icon

Dajú sa zvládnuť dve deti, keď sme bez pomoci okolia a mám po 30tke?

26. aug 2025

Prosim maminky uprimne, ak má prvé dieťatko 4 roky... Zaujíma ma scenar a ci je to veľmi náročné,ak ste s mužom sami, úplne bez pomoci okolia/kamaratov/rodiny.
V com vás to najviac prekvapilo a hlavne tie ktoré už máte po 30tke, dá sa to zvládnuť fyzicky?
Hrozí alebo nastala u niektorých vás situácia, ze staršie dieťa ziarlilo na novorodenca?
A hlavne, ako to zvládate logisticky? Chod domácnosti, úpravy bytu/domu (znova), ako dlho trvalo kým ste nabehli na aký-taký rytmus? Bol manzel/partner nútený upraviť si prconu dobu, alebo sú obe deti total na vás pondelok-piatok 9-17?

pribinak
26. aug 2025

Buď za mudru, veď ty už máš 4 ročne, to je už “veľké dieťa” nemusíš prebalovat, vír sa najesť, povedať čo chce čo sa mu nepáči, vie si obliect základne veci, chodí behá, nemusíš nosiť na rukách

To už nebude taký masaker ako keby si mala rozdiel napr 18 mes

Určite to zvládneš, veľa šťastia 🍀🍀🍀

zuzkaa1991
26. aug 2025

@anonym_autor ja som nechcela mat druhe dieta velmi skoro po prvom dieťati a presne tak ako pise pani vyse 4r 5r je samostatné dieťa.....my budeme mat rozdiel 7.5r ano pocitame so žiarlivosťou kedze po dlhej dobe bude niekto iný si pytat viac pozornosti ale pripravujeme ju dokonca ide do prvého rocnika takze.dalsia zmena...ale nejak bolo nejak bude ;) organizácia.rano odniest do skoly na obed ist po.dieta urobit ulohy novorodenec sa "prispôsobi" 🤣🤣 uvidím o mesiac aka bude realita

diewcatqoo
26. aug 2025

Ja mam vacsi vekovy rozdiel, 7 rokov. Syn bol prvak, ked sa narodilo babatko. Zaciatky boli tazke. Starsie dost ziarlilo. Ale ze fakt dost. A este si zacalo vydobyjat pozornost takymi vecami, ze napr. utri mi zadok, zaviaz mi snurky, nalej mi vodu, pomoz mi obliect sa, pomoz mi najest sa... veci, ktore davno zvladal sam, zrazu nevedel. Robil naschvaly, oduval sa za vsetko, naschval budil babatko a tak. No, popravde, nemyslela som si, ze to bude z jeho strany taketo. Takze zaciatky neboli idealne, najma kvoli starsiemu dietatu. Mladsie dieta uplne super, usmievave babatko, spokojne, pekne papalo od zaciatku, aj spinkalo pekne.
Sme v zahranici, takze pomoc nemam ziadnu. Teraz pocas prazdnin mam pocit, ze mi vybuchne hlava, pocuvat ich oboch. S poriadkom v domacnosti to tiez nie je take, ake by som si predstavovala. Starsie ma uz rok, takze sa snazi chodit, vsade lezie, furt pada, vsetko co najde, snazi sa zjest, takze ju musim mat neustale na ociach. Pravdupovediac, som unavena dost (mam 36) a uz sa tesim, az zacne skola a aspon jedno dieta uz bude v institucii.

anonym_1f7ad9
26. aug 2025

My mame druhe babo za odmenu, tak si ho neskutocne uzivam. V podstate narocne to je iba so starsim. Musime byt viac casu vonku, aby sa starsi prebavil a mohla som sa mu viac venovat, kym mensie spi v kociku. Doma ho totiz budi a potom len douspavam mladsie, napominam starsieho a on je nervozny, ze sa s nim nehram. Ked prsi, je to horsie.

Co sa domacnosti tyka, nestiham uz cez den varit, takze bud objednavame, alebo varim vecer. Chod domacnosti nechavam na poobedie, ked muz zoberie starsieho prec, alebo vecer, ked uz obe deti spia.

Ale za mna vpohode, cakala som ovela horsie. Uvidime ako to pojde dalej, ale prve mesiace su okej, aj ked su viac menej obe deti na mne 9-17, mam 35 a ziadnu rodinu co by pomohla.

