icon

Dieťa - Boží dar

6. júl 2023

Bez odsudzovania prosím, len sa tam zamýšľam nad životom mojej kamarátky, s ktorou som každý deň, často aj v domácnosti s ročným dieťaťom, pomáham keď potrebuje, robím jej psycho hygienu, vypočujem atď.. Hovorí sa že také dieťa to je Boží dar, to je predsa dar z nebies, je to najväčšie požehnanie aké človek môže vo svojom živote dostať, a špeciálne pre ženu je to dar života, byt schopná počať, do nosiť a porodiť dieťa.. A treba byť neskonalo vďačný, šťastný, dieťa nás naplni láskou, šťastím, radosťou, celý život teba ďakovať osudu/Bohu/prirode/neviem komu, za dar dieťaťa.
A potom mi zavolá kamoška nech prídem, ze ma krízu, a potrebuje prehodiť par slov s dospelakom a aspoň na chvíľu sa oslobodiť od kolotoča, rutiny, od bordelu doma ktorý nevie pri ročnom dieťati upratat. Ona svoje dieta chcela, ľúbi ho, a takto isto ako so mto opísala, to aj predtým videla, čakala ze bude šťastná, stále usmiata, ze starostlivosť o dieťa bude vyvážená radosťou a požehnaním, ze prebdené noci na sebe ani len nepocíti, lebo veď radosť a láska to prevýši.. Vidím ju, spotenu, s ogrcanym tričkom, potrebovala by aj kaderníka, doma robí len operatívny poriadok, do hĺbky ísť nemôže.. Žije sama bohužiaľ, na opatrovateľku nemá, babky nechodia, muž je preč.. Uz nieje optimistka a denný kolotoč zacyklenych rovnakých veci ju asi prevalcoval. Minule som malu strážila, šla do kostola aby na čerpala silu a aby si spomenula ako veľmi chcela to dieta, aj sa vraj pozhovárala s kňazom, na par dni sa cítila lepšie ale znova je to tu.
Prečo to takto je? Prečo je dieta mega úžasný dar života, ale sprevádza ho tolko negatívnych veci? Toľko nervov, toľko práce, toľko strachu o jeho život, toľka strata seba samého, toľka strata slobody? Ja by som sa toho knaza asi opýtala, ze preco nám to potom ten Boh vôbec dal, ked z toho ide človek často zosaliet?

slovakboy
6. júl 2023

Ja si myslím že sme tu na Zemi preto aby sme to zažili a žili. Aby sme to mohli pozorovať a učiť sa. Niektorí aj na vlastných chybách. Deti patria k životu aj radosti s nimi aj starosti ako všetko. Treba to prijať. Prijímam boží dar aj to trápenie s tým darom. Tak si to nahlas hovorit aj keď som sama. Ale mali by sme si pomáhať a tá mamička taká vyčerpaná, o ktorej píšeš ak jej pomôžeš ty alebo niekto iný znovu nájde silu a dar pre ňu bude darom.

mandarinka555
7. júl 2023

Tu je presne ten príbeh ocikaných testov....Najprv ten obrovský zápal. že "JA CHCEM" dieťa.....Potrom duchovia.....je tam? nie je tam? Potom to kĺbko voňavé a sladučké...A potom "krutá" realita.....V noci nespíš....si nervózna...stále šriekaš...vrieskaš....plačeš.....si nepríjemná...Takže dámy, buď to dieťa nechcem, alebo ho chcem len preto, že má aj kamoška..Nie potom vyplakávať na MK, že nič nezvládam!!!

mary174
7. júl 2023

@daniela1911 pardon ze zareagujem, ale treba napisat ze kazde dieta je ine, aj to ma na to dost podstatny vplyv. Mam tiez rocne dieta a moja kamoska tiez rovnako stare. Jej od narodenia prespi celu noc, uzivaju si chodia na vylety ma upratane. Moj maly mal 6 mesiacov tazke koliky cely den plakal, 8 mesiacov mal silby reflux aj 15x za den zgrcany, nemohol kvoli tomu ani spat. Od 4mesiaca do 11teho mesiaca sa v noci budil 15-20x (my s manzelom sme soavali tak max 4 hod denne v tomto obdobi), teraz oslavujeme ze sa budi len 7x, sme s manzelom obaja vyflusnuti. A okolie sa nam cuduje ze ved len 1 dieta mame. Tvoj komentar ma dost rozosmial, hej keby mi dieta lepsie spi tiez vladzem robit ovela viac veci cez den.

