icon

Chodím do práce a chýba mi dcérka

natalia_r
8. jún 2023

Ahojte, chcem sa poradit. Do prace som sa vratila ked mala dcerka 1,5 roka. Cez den byva u nasich, ja ju tam rano odveziem a vecer okolo 17.00 pridem pre nu, len sa hned ide okupkat a spinkat. Kazdy den dokola to iste, uzivam si ju naplno len cez vikend. Strasne mi chyba, ale lebo vidim ako rastie a rozmyslam ci som nespravila chybu. Zarobim sice krasne peniaze a vdaka nim mame lahsi zivot, ale neviem...Z manzelovej vyplaty by sme to sice dali, ale bolo by to len tak tak, rozhodne ziadna ruka hore ako teraz 😄 co si myslite? Kaslat na pracu a vratit sa k dcerke? Peniaze za to nestoja ze?

svetlonos
8. jún 2023

@natalia_r
jedine existencne problemy by ma k takej tvrdosti donutili !!!
Neskor nebudes vediet, kde su tie zarobene peniaze a ako bola ruka hore. Budes mat vsak neustalu nesplnitelnu tuzbu vratit cas a prezit ho s dietatom. Ten vztah je tiez iny.
Ved ani tebe nue je dobre. Zamysli sa na co davate teraz tie super pekne peniaze. Stoji to fakt za cas, ktory s dietatom nie si??
A iz tu aj padli reci babky.
My sme chceli mat deti, bolo nasim vedomym rozhodnutim, ze ostanem pri nich doma. Bolo len malo vynimiek, kedy by som od takych mini odisla do prace.
Zijeme daleko od rodiny a vieme sa spolahnut s mm len na seba. Mame opatrovatelku, ktoru mozeme v pripade nudze zaplatit alebo 1-2 kamaratky, ktore by ziez v oripade nudze zaskocili. Ale to je vsetko. My sme nechceli deti na to aby sme ich malinke odlozili a vychovaval nam ich niekto iny!
Po pol roku som tiez isla "pracovat". Ale len soboty na 5-6 hodin. Benefit bol pre vsetkych 🙂 Nieco malo som zarobila, bola medzi fajn ludmi, a vedela ze mm sa super postara acmaju cas len oni pre seba 🙂. To bolo mozne len vdaka muzovi, ktori je aj fajn otec a tesil sa z ich "chlapskych sobôt".
Ak vam to nespisobi problem, chod na skrateny alebo sa vrat celkom na matersku.
Prahem vam krasne chvíle spoločné.
A inak dat 1,5 ročné babke tak haleluja. Moja mama je z tych mladsich rocnikov a stale musi cisi robit, neusedi na zadku pil hodinu, ale s teda aj s 3 rocnym ma dosť. A nieto este s 1,5 rocnym. Ti nusia mat aj vasi riadny zaberak.

keralas
8. jún 2023

Necitala som celu diskusiu ale ostala by som s dietatom. Aj pri druhom dietati som vedela ze budem na materskej zase tie tri roky a budeme od vyplaty k vyplate. Aj tak bolo ale ten vztah s dcerou, tie vylety, ten cely cas bol fantasticky. A nakoniec som si nasla pracu kde je mozny aj home office takze som s nou co najviac aj teraz ked uz je v skolke.

mane01
8. jún 2023

@natalia_r neviem, preco ju vsetky odsudzujete! V zahranici je to bezna vec… a veru aj tie deti aj rodicia normalne ziju dalej, len tu na SK treba ukazovat prstom na kazdeho! Autorka, ak to tak zle prezivas, poziadaj o 1/2 alebo 3/4 uvazok. Bude to kompromis, mozno len si na plny uvazok od dietata nebola pripravena, takto to lepsie zvladnete, pekne postupne.

