Ako zladiť prácu a starostlivosť o deti?
Po dvoch deťoch po sebe a v jednom 5 ročnom kole okolo detí,nastáva deň D a ja musím do práce. Teším sa na to.
S mojím drahým sme mali včera predbežnú debatu o logistike. Neviem prečo,ale nevieme sa.... zhodnúť?
Pretože sa vraciam do domova dôchodcov,neviem či budem pracovať 8h alebo 12h. Manžel by najradšej,aby som mala takú prácu, že deti stihnem vybrať zo škôlky. Nepáči sa mu môj budúci zárobok a že budem viac preč ako doma. Ak chcem viac peňazí musia tam byť nadčasy čiže ešte viac by som bola preč. A ak mám byť preč mám zarábať aspoň toľko čo on má ako SZČO. Pri tom výroku neviem či sa smiať alebo plakať? Aspoň 2500€ čo na Slovensku nehrozí ani v hrubom. Ale čo sa mu nepáči? Bude musieť mať deti on na starosť,keď budem v práci = už nebude mať toľko času na prácu ako doteraz, že pracoval do 17:00
Tým pádom menej zarobí tak mám dobre zarobiť ja.
V DSS to ale nehrozí. Kto pracuje v zdravotníctve vie.
Ako to máte vy, máte nejaký nápad čím argumentovať?
@letfenixa chceli obaja,len teraz keď aj zvažujem akú takú prácu a máme debaty s mužom,tak si pripadám ako by som tie deti chcela len ja. Doteraz som sa točila okolo detí,popri prvej MD som dokončila VŠ a kurzy plus domácnosť na mne,lebo však dobre, uznávam,bola som doma. Brigádovať som nebola,lebo by nemal kto byť s deťmi a nechcela som dráždiť manžela ešte viac, nakoľko už bol dosť problém,keď som soboty chodila na prednášky. Manžel pracuje aj cez víkendy soboty nedele sviatky
Ano, vsetko nech je ako doteraz, ale k tomu zarob este 2000€🙄
@luccys juj brala by som a v čistom 🙏😁 to by bola ruka hore
Tak za prvé deti sú spoločné a ty tiež nebudeš doma donekonečna, ak budeš pracovať 8 hodín to budeš celom stíhať aj škôlku, muž nech nieje fajnový ak sa jemu dá ísť po deti čo má za problém? A keď mudruje nech ti ukáže prácu kde žena zarobí 2000? Odkaz, že dávam hneď výpoveď a idem do takej
Tvoj manžel pracuje v podstate nonstop za 2500€? Nerozmýšľal tiež si nájsť lepšie platenú prácu? 🙈 keby pracoval 8h po-pia, tak vlastne by zarobil to čo ty. Nie je o čom 😅. V každom prípade, chápem aj jeho pohľad. Mali sme podobnú debatu, ale s tým, že v mojom odbore nie je až taký problém si nájsť skrátený úväzok a home office. Takže sme to rýchlo vyriešili. No práca v DSS mi príde ako dosť náročná, skúsila by som požiadať o kratšiu pracovnú dobu napr 6h. Tým pádom by si stíhala deti bez problémov a aj si ich užila 🙂
Pozri, mám super prac.dobu (7,30-13,15), aktuálne zarobkovy strop (VŠ, 2 atestacie, maximum kreditov, viac ako 20 rokov praxe) a 2000 nemám ani zďaleka.
@denkabemommy samozrejme má viac ako 2,5
@letfenixa veď toto. Ale mne muž povedal,že som študovaná,tak pre mňa nebude problém dobre platené miesto
😛
No,baby, pracovať v zdravotníctve musím, pretože sa mi rátajú hodiny povinnej praxe a na vš ošetrovateľstvo je podmienka práca v zdravotníctve
V našej nemocnici agel,mi ponúkli 1215€ - 1350 v hrubom
12h/ oddelenie
@autorka ale ak pracuje 7 dni v týždni tak aj 4k by bolo málo 🙈. V každom prípade si stojím za skráteným úväzkom v tvojom prípade, po rokoch doma to bude veľká zmena pre teba aj pre deti 🙂. Treba začať voľnejšie.
