Dobré verzus zlé maminy
Mamicky,
rozhodla som sa obratit na vas 😀
V posl.dobe sa okolo mna nejako zoskupuju dokonale mamicky,kt.maju dokonale a bezproblemove deti LEBO vsetko uz od pocatia,porodu,kojenia,vychovy robia spravne...a samozrejme prave preto,ze vsetko robia spravne,ich deti tabulkovo rastu,priberaju,spinkaju,papaju ako maju,robia tabulkove pokroky,nie su nikdy chore,atd.,atd.,atd.
A co my, ostatne mamy?mame nastudovane zle knihy?napozerane zle videa z youtube?alebo co robime zle,ze nase deti aj placu,malo spia,mali sme tazky porod,kojenie nejde za svet ako ma,bud mame mlieka malo alebo vela,alebo vobec 😎
deti nam zacinaju sediet neskor,bohuzial ani prve prikmy nepapaju s chutou,vykakali sa asi posledne v skupine "-ciatok" 😝
Ale za tymto celym prispevkom-diskusiou stoji status jednej mamicky tu na MK,kt.asi v 30tt pise,ze je stastna,ze zvladla tehotenstvo bez naladovosti,bez tazkosti,lebo sa zdravo stravuje,ze je pripravena 100%tne na porod,lebo cvici a nechce epidural,ze bude kojit aspon dva roky,lebo si vsetko nastudovala a ze,ze,ze
nie,nebolo to take nase klasicke mamickovske pozitivne nastavenie,skor nieco take zvlastne,iritujuce mamicky,kt.sa vytrapili a trapia a kedze maju milion problemov,akoby patrili do skupiny tych horsich,kt.si nezasluzili rychly a bezproblemovy porod,zdrave a sikovne tabulkove deti,atd...
takze ako na tom sme?ste?HM?
@oktoberka ak vezmem moje deti podla tvojho opisu, tak som dokonala matka a moje deti su dokonale, pretoze prespali noc velmi skoro (napriek kojeniu), pretoze sa radi vozili aj nosili, nemali problem s autosedackami, prikrmy jedli bez problemov (a v podstate stale jedia bez problemov), pretacali sa a chodili podla tabuliek, rozpravanie detto (kedze rozpätie je siroke)...
a teraz co? som fakt naozaj taka "super" alebo mam len stastie? myslim, ze je to tak prepojene jedno s druhym... napriek tomu si aj tak este nedovolim tvrdit, ze su dobre vychovani, nie su dospeli. 😉 a hoci su taki "dokonali", tak maju dni, kedy by som ich najradsej vystrelila na mesiac 😝 rovnako ako ostatne dni, dokazu sa pobit, povadit, papulovat, vzdorovat a mraucat za vsetko... su to deti, nie roboty ci cvicene opice 😉
a to, ze ma niekto nejake plany? no ved na tom nie je nic zle. pokial sa dokaze prisposobit aj tomu, ze obcas plany nevyjdu 🙂 ja tiez planujem, a potom menim a prisposobujem 😉
takze - neporovnavaj - ani seba, ani deti, kazdy sme iny. to, ze robis veci inak ako tvoja susedka ci kamoska alebo neznama z ihriska, neznamena, ze jedna z vas je lepsia alebo horsia, super alebo zla... kazda z nas sa snazi vychovavat podla najlepsieho svedomia a vedomia. 😉
Nemyslím si, že téma bola postavená prísne, @oktoberka či?? 😉 Mne to príde skôr také smiešne, keď napr. vidím na ihrisku, ako sa vyfintená mamička snaží dostať vyfintené dieťatko z pieskoviska slovami: Ako to budeš vyzerať?? 😕 Na pohľad pekné, priam dokonalé, a čo z toho dieťa bude mať?
