icon

Ako zvládať náročnosť materstva?

viktoria1751
13. apr 2025

Ahojte píšem teraz keď mi malý zaspal... Ja už nevládzem mám doma 6 mesačne bábätko a nevládzem je mi zle,celý deň som doma zatvorená nemám kam ísť nemám kamarátky ,mám rodinu som s nimi 2 dní každý 2 víkend niekedy mi aj chýbajú ale aj oni chodia do roboty... S priateľom si tiež nemáme niekedy čo povedať cítim sa taká sama malý len na ruky vymýšľa stále ho nosiť na rukách nevládzem v nosici nevydrží tiež uspavat zaspí iba v kočíku aj to ho polhodinu treba hojdat ruky má už bolia niekedy tak čakám už večer keď zaspí aby som si trošku oddychla budí sa mi raz na noc, cez deň spi 4krat po polhodine... Nevládzem jednoducho nemyslela som si že to bude takéto ťažké pôrod je oproti tomuto nič aké je ťažké materstvo 😔😔😔😔niekedy mi je aj malého ľúto že sa mu neviem venovať ako chcem lebo jednoducho nemám chuť na nič ešte aj mužovi vo vsetkom vyhoviet on chodi do práce ja som do štvrtej s malým sama tak by som dala všetko za to aby mi niekto malého postrazil a ja by som si trošku dala dokopy hlavu... Mala tú niektorá takéto pocity ako ja ??? 😔😔🤧 Som prvorodička..... Malého určite neľutujem on je taký zlatý 😔😔😔

Strana
z2
adka897
13. apr 2025

@viktoria1751 ja mam 5mesacne a mam to rovnako 🙈 obcas uz az chytam depky ,uzkost …

terry658
13. apr 2025

@viktoria1751 Buď vďačná, že ti aspoň dobre spí v noci. Moji boli spánkoví teroristi. Väčšina nocí do 3,5 roka každú hodinu hore.
Ak chceš aby chlap postrážil dieťa, kým sa osprchuješ alebo umyješ hlavu tak mu to musíš povedať, strčiť dieťa do rúk a odísť.

rybkoava
13. apr 2025

Hlavne nečítaj niektoré komenty.🙈 Mne sa teda staršie dieťa nahádzalo o zem a aj choroby nás obchádzali. Ale teda normálne začalo spávať až kolo 5 tich rokov. Teraz mám o niečo staršie od tvojho a je to záhul. V noci cestuje po posteli, v postieľke spať nechce. Cez deň spí ešte väčšinou 3 krát. V postieľke byť nechce a do pavúka ho nechcem dávať ja. Najradšej sa hrá pri mne. A navyše chce byť stále so mnou a tom, že druhé mám v puberte, už radšej ani písať nejdem.🙈😂 Takže rovno môžem porovnávať čo je horšie a ver, že to batoľa to nieje.😂

hederamonstera
14. apr 2025

@rybkoava ahoj, v com je puberta horsia?

sante81
14. apr 2025

@hederamonstera mám doma 2 pubertálne decká a radšej by som brala 5 kojencov 😉

ronie338
14. apr 2025

Chod s nim von aj keď je chorý. Ak nemá teplotu úplne v kľude. Ak bývate na dedine tak máte zrejme dom s dvorom, tak sup tam s nim. Bolo úžasné teplo teraz cez víkend, úplne v kľude ste mohli byť von. Ja mám 2 ročného a aj on keď je chorý a nemá teplotu ideme von a on chodí nechce byť v kociari. My sme boli obaja mesiac dozadu chorý s tyzdnovymi teplotami a hneď ako prešli sme šli von bolo to na zblaznenie toľko doma. My chodíme ku svokre na dedinu a keď sme tam a už bolo tak teplo tak sme dali na zem koberc co tam majú taký na von dve deky a sup tam s nim, hračky a nech sa zahrá, pozeral na oblaky, vtáky, lietadla. Ak sa mu nepáči v nosiči možno nemáš dobre nastavený. Na rukách ho nenos, keď tak ho supni do kociara a daj dole striesku a nech pozera. Ak máš vidicak tak do mesta na cely deň.

rybkoava
14. apr 2025

@hederamonstera u nás hlavne to, že veci robí na 10 tí krát a v triede majú väčšinu deti, ktoré majú benevolentnejších rodičov. Takže som často za zlú lebo ju nepustím samu túlať sa po obchodných centrách. Nemôže byť do tmy vonku, väčšina spolužiačok/kov môže. Navyše má family link, ktorý má v triede len pár detí a má aj nejaké povinnosti doma. No na druhej strane má v podstate všetko čo aj ostatné detí, krúžky, čas pre seba, čas ktorý trávime spolu a pod. Takže myslím, že mať určite pravidlá je v poriadku. 🙂

maxik24
14. apr 2025

@viktoria1751 v prvom rade sa prestat lutovat, ale to musis byt taky typ cloveka, negativita az tak srsi z toho prispevku. Nic nie je dobre.