Juuuj, no prajem dobré ráno Tvojmu manželovi. Evidentne sa zobudil do reality bežných rodín až teraz... Ty sa máš starať o deti a domácnosť ako doteraz, "len" mať ku tomu všetkému navyše prácu na full time a ešte k tomu pekne zarobiť. Môj zlatý 😀 A akú má pracovnú dobu manžel? Musí začať pracovať v práci o určitej hodine a byť tam minimálne do nejakej hodiny? A tvoja pracovná doba bude aká keby si pracovala 8 hodín a aká keby si pracovala 12 hodín? Tých 900€ v čistom zarobíš pri 8 hodinovej práci?
@ysseba ešte aj variť musím, pretože on nevie
Veď nech si vyskúša jeden mesiac on to čo od teba očakáva .že pekne zarobiť a obriadi ešte aj deti. Rýchlo by ho prešla táto somarina čo trepol
Toto je zial bezny obraz slovenskych rodin s detmi. Matka nech rano deti odnesie do zariadeni, poobede nech ich vyzdvihne, nech sa s detmi uci, nech s nimi ide na ihrisko, nech je kazdy den tepla vecera, nech je vsetko upratane, nech detom zabezpecuje lekarov, nech riesi ocr, ale- nech samozrejme zaraba tolko ako otecko, ktory okrem prace nerobi nic. toto vidim denne v skolke, matky od rana nervozne, nic nestihajuce, poobede nervozita pokracuje, lebo milion povinnosti a otecko sa v tom celom zucastnuje len ako divak. oteckovi treba razne a zozumitelne vysvetlit, ze ak mas zarabat porovnatelne ako on, on bude rovnako porovnatelne kmitat okolo deti a domacnosti. a radim vydiskutovat si to teraz, predtym ako nabehnes do divokeho kolotoca povinnosti, pretoze ty budes kazdy den polomrtva od unavy padat do postele a on hrdina sa bude na tebe este ventilovat, z coho si nervozna a unavena. moj muz tiez podnika, tiez pracuje daleko viac ako 8 hod.denne, ale este mi nikdy, opakujem nikdy pol slovom nenaznacil, ze mam zarabat tolko ako on, on mi totiz nikdy nepovedal, ani ze mam vobec nieco zarabat. ak jeden rodic participuje na domacnosti a starostlivosti o deti v 10%, tak logicky ten druhy, ktory sa stara o podstatnu cast nemoze zarabat tolko, ako ten, ktory sa moze praci venovat bez obmedzenia casu.
@matkahelka toto prilepím na chladničku vo výške očí
tak on robi 24/7 a ty mas zarobit jak on? ja sa poznam za taky vyrok by som mu povedala ze staci ked zarobi jak ja tam kde robim a ja idem robit 24/7 a donesiem co on 😂😂 sem tam sa ocitneme niekde s manzelom v spolocnosti kde su nam taketo vyroky prezentovane muzmi, ze ich zena nezarobi jak oni a este musia ist pre deti a tak podobne a vzdy ma musi moj muz drzat za nohu aby som neskocila po tom cloveku ako lev po ranenej gazele 🤣
Tvoj muz je original lenivy chujko. Ten jeho zarobok ako zivnostnika nie je teda ziadne terno a este si bude diktovat podmienky. Ty pekne chod do zdravotnictva (nie dss), sestry uz teraz s priplatkami zarabaju dobre. Mozes robit na zmeny, to matkam nikto nezakazuje, rodicia ste obaja, nech vtedy zdvihne lenivy zadok tvoj muz a nehra sa takym trapnym platom na Borisa Kolara, co si bude vydrziavat mamicku doma.
Autorka a co z beznych veci doma robieval muz? Aj popri praci? Myslim cas s nimi, aktivity ale aj take veci ze kupanie ukladanie krmenie, hocico.
Respektive ak robi 7 dni v tyzdni od rana do vecera, tak asi nic...?
