icon

Ako zvládnuť ranné stresy s deťmi?

26. jan 2024

Som mama dvoch chlapcov 4r a 2r. Starší chodí do škôlky a mladšieho musím brať so sebou, lebo ho nemám s kým ráno nechať. Naše rána v ideálnom stave by vyzerali tak, že vstaneme o 6:15, oblecieme sa, zjeme raňajky, umyjeme sa a o 7 nastupime do auta a odídeme z domu. Realita je taká, že vstaneme medzi 6:15-6:30, potom syna naháňam, aby sa obliekol a najedol. Väčšinou je to s plačom, pretože sa neoblieka, robí milión iných veci alebo len sedí a pozerá do blba. Rovnako je to s jedením. Do toho chystám mladšieho. Potom nasleduje umývanie, naháňam ho, aby si šiel umyť zuby a tvár, väčšinou plače, že on nechce, alebo robí niečo iné, napríklad akurát vtedy potrebuje stavať lego. Samozrejme už nestíhame, samozrejme vždy sa stane niečo nepredvídané, napríklad dnes sa mladší pokakal, keď uz bol komplet oblečený a obutý.
Jednoducho každé ráno je to kopa stresu, kriku a plaču. Ja sa potom cítim zle, lebo na syna kričím a robím stres. Ak by sme vstávali skôr, nič by sa nevyriešilo, lebo starší by sa suchtal rovnako, akurát by bol nevyspaty. Neskôr chodiť nemôžme, škôlku máme ďalej od domu, chodíme autom. Poraďte, ako sa dostať do pohody, aby som aspoň naňho nekricala..som dosť cholerik a nechcem, aby mal na detstvo spomienky, že mama naňho stále kričala. A ako naňho, aby si uvedomil, že ráno je obmedzené množstvo času a treba makať?

weva0188
26. jan 2024

Mám tri deti, dcéra 11r,chlapci 4r a1r. Dcéra sa chystá sama, staršieho syna budím prvého, kým vypije kakao zobudím mladšieho, prebalim, oblečiem. Potom chystám staršieho,lebo keby čakám kým sa sám oblečie asi do tej škôlky ani nejdeme. Ale áno, je to stres každé ráno, ale krik,prosikanie nepomáha, bez slova ho beriem umyť sa,obliecť a nenechám ho aby vymýšľal.

ibrunova
26. jan 2024

Možno preto máš pocit, že je slabý jedák, lebo ráno pomaly, potom v škôlke už nie je hladný..
Ja som takto fungovala dva roky s deťmi, malý od novorodenca chodil so mnou so staršou do škôlky. Žiadne raňajky, teplé granko a ráno stále rovnaký režim, zvládali sme to. Ráno mu pomôž vychystať sa, potom rýchlo ty malého a idete, dá sa to.

kamagma
26. jan 2024

Moje tiez neranajkuju,mladsia ma mlieko pred jaslami a starsia kakao. Ja mam jedno stastie ze pracujem na zmeny a nechodim kazdy den na 8:00 do prace lebo inak by som sa zblaznila. Nastastie 90% nosi deti manzel rano

jana005
26. jan 2024

A to musíte chodiť už o siedmej z domu?
Veď do škôlky ti stačí odniesť dieťa do ôsmej.
Ako ju máš ďaleko?
Ja by som tiež tak skoro ráno bola nepoužiteľná.
A za chvíľu sa posúva čas dozadu, bude to ešte horšie.

diewcatqoo
26. jan 2024

@mabenn to su take situacie, ze nevies, ci sa smiat alebo plakat 🙂

milanemila
26. jan 2024

Ja nechapem naco ich budis 6:15 a robis stres, ze nestihate, co nestihate?🙈 ved si doma s mladsim, nemusi byt starsi tak skoro v skolke, nepotrebujes bezat do roboty nie? Bud rada, ze sa netrepes s 2 detmi hromadnou dopravou, ale pohodlne rano sadnes do auta.