Zijes na dedine a si zavreta vnutri. Dedina. Je jar, mozes sa starat o zahony, vsetko konecne kvitne, maleho do kocika, nech pospi vonku niektory denny spanok, ty zatial mozes kvetinky obzerat, ak nemas ake, tak si zasad, staraj sa o zahradku, vypi si vonku kavu, asi mate aj terasu.. Nie je pravda, ze v dedine nie je kam ist. To je zase nastavenie v hlave a teda nerozumiem, preco na tej dedine zijes. Ked tam nie je co. Syna do nosica, a na prechadzku. Milujem prechadzky po dedine, luky, dvory.. kraj lesa.. Jedine ze to je moderna dedina dome na dome, betonove ploty, betonove predzahradky.. Ale aj tam sa da najst radost. Alebo si ju vytvorit vo vlastnej zahradke.. V tomto veku obe deti boli vonku v cestovnej postielke, bud spinkali, alebo sa tam batolili, alebo sledovali, ako sa staram o zahradku. Boli sme takto aj 3 hodinky poobede.

Doma sa da dietatu venovat a travit s nim plnohodnotny cas. Ukazovat obrazky v knizke, cvicit, nosit a pomenovavat. Rozvijat ho.

Ze do 16 je partner v praci. Mala som 2 deti malicke, manzel do 18 kedykolvek, ked prisiel o 16, to bolo extra skoro. Nikdy som nefnukala. Lebo na to nie som povaha.

Suhlasim s nazorom, ze ma nespravne bastaveny spankovy rezim. Aj ten je v tvojich rukach, potrebuje predlzit spanky, ze spi polhodku he vysledok nespravnych naucenych navykov.

Ze nemas kamaratky.. Oni sa nevyparili. Tak asi si nikdy kamaratky nemala. Vsetko je to o cloveku, aky je, co mu vyhovuje, nevyhovuje. Ak si byvala spolocenska a mala okolo seba kamaratky (realne, uprimne) tak nezmiznu. Ze si zrazu sama.

A vela vela dalsich veci. Ja by som nezniesla fungovat s takymto negativnym clovekom, ani tyzden. Odporucam psychologa a zmenit svoje fungovanie, lebo aj to dieta zle dopadne. Mozno mas depresiu, mozno poporodnu, mozno "obycajnu" ale standard toto nie je, urcite to treba riesit.

A ano, aj ja som to mala narocne, bez rodiny, sama s detmi, ale naozaj, ako si to urobis, take to mas. Kto ako pristupuje k problemom, tak sa bud riesia, alebo hromadia..

hederamonstera
14. apr 2025

@sante81 vsak ale mna zaujima preco🙂 lebo ja sa idem zvlaznit z mojich dvoch batoliat a teda s pubertakmi si dobre rozumiem (ale chapem, ze byt ich rodicom je ine). Ja mam len skor pocit, ze rodicia ich len buzeruju a nepocuvaju.

viktoria1751
autor
14. apr 2025

@maxik24 my nemáme svoj dom my bývame v dome jeho starých rodičov a tu býva aj jeho starého otca dcéra no proste sme tu viacerí priateľovi pôžičku ešte nedajú síce pracuje už dlho ja beriem iba rodičovský... A čo sa týka toho spánku ja som nepovedala že mi zle spí v noci sa iba raz budí a cez deň spi aj hodinu potiahne ja si myslím že zlý spánkový režim nemá a psychologa určite na to nepotrebujem že raz za čas mám takého chvíľky keď nemám náladu na nič určite je veľa žien takýchto a hneď hľadajú psychológa?

klara546
14. apr 2025

Máš sa parádne a nevážiš si to. Mne sa deti budili do troch rokov 5x v noci. Tebe raz. Nikto mi ich nestrážil, treba si urobiť program. Ku kamarátkam môžeš ísť aj s kočíkom.

rybkoava
14. apr 2025

@hederamonstera ja si tiež s pubertiakmi v rodine rozumiem. Aj s dcérou si rozumiem. No je iné ich vychovávať a byť mamou.

