Depresia muža po narodení dieťaťa: Ako pomôcť?
Ahojte, riešili ste niekto popôrodnú depresiu u muža? Dieťa má už vyše roka. Priateľ na mňa včera prišiel s tým ako mu nič nerobí radosť,že sa neteší ani na víkend,lebo aj keď niekam ideme všetko je len stres. Že nemá žiadne koníčky a pod.
Chodí do práce samozrejme. V práci sa zvykne stretnúť na kávu s kamarátom. Niekedy si ide zabehať. Viackrát som bola preč s dieťaťom na jednu noc v týždni u rodičov. Dokonca som aj cestovala preč s malou a bol sám,mal kľud.
Neviem ako mu viac pomôcť.
Poporodna depresia u muza neexistuje. U zien vznika kvoli hormonalnym zmenam a kedze muz v sebe nemal ziaden plod a nepresiel ziadnymi hormonalnymi zmenami tak tazko moze mat poporodnu depresiu. A pokial ma "klasicku" sepresiu tak smer odbornik - minimalne psycholog, doma to nevyliecis.
@dancer89 prisiel na to aku zmenu urobilo dieta....chce byt stale slobodny a bezstarostny a to uz skoncilo pre vas oboch. tiez som sa z toho dlho spamätavala.
popôrodná depresia u muža???? on dostal tento problém kvôli ktorým hormónom. 🙂
popôrodná depresia u muža???? on dostal tento problém kvôli ktorým hormónom. 🙂
@anonym_f99b38
Toto je z odborného článku. Preto som použila to pomenovanie "popôrodna depresia"
K takzvaným biologickým faktorom patria jednoznačne hormonálne zmeny. Áno, zmeny v hormónoch sa netýkajú len žien počas tehotenstva a po pôrode, ale aj mužov. Sú zverejnené výsledky štúdií, ktoré dokazujú zmeny v hormónoch u budúcich či čerstvých oteckov. Jedná sa o hormóny testosterón, estrogén, kortizol, vazopresín, prolaktín. Na jednej strane tieto zmeny v hormónoch majú za účel napomôcť k vytvoreniu silnému vzťahu medzi otcom a dieťaťom. Na druhej strane však môžu prispieť ku vzniku popôrodnej depresie, prípadne zhoršiť už existujúce symptómy. Taktiež nedostatok spánku, narušenie cirkadiánych rytmov tiež zohrávajú svoju rolu.
Za mojich čias to bolo precitnutie otca a zistenie, že bude mať viac povinnosti,zodpovednosti a menej pozornosti
@dancer89 skusim sa len opytat neber to ako utok, aka si matka? Uzkostliva, trvas na ritualoch,postupoch, vsetko konzultujes na 6stran, samovzdelavas sa, vsetko vies najlepsie, opravujes ,dozorujes ho? Ci si matka do pohody? Nejak bolo nejak bude? Lebo toto moze kludne byt realny dovod. Narodenie dietata otrasie kazdym vztahom.
On má depresiu???daj mu dieťa nech sa stará o neho on 24 hodín denne 7 dní v týždni a veľmi rýchlo ho to prejde že on má popôrodnú depresiu preboha žena nedaj sa tak oblbnut 🤦🤦🤦
Tiež si myslím že by mu pomohlo priložiť ruku k jeho dielu, pochváliť ho, nechať ho s dieťaťom samého..
Často vidím, že to matky nerobia, len oni to urobia najlepšie a chlapovi zveriť svoj poklad nechcú..
Potom má chlap pocit, že je piate kolo u voza, je mu trápne že to nevie a cíti sa neschopný a frustrovaný.
Jeho čas príde okolo 3 rokov, ale túto začiatočnú zmenu často neobstojí chlap, ani manželstvo.
Sú to samé príkazy, zákazy, vysmievanie od ženy a nervozita a hľadajú pochopenie inde.
Treba si nájsť aspoň pár hodín spoločného času bez dieťaťa, aby sa necítil zanedbaný, ale ako chlap, čo je tiež ľúbený a podstatný.
Ťažké, viem..ale funguje to
Boze, ale ste tu poniektore sproste!!! Ano, aj muz moze mat depresiu. A nevznika iba hormonalnou zmenou🤦🏼♀️ A uz vobec sa nelieci nalozenim roboty okolo dietata.
Autorka, ako uz bolo napisane. On to musi chciet riesit lebo inak sa v tom bude utapat este vela rokov. Drzim prst, nech sa vam to podari prekonat.
Boze, ale ste tu poniektore sproste!!! Ano, aj muz moze mat depresiu. A nevznika iba hormonalnou zmenou🤦🏼♀️ A uz vobec sa nelieci nalozenim roboty okolo dietata.
Autorka, ako uz bolo napisane. On to musi chciet riesit lebo inak sa v tom bude utapat este vela rokov. Drzim prst, nech sa vam to podari prekonat.
@beata_k Suhlasim, je to obrovska zmena pre oboch rodicov...naozaj nikto nemoze vediet, ake pocity v nom skutocne vyvola ta obrovska zodpovednost za malu zivu bytost. Clovek si moze byt 100% isty v danej veci a potom v realite to v cloveku vyvola uplne ine pocity, ako ocakaval.
@dancer89 prisiel na to aku zmenu urobilo dieta....chce byt stale slobodny a bezstarostny a to uz skoncilo pre vas oboch. tiez som sa z toho dlho spamätavala.
@anonym_ca1d56 ale on je stale slobodny. Je to priatel, frajer, takze este chvilku z toho bude "vystresovany" - chudak, jedno a rocne dieta, s ktorym sa uz da vcelku fajn fungovat - zbali seba alebo ju (podla toho koho je byvanie) a vec vybavena.

Ty to za neho nevyriesis. Musi chciet on. Zacala by som navstevou psychologa a pripadne po doporuceni aj psychiatra.