do tyzna ako cas s nou. Iny den ho caka do deviatej vecer, aby ho vobec videla.. akceptuj, co ti dcera hovori, je starsia, menia sa jej potreby, vnima, co sa okolo nej deje, potrebuje viac a kedze ocko to nie je ochotny prijat, vnima to tak, ze ju teda nelubi.. Ocko ma ine priority. Bud to zmeni, alebo sa postupne budu vzdalovat... Dcerka je uz vacsia tiez - da sa ist sportovat aj spolocne. Myslim, ze ale priatel nechce hladat kompromis, ako prisposobit alebo zmenit svoje zvyky aby to vyhovovalo aj vam, nechce sa vzdat casu s kamosmi - ci v posilke alebo na pive. Inak dakujem pekne za chlapa, co musi ist 3x do tyzdna do krcmy... Je v pohode mat svoje hobby, ale nie je v pohode stravit pocas tyzdna cca 3 hodiny doma s dcerou (okrem spanku)...
@audrye ja len doplním...že môj muž chodí 3x cvičiť a neraz zo sebou zobral jednu z dcér(6 a 3,5 ).. papier a farbičky ..a v pohode to dali ..veru malo s ňou trávi ten tvoj čas ....
@andreatytler velmi trefny komentar!
Autorka - precitaj si ho aspon 3x!
prestala som tie tvoje objajoby čítať v polovici tretej strany.. že iní chlapi chodia vonku možno 'iba' 3x do týždňa?? môj manžel aktívne bicykluje, keby žil životom slobodného mládenca, možno by na bicykli aj spal 😆 kým sme nemali drobca, chodieval poobede športovať, raz za čas večer s kamošmi na pivo. Ako sa narodil drobec, jeho život sa zmenil, prehodnotil priority a je s ním najviac koľko sa dá. Neexistuje, aby šiel na bicykel a zabuchol dvere za plačúcim synom. Majú svoje hry, svoje rituály - napr. večer mu číta rozprávku a ukladá ho spať. Ak chce ísť večer von, ide až keď ho uspí. Tvojej dcérke chýba a nemyslím, že by mu ublížilo, keby zvážil frekvencie svojho večerného oddychu s kamošmi. Vieš, ja mám aj dcéru z prvého manželstva, už bude mať 16. Ex ju ignoruje, nechodí za ňou pre milión výhovoriek, hoc býva neďaleko a po večeroch jej píše, ako mu chýba, ako ju ľúbi a chcel by byť s ňou. Nedávno mu odpísala, že láska sa dokazuje skutkami a nie slovami. A nemá to z mojej hlavy. Jednoducho to takto cíti, chýba jej a tie prázdne reči ju šťastnou neurobia. Rovnako ako tvoje slová o tom, ako ocko ľúbi tvoju dcérku - ona to potrebuje cítiť, nestačí počuť. Inak je mi ľúto aj tvojho submisívneho postoja voči sebe samej. Ty naozaj nepotrebuješ oddych? chvíľu pre seba? prišla si na tento svet "slúžiť" alebo žiť? počas dňa sa staráš o dieťa, o domácnosť a po večeroch ešte pracuješ, zatiaľ čo partner ide 5x do týždňa von?? váž si samu seba.. aspoň trošku..
@beronsche Ja mam toto doma. Nas syn place za otcom ked je prec. Moj muz chodi hravat hokej 2x do tyzdna a syn sa vtedy castokrat na neho pyta alebo aj za nim place. Ale ani jeden krat nepovedal ze ho otec nelubi, lebo otec je s nim kaze rano a vodi ho do jasli. Uspava ho 6x do tyzdna (a to zahrna aj predspankovy ritual cize dobre 2 hodiny kazdy vecer), vstava k nemu kazdu jednu noc a cez vykendy s nim chodi von rano aj poobede, alebo je s nim cely den, lebo ja potrebujem vypadnut. Toto su kvanta casu. 1 hodina denne pad dni v tyzdni proste nestaci.
Nemyslim ze autorka to bude riesit. Skoda. Dcerka prezije ale ked bude mat otec pohreb ani ju netrkne prist.
Najviac ma stve ze ten pako chodi na pivo. 1-2x za mesiac pokecat s kamosmi OK, ale neznasam to pravidelne chodenie do krcmy. Splna to jedinny ucel: Nebit s rodinou.
