icon

Ako zladiť prácu a starostlivosť o deti?

18. mar 2025

Po dvoch deťoch po sebe a v jednom 5 ročnom kole okolo detí,nastáva deň D a ja musím do práce. Teším sa na to.
S mojím drahým sme mali včera predbežnú debatu o logistike. Neviem prečo,ale nevieme sa.... zhodnúť?
Pretože sa vraciam do domova dôchodcov,neviem či budem pracovať 8h alebo 12h. Manžel by najradšej,aby som mala takú prácu, že deti stihnem vybrať zo škôlky. Nepáči sa mu môj budúci zárobok a že budem viac preč ako doma. Ak chcem viac peňazí musia tam byť nadčasy čiže ešte viac by som bola preč. A ak mám byť preč mám zarábať aspoň toľko čo on má ako SZČO. Pri tom výroku neviem či sa smiať alebo plakať? Aspoň 2500€ čo na Slovensku nehrozí ani v hrubom. Ale čo sa mu nepáči? Bude musieť mať deti on na starosť,keď budem v práci = už nebude mať toľko času na prácu ako doteraz, že pracoval do 17:00
Tým pádom menej zarobí tak mám dobre zarobiť ja.
V DSS to ale nehrozí. Kto pracuje v zdravotníctve vie.
Ako to máte vy, máte nejaký nápad čím argumentovať?

Strana
z2
deti95060810
18. mar 2025

musíš pracovať v DSS ? keď je mizerne platená tak skús nájsť niečo lepšie. alebo máš slušné benefity? práca blízko domu, mš, ...

autor
18. mar 2025

Ešte o cestovaní som zabudla dodať. Moja práca je 10km od nášho bydliska. Pýtal sa ma, či počítam s tým, že ešte prejazdím peniaze. Vravím,ty také prejazdíš a jeho argument,ale ja si na to dostatočne aj zarobím.

colsami
18. mar 2025

No pozri, mne pride logicky argument, ze ak muz ma menej zarobit kvoli tomu ze ides pracovat Ty, tak by Tvoj zarobok mal trosku kompenzovat jeho straty. Nemas a nemusis zarobit tolko co on, ale je nonsens aby si chodila do roboty, z ktorej nebude ani poriadny zarobok a este aj ten jeho bude musiet klesnut.

Nemozes hladat ine miesto? Zvysit si kvalifikaciu? Externe dorobit vzdelanie? Lebo naozaj to je taka praca ze si dlho prec od rodiny a zarobok ziadny.

10km je krasna vzdialnost do prace, toto uz sklzavate do roviny blbych argumentov. Toz ze musi byt viac s detmi by som neriesila, ale ak proste pre rodinu klesne prijem (alebo neporastie) a este k tomu aj vyrazne vypadne jeden rodic doma, nevidim v tom tiez velky prinos pre rodinu.

autor
18. mar 2025

@deti95060810 buď DSS alebo nemocnica na 12h služby. Som ZS

autor
18. mar 2025

@colsami máš pravdu,avšak, mám ísť robiť do fabriky na 3 smeny?

letfenixa
18. mar 2025

A čo manžel čakal? Že budeš večne doma s deťmi?

colsami
18. mar 2025

Nie, kde som Ta ja poslala do fabriky? Sa Ta pytam ci vies mat aj inu pracu, ine miesto na okoli v blizkych mestach, alebo si kludne aj ako ZS dorobit externe vzdelanie/kvalifikaciu aby si mohla mat aj ine miesto ako 12tky v DSS. Neviem ake mas presne vzdelanie zaradenie a kvalifikaciu. Ved napis viac, ved si i tak anonym, je tu vela bab od zdravotnictva z tychto postov a mozno Ti daju dobre tipy.
Napriklad normalna ordinacna doba na ambulancii kde tiez potrebuju ZS, aj ked mozno ani tam nezarobis uplne uzasne, ale aspon nezijes v praci nonstop.

zojazoja
18. mar 2025

Ale však deti rastú, nebudú večne malé, že ich bude treba zanášať a vyberať zo školok a škol. je to len obdobie.

