icon

Ako zvládať vyčerpanie a osamelosť pri starostlivosti o deti?

23. jan 2025

Ahojte prepáčte mi za to vyliatie si emócií ale cítim sa tak strašne sama a nemam to ani komu povedať.
Začnem tým že som mama dvoch detí, dcéra má 4 syn má 2 mesiace, a mám pocit že by som v budúcom živote nechcela byť už matka. Dcéra je somnou doma pretože je veľmi pozadu a chodí k psychológom, takže plienky a správa sa ako 1-2 ročné dieťa, tak čakáme či nás príjmu v septembri do špeciálnej súkromnej škôlky. A malý ten keď sa narodil tak super, ale došiel vek kedy nechce spať cez deň absolútne len vozenie v kočíku, od 21 do 1:00 ho uspávam aby vôbec zaspal takže večerné uspavanie je pre mňa normálna trauma, plus cez deň nespí a ja si nemôžem ani na pól hodinky vydýchnuť. Do toho domácnosť, máme dom takže poriadok varenie venovanie sa staršej a všetkého je na mňa tak strašne strašne veľa, nezvladam toto obdobie a viem že tak skoro dobre nebude, potrebovala by som si pospať ale ako? Priateľ je živnostník takže vstáva o 4-5:00 a chodí večer domov unavený lebo má ešte aj dlhú cestu a nemôžem od neho už nič chcieť, voľno si ani často nemôže urobiť lebo by sme prišli o peniaze ktoré teraz potrebujeme keďže som na materskej. Mamu mám ďaleko, a moja svokra býva v rovnakej dedine ale záujem o deti nula celých nula ako vždy, takže som totálne na dne najradšej by som niekam utiekla ďaleko preč, už ma nebaví tento stereotyp a to že si nemôžem oddýchnuť a musím ťahať normálne 24tky. Máte niektorá podobné pocity nejsom v tom sama? 😭😭

gribka1
23. jan 2025

No naložili ste si dosť, dnes je to celkom bežné, že akosi sa nezvládajú veci, nad ktorými sa v minulosti nikto nezamýšľal a ľudia niesli svoje bremeno. Možnosti máte, ale nie sú pohodlné. Odsťahovať sa bližšie k tvojim rodičom. Manželovi živnostníkovi môže byť jedno, kde drie od rána do večera.

lucy_ms
23. jan 2025

Čo tak nájsť “náhradnú starú mamu”, nejakú pani na dôchodku, ktorá by ti zobrala malého von?

gribka1
23. jan 2025

@lucy_ms Obdivujem dôveru k cudzím ľuďom.

lucy_ms
23. jan 2025

@gribka1 Samozrejme si s tým človekom musíš vytvoriť vzťah a deti tiež. Ideálne je mať odporúčanie niekoho. Ale nájdu sa panie, ktoré sú na dôchodku, vlastné deti a vnúčatá ďaleko a napr. potrebujú sa cítiť užitočné.

saxana000
23. jan 2025

Tak asi by som.upustila.od domacich prac varit urcite na viac dni dopredu.babetko do satky a starsiu poriadne prehnat a unavit.. ak sa vam podari ta skolka trosku sa to urcite zlepsi.. myslim ze by si si mala pohovorit s manzelom ze potrebujes trochu pomoct mozno ani nevie ake to mas narocne..

janickacrazy
23. jan 2025

Odkiaľ si? Potrebuješ pomoc, ak si to môžete dovoliť, tak si zaplať opatrovateľku aspoň na pár hodín týždenne, študentku alebo nejakú pani na dôchodku, to nebude tak drahé. Lebo ak od únavy skolabujes, tak potom neviem, čo budete robiť. Manžel aspoň cez víkend by mal pomôcť, zobrať deti von alebo nechať ťa vyspať.

oli18
23. jan 2025

Ak svokra zije v tej istej dedine predpokladam, ze manzel ma v dedine aj inych pribuznych. Oslovila by som prave dochodkyne z manzelovej rodiny, ci by neprisli maleho pokocikovat a zobrat k tomu aj dcerku za ruku okolo kocika.
.

dianka3
23. jan 2025

No žiaľ ale aj o tom je materstvo. Každý si myslí že len otehotnieť porodiť a život gombička. Práve tieto veci o ktorých píšeš je to byť matkou-rodičom a zvládať toto obdobie života. O tom to je .Ja ta úplne chápem a je súcitím s tebou čo prežívaš a ver že každá z nás tu má aj mala to ťažké každá inak ale v podstate o tom istom. To je tá obeta materstva. Skúsila si sa s maminou dohodnúť keby k vám aspoň na víkendy chodila alebo ty k nej? Skús sa s ňou porozprávať a dohodnúť sa nejako.S tou svokrou to som mala stejné 😒 takže ta chápem. Skús teda s maminou sa porozprávať... Držím ti palce a prajem ti veľa síl ✊️✊️✊️

svetlonos
23. jan 2025

Niet divu, ved toho je aj vola priveľa! K synovi zavolaj spánkom poradkyňu! Sú aj jemnejšie metódy ako vyplakanim! Napis soravu dám ti kontakt.
Staršia dcéra má nejakú dg keď je na úrovni 1-2 rocneho? Treba vám ozaj študentku alebo mladšiu trpezluvu dochodkynu na výpomoc. Aj keď sa s detmi v dome len prehra, ty si aspom ľahne. Varit fakt na 2 dni minimalne a uplne pokojne raz tyzdenne donáška! Na upratanie tiez obcas niekoho. Lebo ozaj keď skolabuhes, kto sa bude starať? Nepusem ti ako milionár, si ndmysli.
Napríklad som 3x tehotná tešíme sa ale - mame deti 4,5 a 1,5 rocne. Také to moje - teraz rychlo zbehnem, upracem, urobím 😂 - hlavne to rychlo je vtipné!
Obcas príde pani výpomoci s upratanie bytu - klasika podlahy kúpeľňa, kuchyňa fronty prach. Hlavne keď máme mesačný maratón chorob. A to mame deti v pohode bez diagnózy. No stačia "zuby" u maleho, košele, horúčky a uz spim 3 tyzdne tak 4 hodiny v noci a teda cítim to riadne.
Takže nemám ani štipku vycitkyvza pomoc s domacnostou. Vacsinou tiez niečo robím len už ako sa mi blíži termín je to bieda. Stat nemam, sediet tiez zle, chodit ok.
Ber ohlad na seba lebo toto dlhodobo nevydrží telo a keď áno, tak s následkami.
T