A co na to autorka? Ved to je fajn. Ma tazku pracu, potrebuje si oddychnut. Su aj horsi chlapi. 😠
Ahoj,ved otec dieťaťa zjavne nemá záujem tráviť s dcérkou čas. Dieťa to cíti, nevysvetlis jej,že ju má rád. On musí chcieť zmeniť svoje návyky a tráviť čas s dieťaťom. Môže jej dať čo chce,ale najdrahšie je venovať dieťaťu (vlastne komukoľvek) svoj čas. Skús sa porozprávať s priateľom, možno sa mu otvoria oči. Držím palce, aby to nebolo hádzanie hrachu na stenu.
@autorka , tato kočka @nikaeli , ti to krásne napísala. Opýtaj sa samej seba, na čo si na svete? Aby si žila svoj život, alebo slúžila chlapovi, pardon priateľovi. Dcéra ti ukazuje aby si sa zamyslela. Vy nie ste rodina... Si ty+ dcérka a potom chlap, spolubývajúci...
Prečo máš o sebe takú nízku mienku, že ti má stačiť tak málo záujmu? Chodíte niekedy niekam spolu všetci?
Ja ťa obdivujem!toto by som nedala ani náhodou. Malá má pocity úplne v poriadku a vôbec by som jej ich nevyvracala. Ako čo si má myslieť keď otec nikdy nie je doma?🙄
@lucia147852 toto je topka komentár. Strašná situácia a mama v tomto prípade úplne zmotaná, obhajuje takýto nefunkčný vzťah,kde klame samu seba a dieťa to citi.Deti majú schopnosť vycítiť úplne všetko a nevedia predstierať to čo predstiera mama.Autorka by mala začať najprv od seba…
DDDDD,urobila si si dieťa s mužom ktorý o to evidentne nestojí tak čo chceš??
Ser sa naňho a staraj sa ty.
@podmostom 👏🏻👏🏻👍🏻👍🏻 presne
Myslim, ze tu je nadmiera tolerancie z tvojej strany. Chapem, ze ti to neprekaza, ze si tak nastavena a zvyknuta, ale dcera si pyta to, na co ma narok..ma narok aj na otca a jeho pozornost. Netreba to brat na lahku vahu a zamysliet sa skutocne mad tym, ako to zmenit. Je citliva a potrebuje citit jeho lasku a pozornost a je to uplne prirodzene. To sa neskor pretavi do jej zivota v dospelosti. Teraz sa formuje jej osobnost, jej citove vazby su silne a je to uplne v poriadku. Dietatu treba dat v rozumnej miere to, po com tuzi a to je laska a pozornot oboch rodicov. Nie je nic krajsie ako ked mi dcera vybozkava muza, spolu sa nieco zahraju, pomojkaju, ulozi ju spat, precita rozpravku. Toto som ja nezazila ako dieta. A je to smutne, ale to su vzorce, ktore ani niektori muzi nezmenia. Nemaju to tak nastavene, odkukane, alebo niektore veci necitia tak ako by sa ziadalo. Isla by som na to asi sokovou terapiou. Vyraz si ty, nechaj dieta s otcom a rob to pravidelne. Najdu si k sebe cestu. Cim viac budu spolu, tym to bude lepsie. On sam vsak musi chciet.
Moj robi na 2 smeny...a ked ma poobednu, tak ho v podstate nevidia 5 dni, lebo pride az 22.30. Teraz uz ako skolaci ho v piatok vecer cakaju pri telke, lebo niekedy pride o 1h skor. Ked som robila, tiez to pre mna bol hrozny tyzden, ze som ho videla tak akurat rano. Aj detom to chyba. Ale ked robi rano, tak poobede ich vyberal zo skolky, uz zo skoly. Aj to poobedie je take kludnejsie ked je doma, pomoze s nimi, ale ma aj vela prace okolo domu a my aj zahrada, zvierata. Nikdy nehovorili, ze ich nelubi, starsi mi vedel povedat, ze stale len pracu mam...tak toto bola taka spatna vazba pre mna ako to vnima. Mensi s tym problem nikdy nemali. Ako mensi fakt boli viac so mnou...len rozmyslam...my mame 3 chlapcov...jednak sa spolu zahraju a necitia tak tu samotu a u neteriek vidim, ze ony su ockovi milacikovia, potrebuju v takom veku otca ako chlapci mamu a potom sa to vekom otoci. Ona chce byt princeznou v jeho ociach...take su dievcata.
