Čo robiť, keď máte náročné dieťa?
Ahojte, idem sa trochu posťažovať lebo už nevládzem, dcéra má rok...od narodenia bola veľmi uplakané dieťa a tiež veľmi zle spávala, cca v novembri sa to však zlomilo úplne, noci zostali úplne zlé a denne spánky boli dva 15 minútové.. a vlastne odvtedy zo dňa na deň mám úplne vymenené dieťa, spánok je úplne zlý, za deň má jeden 20 minútový a v noci sme aj 5 hodín vkuse hore.... stále je nervózna a uplakaná, posledný mesiac chce byť nonstop na rukách aj cez deň aj v noci, zobudí sa a treba ju natriasať aj 4 hodiny inak plače a neprestane... dá sa uspať len na rukách, skúšali sme všetky možné spôsoby ale len plače aj dve hodiny. Od 8 mesiacov chodí, posledný mesiace nechce, keď ju dám na zem plače až sa zachádza...občas začne chodiť ale aj to len 10 minút a už sa ťahá na ruky....boli sme aj na všelijakých vyšetreniach neurológia, genetika atď no ževraj je to zdravé a šikovné dieťa a má nízku spánkovu potrebu. Prečo je potom taká? Už nevládzeme, v okolí není nikto blízky, nemám ju komu dať, dokonca už aj keď ju začne natriasať muž tak plače len pri mne nie....a to doteraz nemala s tým problém. Takže sa pri nej striedame, ja v noci spím cca 3-5 hodín, muž vstáva ráno do roboty a tiež je v noci hore lebo by som to nezvládla...už sme obaja unavený a nevládzeme, cez deň tiež si ju len striedame na rukách a ona aj tak väčšinu dňa preplače, aj jedlo je slabe všetko len hodí o zem, čo to môže byť? Máte niekto skúsenosť? Blbé reči že sme ju tak naučili ani písať nemusíte keďže to tak není, zo dňa na deň zostala takáto... už som hotová, bolia kríže, ruky a vždy aj hlava keďže stále kričí. Skúsili sme už skoro všetko. Nemáte niekto skúsenosť a možno niečo overené čo vám pomohlo? Ďakujem
Ja poradím prakticky. Aby ste sa nezblaznili a neskolabovali od vyčerpania. Cez deň zaplatiť opatrovateľku. Dieťa bolo vyšetrenie, napíšem surovo revat a vrestat bude tak či tak. Ty sa cez deň vyspi. Poobede manžel ty zas 2h spať. Aby bolo min. Tých 5h za deň. Večer a v noci berieš službu ty. Manžela cez pracovný týždeň by som nechala vyspať lebo skôr či neskôr urobí vážnu chybu v práci a bude ešte o problém viac na svete. Varenie donaska, práčku dáš. Na ostatné sa vykašli.
Ja dodnes ľutujem, že som to nechala zájsť tak ďaleko, že som doslova padala na hubu. Párkrát sme takmer vyhoreli lebo som zabudla ze mi vrie voda, zehlim atď. A dodnes nechápem, že nás nevykradli čo som 100x zabudla kľúče zvonku v zámku. Otrasné obdobie.
Ak máte všetky vyšetrenia a nič. Zohnať pomoc. Hoci z úspor platiť.
Moja rocna už cez deň nespala vôbec. A ficala 6.00 až 22.00 a medzitým v noci aj 11x hore. Šialenstvo.
Dnes o chvíľu dospelá, stále náročná, vysoko inteligentná...
Ako s odstupom hovorím. Jediný mozog, ktorý utrpel bol môj😁posielam objatie
neviem, ci to tu niekto uz spominal, ale gastro a alergie vysetrene? este by som pripadne skusila rehab lekarku/fyzio.
Teraz to sú vtipné historky, ale úprimne horšie od toho bola iba choroba. A reči typu ako ste si naučili...joj...strašný pocit frustrácie, že nedokážem utíšiť vlastne dieťa....
Pamätaj, ty za to nemôžeš!!! Keď ešte potrebujete doplň vyšetrenia a hlavne rieš pomoc.
Ešte možno masážne bábätiek, ak si neskúšala mi napadli.