@bubula_007 haha, presne 😀 idu na ihrisko, ale hrat sa nemozu, lebo si zaspinia ten super outfit, takze tie deti tam len tak opatrne naslapuju, mamy ich imrvere upozornuju, aby sa nechytali hentoho a tamtoho lebo budu spinave lebo bacily lebo fuj. take deti lutujem.
decka sa maju vysantit, odret si kolena, skakat v kaluziach a uzivat si detstvo. na to teplaky z bazaru za euro stacia. a ze nie su paradne. no a co. hlavne, ze decka su stastne 🙂
@bubula_007 tak tu v Holandsku by sa ta maminka asi zblaznila. KAzdy rok je tu narodny den BAHNA= deti pridu do skolky v pohodlnych veciach+ extra oblecko v tazke. A blaaaznia sa s pieskom, vodou- bahom (a ucitelky sa tiez samozrejme zapoja). Drobec bude spinavy aj za usami. 😀
Ono sa netreba dat vytacat mamickami cakatelkami, ktore cakaju prveho potomka ;) nik sa na porod nepripravi (na prvy urcite nie a ani na tie dalsie, aj ked zena vie co ju caka kazdy porod je iny), a na to co pride po porode nie je ziadna prvorodicka pripravena, babo nabura cloveku ely zivot to si niekto bezdetny nevie ani predstavit. Moje deti nie su ulazkove, placi, nespia dobre, neboli kojene (starsia chvilu), prave teraz sa mi starsia plieska o zem a jaci, lebo jedna z dvojok sa dotkla jej stolicky 😂 aj ked deti ukazkove nemam milujem ich najviac na svete a pre mna su dokonale a hlavne su zdrave! Ja sa obcas tiez smejem ked mamicka napise ze v 3 mesiacoch dieta same sedi a v 6 chodi 😂 no co narobim ja malych geniov nemam (vlastne mam, starsia vie krasne abecedu po anglicky a naucila sa ju sama ako 2,5 rocna!) no co, je genius? 😂
Ja už nič nesľubujem, nedávam si žiadne predsavzatia....
Predtým ako som išla v roku 2006 na MD - 1 týždeň pred pôrodom, šéf sa ma opýtal, ako dlho budem na MD. Moja odpoveď asi tak 3 mesiace..... Lenže veci sa troška inak dali ako sme si mysleli. Mama mi odmietla sa starať o dcéru - o syna sa starala, ale to bola viac menej prinútená - chodila som do školy. Takže som sa starala o dcéru, potom prišla ďalšia MD, a potom ešte jedna MD. Aj keď som si dala pri poslednom tehu robiť amniocentézu - všetko bolo OK, dcére diagn. v 5 mesiacoch DMO a potom ešte aj iné diagn. A tak som doma už viac ako 9 rokov. Dokedy budem? Neviem....3 mesiace ako som plánovala už dávno ušli.
A tak sa len zasmejem, keď niekto plánuje napr.koľko bude kojiť a dieťa ešte sa ani nenarodilo....
Ahojte, tak ja si teda nemyslím že som dobrá matka, ale robím čo možem. Moje deti nehrajú pexeso, veľmi nekreslia, vodové farby neskúšali, plastelínu som zakázala, strihanie nožnicami len večer pod dozorom tatina, žiadne kreatívne hry apod. A dôvod? Nuž ja si nejako na toto neviem nájsť čas, pri dvoch deťoch sa snažím hlavne aby boli občas aj čistí, najedení, vybehaní, vybláznení, vyhratí, takže hlavne varím, upratujem, kŕmim, prebaľujem, naháňam ich, dávam pozor aby sa nedokaličili (lebo sú veľké talenty na to ako si ublížiť) a prežili pobyt doma aj vonku. A ešte pri tom všetkom neporiadku nie som už schopná nechať ich ešte plastelínovať, maľovať a pod. Niekedy máme taký bordel že keby došla sociálka tak mi asi deti vezmú. A ani deťom nespievam a nečítam knižky toľko koľko by som možno mala, no tiež mi nie je až tak často do spevu... Niekedy je to len o tom aby sme nejako prežili deň.
A patrím k tým matkám ktoré tajne dúfajú že všetko to kreatívne, čo som zanedbala ja, snáď moje detváky naučí škôlka. Teda nie že by som sa vobec nesnažila, ale moje deti to zvlášť nebaví, no zrejme Hviezdoslavov Kubín nevyhrajú....
Takže často mám výčitky svedomia, že by som sa im mala viac venovať, snáď sa polepším.
A možno tie dokonalé matky, čo deti dávajú každý deň na 2 krúžky to robia preto, aby sa ich na chvíľu zbavili a aby ich všetko naučil niekto iný a ony sa nemuseli obťažovať? Inak nápad to nie je až taký marný 😵
A čo sa týka predsavzatí o tehotenstve, porode, výchove? No mne sa to zosypalo ako domček z karát. Tehu 2x rizikové, 2. ešte horšie ako prvé, pôrody ako tak, no a potom? Škoda hovoriť.
