icon

Dieťa - Boží dar

6. júl 2023

Bez odsudzovania prosím, len sa tam zamýšľam nad životom mojej kamarátky, s ktorou som každý deň, často aj v domácnosti s ročným dieťaťom, pomáham keď potrebuje, robím jej psycho hygienu, vypočujem atď.. Hovorí sa že také dieťa to je Boží dar, to je predsa dar z nebies, je to najväčšie požehnanie aké človek môže vo svojom živote dostať, a špeciálne pre ženu je to dar života, byt schopná počať, do nosiť a porodiť dieťa.. A treba byť neskonalo vďačný, šťastný, dieťa nás naplni láskou, šťastím, radosťou, celý život teba ďakovať osudu/Bohu/prirode/neviem komu, za dar dieťaťa.
A potom mi zavolá kamoška nech prídem, ze ma krízu, a potrebuje prehodiť par slov s dospelakom a aspoň na chvíľu sa oslobodiť od kolotoča, rutiny, od bordelu doma ktorý nevie pri ročnom dieťati upratat. Ona svoje dieta chcela, ľúbi ho, a takto isto ako so mto opísala, to aj predtým videla, čakala ze bude šťastná, stále usmiata, ze starostlivosť o dieťa bude vyvážená radosťou a požehnaním, ze prebdené noci na sebe ani len nepocíti, lebo veď radosť a láska to prevýši.. Vidím ju, spotenu, s ogrcanym tričkom, potrebovala by aj kaderníka, doma robí len operatívny poriadok, do hĺbky ísť nemôže.. Žije sama bohužiaľ, na opatrovateľku nemá, babky nechodia, muž je preč.. Uz nieje optimistka a denný kolotoč zacyklenych rovnakých veci ju asi prevalcoval. Minule som malu strážila, šla do kostola aby na čerpala silu a aby si spomenula ako veľmi chcela to dieta, aj sa vraj pozhovárala s kňazom, na par dni sa cítila lepšie ale znova je to tu.
Prečo to takto je? Prečo je dieta mega úžasný dar života, ale sprevádza ho tolko negatívnych veci? Toľko nervov, toľko práce, toľko strachu o jeho život, toľka strata seba samého, toľka strata slobody? Ja by som sa toho knaza asi opýtala, ze preco nám to potom ten Boh vôbec dal, ked z toho ide človek často zosaliet?

orthia
6. júl 2023

... lebo deti nie sú Boží dar, ale, ako povedala matka Charlieho Harpera, sú Boží trest za to, že máme sex (-:

maryetta
6. júl 2023

V dnesnej dobe je ozaj tazke a vynimocne ak sa zene podari pocat a donosit dieta.
Obzvlast zdrave dieta….
To ako oposujes mamicku vnimam aj ja.
Ale rovnako som si presla etapou tej druhej mamicky. Paradox prave pri prvom.
To bolo jedno “nestihacie” obdobie. Nevedela som to nijako sklbit. Maly absolutne nespal. Koliky. Grcacky.
Preslo to niekedy po pol roku.
Tomu sa povie ze vsetko ma dve strany. A urcite je materstvo krásne. Vzacne ale aj narocne.

slniecko5
6. júl 2023

Je to Boží dar, ale vie to byť aj veľmi veľmi náročné.
Kamošku pozdravujem, viem pochopiť.
Keby som nemala manžela pri sebe, tiež som na dne (2x odišiel služobné na mesiac a bola som troska úplná 😉). Resp sem tam stále som🤣.

slniecko5
6. júl 2023

Ale je super, že sa jej venuješ, záleží ti na nej.
Si skvelá kamoška👍.

