icon

Ako zvládať stres na materskej dovolenke?

adzy
18. apr 2025

Ahojte neviem čo tu čakám aké odpovede hľadám možno by som len chcela vedieť či to tiež nejaká mamička prežíva tak intenzívne ako ja a čo nato pomohlo....mám syna ľúbim ho toje jasné ale už nevládzem,začalo to od 2 rokov veľmi hyperaktivny ,malo spáva niekdy vôbec počas dňa,vnoci aa budí z plačom a provokuje bude mať v máji 3 roky a ja som asi vyhorela prežívam totálny stres a psychické napätie nervov ,som naneho sama manžel pracuje preč a príde domov len cez víkend a vtedy ja využijem to ,že utekám do fitka sa trošku odventilovať ale žiaľ už ani to mi nepomáha...každý deň niečo vyvedie rozbil mi tel .,keď sním idem niekam von hocikde do obchodu všade spraví zle dostanem zaňho vynadané ,chodí tam kde by nemal .Vôbec ma nepočúva,slabo rozpráva len pár slov a príde mi ,že ide po zadu nie dopredu. V septembri nás čaká škôlka a ja si už len vtedy oddýchnem....nečakala som ,že môže biť až takto náročné rodičovstvo ....a to mám už druhé dieťa a vek 40 rokov .Bola som kluďná žena a teraz je zomňa nerváčka ,podráždená unavená a je mi len zle do plaču

Strana
z2
kristinka92
18. apr 2025

Si unavena, vyhoreta a dieta v obdobi vzdoru. Ja som na tom podobne, nejdem sa hrať na hrdinku. Tiež pôjdu deti do skolky a ja do prace a verim že sa to zlepší. Tiež by som nikdy neverila že to bude takto náročne a ja pôjdem do práce s nadšením a že si oddychnem 🙈

siska53
18. apr 2025

@adzy Chapem, ze je to narocne, ja mam starsieho uz s potvrdenym adhd v miernej forme ( este ma aj dalsie), on sice vedel byt kludny pri knizkach, ale inak som ho musela zamestnat niecim.

Tebe urcite prospeje, ked pojdes do prace..
Este ale otazka, ako riesis, ked spravi nieoc zle?

Ja som napriklad zaviedla v jeho 2 rokoch to, ze sme si povedali ihriskove pravidla. A aj to, ze ak, tak.. a to som aj dodrziavala. A aj pri dcere, mam ich s 2 rocnym rozdielom a tiez som bola nie najmladsia prvorodicka.
Dost mi pomohli knizky, z ktorych som realizovala riesenie situacii a zistovala, ktore platia na mojich.
Napr.nas neznasal ( vlastne doteraz) nahle zmeny. Tak z ihriska sme odchadzali s hysakom, kym mi nenapadlo ho najskor upozornit, ze ked pridem opat, znamena to, ze ideme uz domov. Ked toto vedel dopredu, hysak bol malokedy. Takze len skusat, co zaberie u vas..
Ked vymyslali, slo sa domov, aby vedeli, ze je spravanie, ktore nie je tolerovane. A pod.

Ale ver mi, puberta je horsia 😅😅.

ivinkapink
18. apr 2025

Ahoj, ja ti neporadim, necitim sa byt odbornik, ale chcem ta podporit. Je to tazke obdobie. Aj moja najstarsia ho mala tazsie a pamatam si dodnes aka som byvala zufala, citila sa neschopna, sklamana a vsetky tie negativne pocity. Dokonca som si zakupila kurz nevychovy 🤣🙈
Je to len obdobie, uvidis, bude dobre.

adzy
autor
18. apr 2025

@siska53 on ma vôbec nerozumie a možno aj hej ale robí sa ,že nie poviem mu vysvetľujem,že nemôže atď. nuž hanbím sa zato ale aj som mu dala po zadku lebo naneho nič ozaj neplatí a ajtak si ide svoje aj keď vie ,že nemôže on rad aa vysmieva a provokuje ....bola som sním aj u neurológa ale nič,že je ešte malý na diagnózu a jedine čo dala napísala,že nebudem určovať ešte diagnózu ale vidím to na diverzitu?tak nejak a nasadila mu lieky na lepší spánok ale ,keď son prečítala si aké sú to lieky tak som ich ani nevybrala z lekárne žiaľ ja to antidepresivami riešiť nebudem nechcem ajked je to náročné sním