Akurat prvy mesiac bol muz doma, to je podla mna super vec. Stravil vela casu so starsim a potom to bol pre vsetkych ovela mensi sok. Z roboty je mozne si zobrat otcovsku dovolenku, co su 2 tyzdne a este zo 2-3 nech si usetri svojej dovolenky a moze byt s vami doma zozaciatku.

anonym_285
Odpoveď bola odstránená
kiki68
26. aug 2025

@anonym_autor ja som isla v 40 z 1 na 2 deti, rozdiel 5 rokov, uplne super, tri tyzdne boli take, ze tam bola aj ziarlivost a fakt sme museli dat hranice a vysvetlit veci, potom to preslo a uz je dobre. Mam dojem, ze tak nejak dusevne vyrastol. Malu sestru miluje, to je pre neho uplne top. Kazdy den delim aktivity, proste ona je niekde na mne, alebo spi a on seka preschool veci, potom ihrisko, vylety, vychadzky, vzdy ich niekde vyveziem. Domacnost delime. Dnes sme piekli kolac so synom, mala kukala na nas, zavesila som jej nejake sensoric vecicky, medzitym syn za nou bol mojkat. Proste to ide. V piatok ideme na par dni na wellness. Takze bude mala dovca. Mala ma 2 mesiace

kiki68
26. aug 2025

Muz inak ma HO a robi vacsinou 7-16 alebo 8-18 , ka vacsinou nie som ten jeho peak time ani doma, iba na obed a potom ideme zas prec von aj s deckami. Teraz chcem so synom este pridat karate a gymnastiku. Ako pre mna 4 a viac rocne dieta uz je komunikacny partner pomaly ako dospelak. To uz vsetko diskutujeme

lenkakravcova
26. aug 2025

@anonym_autor 4 ročne a novorodenec je úplná pohoda. Mám 4 deti v rozmedzí vždy 2,5-3r a aj to sa už relatívne dá zvládnuť. Tie tri roky sú podľa mňa ideál. 🙂

maminkadeticiek
26. aug 2025

Sisi?Brnkacka!Nechapem otazky,az iritujuce,ako v com by to malo byt nejako narocne.Keby mi ta tvoja otazka neprisla az sebecky smiesna tak ti este poviem ze aj nastup do akoly preckas na RD takze sa budes moct krasne venovat aj starsiemu.A ze po 30tke !🤦‍♀️😁 Uplna brnkacka ved 4-5 rocne dieta je uz velkac,tak sa tolko nešanuj 😁
U nas to bola ale ze totapna pohoda.Skusena,vyzreta,v pohode nabeh na rezim doma,na mlieko,ovela vacsianpohoda akonpri prvom.Ale smejem sa 😁

bluka2
26. aug 2025

Ja mam presne to, co spominas. Druhe dieta po 30tke, prve malo vtedy 4 roky, ked sa narodil surodenec. Uplna pohoda, super vekovy rozdiel podla mna. Ziadna otrava so skolou este.
Co sa tyka partnera, ja som ziadneho nemala a v pohode. Vlastne sme ten prvy rok vyuzíi na cestovanie po svete.
Jedine, co som mohla spravit lepsie, ked sa na to teraz pozeram: s narodenim druheho dietata sa mi prve zrazu zdalo brutalne velke a mohla som mat na nu mensie ocakavania, lebo ona sa nevyrastla zrazu len tym, ze sa narodil surodenec.

anonym_a820b8
26. aug 2025

Mame presne 4rocny rozdiel a pohoda mensi by som.nedala, ale vacsi by bol este lepsi. :D ano som s nimi sama, ale starsi uz chodi do skolky, akurat ked sa mala narodila, tak od troch mesiacoch byvala od neho nonstop chora a dve chore deti je horor velmi zle to znasam uz teraz sa bojim zaciatku dalsieho roka. :D

anonym_de4a05
26. aug 2025

Dcera mala 4 ked som otehotnela ..najvačši zabijak boli choroby raz sme vsetci vracali to bola hrôza. Teraz je to lepsie dcera ma 8 syn 4 a konečne sa da normalne fungovať. Ale mame naštastie babku a dedka volame im ked je najhoršie.

jaskolka
27. aug 2025

4 ročný rozdiel medzi deťmi je podľa mňa perfektny, staršie dieťa už nepotrebuje "full servis"v zmysle kŕmenie, prebaľovanie,uspavanie, nosenie na rukách,a reaktívne už sa vie aj samo obliecť, umyť,a zabaviť nejaký čas samo
Navyše ti pôjde do škôlky a ty si sama len s novorodencom. Prečo teda "sama na dve deti 9-17?Čo potrebuješ v tomto od partnera riešiť?

anonym_fc37f6
27. aug 2025

@anonym_autor my sme sami bez jedinej pomoci a zvládnuť sa dá všetko. Muž si neupravil pracovnú dobu, dokonca cestuje niekedy aj mimo SR. Máme ešte psa, takže je to veselé 🙂

lulu0123
27. aug 2025

Ja zvladam bez pomoci 3.Da sa to.

anonym_01e75c
29. aug 2025

Ostala vy som pri 1

vilma7
29. aug 2025

Tak my sme v zahraničí, čiže žiadna pomoc a rodičmi sme sa stali po 40.tke. deti majú medzi sebou 2.5 roka rozdiel a nebol problém. Dali sme to. Aj s prácou, aj s deťmi. Keďže tu je materská len 16 mes.

11iva11
5. okt 2025

@anonym_autor že či sa dá zvládnuť materstvo po 30-ke???
😂😂
Určite nie. V takom veku si už treba ísť vyhliadnuť miesto na cintoríne.