Autista jedináčik
Ahojte, ste tu nejaké maminky, ktoré máte deti - autistov jedináčikov?
Mám 3r syna autistu, viacmenej už potvrdená diagnóza. Kým sme deti nemali, s mužom sme si hovorili, že budeme chcieť aapoň dve - ja mám sestru, manžel brata a sestru.
Lenže časom sa toto celé vo mne nejak bije. Keď vidím 3ročné deti - rovesníkov, no syn je proste inde.
Ak tu také ste - neoľutovali ste neskôr, že ste sa tak rozhodli? Bojím sa, jednak ako by som vôbec zvládla novorodenca, keď toto moje dieťa ani nemôžem dlhšie nechať osamote, stále mu treba byť v patách, proste nie je to tak, ako som všade čítala, že novorodenec, náročné, samozrejme a potom takmer všetky maminky detí 2r a viac, že hotoví parťáci, keď mi ani nerozpráva 😕 no starostí viac, než s novorodencom niekedy.
No a tiež, čo ak by sa narodilo aj druhé s nejakou vývojovou poruchou. Lenže potom je tu vo mne otázka - nebude mu neskôr súrodenec chýbať? Aj keď mladší. Je mi z toho smutno niekedy.
@anjelicek26 on si neda sluchadla na usi skusali sme hlavne ked sme sli do kina ale nezniesol to radsej tam mal vlastne ruky 🤷😂
Ahoj. Ja mam 10r z predošlého vztahu, od mala problem s rečou s porozumením, podozrenie na PAS. Nakoniec NKS, porucha sústredenia, 2r ma v škole pozadu (je druhák. Mal byt 4tak) bojujeme s diktatmi a matikou, budu to dysky kadejaké, chodi na terapie, do 8r chodil na logo... No je to boj :D. Mam este 4r a voala podozrenie na PAS, ale pravdepodobne NKS, niečo ma s bratom spoločné, v niečom je šikovnejší, v niecom pomalší (ako keho brat v tom veku) takisto ma problémy so sustredenim a aktivitou. Kedze tohto syna mam z terajsim mužom... Tak mam pocit ze problém bude vo mne :D (alebo aj vo vybere partnera 🤦♀️). Do tretieho dietata by som uz iste nesla. Moji ale maju rozdiel 6r, takze to sa dalo zvladat
Je to ale náročné, navyse, ked nemam v okoli nejaku extra podporu co sa vychovy tyka. 🤷♀️ Mladší tiez prerusil skolku na odporúčanie psychologa, takze som doma... No dufam l, ze od septembra pojde normalne lebo prave tito moji výnimoční synovia ma nakopli k tomu, dat sa na externe studium na špeciálnu pedagogiku :D
@hatsepset no vidím to tak, že buď väčší vekový rozdiel, alebo ostane jedináčik.
Má 3 roky a proste stále je s ním roboty, ako keď bol menší, resp. aj viac a ani náhodou nie je tak “samostatné” hotové dieťa, že by som si vedela k nemu predstaviť novorodenca. Tomu sa treba najmä v začiatkoch venovať 24h denne, lenže to sa musím v podstate aj môjmu synovi. Nevidím tam taký ten priestor, nejaké voľno, že by som si mohla povedať - už sa to s ním dá, pokecáme (och😞), rozumieme si, neuteká mi vonku, proste taký malý hotový človek. A čas na seba mám takmer žiadny 😞😞 jedine, keď večer zaspi, čo je niekedy, semtam, aj okolo 20:00 ale väčšinou takmer vždy až okolo 22:00 a to sa doslova premáham prečítať z knihy aspoň pár strán, aby som mala aspoň akýtaký pocit, že som cez deň mala aspoň trochu priestoru pre seba 🙈 cez deň - teda v noci
Nam psycholog na kázal nespat poobede a spat vecer do 19;30 najneskor. A ono to funguje :D. Ja si s mojim tiez extra nepokecam a to ma o mesiac 4r.pomohlo uplne vysadiť technologie (telka mobil radio) maximalne ma par minut do dna albi hovoriace pero. Mame režim dost presny, kedy jesť. Kazdy den chôdza po schodoch alebo odrazadlo, kreslime ciary vodorovne zvisle a spiralky (teraz uz kruhy), citame vela knizky, letaky (rozsirovanie sl. Zasoby) nevadi ze neopakuje, triedime koralky male od velkych, sosovicu od ryze (jemna motorika) - a proste toto dril kazdy den. Co najviac sa musi sam obuvat a obliekat (ucim ho to cielene a intenzivne uz rok a az teraz to ma ako taly uspech). Musi odsediet cele jedenie, najleosie sam jest co je u nas hrozny problem, ale aspon male pokroky su. Je to náročné, tieto deti nie su ze "3x ukazem a vie to". To kto take nema alebo nezaxil nepochopi nikdy.
Inak rozprávať sa treba v urovni oči a krátke jasne pokyny bez zdlhaveho vysvetlovania. Pomaha pri pomenovavani si dat danu vec k ústam (napr cupnut si dat auticko k ustam a povedat "auto"). Úplne chspem tvoje vycerpanie. Skus aspon toto s tym spankom 🙂. U staršieho yo tiež fungovalo. Ten teraz vie ze citame rozpravku alebo nieco, a ide sa spat, m9ze este počúvať rozpravky (nie pozerat) alebo sa hrat po leziacky v posteli, alebo si sam pozerat/citat knihu. Tiez od 3r som bojovala s nim aby lezal v posteli a hoc je tiez aktivny, naucil sa to
Mam dcerku autistku,a cakam druhe dietatko,s muzom ineho okresu.chce aby dieta malo trvale kde aj on.do mna strachy,tehotna,ze mi chce maleho vziat.su to len moje obavy?
@hatsepset poobede nespáva, to by som ho večer neuspala ani do polnoci, celý min. rok sme absolútne nepozerali telku, a nijak extra to teda nepomohlo.
Teraz tv beží trochu doobeda, max. hodinka, a podvečer - správy.
Ale telka ho nezaujíma, on nie je typ, že si sadne a bude na ňu čumieť, on má dosť “svojej roboty”, hrá sa s kuchynkou, autíčkom,.. pri tom vydrží.
Vonku sme poobede na minim. 2 hodiny, vybehať na ihrisku, odrážadle. On má neskutočne veľa energie, nonstop v pohybe. V noci spí super, bez zobudenia cca 10-11h.
Kresliť ho nedonútim nijako, trochu čo ho plastelína baví, ale dáva teraz prednosť tej svojej kuchynke.
Rozprávanie ovládam, my sa už ani doma s mužom nevieme “normálne” rozprávať, len krátke jedno/dvojslovné “vety”. A najmä nie je v nijakom kolektíve, škôlke, v podstate od narodenia len sám so mnou. Od sept. pôjde do škôlky, bude mať takmer 5r, tak som zvedavá, čo to spraví
Trosku mimo temy mozem sa spytat ake priznaky mal maly ? Dakujem
@letelka prosim vas, inulin ste aky davali? z čakanky ci z agavy? a davkovanie ake? lebo ja som nasla rozprory v davkovani. Dakujem

@letelka ale teda skúsim pridať inulín, rybí olej má, doma používame len olivový, čiže toto všetko má , a uvidím teda