Ako zvládnuť ranné stresy s deťmi?
Som mama dvoch chlapcov 4r a 2r. Starší chodí do škôlky a mladšieho musím brať so sebou, lebo ho nemám s kým ráno nechať. Naše rána v ideálnom stave by vyzerali tak, že vstaneme o 6:15, oblecieme sa, zjeme raňajky, umyjeme sa a o 7 nastupime do auta a odídeme z domu. Realita je taká, že vstaneme medzi 6:15-6:30, potom syna naháňam, aby sa obliekol a najedol. Väčšinou je to s plačom, pretože sa neoblieka, robí milión iných veci alebo len sedí a pozerá do blba. Rovnako je to s jedením. Do toho chystám mladšieho. Potom nasleduje umývanie, naháňam ho, aby si šiel umyť zuby a tvár, väčšinou plače, že on nechce, alebo robí niečo iné, napríklad akurát vtedy potrebuje stavať lego. Samozrejme už nestíhame, samozrejme vždy sa stane niečo nepredvídané, napríklad dnes sa mladší pokakal, keď uz bol komplet oblečený a obutý.
Jednoducho každé ráno je to kopa stresu, kriku a plaču. Ja sa potom cítim zle, lebo na syna kričím a robím stres. Ak by sme vstávali skôr, nič by sa nevyriešilo, lebo starší by sa suchtal rovnako, akurát by bol nevyspaty. Neskôr chodiť nemôžme, škôlku máme ďalej od domu, chodíme autom. Poraďte, ako sa dostať do pohody, aby som aspoň naňho nekricala..som dosť cholerik a nechcem, aby mal na detstvo spomienky, že mama naňho stále kričala. A ako naňho, aby si uvedomil, že ráno je obmedzené množstvo času a treba makať?
Ja mám 12r, 7r a 2 ročného ktorého tiež musím bravat každé ráno pretože si zvykol že ide ráno so mnou. Dôležité je len mať systém ja som zástanca skoršieho zaspávania a raňajky som zmenšila na polovicu nikdy nedojedol ale ak chce raňajkovať musí vstať ! Niekedy aj 5:30 a v noci najneskôr 20:30 zaspávajú . Aj mi mávame ešte bláznivé rána ale dá sa to🍀A hlavne už nezapínam ráno TV vtedy úplne zabudnú čo majú robiť a radšej sa rozprávame kontrolujem školskú tašku alebo robím desiatu a medzitým obliekam záleží aj od počasia keďže chodíme peši. Vždy chválim a motivujem
@jana_eyre_2 presne, uplne suhlasim ohladom prace..
Mam pocit, ze niektore prispievatelky maju velmi skreslene vnimanie reality..
Ahoj, ja mam rana podobne, hoci deti su vo veku 10 6 rokov, presne robia rano to iste. Zobudim, odvlecu sa z posteli do obyvacky, tam ostanu dalej lezat a nic., ani obliekat, ani jest, pozeraju do hlupa, ked uz som vystresovana ci ich mam na kolenach prosit, tak starsie odide do izby sa obliekat, idem o 10 minut pozriet, ci uz je, hra sa v pyzame s legom alebo cita knihu, mna ide porazit... Vsetko robia s nechutou, nasilu, mne je samej zo seba zle, ze to tak je kazde rano
@luccija v posteli sú už 19:30, o ôsmej už vždy spia. Starší na obed nespava. Podľa mňa spánkový režim máme ok.
@miamaria to ti verím. Aj preto som doteraz trvala na tom, aby sa syn obliekal ráno sám, lebo chcem, aby si na to zvykol. Bojím sa, že bude školák a ja budem mať stále rovnaké nervy z toho, že sa šuchce plus navyše budem chodiť ešte aj do práce.
..ja by som zrušila škôlku, kým pôjde mladší do škôlky a dovtedy doladila tie rána
@luccija my sme dostali zo skoly pripis a pravidelne nas na to upozornuju ze telku rano nie, ze deti maju obmedzenu schopnost sustredenia a pri rannej rozpravke si ju vycerpaju. A potom je problem v skole... ja sa priznam ja som obcas malej pustila, lebo niekedy vstava o 5 rano a to proste nedavam...
@autorka inak mne uz islo dieta do skolky aj v pyzamku ci bose... len raz
Ja mam to iste, skoro aj vekovo. Jeden starší je mega motak, 20 min sa naťahuje v posteli a nakoniec aj tak vstane s plačom a zlou náladou. Keď ho nechám samého obliekať a umývať tak potrebuje pol hodinu a aj tak nie je hotový alebo ma niečo naopak alebo si nedal slipy pod rifle alebo je karpavy... 🤦🙄 Mladší ten vykrikuje, že on sa chce hrať s autickami a naháňam ho po byte aby som ho obliekla. Medzitým sa 2-3x stihnú pobiť, to potom revú obidva. Každé ráno to isté, stres, plač, krik, nervy. No ale ja to asi neprežívam ako ty, dám staršieho do škôlky a akonáhle odtiaľ odchádzam, nechávam tam aj ten stres. Nemôžeš si to tak pripúšťat, je to len obdobie, bude lepšie.