A nikdy som si nemyslela, že moje deti ako vyše dvojročné ochutnajú hranolky, že s nami budú spávať v posteli pomaly do puberty, že kŕmiť budeme pri rozprávkach, bo inak nezjedia nič, že aj v 3,5 roku budeme kŕmiť, bo inak ani zákaz rozprávky nezaberá, že aj v tomto veku budeme uspávať, že starší aj tak zaspáva min. hodinu, že každú nedeľu len myknem plecom nad lízatkom (dostávajú v kostole), že ukecávať ich budeme odmenami- gumené cukríky... Hold, realita je od predsavzatí na míle vzdialená....
A tabuľky? Prvý syn skoro všetko popredu, druhý pozadu, tak si vyber 🤐
Ešte som neprišla no to, ako všetko robiť správne aby bola spokojná rodina, deti, ale aj ja. Možno pri treťom?
Ale ak je dobrá matka tá, ktorá miluje svoje deti bezvýhradne a snaží sa o to aj vo chvíľach, keď jej robia zo života peklo, tak asi budem dobrá matka aj ja. Dúfam, že ma prijmete medzi seba.
Dobra matka - zla matka...kazda sa snazime spravit len to najlepsie, naivita nastavajucej "prvomamicky" je uzasna. Ja som si predstavovala, ake to bude uzasne, ako bude pekne papat, spinkat, ake to bude uzasne, tesili sme sa...realita? Pribrala som 28 kil, po porode som si pat tyzdnov nevedela sadnut, ano, kojila som, no bolelo to ako svina a odstavenie bolo pre mna ako vykupenie z pekla, spanok? Dva mesiace trvalo, kym zacala spat aj cez den, nie len neustale vrieskat...nie, moje dieta neplakalo, vrieskalo...hormonalne zmeny a vykyvy? Bola som presvedcena, ze po.porode to bude pohoda...omyl, kym som kojila, bola to jedna velka katastrofa, bola som ako vulkan pred vybuchom...a aj napriek zdravej strave som nevedela schudnut..trvalo 19 mesiaciv, kym som sa zbavila tehotenských kilogramov....a mohla by som pokracovat...teraz sa uz smejem, no bola som na pokraji nervoveho zrutenia, ked som si uvedomila, ze vsetky moje hrdé vyhlásenia a plány, ake to bude skvele uplne zrusilo to male uplakane trojkilove stvorenie.....este aj teraz po dvoch rokoch, ked uz clovek ma pocit, ze sa to dava pomaly doporiadku, tak si pripravi nejake prekvapenie a zzas nas vyvedie z miery...v septembri očakávame prichod drobca cislo dva...s vyhlaseniami, ze budem kojit a co najdlhsie, ze budem kupovat leb papmpersy, budem nosit v satke, ci nosici, ze bude spat len v postielke a v roku a pol poputuje k sestre do izby si davam pozor, radsej sa pripravujem na horsi variant....takze nad niecim takym, ako bolo v uvodnom prispevku sa ja len zasmejem, a poviem si to, co som uz pisala na zaciatku, ach ta naivita, pride pad z vysky a dost tvrdy...ale, ak ma niekto babo take, ako si vysnival, ze id začiatku ukazkovo spinka, papa, neplace, nehneva sa, ticho a uprimne zavidim 🙂
@maminecka2 super napísané. Najma s tou kreativitou detí - ani ja nič nestíham pri 4 deťoch. syn je z prvého manž.
@bonaqa2013 asi tak nejak. sice nemam vela deti, ale mam dve a ked som s nimi, tak sama, co tiez je na prasky dost casto, ak ich chytne to ich podrypovanie jeden do druheho alebo ked sa zobudia obaja hore ritou.. no to fakt nemam naladu na citanie rozpravok, lebo som rada, ze si zachovavam ako tak vnutornu pohodu a nemusia ma transportovat do pezinka 😅
@bonaqa2013 😵
A inak sa s mužom smejeme ze u nás je tak čisto, ze sa dá aj z dlážky jesť. Bo náš mladší si všetko nahryzká, povypľúva, porozmetá po zemi a potom zbiera a papá (prípadne zasa vypľuje), a pečivko roztrúsi po celom byte. A zásadne 5 minút po vysávaní. No ale ak sa chcem najesť, tak ho musím nejako zabaviť...