zmrzlinka2021
8. jún 2023

Čo keby si muži teraz povedali že ostanú doma 😂

zmrzlinka2021
8. jún 2023

@natalia_r pracovať nie je chýba, vždy ľudia pracovali

hederamonstera
8. jún 2023

Ja mam vycitky, ked je maly odo mna prec 2 hodiny cez den. Kebyze to nie je existencne, ziadne peniaze by ma od neho nezobrali. A to som niekedy fakt na nervy z neho😂
Ano viem, nemam sa viazat..bla bla..ale maly je len raz, radsej nech on mna da na druhu kolaj ako ja jeho

nikpa
8. jún 2023

@natalia_r tak buď chces mať ruku hore ako si napísala alebo byť doma s dcérou. Občas sa proste niektoré veci nedajú úplne skĺbiť. A v tvojom prípade, srdce hovorí jasne... Ja by som toto nedokázala ale nikoho nesudim. Moje deti ma už nikdy nebudú potrebovať tak ako teraz keď sú malé a žiadne peniaze mi nestoja zato aby som si toto obdobie nechala ujsť.

kristinapetronela
8. jún 2023

Žiadne peniaze nestoja za to aby si prišla o krásne chvíle s dcérkou

oonnaganamakusai
Odpoveď bola odstránená
simona20201309
9. jún 2023

@oonnaganamakusai ty si riadne mimo... takže my, čo sme doma aj 6r s deťmi ak nám to finančná situácia dovoľuje, sme zaostale staromodne ženy?

kvetinka75
9. jún 2023

a polovičný úväzok by ti nedali? Mala by si aspoň nejaký príjem a viac času by si bola doma. Ak súrne nepotrebujete peniaze, ja by som ešte zostala doma. Ďalší 1,5 rok ti prejde ani nebudeš vedieť ako. A potom už len práca práca práca

kp7333
9. jún 2023

Pred materskou som zarabala vysoko nadpriemerne. Aj vdaka tomu som si nasetrila, aby som mohla potiahnut tych 6 rokov materskej a rodicovskej s 2 detmi. Potom som sa vratila na skrazeny uvazok a robim tak dodnes, vdaka tomu viem deti vyzdvihnut vcas zo skoly, skolky. Nemam starych rodicov poruke. Cas s detmi mi stoji za uslu mzdu. Je to na tebe.

milanemila
9. jún 2023

@natalia_r ja som tiez isla do roboty, ked mala 1,5 roka. Rano ju ale vozil do jasliciek tatino a ja som chodila skor do roboty aby som isla uz o tej 15:30 po nu a este sme mali cas na nejake aktivity spolu. Nemoze manzel vozit rano malu, aby si ty mohla ist pre nu skor? 🤷🏼‍♀️

soldi
9. jún 2023

@natalia_r rob, ako to Ty citis. ja som tiez zastanca nazoru, ze zalezi od kvality spolocne traveneho casu, nie od kvantity.

je normalne, ze Ti dcerka chyba, pokial si vsak ten cas s nou dokazes uzit naplno, tak nemaj vycitky kvoli tomu. vsak si s nou kazdy den.
skus si napisat na papier vyhody a nevyhody taketo fungovania a skus sa zamysliet nad tym, co je najlepsie pre Teba, ako to Ty citis.

ak mas Ty potrebu byt s dcerkou viac, tak kasli na pracu a peniaze. tie boli a budu. v troch rokoch pojde do skolky, do konca zivota sa este narobis dost.

ak Ta praca bavi a nechces triet nudzu a byt v strese kvoli financiam, tak ostan pracovat. vo vyspelych statoch bezne zeny chodia do prace, ked maju deti menej ako rok. aj my sme tak boli v jasliach od pol roka. neries okolie a predsudky. urob tak, aby si sa Ty v tom citila dobre.

didi35
9. jún 2023

Kým deti sli do skolky, cele dni som bola s nimi. Prechádzky, hranie, maľovanie, kreatívne veci, čítanie rozprávok, uspavanie, mojkanie…. Každý den! Neviem si predstaviť, že by som o toto bola ukrátená. Nádherne obdobie to bolo! Aaaach!

milanemila
9. jún 2023

@soldi toto je dobra rada aj pekne napisane 👍🏼 mozno je este otazka co s malou robia stari rodicia cely den a ci tam ma nejaky program a aktivity na rozvoj. Ja som v tomto smere bola velmi spokojna s jaslickami.

didi35
9. jún 2023

A okrem toto nie je ziadna vyhra dať take male dieťa “na výchovu” starým rodičom. Predsa len majú iné výchovné metódy a po nejakom čase sa nestačis diviť. Chcela som dieťa vychovávať podla seba.