Mozno tym, ze je jedinacik a na nom tak lipne, tak preto to tak tazko znasa...ked pises, ze sa posalia, venuje sa jej...ale fakt je to mozno pre nu malo.
Svagrina ma taku skusenost teraz, pol roka robi...s cestou rano 6h odchadza a prichadza tusim o 16-17h. Doma caka domacnost, varenie na dalsi den, manzel riesi 4 deti skolku, skolu...a hovorila mi, ze cez vikend jej to hlavne ti mensi 4r a 7r daju "vyzrat", ze truc, plac, z toho, ze je s nimi zrazu tak malo kvoli praci. Ale citlivy rodic to vidi a vie zachytit tie signaly co deti vysielaju.
To dieťa vám ukazuje, čo treba zmeniť na vašom fungovaní. Vždy je to tak v rodinách, deti sa svojim správaním snažia o to, aby rodina sa dostala do istej rovnováhy.
@andreatytler fakt výstižné
Ale zas musím povedať aj to, že ti, ktorí pestujú spoločensky život 2x týždenne majú nižšie riziko demencie v starobe oproti tým, čo to nerobia... Možno to robí pre svoje zdravie 🤣
Niektorym ludom stacia len slova (hoci aj klamlive), ini ludia potrebuju vidiet konkretne ciny. Tebe stacia slova od partnera, tvoja dcera potrebuje vidiet ciny. Ak ma dcera pocit, ze ju otec nema rad, tak zrejme aj to malo casu co je s nou sa jej nevenuje tak, aby mala dcera pocit, ze je pre neho dolezita a ze ju lubi. Toto si musi s nou vyriesit tvoj partner, tvoje slova uistovania dcere nepostacia, ked na vlastne oci vidi ine spravanie z jeho strany. Nie je normalne, aby si dalej zil ako za slobodna resp. ked bol bezdetny. S prichodom deti sa menia priority a na prve miesto sa dostavaju deti. On 5 vecerov z tyzdna travi s cudzimi ludmi a dieta mu doma place a je smutne? Naco si si robila s nim dieta, ked si vedela, ze on sa ani s prichodom dietata nezmeni, ze je raz taky? Nestacilo by mu ist cvicit 2x do tyzdna ked mala zaspi a s kamaratmi max. 1x do tyzdna? To by mal 4 večery pre vas. Ak nie je ochotny na svojom spravani nic zmenit, tak je to obycajny egoista a sebec.
A ty mi tiez prides, ze si radsej ticho, nechces mat s nim vymenu nazorov a v konecnom dosledku vdaka tvojej pasivite ti trpi dieta. Ina zena by toto riesila hned po narodeni dietata a necakala 4 roky dufajuc, ze dieta ukeca, ze ho otec lubi, ked dieta vidi, ze otec na neho vacsinu tyzdna kasle.
Netreba mu to povedat,vysvetlovat, ale ukazovat!! Vy nemáte vztah, vy ste len spolubývajuci.
Ach jaj... Ďalší debil... On ti nemá pomáhať, on v tej domácnosti zije a ma robit, presne tak ako ty... On si odkrútil 8 jód v práci a ide si po svojom, ty si odkrútis 8 hod v práci a ideš do druhej doma....to je tak krásna spravodlivosť... Zbožňujem takých imbecilov... Ženy kde na takých chodíte? Ja teda nepoznám takéhoto ani jedného, nevravím ze nemajú pre seba čas, ale pomaly každý jeden večer? To je trosku priveľa... Na pivo môže ísť aj večer keď mala spi... Keď ide cvičiť môže zobrať malú do sebou, je kopec takých fitiek, kde majú aj cvičenia pre deti, ale to by v prvom rade bolo treba chcieť... Na tvojom mieste by som išla 2-3 týždne večer niekam 5 krát za týždeň, nech vidí ako to je... Neupratovala nič,nech si to chlapec vyskusa
nehnevajte sa ale to partnerovi treba vysvetliť že má povinnosti...má rodinu a dieťa..treba ho trosku pribrzdiť.Moj tiez rad chodí niečo porobiť do garáža na aute ale chvalabohu na pivo nechodí lebo nechce, ale yiež máme odtiaľ potiaľ, v tomto veku dieta vyžaduje veľa pozornosti, chce vedieť učiť sa nové veci hrať sa q vyblázniť sa s rodičmi 🙂

Dieta ma pravdu ale nanestastie nema dobrych rodicov (oboch)