@autorka ahoj. Ano, poznam to. Ja som raz potrebovala ukludnit nerv a pustila som si klavirnu hudbu, ked som dala drobca do postielky na poobedny spanok. A ako som sa do toho zapocuvala, kukam na dieta a ono spalo. Akoze uplny sok, kedze zaspavanie bolo pre dieta nemyslitelny zazitok 🙈
Z nejakeho dovodu zaberala len ta jedina skladba a iba na obednajsi spanok 😄😄😄 ale aj tak sa spalo max hodku.
Skus nejaku ukludnujucu hudbu obmienat a uvidis 😊
Troska ignoruj plač a ber to ako bežnú emóciu, vyjadrenie sa. Daj do postieľky, aby nemohla vyjsť a ľahni si vedľa, pospi si, aj keby ona nezaspala.. a nemeň spôsoby, trvaj na jednom. Moja bola tiež náročná. Od 13m spala raz ale potiahla tak hodinu a pol, niekedy 45min.
@lubkovaandrejka no syn doteraz každú noc sa zobudí, nezaspí pokiaľ si s nim nejdem ľahnúť, to je asi preto lebo sme si ho dávali k sebe spať. ukľudnilo sa to, nie úplne, cca od 2-3 rokov...že sa budili menej, ale od 2 rokov mi deti cez deň už vôbec nespali...ale čo s nimi 🙂 vrátiť sa nedali, tak sme bojovali : )
Nosič alebo kočík nepomáha?
minule tu radili navstevu u osteopata
Ahoj, mrzi ma co prezivas...skuste upravit rezim (nezlepsi sa to zo dna na den, bude to trvat). Nech muz navari, uprace, ty sa venuj iba jej, musi ziskat dennu rutinu (vstat v rovnakom case, umyt zubky, ranajky, vonku do kocika/do nosica,....).
V noci je preto tak dlho hore, lebo je preunavena, potrebuje mat 1-2 spanky cez den, na noc bude mat ten spravny spankovy tlak....
Je mozne, ze ma aktualne spankovu regresiu a separacnu uzkost, do toho ak jej idu zubky....
ok sle ak bude zdrava tak ti skusaj.A v noci ak nespi nechaj ju lezat,ziadne ruky hranie nech tisko lezi,to uz je rocne dieta nejake hranice teba nastavit.Aj moje deti nevedeli v noci soavat aj 3-4h,2 ale ja aom ich nebraka na ruky ked nevedeli zaspav v noci,oni sa naucili potom .Takze ak ju za kazde revamie mas na rukach je to aj vec vychovy,narocna bude urcite ale aj pri narocnych detoch su nejake hranice.
@beata_k to sme robili x krát, nijako inak sa nedá uspať, ak sa o to snažím plače aj dve tri hodiny, fakt som už skúsila všetko
@mathob ďakujem pozriem
@janage no v noci by som rada muža nechala spať ale ja ju 5 hodín neudrzim keď je taká noc, striedame sa pri všetkom to zas nemôžem povedať on mi veľmi pomáha.
@deedol všetko už máme vyšetrené a všetko ok
@akje skúsim ďakujem
@ivangeline ja plač ignorujem lenže ona neplače normálne ale až sa zachádza, nedýcha to sa nedá ignorovať, neberiem je hneď ako zaplače
@ajko2011 nie, minimálne
@sun_shine_2020 rezim máme a dodržujeme, o preunave hovorí každý...lenže ona cez deň viac nezaspí ani viac nespí x krát som ju douspavala, tri hodiny uspavala proste nezaspí môžem sa aj na hlavu postaviť
@ktochytavzite nemám ju za každé revanie na rukách ale ona si neplače len tak zachádza sa a prestáva dýchať proste úplne hysterický plač takže nieje nemôžem ju nechať len tak. Hranice má ale toto sa nedá nijako ohraničiť..
Skus napisat viac, aky mate rezim, ake ma podnety,...co sa tyka spanku - skusala si kocik/nosic/spolocny spanok?
Ked zmenite prostredie - idete do detskej hernicky, tam ako reaguje?