@beronsche presne akoby to bolo také jednoduché, meniť prácu a aby bolo všetko 100%.. navyse tým, že skoro začína, je dosť možné že aj vďaka tomu je skôr doma, takže síce nie je prítomný pri deťoch ráno, ale poobede áno..
Inak môj 5 ročný, aby nebol unavený, keď vstáva v takom čase, musí spať už o 19:00 teraz v zime. Takže už 18:30 smer posteľ… škôlka ho vyčerpá a potom je po ceste domov unavený, keď toto neustriehnem
(V skolke nespia)
A potom sú tu ženy ako ja, ktoré mali 2 ročne a 4 ročne a ešte keď jedno zaviedla do škôlky a druhé do jaslí, žena utekala do práce. Aby ste nemali stres, musíš sa upokojiť hlavne ty. Od toho ide potom stres a panika aj ďalej na deti.
Netlačí ťa čas kedy máš byt v práci. Tvojou jedinou úlohou ráno je vypravit dieťa do škôlky. Preto sa zbytočne nestresuj. Veď chodíš autom, teda nemusíš stíhať ani autobus.
Večer som vždy chystala pre deti aj pre seba oblečenie na kôpku. Vždy som vstávala aj o 40 minút skôr ako deti. Najskôr zobudila jedno a kým bolo polospiace na nocniku, obliekla som ho. Potom to isté s druhým. Buď jedli cestou do škôlky a jaslí, alebo jedli až v škôlke.
Bez ohľadu na to, ako sa dobre vyspím alebo ako skoro vstávam, ráno MUSÍM mať nejaký čas na motanie sa, premýšľanie, snívanie. Mala som to tak ako dieťa, mám to tak stále. Keď musím ísť ráno o 6 z domu, budík mám na 4:40, aby som mala 20 minút na sedenie na gauči 😁 proste je to môj štart do dňa.
Takže moja rada je budiť ho skôr, pomôcť mu umyť, obliecť, niečo malé dať do ruky a potom ho nechať, nech môže nič nerobiť. 15-20 minút spánku mu nijak dramaticky chýbať nebude 🙂
prepáááč, nepomôžem ti ale spomenula som si, keď som po materskej nastúpila do práce a musela som prísť do 7:15 do roboty a pred tým odniesť deti do škôlky, tiež som bola s nervami v koncoch 🙂 bežne sa stávalo, že sa deti zabávali, keď som sa ich snažila chytiť a obliecť a kým som obliekla druhé dieťa, to prvé sa medzi tým vyzlieklo a tak dookola. Pecka bola, keď som ich konečne navliekla do otepľovačiek a búnd, navliekla čiapky a čižmičky, spotená som si konečne vydýchla a mladšie dieťa vtedy zašepkalo: "kakať" 😅
Vydrž. Deti vyrastú a budete na toto obdobie s úsmevom spomínať.
Ahoj, neviem ci ti to pomoze ale ja to mam tak isto ako ty. Rano sama s 2 detmi 4 a 1 dcera za frasa sa nechce najest umyt vychystat… stres krik plac… nepomaha nic. A tiez som nervak, vybuchnem. Tak ak na nieco prides napis 😄
@elanor Toto ma pobavilo...Tak manžel má zmeniť prácu kvôli tomu, že ona si nevie obriadiť dve deti ? A to dieťa do tej škôlky ani nemusí, ale ho tam aj napriek peripétiám nosí, lebo doma ho nezvláda...
Presne môj scenár, nás maly musí doma raňajkovať lebo v škôlke cely den neje
Tiež mám chlapcov, 4r a 2r. O 6 budík (spávam s nimi v izbe), starší vycikať, niekedy ich na rukách odnesiem dolu na gauč, niekedy idú sami. Nachystám raňajky, pri raňajkách im pustím rozprávku. Kým jedia, dám sa dokopy, ponosím im dole oblečenie. Potom umyť zuby, niekedy ešte starší kakať, potom obliecť a ideme. Keď je menej obliekania, vyrazíme z domu asi 7.10, teraz cez zimu asi 7.20. Ideme pešo a ešte po ceste stojíme pri spomaľovači a pozeráme ako tadiaľ chodia autá😄 zo škôlky s mladším odchádzame cca 7.50 a ešte sa pomotáme všelikade a doma sme o 9. Potom ešte nakŕmim psa, mačky, sliepky, zakúrim. So všetkým staršiemu pomáham aj keď to vie sám, ale no proste ráno sa veľakrát nechce ani dospelému. Najdlhšie nám ráno trvá jedenie a je úplne jedno či je to s rozprávkou alebo bez.