fairyy
26. jan 2024

ja mam sice len jednu babu, ale robila to iste co tvoj starsi 😂, ale mne to pripomenulo moje detstvo ja si to fakt pamatam ako s nami fungovala moja mama, moj brat isiel do auta vzdy spiaci bud ho mama narvala do fusaka v zime alebo v teplejsich mesiacoch len deka, ale on isiel spiaci 😂 a mne trvalo asi vsetko a este som aj protestovala takze doma som si vlastne len zuby umyvala a odchadzala som z domu vzdy v pyzame a jedla som v aute a v satni ma mamka rychlo prezliekla 😂😂😂ine deti sa len povyzliekali ale mna musela z pyzama prezliect, ale uz to slo rychlo lebo pred inymi detmi som uz neprotestovala.... dodnes ked to aj moja mamka spomina, vzdy povie, ze sa bala, ze nejaka dokonala matka na nu posle socialku 😂😂😂

sharka174
26. jan 2024

Ja som tiež taka ukričana mama..ja vstávam 6:15 presne kvôli tomu, že potrebujem aj ja viac času.. školu, škôlku mám pod blokom a aj tak dobiehame pred 8 🤦

autor
26. jan 2024

@jana005 bože 😱 ani nehovor. Nemôžme chodiť neskôr, cesta autom chvíľu trvá, mám to načasované, aby sme najneskôr 7:15 boli v aute, inak to nestíhame. Kým prídeme, vyberiem ich oboch zo sedačiek, prídeme do šatne, starší sa vyzlečie, je aj 8 hodín.

mironka
26. jan 2024

Ja ti rozumiem. Mam 4 deti vo veku od 10 do 3 rokov. Rano je moja smrť...ja rano vstanem a uz nevladzem pri predstave toho,co ma caka...hoci by som vstavala o 4tej rano,stres bude stale...vychystat a uz len pobudit styroch je makacka...navyse my MUSIME odist z domu uz pred 7.00 vsetci,kedze pracujem v skolke a tu ja otvaram pred siedmou....a tie dve nase najmensie deti chodia so mnou,ucim ich...najmensim sa nechce vstavat,rano maly 3rocny place...len pri mne na rukach chce byt...ani s otcom nechce byt...mne sa vsetko spomali,tazsie robi...a kym sa vyberieme z domu,tak furt v strese...a ja nevladzem uz pri tej myslienke a aj pri najlepsej priprave stale nieco vyskočí...

missviolet
26. jan 2024

ked hovoris ze mu dlho trva jest ja by som mu pripravila ranajky do auta... kasa sa da do obedara spravit, hrianka bez problemov...

ikonica
26. jan 2024

Dobre ti rozumiem... Mam doma to iste, aj vekovo.. manzel chodi do prace na siestu, predtym venci este psa... Vsatavame tiez o 6:15, lebo pri slimacom tempe mladsej a jej vymyslani by neskorsie vstavanie mohlo sposobit, ze tam nedojdeme do ranneho zatvorenia skolky (8:30)... A to mam skolku asi 5 minut peso od domu... A tiez vymysla s jedlom, tak musim dohliadnut, aby aspon cosi rano zjedla, lebo v skolke skoro nic nezje... Inac do skolky chodi rada, nie je to o tom, ze by tam nechchela chodit. Ked budem chodit do prace, tak budeme vstavat asi o piatej, aby som ich stihla dat o 6:30 do skolky a ja aby som bola v praci do 7 hod. Uz teraz sa toho desim.

hederamonstera
26. jan 2024

No a musi starsi chodit do skolky? Hned by ste to mali jednoduchsie, prijemnejsie, aj by ste sa vyspali

domak2
26. jan 2024

Tak ja by som staršiemu pomohla s obliekanim. Cez víkend nech sa oblieka sám ale pokiaľ som v časovom strese a dieťaťu to trvá ako v lete na saniach, oblečiem aj 10 ročného 😅 Práve aby som zredukovala ten stres.

dzejny656
26. jan 2024

Ahoj, ja napíšem ako to u nás funguje aj keď mám len jedno dieťa. Ráno vstanem prvá, nachystám seba a dieťaťu raňajky, potom ju zobudím, ide si umyť zuby (umývam s ňou). Pustím jej rozprávky (cca na 20 min.) a popritom ju oblečiem, učešem, naranajkuje sa, ja si pripravím co potrebujem potom si už len dáme bundy a ideme z domu.
Za mňa je vstávať 6:15 ale hrozne skoro. My prichadzame do skolky až medzi pol 9 - 9, ja idem potom pracovať.