andreatytler
7. júl 2023

@natalka13
@elizabet173
@stanulienkat
Nie, nie muz a zena nerobia deti. Oni dokonca ani nerobia tie vajicka a spermie.
Na svete proste neexistuje clovek ktory by dokazal vedome vytvorit co i len jednu pohlavnu bunku. Tie sa v tele tvoria same od seba, alebo matka priroda to robi (teda taka je moja teoria ako neveriacej).
Vsetko co muz a zena robia je sex. A potom to je zase na matke prirode aby spojila vajicko so spermiou a aby zabezpecila ze to embryo sa uhniezdi a ze sa 9 mesiacov uspesne deli a rastie. Zenske telo robi dieta bez akehokolvek vedomeho pricinenia zeny. Ona je len pozorovatel.
A prave pre toto je pre mna dieta dar bozi. Lebo ja som sa nicim nezasluzila ze ho mam. Iba som ho velmi chcela a stal sa zazrak a vsetkych tych milion veci co je potrebnych na vznik zivota sa stalo a ono je tu.❤
@silvike ma pravdu.

mary174
7. júl 2023

@cookie29 plne s tebou suhlasim, mam jedno dieta ale mega narocne(koliky, reflux, cvicenie Vojtovky, v noci sa budilo od 4 do 11 mesiaca 10-20x, teraz ma 12 mesiacov a budi sa len 7-10x), ani moja vlastna rodina nechape coze som taka nevyspata a nervozna a nechcem s malym chodit kadetade, steasne chcem druhe babo a brutalne verim ze druhe az taky zly spac nebude

mariazatkova
7. júl 2023

Áno dieťa je obeta. Začiatky sú určite najťažšie. Podla toho co píšeš je to na ňu veľa. Zle je ze manžel nie je každý deň doma, a nemá takú podporu. Niekoho kto by jej pomohol aspoň na hodinu po strážiť dieťa a ona mala čas pre seba. Je na nej ako ho využije. Čím bude dieťa väčšie tým bude lepšie.Myslím ze dieťa je boží dar.Ale je to zodpovednosť na celý život a nie každý je na to hneď pripravení keď porodí. Učíme sa predsa celý život. Nemá rodičov ktorý by sem tam po strážili? Aj to by jej veľmi pomohlo

kikuska_wedge
7. júl 2023

Roky som zila bez deti a tuzila som po nich. Teraz som najstastnejsia v tom ogrcanom a okadenom tricku. Je to narocne, ale nic sa tomu nevyrovna. Ty si napisala, len ten jeden uhol pohladu, ten druhy ti unika. Ta laska.

jaass
7. júl 2023

Podľa mna záleží od nastavenia človeka. Vytvorila si diskusiu a pises celkovo negatívne a podsúvaš otázky ako sa tebe hodia. No my mamy to vidíme inak, aspoň ja to vidím len pozitívne a samozrejme zo začiatku to bolo trosku náročnejšie ale ako sa človek nastaví, tak aj potom funguje. Áno, dieťatko je Boží dar a rodičia sú na to aby mu vytvorili dokonale podmienky aby sa cítilo v bezpečí. To čo si spomínala o kamarátke tak mi príde, že by potrebovala pomoc lebo je na všetko sama. Nech sa nakopne ona a všetko by malo byť potom ľahšie a pozitívnejšie 🥲

makakova
7. júl 2023

Jednoducho tvoja kamka je nejaká spomalená a nevie si nájsť systém.a jedným a už ročným dieťaťom 🤯 za mňa úplne nepochopiteľné... Chýba je na strane kamarátky, mala by sa vzchopiť.a ty neviem co.ju tu vlastne riešiš.? Záleží proste aka je ktorá mama šikovná, niektorá to.nedava s jedným a ine ficia s 5timi deťmi jak nič.

mandzula
7. júl 2023

@sim_mi nepochopila si ma. Pisem o tom, ze ty si dieta dala muzovi, kym si si vybavila svoje veci, zatial co zena z prispevku ma muza prec, cize nie vzdy sa da uplatnit tvoje kto si ako spravi, tak ma.

