Dilema mať druhé dieťa
Ahojte,
ani neviem, co ocakavam, mozno sa len potrebujem vyrozpravat..druhe dieta sme odsuvali, najskor covid, potom nova praca, potom ze pockam na zmluvu na dobu neurcitu, nech sa mam kam vratit a uz 2r je u nas na stole tema 2.dieta, stale tak, ze ved uvidime. Nam nema ani kto pomoct, syn bez nas bol len v SVP, my ho nemame kam poslat na prazdniny k babkam, ani len na vikend. Od zaciatku r.2024 to ale opakujem castejsie doma. Manzel stale skor nie, ze uz ma 40r, syn ma uz 8r, ze je zla doba, 3.sv vojna za rohom atd.. od maja 2024 sme si nedavali pozor, nie vzdy, manzel bol stale skor nie ako ano. Koncom septembra som otehotnela, skoncilo to ale biochemickym. Co beriem mozno ako znamenie, ze druhe nemame pokusat, neviem, spatne sa na to pozeram z roznych uhlov a viem, ze vsetko sa deje pre nieco, hoci to prave v tej chvili nechapeme. Odvtedy sme mali sex do konca vacsinou mimo plodnych dni..vcera som uz polozila otazku narovinu, ci ano alebo nie, tiez mam 37r, medzi detmi by bol uz velky vekovy rozdiel aj tak. Manzel mi povedal, ze vie, ze by som chcela druhe, on by tiez chcel, ale ze sa proste boji a nestoji mu to za to. Z hladiska celosvetovej situacie a dalsia vec, ze on sa boji, aby bolo to babo zdrave, ze mame jedeho zdraveho syna a nechce riskovat, ze druhe sa nenarodi zdrave. Ze mame vek uz, vselico sa moze stat, ci uz pocas tehotenstva, pri porode alebo potom. Ano ja mu rozumiem, tiez mam tieto myslienky, ze co ak sa nieco pokazi, ale keby takto rozmyslali vsetci, tak nikto nema deti. Zial situacia vo svete nikdy nebola horsia ako teraz, co sa tyla nasej doby, do ktorej sme sa narodili. Ale to my obycajni ludia neovplyvnime. Trapi ma to od vcera, ze uz s nim asi nepohnem a druhe babo nebude. Vzdy som chcela dceru, hoci viem, ze ani druhe by nemuselo byt dievcatko. Ano zdravie je najdolezitejsie, ale vnutorne sa citim neuspokojena tym, ze mame len syna. Znie to povrchne a nevdacne, uvedomujem si to. Zial neviem to vysvetlit, nechapte ma zle, som stastna, ze mame zdraveho syna, je to uzasny maly muz, ktoreho nadovsetko lubim, ale mam pocit, ze mi cosi chyba. Nechcem si nasilu vydupkat druhe babo, lebo ak by sa ozaj nieco skomplikovalo, tak by som si to vycitala cely zivot. No na druhej strane viem, ze ma cely zivot bude mrziet a budem lutovat, ze sme nemali 2 deti..
Ty chces dieta a manzel nechce. To je realita. Vsetko ostatne co pises su len take reci, ktorymi sa chces utesit ze mat dieta neni dobry napad.
@molkapolka dieta by sa malo narodit do vztahu, v ktorom ho obaja chcu. Presne preto, lebo stat sa moze hocico a tebe potom moze muz v lepsom pripade vycitat, ze on vlastne nechcel.
Neupínaj sa na to dievča. Po 1. je možné že by to bol znova chlapec a po 2. to dievča by mohlo byť úplne iné ako si ho ty vysnívaš.
Chápem a viem aké je to túžiť po dieťati, aj ja som si na moje musela pár rokov počkať, ale nechápem tú túžbu po konkrétnom pohlaví. Mám len jedno dievča, nebudem klamať, som radšej že keď je to dieťa len jedno tak je to dievča. Ale keď som ju čakala bolo mi úplne jedno či to bude chlapec alebo nebude. Proste som túžila mať dieťa
Pozri,ak sa manžel prikláňa k tomu,že radšej už nie,tak v podstate už moc nemáš čo riešiť. A to či bude vojna alebo nie,je vo vašom prípade úplne jedno.
Ja este skusim tak inac.. je to tuzba po dietati alebo po tom co to s tym prinasa, ta starostlivost, ten materinsky pud, aky je len pri babatkach..
Lebo niekedy ked maju zeny vacsie deti, tak im akoby chyba sa starat o niekoho.. a je to ine mat batola a odrastene predpubertalne dieta...
