Dieťa - Boží dar
Bez odsudzovania prosím, len sa tam zamýšľam nad životom mojej kamarátky, s ktorou som každý deň, často aj v domácnosti s ročným dieťaťom, pomáham keď potrebuje, robím jej psycho hygienu, vypočujem atď.. Hovorí sa že také dieťa to je Boží dar, to je predsa dar z nebies, je to najväčšie požehnanie aké človek môže vo svojom živote dostať, a špeciálne pre ženu je to dar života, byt schopná počať, do nosiť a porodiť dieťa.. A treba byť neskonalo vďačný, šťastný, dieťa nás naplni láskou, šťastím, radosťou, celý život teba ďakovať osudu/Bohu/prirode/neviem komu, za dar dieťaťa.
A potom mi zavolá kamoška nech prídem, ze ma krízu, a potrebuje prehodiť par slov s dospelakom a aspoň na chvíľu sa oslobodiť od kolotoča, rutiny, od bordelu doma ktorý nevie pri ročnom dieťati upratat. Ona svoje dieta chcela, ľúbi ho, a takto isto ako so mto opísala, to aj predtým videla, čakala ze bude šťastná, stále usmiata, ze starostlivosť o dieťa bude vyvážená radosťou a požehnaním, ze prebdené noci na sebe ani len nepocíti, lebo veď radosť a láska to prevýši.. Vidím ju, spotenu, s ogrcanym tričkom, potrebovala by aj kaderníka, doma robí len operatívny poriadok, do hĺbky ísť nemôže.. Žije sama bohužiaľ, na opatrovateľku nemá, babky nechodia, muž je preč.. Uz nieje optimistka a denný kolotoč zacyklenych rovnakých veci ju asi prevalcoval. Minule som malu strážila, šla do kostola aby na čerpala silu a aby si spomenula ako veľmi chcela to dieta, aj sa vraj pozhovárala s kňazom, na par dni sa cítila lepšie ale znova je to tu.
Prečo to takto je? Prečo je dieta mega úžasný dar života, ale sprevádza ho tolko negatívnych veci? Toľko nervov, toľko práce, toľko strachu o jeho život, toľka strata seba samého, toľka strata slobody? Ja by som sa toho knaza asi opýtala, ze preco nám to potom ten Boh vôbec dal, ked z toho ide človek často zosaliet?
@zzuunnaa ďakujem ze su tu normalni empaticki ludia ako ty . Ja tiez beriem dieta ako dar napriek tomu ze je narocnejsie ako ine deti (co mi povie kazdy co s nami stravi cas). Dokedy su deti zdrave da sa zvladnut vsetko. No velmi mi lezu na nervy mamicky co tu vypisuju ze si to nevie spominana mamicka zorganizovat. Ja som majster organizacie vzdy mam vsetko tip top naplanovane ale ked mi dieta spalo mesiace tak hrozne ze som bezne spala 2 hodiny denne veru som bola parkrat na zrutenie . Nastastie mne velmi pomaha muz a moja mamina cize si materatvo viem uzit. Prepac ze sa rozpisujem bezne neprispievam do diskusii a neverila som ze ludia vidia len seba a nechapu ze kazdy sme iny a aj tie deti su inak narocne.
@fowi nech ziju super mamy 😉 prepac, ale ja nebudem posudzovat, co obnasa napriklad taka adopcia, pretoze som to nezazila, a keby aj hej, tak kazda je ina a kazde dieta je ine. Ja som zorganizovany clovek, ale pri prvom narocnom dietati, som to jednoducho nezvladala. A nemalo to nic spolocneho s organizaciou. Proste ked dieta chce len Teba a ked ho odlozis len na par minut, tak prestava dychat tak reve a nic s tym nenarobis, tak nemas na vyber.
ale podobne reci mal aj moj osetrujuci lekar, az kym mu to raz drobec neurobil v ordinacii, ale to uz mal 9m... dovtedy mi neveril, lebo jeho deti boli pohodove a ja som urcite len precitlivena matka
Samozrejme, materstvo a dobrá kamoska ako ty sú darom od Boha ❤️ pomôž , vypocuj a dúfaj,že ak raz budeš potrebovať psychicku podporu , dočkas sa jej od svojej kamošky ❤️🤞🙏
Autorka budem za zlú, ale "dieťa ako boží dar" je jedna z najúspešnejších marketingových kampaní v histórii. Kedysi sa platil cirkevný desiatok, nemohla si si vybrať že budeš ateista a čím viac oveciek v kosiari tým lepší biznis pre organizáciu ktorej zakladateľ si na hmotné statky nepotrpel ale jeho pokračovatelia bohužiaľ áno.
