icon

Depresia muža po narodení dieťaťa: Ako pomôcť?

dancer89
5. júl 2026

Ahojte, riešili ste niekto popôrodnú depresiu u muža? Dieťa má už vyše roka. Priateľ na mňa včera prišiel s tým ako mu nič nerobí radosť,že sa neteší ani na víkend,lebo aj keď niekam ideme všetko je len stres. Že nemá žiadne koníčky a pod.
Chodí do práce samozrejme. V práci sa zvykne stretnúť na kávu s kamarátom. Niekedy si ide zabehať. Viackrát som bola preč s dieťaťom na jednu noc v týždni u rodičov. Dokonca som aj cestovala preč s malou a bol sám,mal kľud.
Neviem ako mu viac pomôcť.

anonym_6d6693
5. júl 2026

Ty to za neho nevyriesis. Musi chciet on. Zacala by som navstevou psychologa a pripadne po doporuceni aj psychiatra.

anonym_4febfb
5. júl 2026

Poporodna depresia u muza neexistuje. U zien vznika kvoli hormonalnym zmenam a kedze muz v sebe nemal ziaden plod a nepresiel ziadnymi hormonalnymi zmenami tak tazko moze mat poporodnu depresiu. A pokial ma "klasicku" sepresiu tak smer odbornik - minimalne psycholog, doma to nevyliecis.

anonym_ca1d56
5. júl 2026

@dancer89 prisiel na to aku zmenu urobilo dieta....chce byt stale slobodny a bezstarostny a to uz skoncilo pre vas oboch. tiez som sa z toho dlho spamätavala.

anonym_f99b38
5. júl 2026

popôrodná depresia u muža???? on dostal tento problém kvôli ktorým hormónom. 🙂

dancer89
autor
5. júl 2026
@anonym_f99b38

popôrodná depresia u muža???? on dostal tento problém kvôli ktorým hormónom. 🙂

@anonym_f99b38
Toto je z odborného článku. Preto som použila to pomenovanie "popôrodna depresia"

K takzvaným biologickým faktorom patria jednoznačne hormonálne zmeny. Áno, zmeny v hormónoch sa netýkajú len žien počas tehotenstva a po pôrode, ale aj mužov. Sú zverejnené výsledky štúdií, ktoré dokazujú zmeny v hormónoch u budúcich či čerstvých oteckov. Jedná sa o hormóny testosterón, estrogén, kortizol, vazopresín, prolaktín. Na jednej strane tieto zmeny v hormónoch majú za účel napomôcť k vytvoreniu silnému vzťahu medzi otcom a dieťaťom. Na druhej strane však môžu prispieť ku vzniku popôrodnej depresie, prípadne zhoršiť už existujúce symptómy. Taktiež nedostatok spánku, narušenie cirkadiánych rytmov tiež zohrávajú svoju rolu.

anonym_568727
5. júl 2026

Za mojich čias to bolo precitnutie otca a zistenie, že bude mať viac povinnosti,zodpovednosti a menej pozornosti

eeffka
5. júl 2026

@dancer89 skusim sa len opytat neber to ako utok, aka si matka? Uzkostliva, trvas na ritualoch,postupoch, vsetko konzultujes na 6stran, samovzdelavas sa, vsetko vies najlepsie, opravujes ,dozorujes ho? Ci si matka do pohody? Nejak bolo nejak bude? Lebo toto moze kludne byt realny dovod. Narodenie dietata otrasie kazdym vztahom.

sissy27
5. júl 2026

@dancer89 toto je take nadnesene pomenovanie toho, ze chudacik chlap zrazu zistil, ze uz nie je u zeny na prvom mieste a ze zrazu sa aj on musi prisposobit a nedajboh ma aj povinnosti navyse. Doteraz bol asi zvyknuty na full servis doma a nic nemusel, mam pravdu?

