icon

Ako zvládate domácnosť?

zoja1234
20. nov 2021

Máme mesačne dieťa, iba jedno a prve, Manžel chodi na krátky a dlhý týždeň do práce, pár celých dní je doma a pár úplne celých dní je v práci že príde až pozde večer. Keď je doma samozrejme pomôže, striedavo dačo doma urobí, navari a aj je s dieťaťom aby nestratili kontakt. Dieťa často plače lebo sa jej trochu vracia mliečko a grcka (anrtirefluxne opatrenia robíme), keď však zaspí na takú hodinu/hodinu a pol, ja neviem čo skôr, či si aspoň trochu pospať, či ísť na záchod, alebo variť, alebo aspoň dačo upratať, proste domácnosť mi stojí už mesiac, ja viem že šestonedelie mám oddychovať, ale pomôcť mi sem ani potom nepríde ník, svokra je chorá, moja mama chodí stále do práce a nemá čas.. nikoho iného nemám ani v rodine ani v susedstve ani kamošku.. ako to zvládate? Neviem si to predstaviť s viac deťmi, ako to robíte prosím vás?

Strana
z3
katulkagajdos
20. nov 2021

@zoja1234 keď budeš mat viac deti, určite budeš mat aj viac skúsenosti, aj iný pristup, prvé dieťa je vždy mega zmena v živote, určite by som sa nestresovala tým, ako to iné zvládajú 😉. Zvládaš to určite najlepšie ako vieš- ak by som Ti mohla poradiť z vlastnej skúsenosti, keď spi dieťa oddychuj aj ty, rob len to nevyhnutne, čo nepočká, a navyše toto obdobie nebude trvať dlho a nabehnete na nejaký spoločný režim a bude to postupne stale ľahšie a lepšie.

bombulka1987
20. nov 2021

@mondolina kadiaľ cesta vedie či nevedie, nech si zváži autorka otázky, každý to máme v rodinných vzťahoch nastavené rôzne

kathak
20. nov 2021

@zoja1234 nestresuj , vykasli sa teraz na domácnosť, tiež som si robila z toho hlavu a zbytočne stres.Teraz je čas pre teba a babatko, musíte sa zoznámiť a zvyknúť si na sebe.potom to príde, nájdeš si systém. To, že sa niekto čuduje , že ako zo nemôžeš stíhať si nevšímaj , každé babatko je iné a aj každá z nás je iná, je to uplna zmena v živote

de_zi
20. nov 2021

@zoja1234 Ja som si našla aký taký režim až teraz, keď má malá 5 mesiacov, no stále mám občas pocit, že nestíham udržiavať domácnosť k mojej spokojnosti - a túto hranicu máme asi každá niekde inde, takže naozaj to netreba porovnávať.

Takisto ako každé dieťa je iné. Niektoré proste nestačí "len tak položiť" do kresielka popri varení, či dokonca ani voziť v kočíku.
Niektoré nemáme umývačku, sušičku či robotický vysávač... Manžel môže pomôcť možno tak hodinu z jedného dňa, rodina nepomáha, atď. A potom ťa ťažko môže iný súdiť, že "čo na tom nestíhaš." 🙃

Takže, ja to vidím tak, že:
- Určiť si menšie ciele na každý deň, spraviť aspoň orientačný plán.
- Zjednodušiť si domácnosť, ak sa dá. Nedržať nepotrebné veci ktoré len generujú väčší neporiadok.
- Vydržať. Časom sa to zlepší, keď si človek nájde systém. 🙃

Inak, mňa najviac zachránila šatka, teraz už nosím doma aj na chrbáte, takže prakticky porobím všetko, ak treba. Ale malá sa už zahraje aj 15 min sama, ak k tomu prirátam 30 min spánku,... no neviem, čo s toľkým voľným časom budem robiť. 😂

lorin29
21. nov 2021

@zoja1234 úplne ta chapem.. Naša malá ma 2 mesiace som po sekcii a doteraz tu ranu zahojenu nemám pretože mala veľmi často plače boli ju brusko a tympadom nevydrzi cez deň niekedy v postieľke a len ju nosím ... Nenávidím reči typu jedno dieťa žiadne dieťa... Ano sú detičky ktoré nakrmis prebalis ulozis a spinkaju aj 2-3-4 hodinky... Naša ma tiež reflux a vyvracia mliecko aj po 2 hodinách... Spinka málo možno aj kvôli tomu že ju to páli... Ale nič si z toho nerob.. Pokiaľ máš chapajuceho muža tak je to ok... A domácnosť počká... Mne by mama prišla pomôcť ale nemôže a kamarátky tu tiež nemám na kočikovanie takze sa domacnostou ani nezaťažuj a sprav to co sa ti dá v ten deň... Ak len povysavas tak len povysavas svet sa z toho nezruti😉