stanulienkat
7. júl 2023

@andreatytler Ale veď ja súhlasím, že za vznikom života je príroda ( teda aj clovek, ktory je vytvor prirody) a nie imaginárny boch. Spermie a vajíčka sú z prírody, proste človek využíva to, čo má. Raz je živočích plodný, raz je živočích neplodný. Ale určite by som tam nemiešala nejakú imaginárnu figúrku v 21. storočí . Tym mohli ľudí vydierať v stredoveku, myslím, že dnešnej dobe by už naozaj ludia mohli mať trošku rozumu. A v poslednej dobe mám z takýchto veriacich husiu kožu, pretože väčšina z nich je s fašistami na námestiach a vykrikuje strašné heslá. Pre mňa je takýto fanatizmus a hlúposť nebezpečná a bojím sa jej.
A presne títo istí veriaci počas druhej svetovej vojny posielali Židov do plynu a potom si na námestiach robili veselice, kde spievali a tancovali. A potom išli na slávnostnu omšu. Pre mňa morálny hnus a odpad. A táto istá vzorka sa znova dostava do popredia.

Ale prepáč, že to píšem tebe, to som mala asi iným babám napísať.
@silvike

hendikep
7. júl 2023

@stanulienkat ako prepac ale si uplne mimo.. ano su fanatici ktori to maju trosku pomylene.. ale hadzat vsetkych do jedneho vreca je nefer

hendikep
7. júl 2023

@mandarinka555 alebo 10 vkladov lebo CHCEM CHCEM CHCEM a potom prispevky ze to lutuju poporodna depresia a ine 🤷🏼‍♀️

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
natalka13
7. júl 2023

@elizabet173 ale tu spermiu nebude mat bez muza. Boh jej ju imaginarne neposle.

megan777
7. júl 2023

Ja si myslím ze kamoska ma poporodnu depresiu este a prejde to.

silvike
7. júl 2023
melany444
7. júl 2023

Opýtaj sa neplodnych párov ktoré by deti veľmi chceli, ale nemôžu mať,prečo je dieťa Božím darom
Tie ženy, by s najväčšou radosťou prijali ogrcane tričká, prebdene noci, mesiace bez kaderníka, domácu rutinu ,alebo ťažké tehotenstvo a porod -len keby mohli mať deti.
Nebrali by to ani ako obetu, ale ako najväčšiu radosť,pretože najväčšia obeta je ta ktorú musia znášať koli nenaplnenej túžbe a bolesti z bezdetnosti a z toho, ze v ich srdci a v ich vnutri nemozu citit ako rastie novy zivot...každý mesiac sa to opakuje stále dookola a nikdy to nekončí- toto trápenie a bolesti z nenaplnenej túžby.

silvike
7. júl 2023

@stanulienkat Ty si dobre mimo, co tu splietas dve na tri ( fasisti, druha svetova vojna, zidia...). Vobec nejde o to, ci je niekto veriaci alebo neveriaci. S vierou to nema absolutne nic. Je to fakt, ze skratka clovek ZIVOT samotny nema schopnost vytvorit. Ale, ok, ty, elisabet a este zopar zien si myslia nieco ine, v poriadku, vasa vec, vas nazor, vase presvedcenie. Za mna pycha a sprostost.

hendikep
7. júl 2023

@natalka13 presne, a bez muza by spermia ani nevznikla takze logika fakt 🤯

zzuunnaa
7. júl 2023

@mary174 presne súhlasím, že nie je dieťa ako dieťa… tiež má zarazili niektoré komentáre ako autorkina kamarátka nezvláda seba a “matky hrdinky” majú dobre že nie každý deň ešte na sebe aj vlastnoručne ušité šaty 🙈 Tiež mame doma 10mesacne sídlo a dáva mi zabrať cely deň. Niekedy som cely deň v tričku od výživy lebo nie je čas si ho vymeniť. Dieťatko ktoré je kludas a pohra sa 20-30 minút samé v postieľke a máš kamošky/babky/dedkov tak to ide.. Naša nevydrží ani 2 minuty sama, stále ju mám buď na nohe alebo lóži kam nemá a pomoc žiadna, muž skoro stále v práci… Vtedy aj 10 minútová sprcha a umytie vlasov je ako dovolenka 😀 Takze netreba odsudzovať a posudzovať kým nie sme v kozi toho druhého.