anonym_e39a1a
5. júl 2026

On má depresiu???daj mu dieťa nech sa stará o neho on 24 hodín denne 7 dní v týždni a veľmi rýchlo ho to prejde že on má popôrodnú depresiu preboha žena nedaj sa tak oblbnut 🤦🤦🤦

januska12323
5. júl 2026

Pošli ho za obvodným ty to za neho nevyriešiš.

anonym_ce57ac
5. júl 2026

Tiež si myslím že by mu pomohlo priložiť ruku k jeho dielu, pochváliť ho, nechať ho s dieťaťom samého..
Často vidím, že to matky nerobia, len oni to urobia najlepšie a chlapovi zveriť svoj poklad nechcú..
Potom má chlap pocit, že je piate kolo u voza, je mu trápne že to nevie a cíti sa neschopný a frustrovaný.
Jeho čas príde okolo 3 rokov, ale túto začiatočnú zmenu často neobstojí chlap, ani manželstvo.
Sú to samé príkazy, zákazy, vysmievanie od ženy a nervozita a hľadajú pochopenie inde.
Treba si nájsť aspoň pár hodín spoločného času bez dieťaťa, aby sa necítil zanedbaný, ale ako chlap, čo je tiež ľúbený a podstatný.
Ťažké, viem..ale funguje to

beata_k
5. júl 2026

Boze, ale ste tu poniektore sproste!!! Ano, aj muz moze mat depresiu. A nevznika iba hormonalnou zmenou🤦🏼‍♀️ A uz vobec sa nelieci nalozenim roboty okolo dietata.
Autorka, ako uz bolo napisane. On to musi chciet riesit lebo inak sa v tom bude utapat este vela rokov. Drzim prst, nech sa vam to podari prekonat.

oceanahory
5. júl 2026
@beata_k

Boze, ale ste tu poniektore sproste!!! Ano, aj muz moze mat depresiu. A nevznika iba hormonalnou zmenou🤦🏼‍♀️ A uz vobec sa nelieci nalozenim roboty okolo dietata.
Autorka, ako uz bolo napisane. On to musi chciet riesit lebo inak sa v tom bude utapat este vela rokov. Drzim prst, nech sa vam to podari prekonat.

@beata_k Suhlasim, je to obrovska zmena pre oboch rodicov...naozaj nikto nemoze vediet, ake pocity v nom skutocne vyvola ta obrovska zodpovednost za malu zivu bytost. Clovek si moze byt 100% isty v danej veci a potom v realite to v cloveku vyvola uplne ine pocity, ako ocakaval.

anonym_cfc4b1
5. júl 2026
@anonym_ca1d56

@dancer89 prisiel na to aku zmenu urobilo dieta....chce byt stale slobodny a bezstarostny a to uz skoncilo pre vas oboch. tiez som sa z toho dlho spamätavala.

@anonym_ca1d56 ale on je stale slobodny. Je to priatel, frajer, takze este chvilku z toho bude "vystresovany" - chudak, jedno a rocne dieta, s ktorym sa uz da vcelku fajn fungovat - zbali seba alebo ju (podla toho koho je byvanie) a vec vybavena.

anonym_fe9c88
5. júl 2026
anonym_e49806
5. júl 2026
@anonym_e39a1a

On má depresiu???daj mu dieťa nech sa stará o neho on 24 hodín denne 7 dní v týždni a veľmi rýchlo ho to prejde že on má popôrodnú depresiu preboha žena nedaj sa tak oblbnut 🤦🤦🤦

@anonym_e39a1a ty musíš byt veľká opora svojmu mužovi v čase krízy… autorka, pošli ho za psychológom alebo psychiatrom. Seriózne. Čím skôr, tým lepšie, aby sa mu to nenabalovalo.

anonym_dff3de
5. júl 2026

Vyvstava otazka, ci je to naozaj depresia, alebo si len typek nevie zvyknut, ze odteraz jeho zivot uz nie je taky, ako predtym. Ja by som ho hnala...chudacik, polutujme ho. 😏🙄

kitycat
5. júl 2026

@dancer89 kam ked idete je stres? Ze nevyrazare na cas? Ze sa nieco nepobalilo? 😅
Skus trochu viac.. behanie je kinicek.. on nema partiu? Ty nemas?

