icon

Ako zvládnuť ranné stresy s deťmi?

26. jan 2024

Som mama dvoch chlapcov 4r a 2r. Starší chodí do škôlky a mladšieho musím brať so sebou, lebo ho nemám s kým ráno nechať. Naše rána v ideálnom stave by vyzerali tak, že vstaneme o 6:15, oblecieme sa, zjeme raňajky, umyjeme sa a o 7 nastupime do auta a odídeme z domu. Realita je taká, že vstaneme medzi 6:15-6:30, potom syna naháňam, aby sa obliekol a najedol. Väčšinou je to s plačom, pretože sa neoblieka, robí milión iných veci alebo len sedí a pozerá do blba. Rovnako je to s jedením. Do toho chystám mladšieho. Potom nasleduje umývanie, naháňam ho, aby si šiel umyť zuby a tvár, väčšinou plače, že on nechce, alebo robí niečo iné, napríklad akurát vtedy potrebuje stavať lego. Samozrejme už nestíhame, samozrejme vždy sa stane niečo nepredvídané, napríklad dnes sa mladší pokakal, keď uz bol komplet oblečený a obutý.
Jednoducho každé ráno je to kopa stresu, kriku a plaču. Ja sa potom cítim zle, lebo na syna kričím a robím stres. Ak by sme vstávali skôr, nič by sa nevyriešilo, lebo starší by sa suchtal rovnako, akurát by bol nevyspaty. Neskôr chodiť nemôžme, škôlku máme ďalej od domu, chodíme autom. Poraďte, ako sa dostať do pohody, aby som aspoň naňho nekricala..som dosť cholerik a nechcem, aby mal na detstvo spomienky, že mama naňho stále kričala. A ako naňho, aby si uvedomil, že ráno je obmedzené množstvo času a treba makať?

Strana
z5
ibrunova
29. jan 2024

@ikonica pochybujem, že celý deň v škôlke neje vôbec. Možno, ak by prišlo hladné, tak by zjedlo. Komu by doma ráno chutilo hneď po zobudení nasilu jesť?

ikonica
29. jan 2024

@ibrunova tak to bud rada ze namas take sieta, inac by si to nepisala. Moja napr nezje chlieb, rozok s natierkou co zvycajne maju na ranajky ci olovrant... Polievku len horko tazko, ak tak len vyvar, alebo len tekutu cast polievky (nie kremova, husta). A druhe jedlo zje napr spagety ale len ciste, ryzu tiez len cistu, zemiaky horko tazko, maso a macky absolutne odmieta a jej oblubene veci ako buchty, sisky, pirohy a pod nemavaju az tak casto.

lejduska
29. jan 2024

@anjelicek26 v normálnom svete sú aj muži ktorí pracujú a odchádzajú z domu skôr 😉 asi keby má muza pri sebe tak nerieši tie nezvladatelne rána aaach. Mat muža pri sebe je najjednoduchšie ale asi to nie je tak ako si piskneme. Keď si z tých šťastných kde deti vychyta a výpravi muž,gratulujem, ale tvoja rada je o nicom

michalabu
30. jan 2024

Nečítala som si všetky ostatné odpovede, tak sa ospravedlňujem, ak sa budem opakovať. Ale teda to, že deti potrebujú robiť v tomto veku čokoľvek iné, ako to, čo treba - najmä v časovej tiesni - je normálne, mám takého jedného doma 5rocneho. 🙂 Ak to nie je pre vás veľmi náročné, skúste vy a váš starší synček vstávať skôr, nech máte dosť času ráno. Nám 45min často nestačí na raňajky, zuby aj oblečenie sa. Prípadne, ak to nie je priskoro, nech manžel, keď vstane (alebo predtým ako odíde z domu) zobudí aj staršieho syna a da mu jesť, umyjú sa a prezlecu. Vy si ho potom len doobliekate do bundy a máte čas na seba a mladšieho syna. Ďalšia vec, keďže chodíte autom, možno spraviť synovi chlebík zlepeňák a nech si ho zje v aute? Alebo nech doma vypije kakao a v aute zje banán alebo mu skúste robiť kašu a dávať do tých vrecúšok (v akých bývajú detské kaše a výživy pre bábätká), nech si to vycucne v aute a neurobí neporiadok. Čo sa týka rýchlejšieho vychystania, môj synček je napríklad veľmi súťaživý, naňho zaberá, keď mu poviem: vyskúšame sa zahrať, či sa oblecieš skôr ako zazvoní zvonček? (Máme taký mechanicky časovač) alebo ak to stihneš, dostaneš rakytníčka (nejakú malú odmenu). Prípadne mať tabuľu, kde bude cez tyždeň zbierať body a ak sa 4x oblecie do tyzdna skôr ako zazvoní časovač, môže si v piatok vybrať novú omaľovánku (alebo niečo čo ma rad) v obchode.

misenita
30. jan 2024

Ja mam akurát čerstvo 2 ročnú. Obdivujem ta teda. Neviem ako nato, podľa mňa len odborník by vedel presne poradiť. My sa nikam neponáhľam, ale bez plaču a 30 minútové lezania vymyslania v posteli sa tiež nezaobídeme. Proste vek, nemôžme čakať, že budú chápať ako dospelí 🤷‍♀️

Strana
z5