Chcem tretie dieťa, ale manžel nesúhlasí
Dobrý večer.
S manželom máme 2 deti, pred par rokmi, ešte pred deťmi sme sa rozprávali, ze chceme mať viac detí. Máme 2, ja som povedala, ze chcem mať deti do 30tky, a máme 2, ale o treťom už nechce ani počuť. Súhlasím, nie sme milionári, ale máme solídny štandard, viem, že keby príde nebudeme driet biedu. Mám 27 a čas sa kráti. Vraj , keď chcem nech mam v 40tke, ale nech si spravím takú kariéru, že budem neviem koľko zarábať. Keby sa kedysi o tom nebavime, alebo dohodneme na menšom počte, nič nepoviem. No takto ma to ubíja. Co robiť? Zmieriť sa, že už nebudem mať ďalšie dieťa? Nechcem byť sebecká, ale už bol dosť starý keď sme preberali tému detí. A ich výchova, starostlivosť je hlavne na mne. Plus zarabam, a aj tak sa bráni. Ako to akceptovať?
Chápem Ťa.
My máme 2. Prvé má diagnosu Asperger a druhé je chvalabohu zdravé. Muž chcel pred tým 3 deti a ja som nenamietala.
Ale keď prišlo do témy tretie dieťa, povedala som mu, čo keď bude ako najstarší? S diagnózou? Vtedy mi dal za pravdu, deťom sa venuje.
Prídu aj náročnejšie obdobia. Teš sa, že je to v poriadku a užívaj si rodinku. Máš dva krásne poklady a dobrého muža.
Možno si manžel uvedomuje, že okrem neistej ekonomickej i politickej budúcnosti vyzerá nebezpečne i klíma a prírodné podmienky sú čím ďalej tým nestabilnejšie.
Ak si mu pred svadbou jasne povedala, že chceš mať viac detí, niet žiadnej výhovorky. Peniaze sú výhovorka. Vzal si ta s tým, že túžiš po veľkej rodine a nechce ti ju teraz dopriať. Tvoje pocity sú oprávnené. Vo svojej podstate je to z jeho strany forma týrania. Muži sú sebecký. On ani nevie ako veľmi ti ubližuje. To, že sa obáva, že nebude vedieť uživiť dalšie dieťa sú pocity, ktoré musí jednoducho spracovať, ak je to z lenivosti, ešte horšie. Spracovať pre teba, že si zdravá, túžiš po dalšom dieťati, a manžel ti to nechce dopriať je oveľa ťažšie. Dieťa je dar. Ja ti radím, chod si za svojím.
@ivanaste A muž ako k tomu príde, že musí makať, niesť zodpovednosť za toľkých ľudí? Madam chce kopu detí, nech majá aj ona, nech aj ona prinesie peniaze do rozpočtu. A nie vysedávať doma, dupkať si nohami, že chcem, chcem.
Ahoj, ja som príklad ženy, ktorá vždy túžila po troch deťoch....A to mám vzdelanie aj odpracované roky. Nemali sme deti hneď.Manžel po deťoch nikdy nijak neprahol, neodmietal ich síce, ale neboli jeho priorita. Jemu to vyhovovalo aj bez deti. Ja som deti veľmi chcela. A tak sme mali syna. Jedno dieťa bolo ok, také oživenie vzťahu, aj mi pomáhal keď sa narodil, prebaľoval ho a tak. Chcela som aj druhé, on už nie, že takto nám stačí. Nakoniec, že dobre, že keď chcem.No a tak máme dve deti, ale som na ne v podstate sama. Pri každej hádke alebo keď nestíham niečo, tak mi povie, že som ich chcela ja,tak ho nemám zaťažovať. Keď sa narodila dcérka prvé mesiace ju ignoroval a mňa tiež..pamatám si to ako veľmi ťažké obdobie, akoby ma trestal....Nepochopila som to dodnes a ani mu to nezabudnem. Vzťahy sa nám upravili, deti má rád obe. Dcérka je dokonca jeho miláčik, ale má svoje limity, len na chvíľku sa s nimi poteší a potom na, staraj sa mama...Tretie dieťa s ním nechcem ani za svet, ani keby chcel. Čím viac detí, tým je záťaž väčšia. Tri deti sú výzva aj pre pár kde obaja túžili rovnako. To nie je pre jedného človeka. A ak si dieťa vynútiš, tak ti to dá zrejme skôr či neskôr pocítiť. Staršie budú asi aj žiarliť a bez opory muža to budeš mať ťažké.Takže aj takto sa to môže otočiť. Prajem Ti všetko dobré.
To kebyže ostanete sama utiahnete tri deti? Tak sa na to treba pozerať, nikdy neviete čo sa stane . To že on už nechce znamená že nechce a netlačila by som do toho druhého človeka,môže sa to vypomstiť.
Uplne nechapem, clovek predsa moze menit rozhodnutia, a ked sa s niekym na niecom dohodnem tak ano moze sa to pod vplyvom okolnosti zmenit.
Naozaj by som velmi prihliadala aj na to, ake mam moznosti keby sa nieco stalo a bola by som s detmi sama.
@domkakvet pracujem. Pracovala som aj pred deťmi, odkedy som išla na strednú brigády, potom aj práca a prišli deti. A v tejto firme, kde sme ako rodina, počítajú z tým, že možno budem raz matkou a plne sa mi snažia pomôcť. Už len keď potrebujem hocikedy ostať doma, tak mam HO.... aj keď som bola na rodicaku, zarábala som. Nie veľa, ale vždy som sa obracala
kolko maju vase deti rokov?