lucmirka124
6. júl 2023

Boli vselijake stavy za tie prve 3roky, dcerka je zdrava 🍀ja som zdravotne oslabla este viac po porode,prve 2,5rok som nespala,, akoze vazne sme boli noc co noc hore 20x,, prisaham, ani sme neprisli nato ze preco🤣 bola som troska🤦‍♀️🤣 ale moje pocity su laska, stastie, ze ju mam...nadovsetko ju Milujem, ze mi muz veril ze tehotenstvo zvladnem, ako som hrda na seba, ze sme to dali... ta Laska ktoru mi dcerka dava,,,ta radost,to nadherne dievcatko co sa coraz viac podoba na mna😁 za vsetok boj to stalo,, a vzdy stat bude❤️❤️❤️

daniela1911
6. júl 2023

@cookie29 ahoj, nedočítala som tvoj príspevok do konca, nie preto, že si ťa nevážim, ale už s prvými riadkami nesúhlasím. Kým som nechodila na MK som si myslela že náročné deti, sú deti so zdravotným problémom, alebo diagnózou, ale náročné dieťa je už aj plačúceho dieťa. OK aj moje dieťa bolo náročné (nielen kvoli placu, to bol len príklad) a dovolím si povedať, že stále je, bude mať 4r. Takže nikoho nesúdim, živo si na to spomínam. Ale neopustila som sa.

nikoleta1234
6. júl 2023

Mam 3 deti a musím povedať, že je to veľmi náročné. A prechádzam si niečím podobným ako tvoja kamarátka. Raz dole, raz hore. Avšak nemenila by som nič, moje deti sú moje všetko. Nesmierne ich milujem. Niekedy som na pokraji zrútenia, ved nie som robot. Potrebujem aj ja oddych, potrebujem pre seba čas.

paladia
6. júl 2023

Ju nevycerpava dieťa. Tak ako ani jednu ženu. Ju vyčerpáva ten tlak okolia,očakávania od zeny-matky, samota,že nemá partnera pri sebe vo väčšej miere,že nemá podporu rodiny. Sama si povedala,že keď sa pozhovara,polepsi sa jej. A je jedno ci s tebou?ci s kňazom. Dieťa je dar,vzácnosť. Horšie je to už s tlakom okolia. To už je také prekliatie trochu. Sama mam veľa ráz krízu,lebo prišla návštev a na zemi bola smietka alebo neumyty riad v dreze. A keď si poviem,že idem serem na to,idem na ulicu k susede povedať,zameram sa viac na čas s deťmi,hneď je všetko lepšie.

cervenaruza123
6. júl 2023

Dnes sa ocakava, ze dieta, to bude jednoduche, narodi sa, prinesie kopu radosti. Ked to tak nie je, ludia to povazuju za zlyhanie, ze nieco nefunguje. Lenze takto to ma byt. Takto je to v poriadku. Skoly preco ludia studuju? Kopa odriekania za tym, kopa starosti, aby raz mali lepsiu pracu, aj to len mozno. Karierny rast to iste. A o vsetkom v zivote by sa to dalo povedat, kolko obety a driny je za tym, kym nieco dosiahneme, dostanene. A ked nie nasej, tak nasich rodicov. Vsetko v zivote stoji dost obety. Len pri detoch sa dnes ocakava, ze to bude akoby nic, dieta vysmiate, rodicia vysmiaty... Ale aj to je drina a obeta. Nic nie je zadarmo a len tak. Uz ked sme pri Bohu, preto je v Biblii Bozi trest "v bolestiach budes rodit deti". To sa nemysli len porod. Jednoducho vsetko tu na zemi je narocne. Vsetko co za nieco stoji, nieco stoji.

liusa82
6. júl 2023

@luba28 za tých pár rokov čo som tu na mk, tak som si zvykla asi už na všetko🙂 no ešteže mám takú povahu že sa nad tým zasmejem 🙂 Len nechápem kde je autorka.Napíše tému a zdúchne ako gáfor 🙂 alebo to sem niekto dal zámerne,aby sa tu osadenstvo medzi sebou zase dobre rozhádalo

silvike
6. júl 2023

@stanulienkat Sak nemusia nikomu dakovat. Len vravim, ze nemaju moc ZIVOT vytvorit.