Alebo ako taka "kriza" ze co so zivotom, dieta relativne samostatne, muz tiez, ze co ja budem teraz.. uz mam pracu, kde som doma, uz mam rodinu, ale stale to nie je ono.. neviem co so zivotom dalej.. vsetko je uz dlho na svojom "poriadku", zmena dlhsie nebola, uz ste sa ustalili..
A to mozno muzovi prave uz vyhovuje, ze ste uz zosuladeni. dalsie dieta by prinieslo velku zmenu, chaos, nervy, nevyspatost,.. Co ja plne chapem.. mne by sa zase predstava tretieho pacila, ale kebyze sa preskocia prve dva roky a dojde uz odplienkovane dieta 🙈😂 takze teda take u nas nebude..
Mozno je to hlupost, mozno skuste psika, aj dieta by bolo urcite rado, aj doma by sa energia na cosi minala a inym smerom.. a za par mesiacov uvidite, ci ano a teraz alebo definitivne nie
A teda to som tych chcela, ze zamysli sa hlbsie, co je za tym, ako to vidi muz, ty.. na taketo rozhodnutie treba dvoch a netlacit na ziadnu stranu, nevynucovat. Obe strany budu robit kompromis
@anonym_06db5c asi som to zo seba len potrebovala dostat..nic viac
@molkapolka chápem
Ty chceš dieťa, manžel nechce dieťa - má pádne argumenty, s vyšším vekom narastá šanca na vývojové vady a hromada iných komplikácií ktoré môžu/nemusia nastať. Rovnako váš zdravotný stav už lepší nebude, môže nastať situácia kedy ty alebo tvoj partner budete potrebovať hospitalizáciu/starostlivosť. Jedna vec je chcieť mať dieťa, druhá vec je odpovedať si na otázku "v prípade že sa mi niečo stane, mám dostatočne veľkú rodinu/kruh priateľov aby sa o nich mal kto postarať a najmä, z čoho"? Ako tu píše anonym vyššie, možno by bolo fajn popremýšľať o domácom maznáčikovi. Taký útulkáč by sa určite potešil. 🙂
@molkapolka my máme medzi deťmi rozdiel takmer 14 rokov
S deťmi mi nikto nepomáha a ani nikdy nepomáhal..Dcéra nechodila/nechodí na prázdniny
Tiež bola téma druhého dieťaťa u nás dlhšie na programe
Manžel vždy že áno,bude atď
Chcel ale aj nechcel a zároveň tam boli obavy o to aby bolo dieťa zdravé
Prvá dcéra má vvch na ruke a tak proste tak nejak prirodzené bol veľký strach o to aby bolo všetko v poriadku .
Vždy som chcela mať deti dve ,chcela som aby bol menší rozdiel no nevadí...som rada že manžel nakoniec pristál na ďalšie a mala nám vyšla hneď na prvý krát.Ja hovorím že chcela k nám prísť a preto sa hneď ponáhľala.Tehotenstvo sme tajili,vedelo len pár ľudí.Boli sme aj na vyšetrí navyše len aby sme vedeli že je všetko v poriadku.
Malá má už 20 mesiacov a nedali by sme ju za nič
Predseda staršia už má 15 r,puberta a čoskoro odíde na internát a nám by bolo smutno..už nám aj bolo v podstate keďže staršia už má viac svojich záujmov a tak a rodičia viac išli bokom.
S malou majú super vzťah aj keď už sa pár krát stalo že nám staršia vyčítala že je taký veľký rozdiel
Ja by som do toho išla ,a inak aj my sme občas dali dnu a aj teraz zvykneme ale mimo plodných dní a hneď po ms ,nikdy som tak neotehotnela aj keď som v to dúfala...až vtedy keď sme išli naplno počas ovulácie.