Mne by to za tieto jeho peniaze veru nestalo, taketo fungovanie "rodiny". Pride mi to, ze si samostatna jednotka Ty s detmi. Tebe to tak nikdy neprislo ze je to spolubyvajuci co Vas zivi, kym si na MD? Inak vsetko okrem prace a penazi je vo Vasom vztahu ok?
Do sukromnej ambulancie ako sestricka ist nemozes? Býva tam normálna pracovná doba, len teda asi nejaky kurz navyše spraviť
Ano, toto odo mna chce aj moj. A to mam prijem vyssi, nez ty uvadzas, ze by si mohla mat, aj tak je malo. Lenze moj apson v jednom useku, ked mal trvaly homoffice, po tie deti chodil a rano odvadzal jedno dieta do skolky, ja zas druhe. A ked som bola chora, tak ich rano obe odnasal on. Neparticipuje nejak prehnane, tiez vela robi, ale sa aspon snazi v ramci moznosti, hoc vacsina je a bola na mne, v minulosti s pomocou mojich rodicov.
@autorka tvoj muz je hnily lenivec, zhyckany pocas tvojich materských, lebo ty si vlastne mala na krku deti tri, nie dve.... Prefackat ho treba aby sa zobudil do reality. Snáď nieste moslimovia aby ty si celý život kŕkala doma okolo deti a hrncov, a pánko si zarába, stretáva ľudí, zbiera prax, kariéru, vyrába si dôchodok... Vždy sa veci menia keď sa žena vracia po MD do prace, musí sa tomu aj ten muž prispôsobiť. Alebo keď nie, tak nech sa paci ostaň doma a poskytuj všetkým full servis aj naďalej, ale nech ti platí odvody. Je to jednoduché.. 🤷
Autorka,
Tvoj muž je proste neschopný a neochotne. Je úplne rovnakým rodičom ako ty a rovnako je domácnosť aj jeho. Pre neho však jeho kariéra je dôležitejšia ako jeho vlastné deti.
Každý rodič musí sa tým deťom aj prispôsobovať.
Autorka, ja sa opýtam inak, skôr ako sa vyjadrím na adresu tvojho muža.
Tých 900e v čistom je za 8 hodín, či aj s nadčasmi? Ako vychádzate všeobecne s financiami? Ak aj manžel pracuje každý deň, čo hradíte z jeho príjmu?
Aké sú vaše rodinné náklady? O akú časť príjmu by prišiel, ak by prevzal starostlivosť o deti, kým ty budeš v práci?
Ja pevne verím, že toto nebude váš prípad a muž je len pohodlný starať sa o vlastné deti, ale…
Ak ty zarobíš 900e, on by musel upraviť svoj pracovný čas tak, že jeho zárobok sa zníži napr. o 1500e, ale vaše rodinné výdavky sú nastavené na výšku jeho príjmu, tak proste tých 600e vám v kase bude chýbať. Tu by som potom uvažovala nad tým, že ak sa teda tvoj príjem nemôže zvýšiť, jeho príjem klesne, tak musíte sa pozrieť aj na stranu výdavkov, aby ste aj tie znížili.
Uviedla si malo informácii, aby si dostala objektívnu odpoveď.
@autorka mne este napadlo, nevies sa ako zdravotna sestra zamestnat v ordinacii u nejakeho dr? Tam by aspon ten pracovny cas mohol byt lepsi. Ku komentarom muza sa radsej nevyjadrujem🫣
@neviem_123 Ale preco sa ma stale zena prisposobovat? A najma nejakemu zivnostnikovi, ktory si vie zadelit cas.. nepoviem, ak by bol CEO, zarabal by 10tisic - tak ok. Ale ten chlap zaraba menej ako ja a aj varim, peciem, upratujem, periem, zehlim a nakupujem..nech zdvihne zadok a dopraje svojej zene karierne sa rozvijat..co v takej ambulancii, tam nech sedia stare tetky..
Nech platí opatrovateľku keď sa nevie debil prispôsobiť..akože fakt milujem takých sorry

@autorka ale to isté "Chce, aby som pekne zarobila a zároveň mala takú prácu, že stihnem obriadiť aj deti" môžeš chcieť aj ty od neho. Rodičia ste obaja.