adzy
autor
18. apr 2025

@ivinkapink ďakujem mne stále vraví niekto ,že bude lepšie keď bude mať 2 3 a stále nič ešte horšie....tak už som si povedala ,že ôk hádam v 4 rokoch ....ja sa bojím,že mi ho vrátia aj zo škôlky ,že si ho mam nehat doma on dokáže vynervovať všetkých nás čo sme doma

adzy
autor
18. apr 2025

@siska53 včera som sním bola vybaviť pas v inom meste a aj tam som dostala vynadané ,že si mám naneho dávať pozor ale on bol taký rýchly,že som nevšimla kedy odišiel dozadu za tými ženami kde sa fotia na pád ob atď.a ešte som ho tam musela aj nahánať lebo nechcel ísť ja ozaj neviem čo to mám za syna dcéru som si vychovala super to bolo zlatíčko už má 12 rokov

gelifil
18. apr 2025

@adzy ale tak nespustim dieta z oci...ako si si nemohla vsimnut?

dkethe
18. apr 2025

Co mi je divne, je ze ta okoliti ludia kritizuju. To sa mi za 6r materskej denne obklopena detmi nestalo (ani s cudzimi, ani vlastnymi, ani voci mne, ani voci inym matkam) a to veru kde co tie deti vystrajali. Ak by videli, ze mas veci pod kontrolou, neskakali by ti cudzi do toho.
Preto len tak hadam --> okoliu nevadi tvoje dieta, ale nieco na tvojom pristupe.
Si laxna? Vzapati hystericka? Zmatena?

Lebo kazde dieta je v obdobi vzdoru nejake. Niektore su zakerne, ine uvrieskane, dalsie neme ignorujuce, hadzu sa o zem, biju rodica...
Dieta objavuje aj svoje zle stranky.
Trpezlivym pristupom to ustane. Co sa u vas nedeje, takze asi nieco robis nedobre.

Zhrnutie na zaver : vinne nie je tvoje dieta. Pracuj na sebe.

luccija
18. apr 2025

@adzy ja vidím chybu v tom, že nespí a potom nevie čo so sebou.Ake dostal lieky od neurológa?
Dobre unaviť vybehať, dať obed a pokúsiť sa nech spí.Kedy chodí spávať večer?Áno, sú aj takéto deti čo vymýšľajú, sú drzé, nebojácne, ja sám...

lejlaba
18. apr 2025

@adzy necitala som všetky komentáre, ale možno by vám pomohla aj filialna terapia - rozvoj rodičovských zručností, alebo choďte do centra poradenstva a prevencie - štátne je bezplatné, potrebujete podporu a uvažujte kde hľadať zdroje pre seba, ktoré vás dobiju energiou. Keď nemáte energiu je ťažké aj správne reagovať na potreby dieťaťa a byť trpezlivá.

zuzanockamt
18. apr 2025

@luccija Dieťa s dg. nevybeháš, neunavíš. Mám dieťa, ktoré od 1,5 roka nespáva cez deň. Vstáva skoro, zaspí neskoro a to sa ešte v noci budí niekoľkokrát.

zuzanockamt
18. apr 2025

@adzy Na ten spánok skús melatonín. Ale ten pre deti, ktorý je na predpis (Slenyto 1mg). U nás mierne pomohol. Spánok je trochu kvalitnejší a popri tom sa zlepšili aj ďalšie veci, s ktorými sme mali problém.

majlo1234
18. apr 2025

Dievcata, autorka vravi, ze ma pocit,ze jej dieta vobec nerozumie. Pokial je to tak, ze 3rocny ti nerozumie, je asi vhodne riesit centrum vcasnej intervencie, kde ta naucia s nim pracovat. Pretoze zdrave trojrocne dieta ma sice vzdor, hadze sa o zem, a vystraja, ale da sa s nim dohodnit, da sa s nim pracovat, vacsinou respektuje zauzivane pravidla…je to boj, aj u nas je, ale rozhodne nie taky level, ako opisujes. Mne sa napriklad nikdy nestalo, aby ma niekto karhal za spravanie deti.

adzy
autor
18. apr 2025

@gelifil sadla som si len ešte a vtom namna zakričala pani ,že si mám naňho dávať pozor to bolo rýchle keďže ona sama povedala sadnite si ....áno mala som ho hneď aj jeho zobrať pri seba ..