drakvak
6. júl 2023

Môj život materstvo veľmi obohatilo, je pravda, že moje dve deti majú starostlivého otca, nie som na ne sama, prvé roky boli náročné (vekový rozdiel 21 mesiacov), ale nemenila by som za nič na svete. Deti a manžel je to najkrajšie, čo mi život dal ❤️

euka210
6. júl 2023

Netreba nad tym velmi spekulovat a robit si idealy (ktore ma asi kazdy rodic pred narodenim dietata). Myslim, ze veeelmi zle chape kamaratka aj Ty pojem Bozi dar. Je to dar, lebo nie kazdemu je dieta napr.dopriate hoci velmi chce. To, ze je materstvo krasne a uzasne, neznamena, ze teraz musj byt mama z toho stale happy a byt nonstop zaplavena pocitmi lasky a vdacnosti....taky pohlad je trochu mimo reality a ked je na neho matka naviazana, tak samozrejme ze pridu take otazky ake si kladiete. Som veriaca, moj nabozensky zivot siel kvoli detom trochu bokom kym boli male...ale ja som to brala tak, ze toto je teraz moje poslanie a moja uloha aj pred Bohom...byt matkou...ja som vedela prezit liturgiu aj vonku pri kocikovani maleho...moj manzel z takej lit.nic nemal. Ked boli vacsie, tak som si urobila sviatok a sla sama bez deti cez tyzden na liturgiu.
A ked ja som sa "postazovala" nasmu fararovi, on ako greko knaz s 3 vlastnymi detmi ma vedel vzdy pochopit a podporit, ze bude lepsie 😊
Samozrejme ze materstvo s malymi detmi je tazke, to povie asi vacsina matiek, ale to nemeni ten fakt, ze deti lubime a su pre nas darom...lebo su z nas, rodicov, su odrazom Bozej lasky.
Kamoska je sama na dieta, je vycerpana, z toho vsetky tie pocity...ale su normalne v takej situacii.

vesimelonimarsista
6. júl 2023

Lebo sa nam nerodia dospeli plne vyvinuti jedinci...

silvike
6. júl 2023

Booozinku, niektore si tu ine schopnosti privlastnujete 🙂 Ake zrazu odbornicky na vznik ZIVOTA 🙂

luccija
6. júl 2023

@simca06022011 že?to je ten paradox mas toho niekedy plné zuby a potom odíde na par hodín, dní preč a zrazu chyba🙂90% debát s mužom o dieťati čo škola, co ste robili....aj, keď je to už pubertacka.

silvike
6. júl 2023

@elizabet173 Asi nevies citat s porozumenim, ale ja som naozaj nikde nespomenula, ze mas dakovat Bohu za nieco. Iba som tym celym chcela povedat, ze si prilis maly pan na vznik samotneho ZIVOTA.

hendikep
6. júl 2023

@elizabet173 nebudem si predsa prezliekat ogrcane tricko aby som zas musela prat 😂

marika_valarikova
6. júl 2023

Dieťa je dar a veľmi veľký....a bolo to rozhodnutie slobodne vzdať sa slobody na pár rokov...a myslím si,že každá jedna mama zažíva tento horor ...ale sme ženy...sme silné a dokážeme viac....poznám mami,ktoré sú z dvoma a viac deťmi samé a zvládajú to ...si dobrá kamoška ...buď jej naďalej oporou ...nebude to tak večne ☺️prídu časy keď dieťa vyrastie a bude jej clivo...

marika_valarikova
6. júl 2023

@euka210 Úplne presne napísané ...☺️

cookie29
6. júl 2023

@daniela1911 odporucam pozrieť si niečo o BABI bébés aux besoins intenses ou HNB high need babies. To nie je o plači. A bavíme sa o zdravých deťoch. Detičky so zdravotnými problémami to je kapitola sama o sebe

stanulienkat
6. júl 2023

@silvike praveze maju moc VYTVORIT ZIVOT. Ocividne ho aj vytvorili. Spojenim vajicka a spermie pocas sexu. Tak ako vsetky zivocichy. Vy veriaci nesexujete? Deti mate z ducha svateho? Ako jedna pani z povesti?

