icon

Ako zvládnuť zmeny v správaní po narodení súrodenca?

28. okt 2025

Ahojte, idem sa sem asi vyplakať. Ja neviem, čo robím zle. Máme dcéru, má skoro 2,5 roka. Je to veľmi rozumné a zvedavé dievčatko, rozpráva asi od roka, od roka a pol krásne vo vetách. Odplienkovaná ale ešte nie je. Pred týždňom som porodila. A ja nechápem, čo sa s ňou stalo. Doma mám akoby vymenené dieťa. Nepočúva ma, neupratuje, je jej úplne jedno, čo hovorím, ide si svoje. Režim má nezmenený, pravidlá platia rovnaké. Ja viem, že je to pre ňu obrovská zmena, ale pripravovali sme ju na ňu, prejavujem jej lásku 2x viac. Venujeme sa jej, nie je to, ze by sme lietali len okolo druhého bábätka a ona sa hrala sama. Stále jej všetko vysvetľujem tak ako predtým. Vždy sme fungovali tak, ze keď niečo spadlo, zhodila, tak to automaticky zdvihla a bolo dobre. Nič som jej nemusela kázať, kričať na ňu. Pekne si upratovala hračky, vedela, čo ako má. Proste mala hranice si myslím zdravo nastavené a nikdy nebol problém ich dodržiavať, stacilo raz povedať. Teraz je všetko naopak a ja neviem, čo som urobila zle. Viem, že začalo obdobie, že skúša, čo môže, ale proste ona ma vie úplne odrovnať tym, ako reaguje. Ona mi povie, že nechce ma počúvať a radšej sa bude hrať sama. Doslova dopísmena. Ako reagovať v takých situáciách? Dnes mi už praskli nervy a tak som na ňu nakricala. A teraz tu sedím a revem, že už sama neviem, čo mám robiť.

anonym_bf1142
28. okt 2025

@anonym_autor No surodenecká žiarlivosť. Na to dieťa nepripravíš, len vydržať. Ono sa to časom utrasie a budú parťaci.
Skús časť dňa sa venovať len jej, že by zatiaľ niekto zobral mladšie kočíkovať a vy si spravte chvíľu len pre vás dve.

anna777115
28. okt 2025

Veď je to ešte batoĺa. Máš od nej očakavania, ako keby bola predškoláčka. Daj tomu všetkemu cas. Veĺa sa s ňou rozpravaj a vysvetluj. Je to pre nu veĺká zmena.

janettdamian
28. okt 2025

Pred pár dňami bol webinár Milana Študničku, na tému "rodičovstvo bez kriku". Skús si nájsť jeho rozhovory, niekde som zachytila presne situáciu ako máš ty doma. Pekne to vysvetlil, čo sa deje s malým dieťaťom príchodom súrodenca. Nič si neurobila zle, len dieťa spracováva novú situáciu, tak že si zabezpečuje tvoju pozornosť, ktorú malo doteraz na 100%, teraz sa musí deliť. Tak malé dieťa neviem vysvetľovaním pripraviť na to čo ho čaká. Vie to až teraz, keď je v jeho "teritóriu" nový súrodenec "(konkurencia)"

andrejka1974
28. okt 2025

@anonym_autor žiarlivosť časom zo prejde

autor
28. okt 2025

Nemám od nej očakávania ako od predskolacky, nečakám, že sa zrazu sama obriadi a hneď pochopí, prečo s ňou okamžite nemôžem ísť chytať loptu, ak náhodou kojim...ja len nechápem, prečo sa to odrazilo v úplne zaužívaných veciach, ktoré fungujú stále rovnako a nikdy sme ich nemenili...večer sa porozprávam s manželom, snad prideme na niečo, ako jej dať ešte viac pozornosti

anonym_576c37
28. okt 2025
@anonym_autor

Nemám od nej očakávania ako od predskolacky, nečakám, že sa zrazu sama obriadi a hneď pochopí, prečo s ňou okamžite nemôžem ísť chytať loptu, ak náhodou kojim...ja len nechápem, prečo sa to odrazilo v úplne zaužívaných veciach, ktoré fungujú stále rovnako a nikdy sme ich nemenili...večer sa porozprávam s manželom, snad prideme na niečo, ako jej dať ešte viac pozornosti

@anonym_autor druhé dieťa máte dievčatko tiež?

autor
28. okt 2025
@anonym_576c37

@anonym_autor druhé dieťa máte dievčatko tiež?