babylove77
21. nov 2021

Mala som podobný problém ,2 týždňové dieťa ,sama doma ,manžel stále preč a ja som nič nestihla .muz prišiel večer hladný že čo som varila a ja že nič nestihla som 🤣🤣
Časom si zvykneš a dostaneš sa do toho ,ako si to zariadiť .čím viac detí tým viac toho stihneš ☺️

roja01
21. nov 2021

U nas sa osvedcila prve mesiace pevnejsia zavinovacka v ktorej sa dieta dobre drzalo a uspavanie na velkej fit lopte. Ta musi byt velkostne akurat, aby sa sediaci na nej mohol pevne opierat o podlahu nohami. Zakupila sa aj drahsia stolicka na krmenie, ktora mala pre ulozenie dietatka akoby vajicko, a to sa dalo sklopit az do polohy na lezanie. Vdaka nej sa dalo mat i malicke babo tam, kde mamicka chcela nieco robit.

mirkovci6
27. mar 2022

Tiez som mala druhé (2roky rozdiel) babo s refluxom a stále som ju musela mat pri sebe v miestnosti, kedykoľvek z nej začalo "vytekat" mlieko, z úst, nosa, vsade a už sa v tom topila, vyriešila som to hupacim kresielkom ako písali baby vyssie, ale pod chrbatikom mala "umakart" akože tenku pevnú dosku, na tom deku. V spálni postieľka a tiez doska pod chrbtom, v obývačke ohrádka a tiež doska, kočík tiež podlozena, vyšla som pred vchod na prvom hrbole sa pogrcala a mohli sme sa vrátiť poprezliekat, bola zima. Teraz sú už určite rôzne antirefluxne podložky, vtedy také nebolo. Aby nebola prehnuta ale rovno. To dosť pomohlo, no a všade som ju vlacila so sebou, k pracke, na WC, sprcha... na upratovanie zabudni, ak zaspí, spi aj ty. Inak sa vycerpas a nezotavis z pôrodu. Par týždňov halda prádla počká, trenky si muž s tadial vyhrabe. Žehlenie som vzdala pri 2 dieťati. Casom si nájdeš režim, same sa to rozbehne, teraz sú ešte hormóny v akcií, telo sa spamätáva, je to zaberak, ale zvládneš to. Nie som zástanca šatky, nedá sa poriadne robiť s deckom na sebe, potom je rozceckane a nechce byť samé. Skus si pozrieť knihu "každé dieťa sa vie naučiť spat" Mam 4 deti, z toho 3 rozumní pubertiaci, neboli v šatke , ale všetky domace práce a v záhrade absolvovali so mnou, neboli odstrceni bez mami. Drz sa žena, dobre to bude.

mirkovci6
27. mar 2022

@zoja1234 je to nepríjemné, keď im vybieha mliečko, aj keď to nevidno, tak štípe v hrdielku a nemôžu spinkať, skus si prečítať o svätojanskom chlebe, je to v prášku, dá sa to na lyžičku s mliekom a vytvorí akoby "zatku" a mliecko tak nevybieha. Nie si neschopná len máš správne priority... dieťa a až niekde na konciiii je utieranie prachu.

gabirh41
19. máj 2023

@zoja1234 čo by ste robila keby ste bola sama na tri deti neviem.
Keby vam muz robil v zahraniči,a museli by ste sa sama starat o domacnost,varit,robit ulohy s detmi,chodit kazdy den na treningy,na futbal,s druhym na tanečnú,potom chodit na súťaže,celu noc byť hore pri babätku a rano o 5 vstavať niekde na druhy koniec slovenska na súťaž,pretoze dieťa chce ten daný šport vykonavať...a s malym babätkom chodit hore dole.
Keby bol muz kazdy den doma,tak ma ani nenapadne sťažovat sa.
A ked počuvam mamicky ktore maju iba jedno dieťa a nariekajú tak sa musim smiať.😃😃

Strana
z3