ikonica
26. jan 2024

*oprava - pri slimacom tempe starsej
@domak2 u nas niekedy, ci jej pomozem s obliekanim ci nie, stale to vyjde nejako narovnako casovo, lebo potom sa natiahne ten cas pri niecom inom 😁

amelia89
26. jan 2024

Necitam komentare - ja mam 3.5 a 1.5 rocne deti.
Syn musi byt v skolke max do 8:00, chodime z domu 7:30 ale teda vstava 6:40. Ranajkuje, a potom sa ma spyta- mami a mozem sa chvilu hrat? A ja ano ked sa oblecies a nachystas mas cas kym bude rucicka na 6tke (ma v detskej hodiny s dinosaurom) a toto je napr 7:15-7:25 a potom vie ze sa musi ist- ale potrebuje tych svojich 10minut na hru proste… takto to celkom funguje aj ked samozrejme nie kazde rano 😂

breznica
26. jan 2024

Ja musím svoje 13-ročné dieťa sama ráno prebalit, obliecť, nakŕmiť, umyť, obliecť (čo je v zime u leziaceho nespolupracujuceho dieťaťa oveľa horšie ako u dojcata, ktoré je o 2/3 menšie),odniesť do auta po 13 schodoch a nejakých cca 20 metrov na rukách. Trvá nám to tak hodinu. To je zahul, tebe deti za pár rokov vyrastú a budú samostatné, moje nikdy.
P.S. toto nie je stazovanie,len pohľad z inej strany, že niekto to má ešte o kúsok komplikovanejšie ako vy

kvadrinkaaa
26. jan 2024

Moj síce nevyvadzal, ale nerád chodil do skolky. My sme vstávali tak, aby sme mali hodinu k dobru. Davaj ho skor spat a vstávate presne o šiestej. Nie, ze ked zazvoní budík, este pol hodinu ležať, ale vstať, nech ma pre seba chvilu času. Moj to potreboval. Pozrel rozprávku, popozeral si cosi v izbičke, medzitým som mu dala nieco male zjesť (to až v predškolskej, nechcel jedávat v skolke)a potom sme sa šli umyt, obliect a do skolky.

ivangeline
26. jan 2024

Maj budik a zobud ich 15min skor. Maj pripravene oblecenie uz vecer. Ranajky len nieco jednoduche a rychle alebo smoothie,napr. V najhorsom pripade..nechce sa obliect...pojde v pyzame.. aby ste boli vcas alebo naopak,dojdite do skolky neskor a nech ucitelka sprdne chlapca. ;)

jana_eyre_2
26. jan 2024

Rána nikdy nie sú jednoduché a to už zväčša teraz doma nie som, lebo do práce chodím skoro a ma to na starosti muž.. ale moje postrehy čo ráno uľahčilo sú:

Všetko čo sa dá pripraviť večer pripravím večer pred spaním : desiatu (to v škôlke našťastie nemusíš) oblečenie postupne aby už len brali čo majú na seba, bundy, čapice, mikiny aby nemuseli hľadať, tašky, kľúče atď..
Ráno majú chvíľku času na nič nerobenie, čiže pravidlo je, obliecť sa a umyť, najest sa (u nás raňajkuje len najmladší, lebo starší to nikdy nemali radi hneď po zobudeni, jedia len cez víkend) a potom máš nárok na 15minut čoho chces.. čiže sa ešte zahrajú, prečítajú knihu, či sedia a otupene cumia do steny.. bolo to najskôr ťažké nastavit, ale zvykli si.. samozrejme sú rána keď to ide ťažko, hlavne keď ja nie som doma a môj muž zaspí, hoci rádio hučí na plné pecky.. ja každé ráno kontrolujem kameru (ale niekedy nemám čas) a tak im volám ak ešte nie sú dole v obývačke.. ale proste keď sme si dohodli dopredu pravidlá, všetko pripravím už večer a ráno fakt nič iné netreba tak to ide ľahšie..

viem že máš mladšie deti a je to teda inak zložené, ale ja by som aj tak skúsila dať mu za odmenu čas na nič nerobenie alebo hranie (vtedy môžeš mladšieho obliecť) ak zvládne sa rýchlo obliecť a umyť.. jesť mu príprav niečo totálne male, čo už bude pripravené.. keby to bolo aj štvrtka rožku s maslom a medom, alebo len čaj.. v škôlke majú aj tak desiaty skôr ako o 10tej, to.su skôr také neskoré raňajky ako desiata..

kvadrinkaaa
26. jan 2024

Mne z toho opisu správania pride, ze potrebuje rano pre seba čas. Zorientovať sa, pohrať sa, pozriet rozprávku, mat chvilu kľud. Skus to nejak tak zorganizovať. Deti nie su dospeli, ze vyskočíme z postele, umyjeme sa, oblecieme a pálime do roboty 😀🙈

autor
26. jan 2024

@hederamonstera nemusí, ale neviem si predstaviť, ako by som zabavila sama doma 4r a 2r dieťa. Starší má už úplne iné nároky, potrebuje spoločnosť detí, škôlka mu prospieva a je tam rád.