A jesť musím v poslednom čase na stojáka pri linke, bo inak malý vylezie na stôl, sadne si a máča sa mi v polievke, vyhadzuje jedlo, berie nôž, a podobne. A že nemajú kreatívne hry 😀
@maminecka2 akoby som to písala ja o nás. Akurát, že ja to mám trojmo.
Dokonca sa nehanbím napísať, že na poobedňajší spánok si zvyknem ľahnúť s drobcami ( a veru často zaspim medzi prvými)
@oktoberka je to vec pohladu, mozno ma ta "dokonala" mamicka rovnake problemy, len ich nevidi tak cierne a negativne, ale ako normalne a viac sa zameriava na pozitiva a tesi sa z nich
Dakujem za vsetky reakcie,mamicky 😀 😀
zakladan myslienka bola ta,ze tie MAMICKY si myslie,ze IM vsetko vychadza LEN preto,ze ze vsetko ROBIA DOBRE a ine mamicky maju problemy,LEBO to nevedia ROBIT ☹
inak so vsetkymi reakciami suhlasim...
napr.moja kamoska mala preho syna ukazkoveho-zacali pouzivat montessori aktivity,chodievali s muzom na kadejake seminare a to,aky bol pripisovali prave svojej snahe-vsetci ostatni,co mali nejaky problem boli nedostatocne vzdelani rodicia a nevenovali sa plne detom,lebo keby robili,co mali,maju dieta ako to ich
vydychla som si az po 5r,kedy sa im narodila dcera,ta nastatsie pre nas ostatnych bola obycajne dietatko....aaaaaaaa,po 2r.prisli na to,ze asi to nie je IBA o knihach,vychove-nevychove,ale aj o povahe dietata 😖
a este mi napada....minule som si vypocula ako zle vysvetlujem svojim detom,kde byva Jezisko,kde su dedko a babka po smrti...atd...atd...no,myslim,ze nemozem 3r.dietatu rozpravat veci,kt.nie su schopne pochopit ani skolacikovia...a casto ani dospeli 😒
takze @oktoberka,asi som ta dobre pochopila...alebo neviem...ale myslela som,ze to myslis takto 😀 😀 😀
nemyslim,si tak isto,ze nie som dokonala mama...mam od nej daleko...ale velmi sa snazim,aby som robila veci ako najlepsie viem a chcem to naj pre svoje deti
No tak Montessori som skúšala doma raz- malému som dala všelijaké nádobky s vodou, aj lavor a podľa inštrukcii sa maly mal hrať, prelievať si, nalievať... No a ako 1. chytil najväčší lavor plny vody, vylial ho na zem, ostatne odhodil a bol pokoj. Teda pre neho, mne začala záchrana plávajúcej podlahy, vlneneho koberca a vzťahov so susedmi ktorých sme týmto takmer vytopili..... 😀 Tak len toľko k Montessori...
@liebling98 No tak ja spávam (teda nachádzam sa v posteli) dokonca 2x denne, malý spí este aj doobeda a bezo mna sa do 2 minút zobudí, a poobede sme tam všetci traja, maly nacucnutý zaspí rýchlo, potom stale umravnujem väčšieho nech je ticho a spí a ked po vyse hodine zaspí tak uz sa pomaly budí malý, tak ja spím tak do pol hoďky, ale lepsie ako drôtom do oka, no nie? Len mi za ten čas stojí domácnosť.... Ale čo, o chvíľu budú v puberte a potom budem zasa do noci čakať kým sa vrátia zo žúru 😵
Inak aj my uvažujeme nad tretím len neviem či mám toľko odvahy, lebo základný problém je ze mam len 2 ruky a len jedny nervy.
A všetky co máte viac ako 2 deti alebo choré dieťatko máte moj veľký obdiv.
Hlásim sa teda ja ja. Myslela som si, že som hádam sama na svete, ale.......
cítim sa ta najhoršia matka:
- ak moje dieťa sa vždy poserinka v tých najnevhodnejších situáciach.../bus, výlet, návšteva/
- ak moje dieťa reve celú noc a vymýšľa a ja už nad ránom s vankúšom na tvári zaspávam
- ak sa vyberiem na návštevu a malá pri každom kontakte s ostatnými reve ako keby sme ju doma izolovali na samotke a nevidela by svetlo sveta...
