icon

Ako zvládať napätie pri starostlivosti o neposedné dieťa?

11. dec 2025

Poradte mi co s tym spravit. Som doma s 2,5 rocnym synom a posledne tyzdne som ako vybusnina. Nedokazem byt trpezliva..nedokazem rozpravat s kludnym hlasom. Vsetko zopakujem 3 krat a potom chytam take nervy. Citim sa byt stale nahnevana. Syn ma vela energie je velmi neposedny a velmi hlucny. Ideme von a ked mame kracat tak stoji, ked ma zastat a podat mi ruku tak uteka. Uz len odchod z domu ze poviem ze sa ideme obliekat a on sa zacne valat po zemi, to co ma oblecene si zacne vyzliekat kym sa ja obuvam.
Kazde sedenie za stolom trva dlho,stale odbueha od jedla a ja to normalne uz neznasam sediet a nomstop ho napominat lebo inak by zjedol jedno susto a vybavene.
Ja viem ze je to normalne, ja viem ze je to len obdobie a ze ti prejde a ze to robi vela deti a ze to moze byt aj horsie.
Ale ako to mam zvladat ja? Citim ze nonstop len hucim milion x denne, poviem to s kludom par krat a potom by som sa najradsej zamkla do izby. Alebo posledne dni ma take ze pre vsetko zacne mrncat a akoze plakat a to vtedy som ze v koncoch s nervami ze mi ani nepovie co chce a mrnci.
Alebo dnes zacal trieskat do radiatora a ked mu poviem aby to nerobil ze suseda bude boliet z toho hlava tak to este 3x zopakuje a pozera na mna a vtedy mam chut normalne ze vrieskat z okna.
Co vam pomaha k trpezlivosti?

Strana
z2
anonym_616e99
12. dec 2025
@hederamonstera

@anonym_7448b1 ja tomu neverim ze tak velke deti ta nonstop bombarduju s niecim a nedaju ti pokoj. Vsak to uz chodia von s rovesnikmi, mas cas uz mat aj svoj zivot..proste male deti su extremne intenzivne, nie ako nejaky pibertiak, ktory ta necha aspon vyspat cez vikend

@hederamonstera nechcem ti brať nádej, ale každé obdobie má svoje témy, ktoré ťa rozpália do biela 😀

anonym_616e99
12. dec 2025

Ja som absolvovala trojtýždňový mentoring s Milanom Studničkom, na nete má kopec videí, skúste pozrieť....

hederamonstera
12. dec 2025
@anonym_616e99

@hederamonstera nechcem ti brať nádej, ale každé obdobie má svoje témy, ktoré ťa rozpália do biela 😀

@anonym_616e99 ja nehovorim, ze ma velke dieta uz nenastve, ale urcite to nie je tak intenzivne ako s tymito dvoma malymi.
Kazdu noc sa zacnu skriepit kto bude pri mne lezat, lebo chcu len z jednej urcitej strany. Mladsi je nervak jak svina, takze ten zacne robit take divadlo, ze ich mam chut vyhodit von do tej zimy.
Dnesne rano, samozrejme hned nejaka zvada medzi nimi, takze clovek sa v klude asi uz nikdy nezobudi, mozno ked budu vacsi ;) mladsi chce jest prazenicu, ok idem robit, pytam sa starsieho ci tiez chce, nechce, ok, uz to robim a starsi zrazu chce, och ok, pridam vajce, rozdelim a dam na stol, Idem im dat olivy, rozbijem pohar lebo bol zle zavrety, samozrejme to je velke divadlo, starsi mi stale do toho chce ist, aj ked mu 10x poviem, ze je tu sklo a voda a tak (ale snad ked bude pubertak to pochopi), mladsi zatial prehadze vajcia starsieho do svojho taniera, samozrejme starsi to uz nechce, lebo to bolo v mladsom tanieri. Pomedzi to sa stipnu alebo si daco zle urobia, ale chcu ist obaja na mna sa pritulit v kresle ale navzajom sa netoleruju, pubertaci mi snad uz daju pokoj. Pocas tejto spravy ma asi 5x vyrusili lebo daco…. A to je len prva pol hodina nasho dna a takto to vie fungovat cely den a ja na to fakt nemam nervy. Samozrejme vajcia nikto nezjedol, hlavne ze kvoli hladu zacal mladsi robit ranny budik…
Ja nevravim, ze so starsimi nie su starosti, ja len tvrdim, ze to nie je takto nonstop od rana do noci ako pri malych detoch.
Ale teda mozme sa zhodnut v tom, ze celkovo mat deti je na hovno

tiika
12. dec 2025
@anonym_autor

@tiika fakt super video dakujem;)

@anonym_autor čo v tom videu nebolo či iba okrajovo je, že nie je cieľom potom robiť dietatu výčitky (vidíš, ja som ti to hovorila), či obviňovať ho, hľadať vinnika,.. len uznat dietatu právo na jeho vlastne omyly, chyby, neuberal mu možnosť poučiť sa na nich, zbierať potrebné skúsenosti. Povedať, Ok toto sa stalo, vonku je zima, ty nemáš bundu, ako to vyriešime, čo teraz spravíme?
Tým som aj ja vo väčšom klude, dohliadam skôr na bezpečnosť, niekedy si zoberiem posledné slovo a konečne rozhodnutie, no skôr som taký sprievodca, mentor, bezpečný prístav, nie som zaťažená predstavou o permanentnom šťastí svojich deti.

Strana
z2