autor
18. mar 2025

Neviem o žiadnej práci, ktorá je taká, že si zavediem aj vyberiem deti do škôlky a ešte je aj dobre platená

colsami
18. mar 2025

Ale praca o ktorej hovoris Ty ze ju mas, tak podla Tvojich slov nie je ani dobre platena, ani nezavezies nevyberies deti zo skolky kedze mozno budes robit 12tky, tak nechapem
Ani jedno ani druhe. Tak v jednom bode budete musiet spravit kompromis. Bud dobre platena praca a si prec, alebo budes viac doma a budes mat horsie platene miesto. Ak sa teda nechces bavit o Tvojej aktualnej ci buducej kvalifikacii a moznostiach. A to nemyslim v zlom, ale ako fakt.

autor
18. mar 2025

@colsami 900€ v čistom mínus za cestovanie
Patova situácia

lucienkahaj
18. mar 2025

Ahoj,my to máme doma podobne,muž zarobí oveľa viac ako ja,je aj dlhšie v práci a tým pádom sa mu musím prispôsobiť a mať prácu v čase keď sú deti v škôlke, resp.vecer keď už je doma. Samozrejme keď sú deti choré všetko to riešim ja. Ale my sme dohodnutý že tým ze mam okresane možnosťi nevyžaduje odo mňa platby pol na pol. Čo zarobím mam na svoje výdavky.

matkamirko
Autor odpoveď zmazal
nafka0483
18. mar 2025

Ak manzel chce aby mu neubudlo z jeho pohodlia a aby sa nemusel starat o deti, tak nech zarobi tolko aby si nemusela ist do prace a nech ti plati vsetky odvody aj sporenie na dochodok.
Alebo zarobi nieco on, nieco ty a o deti sa tiez postarate spolocne. Su to predsa rovnako jeho deti ako aj tvoje.

lucik194
18. mar 2025

no mne to vychadza na toto:
- vyskusat sa vratit do prace v DSS a uvidite ako budete stihat
- manzelovi vysvetlit, ze musi prestat brat ohlad len na svoju pracu, ale ze ma doma aj deti a jeho pohodlny zivot , ked si sa o ne starala sama skoncili.
- ak to nebudete stihat v DSS tak hladat u lekarov sestricku, je to praca tiez ZS ale pevne stanovene hodiny, ziadne 12 hod smeny.
- plus 2500€ kedze nepises kde byvate napr pre SZCO v BA nie je ziaden vysoky plat (ked este musi zaplatit odvody), takze pan manzel zase sa nemoze ohanat kolko zarobi.....

veronikavaneska
18. mar 2025

Tak hej ale zase by som si to preratala... Má pravdu... Ak ty zarobis 900€ mínus dajme tomu 100€ benzín a on príde o 500€ napríklad na výplate. Tak v realite budete mať +300€ mesačne a mama stále preč... Stojí ti to zato? To dáte na lieky a škôlku so stravou a budete maťom rovnako cca ako teraz finančne, len ty budeš stále preč... Ja by som hľadala iné možnosti kde by ste boli v + aj finančne aj celkovo. Tu vidím len mínusy..

1mina
18. mar 2025

Tiež robím v DSS , predtým v kupeloch ale ako fyzio a je to tak aj ja niekedy frflem že v tejto sfére proste budu vždy malé platy. Na druhej strane má to baví a neviem aj kde inde by som šla jedine do fabriky keďže som vždy robila len v zdravotníctve a nič iné neviem vlastne. Ale teda ja som práveže po materskej prešla do DSS z kúpeľov práve kvôli tomu že tie som mala ďalej a bola by som viac času preč, toto mám bližšie aj kratšiu pracovnú dobu, takže kvôli deťom a práve tomu aby som neovplyvňovala muzovu robotu ktorý viac zarobí a bola s deťmi. Ale u nás je zas špecifická situácia, jedno dieťa v špeciálnej škôlke, takže som rada že mi vyšli v ústrety a mam pracovnú dobu ktorá mi umožňuje fungovať , takze to latame kadejako a ešte aj s pomocou dedka aby som vôbec do tej roboty mohla chodiť keďže škôlka sa otvára až 7:30.

autor
18. mar 2025

@veronikavaneska aké iné možnosti. Aby som pekne zarobila, musela by som ísť do fabriky na 3 zmeny. Už som tam pracovala pred MD a materské mi vyšlo krásne. Ale tiež by sme sa s manželom museli striedať,ak by som mala týždeň poobedku
Moje vzdelanie je takéto: stredná zdravotnícka škola, opatrovateľský kurz, vysoká škola sociálna práca, dva kurzy prvej pomoci a od októbra začínam zimný semester VŠ ošetrovateľstvo kde budem plnohodnotná sestra s kompetenciami.