Drzim palce!

ankare
9. jún 2023

@natalia_r och, ten čas s dcérkou Ti už nikto nikdy nevráti. Žiadne peniaze za to nestoja. Dcérka je maličká a teraz Ťa Najviac potrebuje. Robota počká.

katrin69
9. jún 2023

@natalia_r Ja som zostala doma. Ruky mnohokrát vo vačku a zvykla som si na to, že miesto toho, aby som dala sebe, dám deťom... Z rodičovskej som išla zase na materskú a vôbec mi to nevadilo, že nemáme na dovolenku a zábavy. Pre deti ste na prvom mieste vy, nik iný. Ale keď tie peniaze fakt chýbajú, nemáte možnosť pracovať z domu? Alebo po nejakej dohode so zamestnávateľom, že by ste chodili na polovičný úväzok?

marcellka32
9. jún 2023

Ja som začínala keď mal malý 3 roky, bol v škôlke a bola som len 6 hodín denne v práci, aby som stíhala (cestovala som za prácou), po dlhom čase som prešla na 8 hodín

melli88
9. jún 2023

@natalia_r som vďačná, že nas muž dokázal zabezpečiť a ja som sa mohla venovala deťom. Ten čas nikto nevráti a pracovať môžem po zvyšok zivota

portret7
9. jún 2023

@natalia_r boli sme v rovnakej situácii, riesenie je skrátený úväzok, pripadne dcérku nech odvezie manžel a ty, ak máš pohyblivú pracovnú dobu, tak chod do prace už na 6-7 a máš cele popoludnie byt s dcérkou každý den.

lenka567899
9. jún 2023

@natalia_r toto urobil s nami feminizmus a kapitalizmus :( strašne smutne

ja_bb
9. jún 2023

@natalia_r kvôli tomu mam pracu na skrátený úväzok a je to to najlepšie,čo som mohla spraviť🙂

jesenzima
9. jún 2023

@natalia_r 17:00 podľa mňa nie je až taká neskorá hodina, veď to je pomaly ako keby si pre ňu išla do škôlky a potom domov.... Ja osobne by som z práce neodišla, o dieťatko je postarané, ty s ním tráviš ešte popoludnie ( časom nebude chodiť tak skoro spať) ... A tiež Radim nebyť tak upnuta na dieťa... Držím palce

trinityf
9. jún 2023

Pozri sa, vsetko sa da ked chces. Aj vyzit z jednej vyplaty. Aj sa uskromnit na par rokov. Zalezi len na tebe ci si to mozete dovolit. Ja som si mohla dovolit byt 6 rokov s detmi "doma", vdaka manzelovi, usporam a podpore rodiny. Takze je to urcite individualne. Ked to tak citis, chod do toho.

mooonika1975
9. jún 2023

Nie, peniaze za to nestoja. Vôbec. Najkrajšie obdobie dieťatka.

elmivelmi
10. jún 2023

@jesenzima 17 nieje neskoro?Ved to uz len vecera a spat.Co sa da s dietatom estw poriadne urobit?A mama si z prace potrebuje aj odychnut a hlavne doro it robotu co ju caka ked je v praci.coze to dieta si naozaj mamu cez den moc neuzije.

oonnaganamakusai
Odpoveď bola odstránená
mooonika1975
11. jún 2023

@soldi nie je to tak, že inde - vo vyspelých krajinách ako píšeš - chodia deti pred prvým rokom do inštitucii, minule to tu jedna hovorila, že len ti menej solventni , ti davajú deti , to aj u nás. A ostatné pracujú buď na pol uväzku, alebo homeoffice, a potom opatrovateľky.