@anonym_576c37 nie, máme chlapca

alenkatt
28. okt 2025

@anonym_autor Ahoj, u nás je veľmi podobná situácia, syn sa narodil v auguste a dcérka mala 3 roky teraz v októbri. Horor čistý, strašne chce byť so mnou a keď sme spolu len po sebe kričíme lebo ma neposlúcha, nerešpektuje...pritom ona bola tiež dokonalé dieťa rozumné. S rozdielom,že u nás jej bohužiaľ nemôžem dať ani 20% pozornosti ako pred pôrodom lebo malý je neodložitelný, plače ešte aj mužovi na rukách, kojim a kočík u neho absolútne neexistuje, cez deň spí len v nosiči. Ráno spolu vstávajú a večer idú spať tiež spolu.
Ale zvyká si už a postupne sa to lepší,malý bude mať 3mesiace.

maryetta
28. okt 2025

Je to len obdobie. A tiez ty si este unavena a celkvoo po porode. Hormony a pod. Aj podrazdena. Predstavy boli a realita je ina.
Ona ma tiez zmenu... ty ako pises robis maximum a hmm dcerka si bude musist zvyknut. Casto sa aj stava ze aj starsie deti sa zacnu spravat ako babatka. Lebo chcu mat podobnu pozornost.
Skus ju zapajat do aktivit. Podaj mi prosim plienocku. Pod ideme okupat braceka. Pozri ako spinka. A pod. Nech sa citi aj ona dolezita.
A ak syncek dobre spinka tak s nou kreslit. Citat. Pexeso. Alebo cokolvek.
Ale ten vek to aj zacina obdobie vzdoru. Nam to trvalo a bolo to na nervy. A ani to nebolo narodenim mladsieho surodenca. Len proste obdobie.

janettdamian
28. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor "nechápem, prečo sa to odrazilo v úplne zaužívaných veciach, ktoré fungujú stále rovnako a nikdy sme ich nemenili..." Je to jej forma, ako upútať tvoju pozornosť. Ak by robila veci super ako doteraz, že by všetko fungovalo, tak by si to brala ako "samozrejmosť". Takto si ju všimneš a riešiš ju, zaoberáš sa ňou, dávaš jej pozornosť. Aj keď je to v takom "negatívnom" zmysle ...

miriamzba
28. okt 2025

V tomto veku aj vzdor môže prichadzat, tj obdobie, kedy sa dieťa snaží viac presadit a vymedzovat voči okoliu aj voči požiadavkám, ktoré dovtedy neboli problém.

rivini
28. okt 2025

@anonym_autor ved je to male dieta, ktoremu sa prave svet postavil na hlavu…surodenec je pre dieta obrovska zmena, navyse sa nachadza v obdobi autonomie (obdobie vzdoru). Daj jej cas…

20erika07
28. okt 2025

Želám božskú trpezlivost. Časom sa to ustáli. Dieťaťu je jedno ako ziska tvoju pozornosť, ked to bude aj negatívne. Pochopiteľne, bola doteraz len ona. 2,5 ročné dieťa sa reálne neda az tak pripraviť na súrodenca, neuvedomuje si vsetky spojitosti. Take dieta je este sebecké v dobrom zmysle myslím, nevcíti sa do novej situacie ako väčšie dieta alebo dospelý. Môže postupne bojkotovať vsetko co ste mali super doma . Ešte nespočetne veľakrát ťa dostane do stavu, ze budes chciet nakričat. Malej sa venuješ co to dá popri bábätku, tam by som nic nemenila, budete musieť mat len oveľa oveľa viac trpezlivosti vy dvaja s manzelom, teda najma ty, predpokladám, ze manžel je väčšinu dna v praci. Držím palce 🍀

kiki68
29. okt 2025

@anonym_autor normalka aj my sme mali a to ma 5 rokov, 3 tyzdne bol strasny a potom to prestalo. K malej bol dobry, ale k nam strasny. Teraz je uz ok.

monulka205
8. nov 2025

@anonym_autor dcérka púta pozornosť, je to veľká zmena pre ňu, nie je už stredobodom vašej pozornosti, pre ňu prišiel niekto nový, malý a ukradol jej rodičov. Znie to zle, ale pre ňu to tak je. Skús ju zapájať do starostlivosti o malého, napr. Aby ti podala plienku pri prebaľovani, pomohla napustiť vaňu, urobte mu spolu mliečko, nech pridrzi fľašku ak nekojis, hovor jej že je jeho veľká sestrička a ako sa o nho vie úžasne postarať a aka je šikovná že ti vie pomôcť. Musí cítiť že je pre teba dôležitá stále rovnako. A nech manžel postráži malého niekedy a urobte si čas len pre seba vy dve. Choďte spolu von, na prechádzku, zahrajte sa, čokoľvek čo má rada.. a to isté tatino. Iné poradiť neviem, len buď trpezlivá, ona to časom príjme a spracuje 😊