minenkaa
18. mar 2025

No tak ked ty budes v praci muz bude s detmi a opacne,daj mu rozpis sluzieb a nech si tak naplanije robotu.Asi sa mu nechce prist o pohodlie

matkamirko
Autor odpoveď zmazal
janettdamian
18. mar 2025

Finančne v mínuse asi nebudete, aj keď muž bude pracovať o niečo menej. Ja mám z toho pocit, že on proste nechce prevziať väčší diel zodpovednosti za deti a domácnosť. Nechce nič meniť na systéme, na ktorý si za 5 rokov zvykol a vyhovuje mu.
V kľude mu povedz, že áno chápeš argumenty z jeho pohľadu. ALE aj ty máš právo na sebarealizáciu a prácu, ktorá ťa baví. Proste nastal čas na zmenu v jeho živote.

colsami
Autor odpoveď zmazal
siska53
18. mar 2025

A ine pracovne ponuky nesuvisiace sice s tvojom vzdelanim, ale ktore by si vedela vykonavat a by boli lepsie platene, si nenasla?
Alebo sa neda dohodnut, ze by ti ako matke malych deti vysli v ustrety a robila by si len od do tak, aby so skolku stihala rano aj poobede? Zjavne asi pomoc starych rodicov nemate...

colsami
18. mar 2025

@matkamirko prosim, nevkladaj mi do ust nieco, co som nepovedala.

Za prve, nehovorim ze sa mu zena ma financne rovnat. Hovorim ze je blbost, ak matka odide z rodiny a ani nie je doma ale defacto na 12tkach a ani nezarobi dobre a este sa okrese aj manzelov prijem. Vyslovene som povedala ze je hlupost pozadovat aby mala rovnaky prijem ako manzel.

Za druhe, ake karierne napredovanie? Nie raz som sa pytala autorky na jej vzdelanie, kvalifikaciu, moznosti, neodpisala nic, ze by mala zaujem karierne napredovat ci nechat si poradit v tomto smere, ABY si mohla casom skor alebo neskor dovolit lepsiu pracu. Takze pri prvych prispevkoch vobec neuviedla, ze pracuje na nejakom kariernom napredovani. Postavila to do roviny "som na DSS a zostanem na pozicii lebo nic ine len fabrika tu nieje". Takze ak uz uviedla autorka ze ano robi si VS, tak to meni situaciu a ano, na ten cas sa to da vydrzat a manzel by to mal akceptovat.

A za tretie, povedala som ze aj manzel ma robit kompromisy - ze by ma nezaujimalo ak "iba nechce byt s detmi", ale v ich situacii je to proste blbost, ze jeden rodic prec, za smiesny peniaz a este druhy rodic aj pride o cast prijmu.
Presne tak, ako to napisala @veronikavaneska

autor
18. mar 2025

@siska53 bola som na vyberovom - projekt - zamestnanec úradu PSVR vykonávajúci prácu v prirodzenom prostredí osôb cieľovej skupiny
Ponúkli 1190€ v hrubom/ práca len v teréne

lienka.7
18. mar 2025

@autorka prepáč, ale tvoj muz je typický debil, ktorý bol zvyknutý, ze ako žena doma si všetko robila len ty a on si mohol v pohode zarábať... teraz nastal čas, aby si sa zapojila do prace aj ty. A ked on nechce tiež sa starať o deti, je logické, že ty sa mu platovo nikdy nemôžeš dorovnať. Alebo mu povedz, ze nemáš problém zobrať 12tky, kde samozrejme viac zarobíš, ale o deti sa bude starať on.

autor
18. mar 2025

@colsami viem ako to myslíš, ďakujem za tvoje slová, nechcem aby muž postrádal, mrzí ma to, len neviem sa s deťmi pohnúť,keď mám ako keby sama riešiť aj deti aj prácu

matkamirko
Autor odpoveď zmazal
autor
18. mar 2025

Keď sa niekto rozhodne ísť ako szčo,tak len preto, že sa to finančne vyplatí, zarobiť a platiť odvody. Preto ja ako obyčajný zamestnanec nezarobim ani polovicu platu môjho muža

autor
18. mar 2025

Zo slov môjho manžela mi vyplýva toto. Chce, aby som pekne zarobila a zároveň mala takú prácu, že stihnem obriadiť aj deti

Strana
z2