Hladaj pricinu. Ak sa ti zachadza od revu v noci, nebude to len tak. Nocny des napriklad? Pozri o tom daco, noelde som o tom citala
@sun_shine_2020 áno skúšala som všetko, reaguje tam normálne nemá problém, je rada s deťmi
Vstáva okolo 5:30, okolo 7:00 máme raňajky, hra sa vnútri potom ideme von do obchodu na ihrisko alebo sme na dvore 10:00 desiata 12:00 ide spať potom ma obed a tiež rôzne poobedie sme doma, na dvore, vnútri, ideme do mesta ako kedy
@snowflakenel všetko má v poriadku, nerobí to len v noci, všetko mám už preštudovanie aj witching hour, jediné čo nám povedali na vyšetreniach je že má nízku spánkovu potrebu a že momentálne môže prebiehať separačna úzkosť.
Spíte spolu? Ak by si si len ľahla k nej bez brania na ruky?
Ja som prerirazila postieľku s veľkej posteli. Ak pod pojmom neudrží ju myslíš na rukách, daj ju no nosiča. Revat asi bude tak či tak, ale udrzis ju a nepadne ti.
S tým mužom to myslím v dobrom. Ja som takto pracovala a vedela som, že po istom čase už robím chyby. Preto som ešte nejaký čas pracovala na pol dna, kým dieťa bolo v škôlke do 15.00. Ak bolo zdravé teda.
@janage áno aj spolu sme skúšali spať ale nepomohlo, nosič je to isté akoby som ju položila
Videla toto zachadzanie sa neurologická? Na ambulancii či video? Zakaždým ide do stavu nemám vzduch?
@janage áno videla, nie vždy ale keby ju necham dlhšie tak áno
Aj s tou zástavou dychu to videla? Co na to povedala?
Daj ju do postielky aby si neublizila, lahni si vedla nej na postel a povedz ze maminka potrebuje spat a spi. Mozno z vas uz citi velku nervozitu z celej situacie. Moje dieta take nie je, ale ja si nemyslim ze je to vychovou, proste kazde dieta je ine. Ak stale place a nic ti aj tak nepomaha no tak sa pri tom aspon vyspi. Ak si taka unavena urcite zaspis aj ked bude revat. 4 hodiny na rukach ju nenatriasaj. Skus vajicko co vibruje a hupe. Skus hudbu alebo sum mora lesa. Hviezdicky co sa svetielka tocia na strope. Skuste si cez den aj v noci nastavit pevny rezim, vtedy sa vstava, vtedy sa ide spat. Dat ju vtedy vzdy do postielky aj ked nezaspi. Nejaky ritual cinnosti co budete opakovat. Daj jej ak nema nejakeho mojkacika co bude jej uspavaci kamarat a bude na nu cakat v postielke.
Za mňa v dobrom, ak neuro videla stavy úplne na vrchole a povedala, že dieťa je v poriadku, nechala by som ju revat, aj keď to lame srdce. Ak prestane dýchať potom ako sa k dýchaniu vráti?
Mne dieťa dýchať neprestavalo, toto nepoznám. A bolo veru pár chvíľ keď som ju dala do postieľky a odisla lebo buď by z toho okná letela ona alebo ja. Vrchol zúfalstva.
Človek čo je vyčerpaný prestáva racionálne uvažovať a nevie sa upokojiť ako tu niekto radí. Ani zaspať pri vrestiacom dieťati sa nedá. Dokonca už som bola na tom tak, že som nevedela zaspať od únavy doslova.
@tehulka2011 ja som pisala 🖐🏼 akurat som jej Isla odporucit navstevu.
Ahoj, uplne chapem tvoju frustraciu, mne syn prereval posledne mesiace ( maly ma 4 mesiace) nenasli sme ziadnu pricinu. Jedna mamina u nas v skole mi odporucila osteopata a ja jej neviem byt viac vdacna. Plac sa zredukoval na 2-3 hodiny za den, inak mi plakaval tak 9-10 hodin denne. On naozaj preplakal vacsinou dna, chudatko. Spanok je tiez nie idealny, ale aspon ked je hore tak neplace nonstop. Velmi drzim palce, viem ale to je narocne
Mozno ked prestane dychat zobrat,pomojlat akw zasa polozit.Ze nenosit zasa a dookola asi.Inak nosice ani my sme nemali pri ziadnom lebo tam neradi boli.