U nás sa chvíľku hovorilo aj o treťom ale myslím že do toho už nepôjdeme..som šťastná a vďačná za tieto moje herečky ❤️💚a aj keď má staršia hendikep,je zdravá a to je najdôležitejšie že sú zdravé 🙏🏼🙏🏼🙏🏼
Vobec nie si povrchna a nevdacna, tuzba po druhom dietati ta skor zaraduje medzi svatice. Mohli ste ho mat uz pred tym covidom, neviem ako vas covid mohol obmedzovat. Ty mas tuzbu po druhom, chod si za tym, nevysiluj ho jalovym sulozenim, ale presne v tie 3 najplodnesie dni, nepocuvaj jeho kuvikanie, ano, nikto tu nic negarantuje a vselico sa moze pokazit, ale Svet je jenom hodinovy hotel😅prajem ti v septembri babatko... alebo k Vianociam🎄
Vobec nie si povrchna a nevdacna, tuzba po druhom dietati ta skor zaraduje medzi svatice. Mohli ste ho mat uz pred tym covidom, neviem ako vas covid mohol obmedzovat. Ty mas tuzbu po druhom, chod si za tym, nevysiluj ho jalovym sulozenim, ale presne v tie 3 najplodnesie dni, nepocuvaj jeho kuvikanie, ano, nikto tu nic negarantuje a vselico sa moze pokazit, ale Svet je jenom hodinovy hotel😅prajem ti v septembri babatko... alebo k Vianociam🎄
@anonym_47411b dakujem za mile slova 🙂 ohladom covidu, nechcela som byt tehotna a mat covid, 2 kamosky potratili a znamej sa spustil predcasny porod, vsetko tesne po covide..ano moze nemusi to byt pricina, ale tak nechcela somv takom obdobi..to je uz jedno.
Ja este skusim tak inac.. je to tuzba po dietati alebo po tom co to s tym prinasa, ta starostlivost, ten materinsky pud, aky je len pri babatkach..
Lebo niekedy ked maju zeny vacsie deti, tak im akoby chyba sa starat o niekoho.. a je to ine mat batola a odrastene predpubertalne dieta...
Alebo ako taka "kriza" ze co so zivotom, dieta relativne samostatne, muz tiez, ze co ja budem teraz.. uz mam pracu, kde som doma, uz mam rodinu, ale stale to nie je ono.. neviem co so zivotom dalej.. vsetko je uz dlho na svojom "poriadku", zmena dlhsie nebola, uz ste sa ustalili..
A to mozno muzovi prave uz vyhovuje, ze ste uz zosuladeni. dalsie dieta by prinieslo velku zmenu, chaos, nervy, nevyspatost,.. Co ja plne chapem.. mne by sa zase predstava tretieho pacila, ale kebyze sa preskocia prve dva roky a dojde uz odplienkovane dieta 🙈😂 takze teda take u nas nebude..
Mozno je to hlupost, mozno skuste psika, aj dieta by bolo urcite rado, aj doma by sa energia na cosi minala a inym smerom.. a za par mesiacov uvidite, ci ano a teraz alebo definitivne nie
A teda to som tych chcela, ze zamysli sa hlbsie, co je za tym, ako to vidi muz, ty.. na taketo rozhodnutie treba dvoch a netlacit na ziadnu stranu, nevynucovat. Obe strany budu robit kompromis
@anonym_0d1590 ani nie tuzba starat sa atd..synovi sa venujeme stale, ucime sa s nim, hrame spolocenske hry doma, chodime po vyletoch, dovolenkach. Popravde, ked som si nasla 2 ciarky v septembri, potesila som sa, ze to vyslo po presne odsledovanej ovulacii vlastne na prvu a o hodinu ma prepadol taky strach, ci to je vobec dobry napad mat este dieta 🙈
Ty chceš dieťa, manžel nechce dieťa - má pádne argumenty, s vyšším vekom narastá šanca na vývojové vady a hromada iných komplikácií ktoré môžu/nemusia nastať. Rovnako váš zdravotný stav už lepší nebude, môže nastať situácia kedy ty alebo tvoj partner budete potrebovať hospitalizáciu/starostlivosť. Jedna vec je chcieť mať dieťa, druhá vec je odpovedať si na otázku "v prípade že sa mi niečo stane, mám dostatočne veľkú rodinu/kruh priateľov aby sa o nich mal kto postarať a najmä, z čoho"? Ako tu píše anonym vyššie, možno by bolo fajn popremýšľať o domácom maznáčikovi. Taký útulkáč by sa určite potešil. 🙂
@cyneric ano ja si jeho argumenty uvedomujem, ano nechala by som si urobit vsetky dostupne testy v tehotenstve aj nad ramec, ale su ochorenia ako PAS, ktore testy neodhalia a kopec inych. Moze sa spustit predcasny porod, dieta zakrvaca do mozgu a bude mat DMO cely zivot atd...ja si to velmi dobre uvedomujem, preto sme to dieta este nemali, lebo mam take myslienky tiez, ze co ak..nie siroku rodinu tiez nemame, nam nikto nepomaha, surodencov mame na opacnom konci SVK a maju svoje rodiny. Len proste mam pocit, ze nie sme komplet. Mladsi tiez uz nebudeme.
