Ako zvládnuť tretie dieťa?
Ahojte dievcata, hlavne maminky ktore to uspesne zvladaju s tromi a viac detickami. Som aktualne tehotna a cakame tretie, nebolo planovane ale jasne ze sa velmi tesime. V aprili som mala v plane vratit sa po 6 rokov do prace, budem chciet byt ako s dvoma predoslymi ostat zase tri roky. Ako ste to zvladali byt tak dlho doma? Mam super muza, pomaha co moze ale predsa tri uz je cislo 🙂 dcerka bude mat 5 a syncek ma 2,5 zachvilku cize naozaj budu traja drobci, potrebujem len podporit od viacdetnych mamiciek ze sa to da zvladnut a nezlyham- coho sa bojim, ze nebudem mat silu sa malinkemu tak venovat ako som sa pri dvoh predoslych a vsetky tie povinnosti okolo ze ked budeme drzat spolu tak bude vsetko ok 🙂 pripadne ake su vase rady ako ste si pomahali alebo nejake zlepsovaky cokolvek 🙂 Dcerka sa uz teraz velmi zapaja so syncekom cize verim ze pomocnicka bude aj ona 🙂 dakujem!
Deti su deti a nie pomocnici... to je velmi dolezite ulozit ako mantru viacdetnej mamicky... "pomoc" pre mna je ich samostatnost. Vsetko, k comu mna nepotrebuju, chvalim, som vdacna za to...ale ziadne pomahanie zo surodencami som nikdy nepraktizovala...su to moje deti, moja praca... 9 rokov doma je teda dost cislo, ale tak to je uz teraz bezpredmetne... vsetko bude v poriadku, obe deti v skolke snad kym sa male narodi, budes mat cas aj na male...
@anjelicek26 tak ja som praktizovala pomoc so súrodencami , ale teda v rozumnej miere typu , zober z združiny a doveď domov ( jedna škola ) ,pomoc ráno pri obliekaní . Nerobiť však z starších detí druhú matku alebo otca to je základ.
@pantina007 narodí sa ti malé a nebudeš to riešiť 🙂
Syn má 6, dcéra 3,5 a najmladšia 5 mesiacov 🙂 Za mňa to už je práveže super vek, už to nie sú 3 bábätká. “Veľkáči” sú už relatívne samostatní, presne ako píše anjeliček- v tej samostatnosti je ich pomoc 🙂 Samozrejme, niekedy sa s mladšou zahrajú, 5 minút ju “zabavia”, ale nesnažím sa ich úkolovať starostlivosťou o ňu, myslím, že keby to bolo nasilu nevplýva to dobre na ich vzťahy… takto sami chcú byť spolu a to je najviac… Chodia do škôlky/ syn od septembra pôjde do školy, takže doobeda ma má najmenšia “pre seba”, snažím sa čo-to poupratovať, navarím, ideme von… poobede ideme spolu do škôlky, potom tréningy/ krúžky/ spoločné aktivity. Manžel niekedy príde z práce skôr, niekedy až keď idú spať, takže sa podľa toho “pridá”… “Kúzlo” je podľa mňa v tom uvedomiť si, že deti najviac potrebujú pohodu, to, aby si ich vnímala, im je jedno, či je “poskladané prádlo”… ale zároveň ich neberiem za hlúpučkých alebo nechápavých a teda keď niečo potrebujem stihnúť- poviem im to, keď som unavená tiež im to poviem a nesnažím sa za každú cenu udržať nejaký obraz vysnívanej dokonalosti…
K tej práci- je to občas ťažké, lebo únava a všetko dokopy, ale fakt odporúčam nájsť si niečo v čom sa vieš/ chceš realizovať- to je jedno, či pôjdeš na kurz maľovania, alebo cvičiť, alebo na pár hodín budeš z domu pracovať… ale pomôže ti to nemať pocit, že len “lietaš doma” a udržíš si “triezvu, nemamičkovskú” hlavu.. 🙂
@pantina007 neboj lepšie ako s jedným..skúsenosti vlastné aj z okolia😉 hlavne sa neobávaj ničoho dopredu.. vela pomáha režim rodiny, pravidlá, vedenie k čo najväčšej samostatnosti deti, tiez aby deti neriadili rodinu ale vy rodičia, a najmä aby ste vy dvaja s mužom držali spolu a ty si mala jeho podporu, potom funguje aj viacdetná rodina bez problémov
Ahoj, mam 3 deti.. 6,3,0 čiže podobne ako ty. Akurát som šla hľadať diskusiu že ako sa dajú zvládnuť 3 deti lebo mám pocit že je to nezvladam 😀… ale takto úprimne…. Bežný režim počas roka je to úplne super, ak si sama s bábätkom, užiješ si ho a aj máš cas na domácnosť, keď prídu poobede deti zo škôlky máš čas aj na ne. Teraz je to pre mňa zahul lebo sú všetci traja doma. Je to masaker. Variť, upratovať, menezovat čas a napĺňať ich potreby…. Som hotová… ale vravím, masaker sú prázdniny keď sú všetci doma ;)
Deti su deti a nie pomocnici... to je velmi dolezite ulozit ako mantru viacdetnej mamicky... "pomoc" pre mna je ich samostatnost. Vsetko, k comu mna nepotrebuju, chvalim, som vdacna za to...ale ziadne pomahanie zo surodencami som nikdy nepraktizovala...su to moje deti, moja praca... 9 rokov doma je teda dost cislo, ale tak to je uz teraz bezpredmetne... vsetko bude v poriadku, obe deti v skolke snad kym sa male narodi, budes mat cas aj na male...