Musim to tu napisat lebo moj syn mi toto robil az jedneho dna som sa ho snazila uspat na posteli jasne ze nic ale ja som od unavy jednoducho zaspala a ked som vstala zistila som ze syn spi tiez vedla mna 😳 a spali sme spolu 3h neviem kedy zaspal on ale mali sme to tak ze postielku pritiahnutu k posteli takze nevedel nikam odist ani keby chcel a odvtedy som to robila takto stale proste ja som isla poobede spat dala som mu ruku aby sa drzal a spala som a potom aj on.
Ahoj, mamička 🙂 mala som to úplne rovnaké s dcérou 🙂 myslela som, že umriem od vyčerpania, únavy, nervov. A to som mala doma ešte jedno dieťa, syna staršieho, o ktorého sa tiež trebalo, samozrejme, starat 🙂
Nespavala v noci poriadne, každú hodinu sme boli hore, cez deň max. 30 minút jeden spánok :D bolo to strašne.
No predstav si, zmenilo sa to 🙂 teraz ma 2,5 roka 🙂 cca od 1,5 roka sa to začalo zlepšovať 😊 teraz spi krasne celu noc, cez deň potiahne niekedy aj 3 hodiny spánok 🙂 čiže…chce to čas, ja viem, že už si na pokraji síl, ale ver mi, prejde to a budeš na to s láskou spomínať 🙂
A ďalšia vec, veľa robí tvoja psychika, to, aká si pri nej. Pretože dieťa cíti všetko a možno aj preto je ona podráždená, nespinka, nervózna, možno cíti od teba to vyčerpanie a nervy.
Je to ťažké, posielam ti veľa veľa síl a nervov, zvládni to! Pretože sa to ozaj časom zmení 🙂
Aj naša bola taka od narodenia som sa nevyspala ustalo to az ked mala tak 3 roky . Zohnali sme velky kočik liberta a do 3 rokov som ju tam uspavala . Zo zaciatku nechcela tiez len na rukach a na velkej fit lopte ale ruky uz velmi boleli tak sme dali kočik a hojdali a zaspala bud som si vedla lahla na gauc alebo som rychlo nieco uvarila. Spanok bol pol hodinu. Vonku vobec nespala len v tom kociku aj vnoci. Ale okolo 2,5rokov som ju naucila spat medzi nami v noci a skrabkali sme ju na chrbatik na striedacku dokedy nezaspala a museli sme byt uz vecer pri nej nesmeli sme uz odist. Teraz ma 5 rokov a spi do pol 10 rano. Takze ono treba len vydrzat. Stale spi somnou a vecer ju skrabkam a spievam. Su to deticky velmi empaticke a citlive potrebuju pozornost lasku a mojkanie. Mam pocit ze takato bude asi uz navzdy je to aj o povahe aj o vychove ked davas vela lasky chce este viac. Vsetka ta namaha stoji zato. Je to moje tretie dieta a boli take vsetky ale dcerka je extrem a je velmi citliva stale nam hovori ze nas lubi a sme jej tatinko a maminka. Su zdrave a velmi vnimave vychova je narocna ale krasna.
Držím palceky. My sme mali našu dcérku takú istú. Uspavala som ju denne vlastne 3 x do hodiny.....A XY x za deň aj noc. Moc x som to už nedavala. Dr. povedala ze z toho musí len vyrásť.... Bola úplne zdravá.... boli mesiace kedy sme nemohli ani vyjsť na balkón ako plakavala v kuse... Von nebolo možné ísť lebo po 15 min len na ruky a plakať o dušu...... A teraz to svetielko na konci tunela 🙂. Ozaj po troch rokoch z toho vyrástla ma 4,5a je neskutočne šikovná krásne rozpráva, spí aj papa..... Takže za mna len vydržať a ono vám to dieťatko všetko vynahradí ☘️🌷

Ešte mi napadlo ze v MT je Centrum detskej spánkovej medicíny, je tam spankove laboratórium, to ste skúšali?
https://zdravyspanok.sk/?page_id=336