@cookie29 ja som len vyjadrila svoj názor, že to je o organizácii, ty si vyjadrila svoj, že si to nemyslíš. Beriem. Tiež mám jedno extrémne živé dieťa, ktoré mi behom 2 sekúnd vylezie na kuch. linku alebo obývačkovú stenu alebo radiator alebo hockde kde ju napadne a druhé, ktoré chce byť stále na rukách a keď odbehnem len na wc spustí brutálny rev 🤷🏼♀️ ale myslím si, že pokiaľ je žena v pohode a v hlave má upratané, dá sa všetko. Preto som napísala, že držím autorkinej kamoške palce, aby tú pohodu v materstve našla. Lebo aj to je dar rovnako ako deti.
Nechcem tú kamošku posudzovať, autorka sa len pýtala na názor ostatných. Ten som snáď vyjadriť mohla. Peace 😉
@fowi je rozdiel medzi živým a high needs dieťaťom. Nenadarmo sa hovorí že podľa seba súdim Teba. To musíš zažiť. A úprimne, keby som nebola mala take dieťa aj ja tak je celkom možné že zmyslam ako Ty.
Nežijem na SK. Materská je tu krátko. Keď moje dieťa slo do jaslí a pri adaptácii sa pýtajú aké je dieťatko a vysvetľovala som, presne toto som cítila. “Ďalšia matka čo nevie dieťaťu vytvoriť režim a zorganizovať sa.” Ta pani, už staršia, mala 3 deti z toho dvojičky. Po pár mesiacoch sa mi viac-menej ospravedlnila. Za to, že ma posudzovala. Pretože moje dieťa zamestnávalo ženy s dlhodobou skúsenosťou. Vyštudované vychovavatelky. Nevyvadzalo nič len potrebovalo 1000% prítomnosť.
Bohužiaľ v dnešnej dobe ľahko súdime a niektorí ľudia to majú ťažké už aj bez toho a takéto súdy či niekedy “silácke” reči im dávajú pocit neschopnosti. Kamarátka ma dieťa s autizmom. Ľudia na ňu pozerajú že ma nevychovane dieťa. Skúsme byt len trosku empaticke. A áno #peace
@cookie29 naša ide od septembra do škôlky tak tiež som zvedavá čo budú učiteľky hovoriť 😅 a autizmus je tiež úplne špeciálna kategória, mám brata aspergera takže poznám celý život (teraz má 33r a je to s ním stále horšie 😔).
Inak, čo sa týka MD, to je jedna z najlepších vecí na Slovensku, že môže byť mama tri roky doma s dieťaťom.
@liusa82 no oen aby ti potom nepreplo ako Sklenarikovej a v 47 pojdes na umele.Ale mas pravdu,ze nie kazdy ma tuzbu byt rodicom.Prave je cim viacej ludi co nechcu a radsej si kupia psa ci macku.Ale si vsimni ze kolko znamych tak otalalo s dietatom a po prechode umelou cestou az mali to dieta.Mozno aj ty budes jedna z nich.
Preto lebo sa jedná o ľudský život, nič nie je vzácnejšie ako ľudský život. Každý z nás raz bol takým dieťaťom.
Nuz zivot sa rodi tazko, aj doslovne aj obrazne. Tiez si niekedy kladiem taketo otazky ked mi je tazko ale vzdy si poviem ze bez dietata by som asi nemala taky zmysel zivota ako teraz. Je to obdobie ktore prejde, treba si do maximalnej miery ulahcit zivot ako sa len da, napr.donaska jedla, potravin, mycky, susicky, kamosky a pod. Nevravim ze kazdy na to ma, ale kazdy podla svojich moznosti. Ak mame zdravie tak budme radi a ostatne sa da. Mala som vo svojom okoli miekolko starych dievok a mne ten zivot pride smutny, nenaplneny. Ale kazdy to vnimame inak. Je skvele ze jej pomahas ;) aj ty si pre nu Bozi dar

Mozno je neschopna, mozno si to nevie zorganizovat, mozno nemala mat deti…v kazdom pripade plati, ze to dietatko vyrastie a tieto tazke roky budu za chvilku prec, treba len vydrzat. A ked sa raz poriadne vyspi, ked ju uz nikto nebude ogrcavat, ked sa dieta samo zahra a ona bude mat klud v sprche, nepridu jej tie roky spatne take strasne.
Obdivujem vsetky perfektne zeny, ktore vsetko zvladaju s graciou a mejkapom, a pripominam, ze nie vsetky sme obdarene tolkou zivotnou energiou😃