- ak vždy keď potrebujem ísť k lekárke moje dieťa my to nedovolí, lebo zrovna vtedy sa začne diať situácia jak z hororu /zvracia, kadí, vreští..../
- a toho by ešte bolo.......
naozaj sa cítim niekedy ako hrozná matka, že len ja nemám to ukážkové dieťa o ktorom kecajú kámošky....
toľko z môjho denníka
@tinacho No, tak toto dôverne poznám aj ja 😎
A ak náhodou si ja dovolím sadnúť na WC tak starší nutne potrebuje kakať alebo cikať, ak výnimočne nie tak vreští malý, ak je náhodou ticho tak viem že zas niečo vyvádzajú, prípadne treba urgentne zachraňovať krpca ktorý opäť niekde vyliezol a hrozí pád s otrasom mozgu alebo minimálne zlomená kľúčna kosť (krstniatko stihlo, a to nie je až tak aktívna...) Takže už nie len jedlo stíham do 2 minút.... 😵
A cikať sa staršiemu chce zásadne v obchode keď už mám plný košík a pri pokladni šóra jak na koncert Jarka Nohavicu v Blave, minule to pustil rovno pri pokladni, ale našťastie len menšiu dávku tak po nás nezostala mláka ako Pacifik 🙄
@oktoberka osobne si myslim, ze sa to neda pausalne delit na "dobre a zle matky", pretoze je strasne vela situacii v dni, ktore obcas ludia zvladaju dobre, obcas zle, obcas neutralne a vela veci sa vyvrbi ako dobre, alebo zle az neskor..
ak existuju mamicky, ktore maju len dobre a prijemne deti - tak im to prajem.. jedine co si neprajem je, aby mi taketo podobne mamicky kecali a mudrovali do toho, co robim zle ja, pretoze ani jedna z nich nie je v mojej kozi..
moje deti nie su vzdy idealne a najma idealna nie som ani ja - byvam nervozna, kricim a robim aj vela chyb, ktore ked si uvedomim, snazim sa ich /nie vzdy uspesne/ neopakovat.. napriek tomu som s detmi velmi rada a uzivam si rodicovsku uz treti rok..
inak len som este chcela podotknut - z mojho okolia praveze nemam vobec dojem, ze by matky svoje deti nejako moc prevychvalovali ako dokonale.. skor mam dojem, ze ludia okolo mna sa zbytocne a prehnane stazuju na svoje deti, trapia ich banality.. ja sa vacsinou nestazujem, priznam si aj pred ostatnymi, ze ma byt s detmi bavi a aj ked nie vzdy idealne zvladam situacie, na moje deti sa pred druhymi nejako moc nestazujem.. /z coho ma mozno niekto dojem, ze sa hram na dokonalu? neviem.. musim sa stazovat, aby sa nikto necitil dotknuty?/
som stastna ze su to zdrave deti, ktore maju detsku povahu a detsky vymyslaju.. co natom, ze mam obcas dojem, ze nerozpravam inak ako nahlas a vela veci mi lezie na nervy.. nie je to podstatne. .
@maminecka2 no to si ma potešila, lebo s tým naším kakaním je to tak že do plienky to nestačí...je to kompletka, vždy náhradné oblečenie ale keď niekedy nie je kde prezliesť....no s tým lezením ma to ešte čaká....budem už asi fakt šedivá...