uhnakova
26. jan 2024

Staršieho poobliekaj sama, ušetrí ti to kopu času, obom mojim deťom som s obliekaním pomáhala až do 2. triedy ZŠ, práve kvôli tomu, že si nedokázali pohnúť, bolo im to skrátka jedno, či meškáme. Cca 8-9 roční už konečne porozumeli, že niektoré veci ráno musia odsýpať, tak mi odpadol kus roboty. Kým boli maličkí, tak sa obliekali ráno sami len cez víkend a prázdniny. A kým boli škôlkári, pili doma ráno len kakavko. Jesť im nechutilo, navyše v škôlke mali hneď o 8:15 desiatu.

beronsche
26. jan 2024

@anjelicek26 v tom "normalnom" svete, kde otcovia nemaju vzdy pruzny prac. cas a casto odchadzaju z domu priskoro na to, aby participovali na rannom chystani deti?
Ja len, ze ma tvoj prispevok pobavil..

lenkahvh
26. jan 2024

takze tu ti zial niet pomoci, musis len vydrzat, kym otec vyzdravie a obcas opat pomoze
lebo vsetky napady od dievcat si zavrhla

neskor vstavat neviete, to by ste nestihli
starsi doma ostat nemoze, nudil by sa
jest musi, bol by hladny
obliekat ho nechces, ani krmit
mladsi musi ist s vami
este som mozno daco zabudla, co si tiez odmietla 🙂

pohodacka03
26. jan 2024

Mam deti 4r, 3r a 1r. Starsi dvaja do skolky a s najmladsim som doma. Chcu chodit do skolky, tak som im to umoznila. Nosim ich 20km od nas autom do skolky aby mohol aj mladsi. Manzel je rano este doma a pomaha ale aj on musi odist v tom case ako my, aby stihol pracu. Vsetko mam nachystane vecer pre nich. Ak nechce jest, nenutim, vezmem do auta, lebo zvyknu si vypytat. Kazdodenny stres to je. O 8.00 skolku zatvaraju, cize musim byt ja vonku, casto som posledna. Dost trvam na tom, aby sa obliekli sami, manzel ich pooblieka lebo nema nervy. V skolke sa snazim aby sa vyzliekli sami, je to masaker. Davam si magnezium rano aby ma netrafil slak 😂

beronsche
26. jan 2024

Autorka - zobud starsieho, ked ty si uz komplet vychystana a vsetko je komplet pripravene. Pomoz mu s obliekanim, bud s nim, kym zacne jest a prip. aj trochu zje. Aby mal chvilu tvoju uplnu pozornost, namiesto pokynov a kriku..
Az potom zobud mensieho a chystaj jeho. Starsi zatial moze, ked uz nechce jest, ako pises "pozerat do blba". Ale uz ho nikto neokrikuje, nepohana... Uz sa moze "suchtat" kolko chce, ale to cele bez stresu.
Vychystas mensieho a odchadzate z domu..
Takto by som to riesila ja, aj za cenu, ze musi starsi o cca 10min skor vstat..
Prip. ak starsiemu rano nechuti jest, daj mu iba caj. V skolke su predsa ranajky.
Dalsia moznost je, vziat starsiemu jedlo do auta.
Hlavne musis byt ty v klude. A podla opisu situacie to inak, Ako casovou rezervou (vstat Skor) proste nepojde...

Moja skusenost - casom sa to NEzlepsi. Moj motak je uz skolak a rano si dokaze 10min natahovat jednu ponozku, Po nej je 5min pauza a az tak ide na druhu.... 😁

deedol
26. jan 2024

ked mas takyto stres kazde rano, tak by som skusila ist na to opacne a praveze mu pomahala. mne staci, ze viem, ze moj syn sa vie obliect a najest aj sam, nemusi mi to predvadzat kazde rano o siestej. ked vidim, ze ma proste blbe rano (a to on neni suchtavy, prave naopak, vie sa nachystat aj s jedenim a umyvanim za 20 minut, ale kazdy moze mat blby den), tak mu proste pomozem napr. s obliekanim (to zabera najviac casu hlavne teraz v zime). radsej mu pomozem, ako by som nanho mala vybuchovat. neznamena to predsa, ze ho budem obliekat do 18. mne stacilo takto trocha zmenit pohlad a hned som sa ukludnila. (inak je predskolak, bude mat o par mesiacov 6.)

anjelicek26
26. jan 2024

@beronsche rada som pobavila, ale nie, na siestu rano do prace nechodia vsetci otcovia...