a @autorka aj napriek vyššie uvedenému stačí že to mali sidlo dôjde a obime má a všetko je zabudnuté a mala by som ju znova.. Dieťa je definitívne dar.. A možno aj kvôli tej obede a makacke si ho potom ešte o to viac vazis.. A aj seba samu 🙂

hendikep
7. júl 2023

@melany444 tiez sa to neda generalizovat, prispievali tu aj zeny ktore deti chceli dlhe roky deti a ked sa konecne podarilo zistili ze si to predstavovali trosku inak alebo udrela poporodna depresia az dlhodobe problemy psychicke koli tomu…ono Boh vie preco niekto deti ma mat a niekto nie ( kludne ma ukamenujte vy co tvrdite ze zena nepotrebuje ani muza nie to este Boha k splodeniu, ved tu spermiu si asi nakresli a vlozi do posvy 🤦🏼‍♀️) a niekedy to je podla mna hlavne o tom ze dnesny clovek si mysli ze ma pravo na vsetko aj na to dieta, preto ide cez mrtvoly, deti zo skumavky atd.. Musim mat dom auto dieta a to vsetko hned a kedy poviem JA 🤦🏼‍♀️ Akoze ja plne chapem tu tuzbu, ze to musi cloveka nicit.. ale ist proti prirode podla mna nie je cesta, ale nesudim nikoho kto si mysli ze ano

melany444
7. júl 2023

@hendikep ale kde kto píše ze treba ísť proti prírode ja som nič o tom nepísala a ani o dieťati zo skumavky...keby to ak bolo ze idem na umelé asi by som už dávno dieťa mala....

melany444
7. júl 2023

@hendikep nemáme auto ani dom...ani dovolenky.
Jedine co sme na svete chceli boli deti...
Nie preto ze iní majú..ale preto ze sme veľmi cítili tu túžbu...

majada35
7. júl 2023

To sú ťažké začiatky...no, dobrá správa je, že sa to bude pomaly postupne zlepšovať. Aj ja som to zažila, keď som padala z nôh kvôli nedostatku spánku, potrebujes spánok, nemôžeš si ho dopriať ..nevladzes a odnáša si to psychika. .toto je mega náročné..a ešte ak je dieťa plačlivé, nespokojné, malo spi...No, takmer každá si tým obdobím prejde.. nie sú to len prechádzky s bábätkom v kočíku a radosť so šťastím.. ale aj obeta, odriekanie a slzy.. ale všetko prejde 🙂 aj tieto ťažké časy, neskôr si na to človek ani nespomenie..Toto je len nejaká fáza života, vystrieda ju iná...Hovorí sa, že pri malých deťoch bolia ruky, pri veľkých srdce...I napriek všetkému mať dieťa je ten najkrajší pocit. Šťastie, radosť a večná láska...

hendikep
7. júl 2023

@melany444 ale ved ja nehovorim vobec o Tebe, povedala som len ze nie kazdy komu sa podari po rokoch je potom taky zeee aj za rok nocneho bdenia je vdacny.. nemyslim si ze to tak je… rovnako aj naopak, ten kto nema problem pocat neni automaticky ten co sa stazuje ze okolo deti treba makat… a ako tu uz niekto pisal, aj kazde dieta je ine.. hovorim len to ze nie kazdy kto dlho deti chcel nie je z deti potom niekedy na pokraji zufalstva :D vsetci sme len ludia

hendikep
7. júl 2023

@melany444 a zelam Ti zo srdca aby sa Ti túžba splnila 🥰 ✊🏻

mladena
7. júl 2023

Nikdy som si nemyslela že dieťa je boží dar a ani v biblii som nič také nečítala. Aj taký Adolf Hitler sa musel niekom narodiť a pochybujem že boh to vidí ako dar. Ľudia vo veľkej miere len škodia zemeguli najviac z celého tvorstva a vôbec by neuškodilo keby sa stále len nemnožili. Tak to vidím ja a nie teda každý musí vnímať plodenie ako nejaký super čin čo vykonal.

maminazosatnika
Odpoveď bola odstránená
fowi
7. júl 2023

Podľa mňa si to tiež len nevie zorganizovať 🤷🏼‍♀️ máme dve deti (1 a 4r), doma čisto a upratané, nakúpené a navarené stále, muž je v robote, deti chodia čisté a čuduj sa svete stíham aj kávičky, kamošky, sem tam kino, koncerty, kozmetiku, kaderníčku, proste hocčo, do kostola chodia deti s nami. Pre mňa je materstvo požehnaním a obrovským darom (obe deti máme adoptované), hoci aj ja viem vychuchnúť. A teda v živote som nebehala v ogrcanom tričku dlhšie ako polhodinu a to malý grcal donedávna veľmi veľa. Držím kamoške palce, aby našla v tomto dare aj pohodu a začala si materstvo užívať 🙂 čím sú deti väčšie, tým lepší parťáci do života to sú (kým sme dostali menšieho, so staršou som chodievala plávať, vlakom na výlety, do mesta, na prechádzky do lesa atď) ❤️