Neviem aka som mama,asi taka normalna v pohode ktora aj vrieska a decku po zadku ked je treba 🙂 Pred porodom som bola tiež jak supermatka-že budem kojiť,nebudem mať EPI,malý bude spavat sam a čo,po porode sa všetko obratilo.Teda EPI som si dala,nemala som mlieko aj ked som xy veci robila aby bolo tak malý vyrastol na UM,spalavl pri mne lebo sa mi nechcelo 10x za noc vstavat a dat mu dudlik.Teray ma 27mes a este ma plienku,proste sa vykaka aj vycika do nocnika ale pytat sa nebude ani za pana.A aj sa hodi o zem v obchode a co,je v obdobi vzdoru.Je sikovny,mudry,vela rozprava a vela sa smeje a ja som stastna ze som jeho mama aj ked robim chyby ako kazdy
Ja poznam aj taku co asi v zivote ani nic nestudovala, len clanky o "perfektnom" rodicovstve. S babom travi 24h denne, raz v tyzdni ho necha na hodinku u rodicov, svokra nesmie s babom vyjst z izby, lebo babo strati ocny kontakt s matkou, babo sa naucilo velmi skoro na nocnik, a to je obrovsky uspech matky ktora uplatnovala bezplienkovu metodu, dieta nesmie byt u otcovej rodiny, lebo nevedia nic o bezkontaktnom rodicovstve a pokazia jej vychovu. Planuje kojit minimalne do styroch rokov. Na FB denno denne postuje clanky o tom ako sa dieta ma vychovavat a nadava a vycita vsetkym matkam ktore su "zle", lebo veci robia inak ako ona. Dudel je zakazany, lebo tiez cela mudrost sveta sa jej z jedneho clanku vyliala do hlavy. Partner bol tiez zly, lebo asi vedel viac ako ona, kedze ma v rodine lekarov. Ani sa nedivim, ze otec toho dietata uz davno ma predponu "ex".
Ahoj, dobré téma 😉 "dokonalé" mamičky som počúvala počas tehotenstva a a prvé mesiace s malou, keď som s ňou začala chodiť viac von a stretávať s inými mamičkami a počúvala som aké problémy majú s deťmi zistila som, že sa vlastne nemám na čo sťažovať, takže nechápem prečo ma tie "dokonalé" mamičky toľko zdrbávali. Stále počúvam ako jedne mamičky ohovárajú druhé, teda tie, ktoré nemajú pevný systém a ich deti veľa plačú, dávajú deti do jaslí...Ja by som svoje dieťa nikdy do jaslí nedala, lenže ja ani nemusím, čo ak dotyčná mamičky potrebuje peniaze, čo ak dieťa nezvláda, ak by som bola v jej situácií zrejem by som aj ja tak robila. Poznám mamičky ktoré deti uspávajú dva krát denne presne s určenom čase len v postielke a poznám ženy, ktorých deti ani pánovi nechcú zaspať inde ako v kočíku, na manželskej posteli, na hojdačke, na rukách....a čo? Sú teraz zlé? No ja som s malou mohla robiť hocičo nechcela zaspať lne v kočíku, ak som ju uspala na posteli spala veľmi krátko no tak budem sa ja trápiť? Dám ju do kočíka a pospí aj 3 hodiny a hotovo. V prvých mesiacoch som "nevedela" dokonca vraj "nechcela" kojiť, jasné veď kto by nechcel dať 120eur mesačne na nutrilon? Moje dieťa bolo predčasne narodené nikdy sa nenaučilo prisať, mlieko sa mi vytvorilo až dva týždne po pôrode do vtedy som ledva vytlačila 3kvapky. Každý deň som malú skúšala aspoň 20-30min kojiť až tak som jej dala nutrilon. Mama mi neverila tak sa prišla pozrieť, keď videla ako sa trápime už po 10minútach povedala: nedáš jej radšej nutrilon? A ja na to: há! To bol pocit akoby som vyhrala 😀 Synovec zaspáva presne o 20:00, moje dievčatko ta o 22:30 skúšala som dávať kašičku namiesto mlieka nič, skúšala som uspávať rôznymi spôsobmi nič, skúsila som nedať ju spať len raz za deň aby bola unavená...nič, skúšala som ju doslova "vyšťaviť"aktivitami a čo sa stalo? ..zaspala o polnoci. Vraj čo budem robiť až pôjdeme do škôlky, má 10mesiacov pre boha ideme snáď zajtra do škôlky? Stretla som mamičku, ktorej dcérka chodí tiež spať o desiatej, no ako som sa potešila 🙂 Jedna úžasná mamička ma zdrbávala vraj prečo som po pôrode taká neschopná(ona po príchode z pôrodnice išla plieť do záhradky) malá ma potrhala krívala som , kým som ju uspávala na rukách a nosila po izbe plakala som od bolesti a krvácala som ako zastrelená srna, ale ona zabudla spomenúť, že kontrakcie necítili, rodila cisárskym, stehy sa jej rýchlo zahojili a takmer nemala bolesti...Čo ona vie aké to do frasa je keď tlačíte niečo čo vás zaživa trhá???!! Alebo: ja som už od rána urobila toto toto toto hento tamto a ty čo si od rána urobila? Ale že decko blúdi po dome ako stratená ovečka a nemá sa s ním kto hrať a stráži jej ho milion ľudí ako vpohode hej? "Dokonalým" mamičkám sa vyhýbam lebo mi jedného dňa prasknú nervy a niektorá dostane po papuli.