@erika237 manžel má 33 rokov. Odjakživa sme boli k sebe úprimný a plánovali sme veci, presne kvôli tomu, aby sme to zvládli. Popri našich 2 som zarábala, nie ako on, ale zarábala a keďže ja som tá čo musí byť vždy s detmi doma, keďže manžel je názoru, že ja som matka a mam sa starať, čo akceptujem, tak nechápem prečo zrazu zmenil názor. Keďže to není, že ja som si povedala, ale ešte keď sa posledne dieťa narodilo, sme sa bavili, ze par rokov počkáme, a bude ďalšie. A zrazu, keď otvorím tú tému, tak už nie. Ja si uvedomujem tu zodpovednosť. A mám prácu, kde by ma podržali, kde vedia, že som zodpovedná a prínosom pre firmu. A keďže viem, že pri 2 deťoch som zvládala privyrobiť, nebojím sa ani keď budu 3. Ide o to, že nedostala som poriadnu argumentaciu od neho.
@mandarinka555 môj manžel keď príde z roboty, príde do upratanej domácnosti, má navarene a deti sú naučené, že nemajú ocka rušiť, keď je unavený
@zuzanockamt madam nepoznáš. Celú dobu prispievam finančne. Tak nesúd
@mamina7070 5 a 6 rokov
Autorka
To je úžasné, že si pracovala aj počas MD/RD.
@isofixmaxicosi koľko máte rokov ?po 40tke?
@majkaalexia ona ma 27, 2 deti, velmi fpbre financne ohodnotenu pracu, ziadne pozicky.
Tak to je dobre, ze tak pracujes, lebo mat viac deti je pekne, ale prinasa to aj starosti a viac zodpovednosti, co si asi uvedomuje aj tvoj manzel. Ak mate take financne zazemie ako pises, tak moznost tretieho dietata sa nemusi uplne vylucit, ale mate malo rokov, kludne to mozes este odlozit na neskor a vytiahnut to u muza potom.
Vieš, ono je to možno tým, že manžel príde do upratanej domácnosti, kde nič nemusí robiť, o všetko je postarané. Nechce prísť o ten komfort, možno by som tomu dala čas a skúsila ho postupne viacej zapájať. Naozaj sa môže stať situácia, že sa niečo stane tebe a ostane na 3 deti sám a nevie si to predstaviť.
Mozno by som hladala pricinu preco zmenil nazor. Aj my sme sa dohodli ze chceme mat 3. Mame 2. Aj by som chcela a aj tuzila po 3. Aj manzel.. ale financne sme usudili a zistili po 2 detoch ze nie sme sice az taky chudobny, zijeme prezivame...s mierou...ale ak chceme aby nase deti mohli chodit aj na kruzky, pripadne ak je potrebne platit aj niake doucovanie...tak sme usudili ze to 3 dieta asi no ani nie. Lutujem a boli ma to...ale mam 30 a tiez som nepustila este tuto moznost ale aj teraz si mozem dovolit ja osobne velkenic🫣 a uz dcere musim vysvetlit ze ak chodi na tanec a na sportovy kruzok uz treti kruzok jej neviem platit. Kvoli niecomu aj tvoj partner zmenil nazor, hladala by som pricinu, treba aby ste sa vy 2 porozpravali bez emocii -ze ja chcem a ty to odmietas. Hlbsie sa opytaj preco to odmieta. Mozno zistil ze ho to uplne nenaplna mat deti, alebo kazdy mesiac rozmysla ako vam vychadzaju peniaze, popripade trosku zatuzil uz zit slobodne ist do kina a neriesit ze ahaaa a ty kojis preto nemozeme a popritom riesit ci netreba kupit plienky.
Len tak v skratke... Na deti sú dvaja. Treba rešpektovať rozhodnutie jednotlivca. Pre tvoju útechu časom možno zmení názor.
@cmuckolog a co jej rozhodnutie?
Ich dohoda?
@dominikak4 to je smutné 🥰😐
U nás našťastie opak..na prvé dve deti som bola sama..aj sa staval dom,aj menil prácu..nejak nepomáhalo s deťmi..až keď som po 2F deťoch nastupila do práce, zistil,koľko je s nimi práce a to mali 2 a 5 rokov 😀🤣ako sám povedal,prospelo mu,ze som občas musela odísť aj na noc a staral sa sám...do tretieho bol "dokopany " ,nechcel,ale keď už sľúbil...alw to tretie si naozaj užil aj on..aj so starostlivosťou pomáhal viac,len nechcel kojiť 😀🤣 a je to jeho maznak
Áno, mám po štyridsiatke, prvé deti,som po rozvode vychovávala sama,po čase som sa znovu vydala a dlho trvalo kým sa nám podarilo mať ďalšie dieťa
Ak by som chcela deti, vždy by som sa v prvom rade pozerala na to, či ich dokážem sama uživiť, ak by ma partner opustil. Lebo nezáleží na tom aký dokonalý partner je, stať sa to môže a stáva sa to aj pri ľuďoch pri ktorých by to človek nikdy nepovedal. Daj tomu čas a nesil to. Predstava mať s niekym dieťa kto ho nechce je nič moc. Niekto nemá žiadne dieťa a chcel by. Ty máš dve, coz je úžasné. Byť tebou stopnem to a možno po troch rokoch partner príde sám

Ako to akceptovať? Lepšie vás láka predstava, že budete dieťa mať just? Potom sa budete zas sťažovať, že vám to necháva vyžrať. Možno ste sa o tom bavili ešte vtedy, keď nevedel aké to je mať deti a čo to obnáša. Do tohto hnusného sveta, kde sa človek denne trasie, čo ešte príde a boji sa, čo tu tie chudata deti čaká, aká budúcnosť, nevie, ako ich ochrani, keby niečo, do tohto ja už by som ani ďalšie dieťa priviezť nechcela.