@anjelicek26 nemyslim urcite ze bude 5 rocna viest domacnost 🙂 presne tak samostatnost a napriklad ona sa teraz strasne rada hra s bratcekom tak verim ze bude aj s babatkom- samozrejme bez nutenia. Alebo staci ze sa oni budu hrat a to uz bude pre babatko telka 🙂
@pantina007 ahoj, mna caka rovnaka situacia 😁 v septembri si vyprevadim najstarsieho do prvej triedy a niekde v polke mesiaca mam termin, do tretice pribudne opat chlap do rodiny a prostredneho si nechavam doma ten ma 3. Tiez mam obavy, ale zas uz teraz sa pri nich da v pohode stihat, prehraju sa, cinnosti si delim, a hlavne dufam, ze kym bude najstarsi v skole, budem zas "len" na 2 deti 😅 oni tak rychlo rastu, ze uz teraz pozeram pricom vsetkom ma uz nepotrebuju 😁 muz je policajt, takze ma plno sluzieb a rodicia (starsi, chorlavi, aj svokrovci a 30km od nas) takze to budem musiet tiez nejako proste zvladnut 😉 nakup ked tak objednat, jedlo - rychlovky + donaska v pripade nudze 😊 ale nie si sama na obavy, ja som tiez uz mala nastupit do prace a uplne neplanovane nas zaskocilo toto tretie.
@pantina007 ahoj, mna caka rovnaka situacia 😁 v septembri si vyprevadim najstarsieho do prvej triedy a niekde v polke mesiaca mam termin, do tretice pribudne opat chlap do rodiny a prostredneho si nechavam doma ten ma 3. Tiez mam obavy, ale zas uz teraz sa pri nich da v pohode stihat, prehraju sa, cinnosti si delim, a hlavne dufam, ze kym bude najstarsi v skole, budem zas "len" na 2 deti 😅 oni tak rychlo rastu, ze uz teraz pozeram pricom vsetkom ma uz nepotrebuju 😁 muz je policajt, takze ma plno sluzieb a rodicia (starsi, chorlavi, aj svokrovci a 30km od nas) takze to budem musiet tiez nejako proste zvladnut 😉 nakup ked tak objednat, jedlo - rychlovky + donaska v pripade nudze 😊 ale nie si sama na obavy, ja som tiez uz mala nastupit do prace a uplne neplanovane nas zaskocilo toto tretie.
@monickach15s01 a prostredneho preco nedas tiez do skolky?
@monickach15s01 a prostredneho preco nedas tiez do skolky?
@pantina007 nechcem ho davat kvoli chorobam, tie zaciatky aj ked nastupil starsi boli hrozne a nechcem aby to nosil najmensiemu. Mne to vzdy aj nasa pediatricka odporuca, ze ak nemusim, nech aspon ten prvy rok necham mladsieho doma, lebo najstarsi uz nebyva moc chory, uz je ta imunita omnoho lepsia. A ani neziarlil, ked prisiel surodenec, praveze som ho doma zapajala a necitil sa odstrceny, praveze pysny, ze "pomaha" s bracekom 😊