Soolocni kamarati s detmi tiez nie su?

anonym_af32d3
5. júl 2026

On chcel dieta? Alebo len zabudol vytiahnut?

anonym_65266a
5. júl 2026

@dancer89 depresia lol z coho? Ze uz nema tolko volna? Ze musi mysliet na rodinu...ja ti enviem ale mne toot pride take sebecke ...teda nebiem to opisag ale zrejme viete co myslim

anonym_3d1844
5. júl 2026

@dancer89 jedine co ohladom priatela spominas je to, ze ma stres a preto sa netesi zo zivota.
Na jednej strane chapem, pri malych detoch sa situacia meni niekedy naozaj zo sekundy na sekundu a treba sa prisposobit. To nemusi byt pre kazdeho. Su ludia, ktori maju radi presne nalinajkovany rozvrh / harmonogram a uz co i len mala zmena, odchylka od zauzivaneho rytmu su pre nich stresujuce.
Tvoj priatel je mozno z tychto typov ludi. Ak ano, urcite by si si to vsimla uz skor a vedela by si, ze "zmeny planu" su pre neho stresujuce. Nebola by to pre Teba ziadna novinka a kedze dieta ma uz rok, tak by si uz davno vedela, ze co je vo veci a aj ako s tym pracovat.
Ale pri poporodne depresii u muzov su popisane ine priznaky, nie toto co pises Ty (teda stres a ze sa netesi zo zivota)
"Otcovia často prežívajú iné symptómy ako matky. Najčastejšie ide o:
1. Náhlu podráždenosť a výbuchy hnevu
2. Extrémnu únavu a vyčerpanie
3. Zvýšenú potrebu úniku (napr. dlhý pobyt v práci, nadmerné hranie hier alebo športovanie)
4. Strata záujmu o bežné koníčky a rodinu
5. Úzkosť a obavy z toho, že nie sú dobrými otcami"
Skor by som povedala, ze len chce mat naspat svoj zivot pred dietatom, ktory bol ovela menej stresujuci a zjavne ho bavil ovela viac.

anonym_e39a1a
5. júl 2026
@anonym_e49806

@anonym_e39a1a ty musíš byt veľká opora svojmu mužovi v čase krízy… autorka, pošli ho za psychológom alebo psychiatrom. Seriózne. Čím skôr, tým lepšie, aby sa mu to nenabalovalo.

Taká opora ako bol on mne vtom čase

anonym_363522
5. júl 2026

@dancer89 skôr sa nevie prispôsobiť situácii doma.Ze už nie je všetko také bezstarostne a easy ako predtým.Dalsi krok bude, že bude čoraz viac s kamarátmi, až si nájde frajerku.Ked sa cíti zle pošli ho k psychológovi a psychiatrovi.K dieťaťu má vzťah ide s ním von, pohrá sa?Mne sa zdá, že mu chýba jeho slobodný život a ty ho máš?povie ti choď niekam sama budem s dieťaťom?Bola by som opatrná s tým pomáhanim a dávanim mu volnosti

anonym_dff3de
5. júl 2026

Asi je jednoduchsie jeho blbe reci pripisovat chorobe ako tomu, ze je to proste nezrely jedinec a zivot s dietatom nezvlada.

anonym_cbc199
10. júl 2026

@dancer89 pretoze s nim nespis! 100% pozornost na dieta a si uz len matka a nie manzelka. Stalo sa to aj kamaratke.

vilma7
10. júl 2026

A co je pričinou. Narodenie dieťata, strata koničkou, zátaž v praci?? Asi si zivot s dietatom predstavoval inac alebo?