adzy
autor
18. apr 2025

@dkethe áno som občas zneho zmätená a hlavne v strese ak mám nejaké chyby viem si ich priznať ale niesom matka ako si možno myslíš ja som práve taka matka aká je máloktorá v mojom okolí...som len sním nikdy som nebola bez neho ani jeden deň ani polku dňa neustále sa sním hrám venujem sa mu chodíme von ale žiaľ je proste veľmi rýchly a hyperaktivny áno.nestiham zaním preto som sa aj pustila do chudnutia a fitka ...

adzy
autor
18. apr 2025

@dkethe a okolitý ľudia ma kritizujú lebo sami nemajú nervy na deti takto je ...ako v obchode hneď vyhuknu alebo včera keď som vybavovala pas alebo na ihrisku keď berie hračku niekomu atď.druhý ľudia ho chvália aký je zlatý nájdu sa rôzny ľudia rôzne povahy

majlo1234
18. apr 2025

@adzy ked mas taketo dieta, musis byt este viac v strehu ako bezne maminy proste

adzy
autor
18. apr 2025

@luccija áno áno presne toto je taky on sám všade sám nebojí sa áut ničoho ruku nechce dať krúti hlavou nie nie a nie tvrdohlavý veľmi ja by som bola veľmi rada keby viem ako naňho žiaľ neviem už som skúšala všemožne

adzy
autor
18. apr 2025

@majlo1234 volala som tam do včasnej intervencie však mi povedali ,že oni majú postihnuté detičky,že čo chcem vysvetlila som jej ,že mi nerozumie ,že sa mi niečo nezdá a tak povedala ,že skúsi sa porozprávať z ich pedagogickou a psychológom a doteraz mi vôbec nezavolali,budem tam znova volať v utorok

miriamzba
18. apr 2025

Nie si sama, a nie je to Tvoja chyba. Aj ja som bola pri synovi totalne vyčerpaná, vystresovana, chcelo sa mi plakat, lebo nič sa nedalo robiť normálne. Bol to strašný čert, a neskutocne umanuty, pamätám tie pohlady niekedy, a občas mi dokonca skúšali cudzi ludia s ním pomôcť, inokedy ma múdro napomenut 😏 Škôlka jedine sukromna, aj odtial tie komenty niekedy stáli za to. Zacalo sa to lepsit asi okolo tých 4r alebo aj trochu skôr. Teraz už chodí do školy, má silné adhd, ale rozumovo je šikovný, vyšlo mu vysoké IQ, sportuje a celkovo ho učitelky velmi chvalia. Neverila som že sa toho niekedy vôbec dozijem. Myslím si že aj u Vás to časom bude lepšie. Skús brať magnezko nejakú dobu, odpočívat kolko sa len dá, prípadne ak máš možnost tak chůvu na pár hod v týždni. Hlavne si nič nevycitaj, aby si sa ešte viac nezdeptala.

adzy
autor
18. apr 2025

@majlo1234 a nie veru on akoby nechápal vôbec čo mu vysvetľujeme,že nemôže utekať mi na cestu ,keď aj urobí niečo zlé on si.neda povedať ani vysvetliť nepomôže ani po zadku dať žiaľ aj to som skúsila ruply mi nervy ale rýchle som to oľutovala to už nechcem urobiť ..chcem len aby ma poslúchol,keď je niečo nebezpečné aby to nerobil

adzy
autor
18. apr 2025

@zuzanockamt ďakujem možno som chcela aj toto prečítať si aj unas je to tak v noci sa budí aj 3 x a ráno stávame už o 6 ráno a dakedy aj o 5 a večer chodí spať okolo 22 hod ajto som vtom zasadová,že ideme ľahnúť aj o hodinu skôr lebo ho už poznám,že ešte sa bude hrať skákať behať atď.a potom nakoniec zaspí...

zuzanockamt
18. apr 2025

@adzy Skús si pozrieť testy na stránke www.autismport.cz a podľa výsledku uvidíš, čo ďalej.

angeli121212
18. apr 2025

@adzy ťažký vek chápem ťa mám to doma plus k tomu štvormesačné bábätko... Je to miestami záhul ono len vydržať a snažiť sa znížiť z nárokov plus byť k sebe láskavá

adzy
autor
18. apr 2025

@angeli121212 k sebe láskavá veru to niesom to sa musím ešte naučiť nebol ani na seba čas je to náročné bit naňho sama ale tiež som si vravela výdrž je to len také obdobie akosi ma to dostalo už.....ďakujem