Deti su uz starsie, ale ked boli von veku 2, 4 a 9 rokov, chodila som uz skoro rok do roboty, cize jasle, skolka, skola. Nas rezim je doteraz rovnaky, Len deti su teda uz samostanejsie.
Vstavala som o 15-20 min skor, najskor som seba obriadila na kompletku, aby ma to nestresovalo. Prichystala rychlo ranajky (ved natriet 3 chlebiky nieje umenie), o 6:00 zobudila deti, najmladsieho obliekla, mladsej dcere pomohla, najstarsej len vlasy ucesala. Cely cas som bola pri nich, asistovala, z kupelky sa nevybiehalo. Umyli sa a najneskor 6:25 sadali k ranajkam. Ja som potom nachystala desiatu a najneskor 6:50 sa odchadzalo z domu. A 7:15 som uz sedela v robote Z rezimu som nepopustila, ak uz snivali pri ranajkach a nejedli, vedeli, ze nebudu mat cas na hru. Velmi rychlo sa naucili.
Telku, tablety som rano nikdy nepustala, 1. som proti tomu, 2. ako vyssie niekto pisala - odvadzanie pozornosti a 3. aby som sa potom s nim este dotahovala, ked to treba vypnut.
Vynechaj raňajky, deti majú v škôlke desiatu, ak ráno bude trošku " hladovať" to mu nebude na škodu...alebo mu daj v aute do ruky nejaký rožok...po ceste sa môže trošku najesť.
Mam deti 4,5 a 1,5. Tiez ich rano sama chystam. Ak by som rano stresovala, nebodaj kricala, tak syna nikam rano nedostanem. Ja sa snazim rano vytvarat maximalnu pohodu, aby sa vobec do skolky slo😀 Ked chce jest, naje sa, ked nie, nie. Absolutne neriesim, naje sa v skolke. Popri pozerani rozpravky sa oblecie, pomozem mu. Mladsiu len prebalim, obleciem, popritom vypijem kavu a ide sa. Ked ma taku naladu, ze sa mu nechce ist, chce byt doma, tak sedime, rozpravame sa, uznam mu pocity, vyberie este nejaku blbost (hracku), co si chce zobrat a ideme.
Zjednodus procesy, mysli na to, co je podstatne a co nemusis robit rano, nerob. Je to len obdobie, ktore velmi rychlo prejde.
Stvorrocne dieta sa ma obliect samo a ty zatial mozes pomoct s obliekanim dvojrocnemu
ja som dcéru dávala do škôlky o 6.00. O 5.00 odchádzal do práce muž, ja som o 4.30 išla vyvenčiť psa ( neumytá, nenarajkovaná, len som sa obliekla) a potom som o 5.30 budila dcéru. len max vypila čaj, neraňajkovala, lebo jej nechutilo. V škôlke mali raňajky o 8.00 takže to bolo tak akurát. Obliekala som ju ja, aby to bolo rýchlejšie. Takže za mňa - kašli na raňajky. Staršieho obleč poriadne, mladšiemu len na pyžamo obleč oteplovačky ( tepláky) bundu a šup do škôlky. Keď prídete mladší môže ísť ešte spať, alebo ako to máte ( hrať sa, raňajkovať.....) Až potom ho prezleč z pyžama. Ušetríš si čas a nervy. 🙂
Starsiemu netreba ranajky, ved papaju v skolke nie?
To je kopec usetrene casu. A mensiemu bud mliecko do ruky pokial chystas starsie dieta. Ja mam doma rovnaku suchtu + dvoj rocneho
Tiez mamr rano frmol, aj keby vstavame o 5, boko by to o tom istom
Vsetci, ktori radite vynechat ranajky, citali ste, ze jej dieta je slaby jedak, v skolke skoro nic nezje a je mozne, ze tie ranajky budu jeho jedine jedlo, ktore zje, kym nepride domov? Mam taku doma, tiez musim dohliadnut aby aspon ranajky zjedla.

Môj starší bol ráno takýto ( a je dodnes ) pomohlo nám, keď som mu začala zase viac pomáhať a hlavne byť ráno veľmi láskavá. Budiť ho jemne, “pod miláčik, prenesiem ta na gauč, pomaly sa preberies, kým vychladne čaj….”. Veľa pusinkovat, pomôcť obliecť, všetko vysvetliť s láskou. Píšeš, že je v škôlke rád. Ale keby mohol, asi by šiel do nej napr o deviatej, nie? Neda sa to, ale on nemôže za to, že bývate na dedine, kde ho nevieš zabaviť cez deň. Nemôže za to, že ho nevieš zabaviť cez deň doma. Nás malý vstáva 6.45 bývame 5 minút od školy pešo, je to preňho oveľa jednoduchšie. Tvoj to ma ráno náročné, ale preto, že ste si vy vybrali bývanie ďaleko od škôlky. Tak mu ráno pomáhaj, neboj sa že ostane nesamostatny. Proste je mimo o tom čase. Hlavne treba pochopiť, že preňho je to ráno ťažké, nerobí niečo naschval