@kuceravasue12 toto bolo dobre 😀 suhlasim, ja som bola trapna, lebo som dokonca mala len jeden kocik. trojkombinaciu. ine mamicky v okoli vystriedali aj 3-4 kociky. alebo ked sa decko hralo na piesku, jak som si to mohla dovolit dat do piesku moje dieta, ze fuj, samy bacil. tak ja neviem, ale na ihrisko chodime kvoli piesku a preliezkam, sak decka mam ockovane. o kojeni pomlcim, to som bola extra zla lebo to neslo, teda ja som urcite nechcela, co tam po tom, ze som vyprodukovala 5-10 ml mlieka az a dieta revalo a revalo od hladu... no dalo by sa pokracovat. ano, deti mali rezim, ked boli babatka, boli v jasliach ano, ale bol na to dovod. presne ako pises. pokial zenska doslova nezanedbava dieta tak je to ok, kazda robi co sa da. nikto uceny z neba nespadol. tiez som pri prvom nevedela co a ako, pri druhom som kopec veci robila lepsie. ale nebudem sa tvarit ze uplne vsetko hyper super tuper. a nebudem hovorit, ako budem nieco riesit za 5, 10 rokov, ked neviem co bude. sak logika 🙂
Veľakrát ide iba o uhol pohľadu. Sebakritická mamička vníma drobné nedostatky kým sebavedomá žienka s egom ako teplovzdušný balón vidí len pozitíva. Môžem poradiť iba jedno - nájsť si inú spoločnosť, vykašlať sa na Ubermutter trend a v žiadnom prípade sa nesnažiť o vstup do klubu nad-matiek, lebo jediné čo na vás čaká je pocit zlyhania.
Krásny citát na túto tému (ak sa mi podarí nájsť pridám v pôvodnom znení): Som priemerná matka lebo som človek. 😀
Podla mna je to o psychike a osobnosti.Ja som vecny optimista a nic nebolo idealne.Snazim sa podporovat mamicky a ostatne zeny vseobecne a aj na MK.Nemyslim si ze su tu zle a dobre maminy ako je uvedene vyssie.Skor si myslim ze negativne vs pozitivne naladene maminy😀 Ale Ti plne rozumiem o com si pisala🙂

Ja myslím že mamičky sa nemôžu rozdeľovať na dobré a zlé...teda aspoň nie tie, ktoré za o svoje deti starajú, pretože kazdý človek má iné hodnoty, priority, zdravotný stav ale aj majetok a veľa z týchto vecí sa nedá ovplyvniť. A hlavne, každý vidí tú "dokonalosť" ináč. Podľa mňa nikto nie je dokonalý, možno tak niektoré ženy pôsobia navonok alebo si to o sebe len myslia, tak sa tak prezentujú pred ostatnými. Ale všetko niečo stojí. Ja seba napríklad môžem porovnať s jednou známou...majú dosť veľa peňazí čo my až tak nie, no jednoducho malá chodí značkovo oblečená, mamka vždy nahodená, poriadok v dome....lenže to správanie toho decka je otrasné, je nevďačné, protivné a furt vrieska pre blbosti. Ja síce nemám stále tip top domácnosť, chodím po vonku kľudne aj v starých teplákoch ale dcéra je samostatná a veľmi šikovná. Má 2 roky a už vie všetko. Či už sa najesť, hygiena, narátať do 10, zvieratá, tvary, časti tela, farby, abecedu, vie hrať pexeso, rôzne hry, schovavacku, nahanku, pozná rozprávky....tým sa nechcem chváliť ale pre mňa je dôležitejšia jej inteligencia ako to, ako je oblečená alebo ako priberá a kľudne sa môže vyvalat aj v blate. Dôležité pre mňa je, že sa nechová ako susedkyn rozmaznany fracek a vie sa tešiť aj z maličkostí. Lenže pre každú matku je dôležitejšie niečo iné, preto sa nedá povedať, ktorá je tá dobrá a ktorá zlá.