drianaa
18. apr 2025

Bez kritiky, len otázka , ale ako mu vysvetľujete veci? Jednoducho že nemôže ísť na cestu, nemôže toto a nemôže toto. Musíš skúsiť viacej, nemôžem ísť na cestu, pozri, idú odtiaľ autá, môžu ta zraziť. Aha, pozri okolo seba, všetci ľudia chodia po chodníku. Na ceste môže ísť auto, sanitka, pamätáš si, ako sanitka húka - príklad. Ušiel ti pri tvorbe pasu, no tak ťa upozornili, že si máš dať pozor. To vôbec nie je nič hrozné, kritické, normalne upozornenie, nemôžeš si to tak brat k srdcu. Tak ďalšie vysvetľovanie, nie že tam nemôžeš ísť a hotovo. Ale ďalší dôvod. Pozri, tety tam pracujú, nemôžu sa s tebou hrať ani dávať na teba pozor, my musíme ostať tu. Tu máme kameru a sem sa do nej budeme pozerať, nemôžeme utekať, veď by nás nevedeli odfotiť a nemohli by sme ísť na výlet/ dovolenku/k moru sa hrať na pláž a k vode. Proste nemôže byť len samé nie, nie, nie. nemôžeš, nedá sa, ideálne, keď vieš ponúknuť alternatívu činnosti. Používať knihy, ako sa správať, denné činnosti opisovať, čo ako robíš, prečo to robíš, vysvetľovať dopredu, upozorniť hneď. Idete na políciu, tak vopred povedať čo sa tam bude diať a čo sa od neho očakáva. Pochváliť potom, ako niečo zvládol. Pekne sedel a nechal sa odfotiť - pochváliť. Prešiel na prechádzke pekne po chodníku bez úteku - pochváliť. Ak máš pocit, že ti nerozumie, skús si k nemu kľaknúť, hovoriť pomaly a jednoduchými vetami. Možno ta len nechce počúvať. Na niektoré deti musíš ísť oklukami, vysvetľovaním, argumentami, chváľte to dobré stále, nech si to zapamätá, aha, mám pozitívnu pozornosť, možno nemusím vkuse vyvádzať, aby som mal pozornosť negatívnu

karolinahricova
18. apr 2025

@adzy nájsť si hobby a čas na relax + mať dobrého partnera 🙂

adzy
autor
18. apr 2025

@drianaa robím to podobne aj ho pochválim ale málo lebo väčšinou a každý deň robí zle ,nie nedá si povedať vôbec ...dnes odrana do večera boli sme doma lebo pršalo dosť po celý deň vkuse robyl psovi zle vravím mu nemôžeš on je môj psík pohľadkaj ho jeho to bolí nie nestačilo tak mu rázne vravím uhryzne ta a budeš mať bibi nie a nie aj ho uhryzol a stále mu nedal pokoj zas mám keasny deň plný nervov to sa nedá ani nerozčuliť sa už som nemohla nato pozerať tak som ho dala do inej izby a zavrela dvere ako bolo mi ľúto ho veľmi tu sme v dome už všetci zošediveli ,píšem to nepekne na môjho syna ale on je ozaj taký aký je ľúbim ho ale už som v koncoch

adzy
autor
18. apr 2025

@karolinahricova ďakujem nato nemám čas čas pre seba vôbec len cez víkend ,keď príde manžel domov aj to vybehnem do fitka na hotku a utekám domov lebo on sním už dupľom nemá také nervy ako ja ...inak som sama naňho odrana do večera dávam na neho pozor lebo len ,keď varím a 3 minúty si ho nevšimnem tak už robí zle a vymýšľa ako dnes sa hral z guličkami vo WC voňavymi

adzy
autor
18. apr 2025

@adzy alebo bola som sním obchode kupovala som mu veci oblečenie on si šiel poza pokladňu a vzal nejakú hrkálku zabalenú a roztrhol krabicu samozrejme musela som to zobrať a zaplatiť aj ta predavačka kukala jak puk ,že aký je a nedal si vôbec povedať ani od nej ešte aj mu dala cukrík a aj ten hodil na zem ...ja som odišla celá spotená odtiaľ hanbila som sa zaneho to úplne vyzeralo akokeby je nevychovaný ale on ma vôbec nepočúva nemá žiadny rešpekt zábrany nič a ničoho sa ani nebojí,no nič no budem to riešiť ďalej nejakým vyšetrením možno budem prekvapená a povedia mi buď ,že ma adhd alebo až autizmus nechcem si to ani pripustiť takéto niečo ale už musím pre kľud aj na také vyšetrenie ísť sním....ja som strážila veľa detí roky vychovala som dcéru a ani jedno som takéto nezažila .....

Strana
z2