adabise683
15. apr 2025

@viktoria1751 skus si zacat robit nejaku aj prijemnu aktivitu s nim, nie len tie povinne a hlavne chodievajte von ako viaceri pisali ... super je ze sa mas kedy vyspat v noci ..nie kazda mama ma tu vyhodu ... ja som na malu sama 24hodin denne a musim sa s nou naucit fungovat zakazdym ked sa "jej nieco zmeni" ... v noci sa zobudi cca 3krat a cez den spi len na ciciku ale tak uz som si zvykla ze si musim v noci porobit a potom si oddychnem s nou pocas dna ... chodime von minimalne 2krat denne kedze mame psika a byvame na byte ...tiez sa mi niekedy nechce ist, ale nakoniec prechadzka dobre padne ... tiez nemam blizko rodinu a mam tu len 1 kamosku co ma deti v inom veku takze moc aktivit spolocnych nemame a stretneme sa len raz za cas ... nosic by si mohla vyskusat mozno iny, mozno ten co mas malemu nevyhovuje ..alebo satku

mandarinka555
15. apr 2025

@viktoria1751 Polovica z vás tu ide vraždiť, že čo by ste dali za dieťa, ale keď ho máte, tak len nariekate....Každá tretia téma to isté...

jeliz59
15. apr 2025

Pozri možno sa ti to bude zdať tvrdé ale aby si pochopila že je to len na chvíľu......je to len obdobie dieťa vyrastie nebudú plienky sáme sa bude kúpať sáme jesť hrať v noci bude spať bude hovoriť rozmýšľať sveta žiť.....ja a nie len ja sme po svete veľa.....proste my mami ťažko chorých detí v tom sme navždy plienky kŕmiť deti nám nehovoria nebudú..... mentálne na úrovni roku.. nikdy samostatne ťažké záchvaty zlosti napríklad majú nespíš!!!!ledva s najes máš stresy 24/7 aj depresie nie z toho že sa staráš a musíš nie z toho nie ale čo bude keď tu nebudes bude ta hľadať tvoje dieťa bude si myslieť že si ho opustila? Ako bude vstávať ako zaspi veď toto robí len somnou bude len na liekoch spravia z neho múmiu......bud šťastná za zdravé dieťa vyrastie majú aj 7 detí a žijú ľudia.....a nie je to moje jediné dieťa.....

sisaka
15. apr 2025

@viktoria1751 vy nepotrebujete pôžičku na bývanie, vy si potrebujete prenajať, čo i len maly byt niekde v meste, kde budeš môcť vyjsť hocikedy medzi ľudí, prejsť sa po centre, nakúpiť si, zájsť do parku, zobrať dieťa na nejaký kurz, nie sa s prepáčením odsrať niekde na koniec sveta, kde sa vrany otáčajú a kde nie je čo robiť. Si ani neviem predstaviť, čo to musí byť za diera, keď mesto je 30 km vzdialené, však Slovensko je tak husto zaľudnené, že mestá sú každých pár kilometrov.
O aute nič nepíšeš, ak máš, tak sadni do auta a choďte kdesi do civilizacie, zvlášť ak ide o nejakú dieru, kde nie sú mladé rodiny s deťmi. Ak ide o veľkú dedinu, treba sa pozbierať a trošku sa rozhliadnuť po okoli, aké akcie dedina robí, zájsť do parku, na ihrisko, do obecnej knižnice a zoznámiť sa s inými ženami. Ak dieťa nemá horúčky netreba s ním doma sedieť. 6 mesačné dieťa nebehá, ležať/sedieť môže aj v kočíku na čerstvom vzduchu. Si v dome, vybehni do zahrady, daj dečku na trávu a môžte sa prebaviť na čerstvom vzduchu …
Výber partnera radšej nekomentujem

karolinkaaaa005
24. apr 2025
@viktoria1751

@simona20201309 chodím s ním von ale raz za čas iba ani tu v dedine nemám ísť kde teraz je chorý takže sme len vnutri

@viktoria1751 to isté som mala aj ja a trošku to ešte tak mám s dcérou , doma zavreta , mala len po rukách , malo spala , nič ma nebavilo , nemohla som nikde spokojné ísť atď atď , trochu sa to zlepšuje má 16 mesiacov , začína sa otepľovať ,chodíme vonku , Mám ešte 7ročneho , keď bol menší sme bývali u svokrovcov tak prešlo rýchlo toto obdobie , no s dcérou strašne pomaly a nechcelo sa my nič vážne to preto že som si nemohla ani v kľude vipiť kávu ,osprchovať , navariť ,no veľa toho ....žiaľ deti dajú zabrať a veľmy veľa sa musíme deťom venovať čo už hlavne že sme zdravý ,ostatné dobehneme potom ,musíme vydržať .

Strana
z2