Neupínaj sa na to dievča. Po 1. je možné že by to bol znova chlapec a po 2. to dievča by mohlo byť úplne iné ako si ho ty vysnívaš.
Chápem a viem aké je to túžiť po dieťati, aj ja som si na moje musela pár rokov počkať, ale nechápem tú túžbu po konkrétnom pohlaví. Mám len jedno dievča, nebudem klamať, som radšej že keď je to dieťa len jedno tak je to dievča. Ale keď som ju čakala bolo mi úplne jedno či to bude chlapec alebo nebude. Proste som túžila mať dieťa
@mimikarol ano viem, ze aj druhe babo by mohol byt chlapec, vzdy je to 50:50 a predstavy su jedma bec a realita druha..len proste mam v kutiku duse stale tuzbu po dcere a som na tom rovnako ako ty, ze kebyze je prvorodena dcera, tak o druhom zrejme ani neuvazujem.
@molkapolka presne tie isté dôvody pre ktoré sme aj my odsuvali druhé dieťa, plus moja trauma z prvého pôrodu a preto máme 8 ročný rozdiel medzi deťmi. Nakoniec som otehotnela ani neviem ako a dočkali sme sa vytúženého dievčatka. Dnes sme šťastní že ju mame. Narodila sa pár dní po mojej 40 ke.
Pozri,ak sa manžel prikláňa k tomu,že radšej už nie,tak v podstate už moc nemáš čo riešiť. A to či bude vojna alebo nie,je vo vašom prípade úplne jedno.
@domka222 ano, ved na dieta treba 2
@molkapolka presne tie isté dôvody pre ktoré sme aj my odsuvali druhé dieťa, plus moja trauma z prvého pôrodu a preto máme 8 ročný rozdiel medzi deťmi. Nakoniec som otehotnela ani neviem ako a dočkali sme sa vytúženého dievčatka. Dnes sme šťastní že ju mame. Narodila sa pár dní po mojej 40 ke.
@lenka_vi1 som rada, ze vam to vyslo 🙂 aj ze mi niekto rozumie.
Ja som cez covid mala prveho syna, druhe dieta sme neplanovali...Po case sme sa s muzom zhodli, ze chceme 2 dieta. Ja som chcela dievcatko, manzel chlapce....po 3,5r sa nam narodilo dievcatko, ja som mala tesne pred 37 narodeninami...Teraz ma dcerka 2r a nikdy nelutujem, ze sme sa pre nu rozhodli.
A pises, ze je hrozna doba? ale kdeze, niekedy sa zilo horsie a rodicia mali 3 a viac deti a vsetko zvladli. Ak chcete dieta, tak chodte do toho, ak nie, tak sa netreba vyhovarat na zlu dobu.
Ja by som rozhodne do druheho dietata isla, uz si dlho potlacala svoj instinkt, covid, vojna 😵 teraz vas vek, vekovy rozdiel, zmluva v praci 🤒 To su take dovody, prepac. Jediny realny dovod je, ze tvoj muz sa k tomu nema. Ale ja osobne by som na to kaslala, ak ste vyslovene noboli dohodnuti na 1 dietati. Ja by som mala radsej 2 deti sama ako 1 s pesimistom-konspiratorom, ale tak kazdy musi vediet za seba
Tvoj muz druhe nechce… zvysok su len keci. Ty chces … ak by sa pokazil vas vztah zvladnes to sama? Ak ano … nech rozprava, co chce … ak nie najskor si premysli, co vsetko si schopna zvladnut a uvidis ako sa rozhodnes
Tvoj muz druhe nechce… zvysok su len keci. Ty chces … ak by sa pokazil vas vztah zvladnes to sama? Ak ano … nech rozprava, co chce … ak nie najskor si premysli, co vsetko si schopna zvladnut a uvidis ako sa rozhodnes
@anonym_695196 tak ja sa kvoli druhemu dietatu rozvadzat nejdem, a rozhodnutie nie je na mne.

@molkapolka Prepáč, ja zareaguje len na tvoje tvrdenie, že situácia vo svete nebola nikdy horšia. To nemôžeš myslieť vážne však.
@abbey1 myslim tym dobu, do ktorej sme sa narodili.. my sme vojny nezazili. Ale tu nejde len o to, ze strach z vojny brani dalsiemu dietatu.