icon

Budem ešte dobrá mama pre druhé dieťa?

3. máj 2023

Budem este dobra mama pre druhé dieťa? Bojím sa, že všetky tie "zázraky" som už videla a samozrejme si ich rada pozriem znovu, no nebude to už možno také ako prvýkrát. Či nebude druhé dieťatko o niečo ukrátené. Chcela by som už možno menej otrocit ako pri prvom, že som ho uspávala v šatke do 2 rokov na všetky denné spanky, a do 3,5 roka uspávala v kočíku. 😀 Ale tak ktovie čo prinesie nová situácia a aké rituály si vytvorím.

domkakvet
3. máj 2023

Ked nebudes robit tie veci co si napisala dieta nebude o nic ukratene.

mareka49
3. máj 2023

Nebude to ako prvý krát.
Bude to lepšie.
Áno, prvý zub budeš prežívať trosku menej, ale budeš uvolnenejsia, lebo veľa veci už máš v maličku.
Chod do toho😉

danulicek
3. máj 2023

bude to úplne iné 🙂 ty budeš mať zrejme na mnoho vecí trošku iný pohľad ako pri prvom a aj druhé dieťatko môže byť celkom odlišné ako prvé. veľa vecí - ako si napísala "zázrakov" budeš zažívať akoby prvýkrát a hlavne, už budeš mať parťáka v staršom dieťatku, čo dáva materstvu úplne iný rozmer, ako keď máš len jedno bábätko 🙂

nika23t
3. máj 2023

Budeš ešte lepšia 😉 Budeš pokojnejšia, trpezlivejsia, skúsenejšia. Určite Ta veľa veci opäť prekvapí, lebo deti sú rôzne, ale určite budeš dobra mama.

ja_bb
3. máj 2023

Uvidíš asi na vlastnej kozi. Ja mam druhe a je to iné,zamerala som sa viac na seba,nech si aj place,ale potrebujem sa najest atď. To pri prvom nehrozilo. Latkove plienky som vydrzala pol roka, už som na jednorazovych,lebo nevladzem a este mnoho dalsieho.niekto ma viac deti a pri kazdom si to uzije,ja neviem veru čo skôr,som nervoznejsia,menej vydrzim,ale to som ja.

thoughtfulweirdo
3. máj 2023

Bude to iné. Pre mnohých lepšie, málokto sa odváži napísať, že horšie - ale ja som tu anonymne, tak poslúžim ako vzorka z druhého brehu 🤭 myslím, že som aj druhému dobrou mamou, v niektorých ohľadoch možno aj lepšia 🙂 mňa to ale už nebaví a áno, myslím si, že o niektoré veci je mladší ukrátený. Taký vzťah, aký som mala s prvorodenou, s ním nemám a žiaľ asi ani nebudem. Neviem sa "naladiť" zase na maličké dieťa, som proste mamou škôlkarky a batoľa mi je akosi cudzie, hoci je moje 🤷🏻‍♂️ a to ani nemajú veľký vekový rozdiel medzi sebou. Ja som pred pôrodom druhého odvšadiaľ počúvala, ako sa láska nedelí, ale už nikto nedodal, že pozornosť, spoločný čas, trpezlivosť a aktivity áno.

basska_b
3. máj 2023

@thoughtfulweirdo Pravda, no... ja uz mam tretie a som velice fajna msma v zmysle technickeho servisu, prebalovania, uspavania, kojenia... presne viem, ktore chyby nebudem opakovat, aj o vychove mam co-to nastudovane. Ale vidim, ze najstarsia ma za vzor mna a mladsi su take divsie vajcia. Uplne chapem, preco tron dedil najstarsi. U nas je najstarsia na moj obraz, aj sa najviac snazi robit nam po voli (no asi je este skoro hodnotit). Uz som sa "vyzurila" v kreativnych hrach v piesku, vymetani detskych ihrisk a herniciek. Uz ma to nebavi resp nestiham. Som rada, ze tie deti mam, ale dnes som sa uz zamyslala nad zmyslom zivota... ci vacsina ludi ma uspesny zivot, ked len drie okolo domu a deti a snazi sa prezit bez ujmy. Tak, ako napr. mys,,zajac ma uspesny zivot, ked sa rozmnozi, nazerie, ujde nebezpecenstvam a zonrie na starobu 😃

fotoarch
3. máj 2023

Budes este lepsia 🙂, vychutnas si kazdy moment, lebo vies ze odide. Vychutnas si kazdu sekundu lebo ta prve dieta naucilo vela o materstve ..a zistis ze laska sa nasobi , ze ako milujes jedneho zrazu budes dvoch 🙂

cervenaruza123
3. máj 2023

Myslim, ze neda sa byt rovnakym rodicom pre vsetky deti. Ale nemusi to suvisiet ani s poradim deti. Ale aj povahou. Narocnejsie dieta mava viac pozornosti, lebo je to nutne, ako hoci starsie, ale pokojnejsie. Moja mamka ma 5 deti a vravela, ze kazde jedno ked prislo, bolo to akoby mala prve dieta, ze nieco uplne nove a ine. Inak sme sa spravali, ine veci na nas platili. Samozrejme, po prvom bola trochu uvolnenejsia, lebo vedela uz zakladne veci.
Aj my sa menime casom aj skusenostami, ci chceme ci nie. Takze sme kazdym rokom trochu ini rodicia.
Ja som svoju dcerku ani neuspavala v satke, lebo nechcela napriklad. Ale vztah je aj o inych veciach. Ja som bola uplakana a narocna, brat co sa narodil po mne bol kludny. Ale zase, viac sa objimal s mamkou, lebo na rozdiel odo mna nemusel kazde tri sekundy niekde odbehnut. Ja som neobsedela na jednom mieste dlhsie. Niekedy mam pocit, ze to co sa dnes povazuje za vztah, ani uplne vztahom nie je a matky potom maju zbytocne vycitky, ze jednemu dietatu sa menej venovali ci menej ho satkovali. Ale vztah, ten sa buduje v roznych veciach. A casto nie je ani o tom, ake mam pocity. Je to beznom zivote a traveni casu spolu.

alex666
3. máj 2023

Ja cakam druhe a tiez planujem menej otrocit. S prvorodenym som spala v posteli, neustale ho nosila na rukach, navstevovala s nim vsetky mozne platene kruzky a aktivity pre deti, hoci mnohe z nich boli zbytocne a vyhodene peniaze. Tiez som s nim bola do 3r doma hoci posledny rok ma to uz extremne nebavilo no na natlak okolia som nebola schopna dat ho do skolky skor.
Ale tiez mam myslienky ci toto bude voci tomu chudatku druhemu fer...
Na druhej strane teraz mam uz kopec vedomosti o psychomotorickom vyvine, ochoreniach a mnohe veci budem vediet spravit lepsie.
Mozno ked budem z niektorych veci menej vycerpana, budem sa vediet tomu druhemu aktivnejsie venovat.

domiklik
4. máj 2023

Jasne ze budes