hendikep
6. júl 2023

ja neviem, ked si to niekto predstavuje ako babiku s ktorou sa pofoti na instagram tak chapem ze ho realita preplieska… ale ja napriklad v rodicovstve a v obete s ktorou sa rodičovstvo spája, vidím priestor pre rast… proste rodičovstvo odhalí Tvoj charakter a Tvoju osobnosť, a slabosť až na kosť.. ale kôli tej láske a zodpovednosti voči dieťaťu to proste stojí zato každý deň sa snažiť byť lepším človekom a lepším vzorom. Čo dokáže človeka viac namotivovať byť najlepšou verziou seba samého ak Ťa pozoruje malý človiečik ktorý chce byť ako Ty, a nekonečne Ti dôveruje? Proste podla mňa takto to Boh zamýšľal… ale to nepochopí kto rodičovstvo nezažil… že napriek tomu že si máš chuť niekedy vytrhať vlasy to stojí zato.

hendikep
6. júl 2023

@stanulienkat Tým chcela skôr povedať že bez toho aby to Boh chcel by život nevznikol

mamusa123456789
6. júl 2023

Lebo tie prebdene noci a tén bordel co stále upratujem a keď dostaneš zaplatené za to tým, ze tvoje dieťa sa postaví od hrania a príde sa k tebe pritulit a povie ti mamiii, mam ta rad, je najviac na svete 🥰

petrahl
6. júl 2023

@lalilla prosim ta, ako, koho a cim sudim???
Mne nevadia damy bezdetne, mne je uprimne totalne jedno kto ma alebo nema deti a preco ich ma alebo nema. Mna len pobavia vzdy damy, ktore to potrebuju vykrikovat stoj co stoj do sveta, pritom z toho kriku akurat krici, ze by to cele vlastne mohlo byt aj inak.

stanulienkat
6. júl 2023

@hendikep 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️uz prestante s tymi katolibanskymi kecami. Je 21. storocie.

zuzi0911
6. júl 2023

Dieťatko, ale predsa neprišlo týrať matku a robiť jej naschvál...
Sú deticky rôzne...jedny sú kludme ,druhe hravé, tretie uplakane,ďalšie nespave , kolíkove a mnoho mnoho iného. Je pochopitelne,ze sme unavene ,podrazdene ,zufale a este sa mame starat aj o seba,domacnost ,muza ,ostatne deti atd ...
Tie naroky su asi privelke ..
Ja som si povedala ,že to môžem....

Mam 3 m synceka ...chodím nie len ogrcana ,alr aj osrata ,ak je lepší deň tak iba ocikana 😅
Upratujem keď sa mi chce ,ale skôr dám prednost oddychu ci hre s malym ..atď ..jednoducho....
Všetko to okolo teba ti neutečie...ale cas,pokroky tvojho dieťaťa áno....ani sa nenazdas a pôjde do školy..

Všetko je len obdobie aj keď narocne no krásne...
Dala si život. Život, ktorý nie je samozrejmosť a zdravie je extra bonus .
Treba si tie deti proste uzivat ,kým sú malé...potom sa na nás vyprdnu😅

A hlavne keď už parametre na huby ci je nám ťažko a ten malý človek sa na teba usmeje ...všetko je prebolene a doda to extrémnu silu .tým úsmevom ti da najavo ,že si dokonalá a silna ❤️

hendikep
6. júl 2023

@stanulienkat budem si hovorit co chcem 🗣🗣🗣 prave preto lebo je 21. storocie

katarina4141
6. júl 2023

V zivote by som nemenila.
Par krat ma sice napadne a spomeniem si ake to bolo bez dietata ALE DAKUJEM BOHU ZE HO MAM.
Toho casu na seba mam enormne malo ( aj preto, ze som na maleho sama ) ALE moje dieta mi stoji za to.
Ked pridem z prace za nim a on sa mi vrhne do narucia, postiska....ked mi kazdy bozi den povie len tak pri hrani, rozpravani ze ma lubi je to najkrajsie co som kedy v zivote zazila. 😊👩‍👦
Skutocne by som nemenila viac za to obodbie predtym ( kaslem na pravidelnu navstevu kadernicky, absolutne mi nevadi, ze namiesto pravidelne kupovanej kozmetiky a handier kupujem teraz auticka.
A neriesim ani to ze idem si vonku zahrat so syncekom futbal alebo sa hrabat v piesku s trickom od kecupu 😀