Dobré verzus zlé maminy
Mamicky,
rozhodla som sa obratit na vas 😀
V posl.dobe sa okolo mna nejako zoskupuju dokonale mamicky,kt.maju dokonale a bezproblemove deti LEBO vsetko uz od pocatia,porodu,kojenia,vychovy robia spravne...a samozrejme prave preto,ze vsetko robia spravne,ich deti tabulkovo rastu,priberaju,spinkaju,papaju ako maju,robia tabulkove pokroky,nie su nikdy chore,atd.,atd.,atd.
A co my, ostatne mamy?mame nastudovane zle knihy?napozerane zle videa z youtube?alebo co robime zle,ze nase deti aj placu,malo spia,mali sme tazky porod,kojenie nejde za svet ako ma,bud mame mlieka malo alebo vela,alebo vobec 😎
deti nam zacinaju sediet neskor,bohuzial ani prve prikmy nepapaju s chutou,vykakali sa asi posledne v skupine "-ciatok" 😝
Ale za tymto celym prispevkom-diskusiou stoji status jednej mamicky tu na MK,kt.asi v 30tt pise,ze je stastna,ze zvladla tehotenstvo bez naladovosti,bez tazkosti,lebo sa zdravo stravuje,ze je pripravena 100%tne na porod,lebo cvici a nechce epidural,ze bude kojit aspon dva roky,lebo si vsetko nastudovala a ze,ze,ze
nie,nebolo to take nase klasicke mamickovske pozitivne nastavenie,skor nieco take zvlastne,iritujuce mamicky,kt.sa vytrapili a trapia a kedze maju milion problemov,akoby patrili do skupiny tych horsich,kt.si nezasluzili rychly a bezproblemovy porod,zdrave a sikovne tabulkove deti,atd...
takze ako na tom sme?ste?HM?
tato diskusia sa mi paci, velmi nezvladam tiez take supermatky, co maju na vsetko recept len preto, ze zhodou okolnosti maju o rok dva starsie dieta od mojho a "uz toto" maju za sebou:.
kazda sme ina povaha, mame ine deti, tuzby, priority, tak preco sa navzajom urazat alebo machrovat aka je ktora skvela....ja kludne priznam, ze to miestami nezvladam, ze strasne kricim na deti, ked ma nastvu, ze im nevarim bio obedy a nemaju tristo kruzkov a edukacnych hraciek, ale su stastne, zdrave a primerane veku sa rozvijaju.
proste len robim, co je momentalne v mojich silach.
😉
Nech idu supermaminy navstivit niekoho kto ma dvojicky. Potom mozno pochopia, ze niektore veci take jednoduche nie su. Pri dvojickach byva najviac vidiet ako ani tabulkove spravanie nemusi mat rovnaky vplyv na obe deti.
mne sa zda, ze mamicky, ktore maju pocit, ze je tu vela dokonalych a supermatiek a ony take nie su, maju nejaky problem a asi za nieco nizke sebavedomie. Lebo ja taky pocit nemam. Proste tu nevidim ziadne hufy dokonalych zien s dokonalymi detmi. Skor tu mame kazda svoje radosti a starosti, aspon vacsina. Co sa tyka bezproblemovosti niektorych veci, tak ano, moze to byt aj tym, ze jedna mamicka ma viac informacii, nez druha, ze je lepsie pripravena na porod (a to vela urobi, sorry, je to tak), ze je lepsie pripravena na dojcenie a vie si tu pomoc zavolat aj pocas dojcenia, ze si vie nastudovat nieco o podavani prikrmov, ze siahne po dobrej literature o vychove a pristupe k detom, atd atd. a velakrat to v mnohom pomoze. A potom su tu deti, ktore su individua, kazde je jedinecne, pre kazde nieco plati a nieco neplati. Nieco si zo sebou prinesie na svet a v inom ho ovplyvnuje okolie. Kopec mamiciek robi chyby, o ktorych ani netusia. Kopec ma prirodzeny instikt alebo mozno lepsie napisane, pocuva svoj instikt. Ine zasa daju na rady inych, ktore nie su dobre a tak. Tak to bolo, je a bude.
Som mama. Jedinecna a osobnost. Tak isto aj syn je jedinecny a je osobnost. Nie je to moj syn, je to syn. Nebudem ho tvorit na svoj obraz, pretoze je samostatny jedinec a je jedinecny. Dufam, ze som sa nevyjadrila zlozito 😉
@lauricka ja si nemyslim,ze je to nedostatocnym sebavedomim mamicky-teda aspon nie IBA
co pripustam,moze byt aj to
skor som myslela uzku kategoriu(mozno ze ani taka uzka nie je) mamiciek,kt,sa dari....a amju pocit,ze su NADmamicky,ale v skutocnosti pre to poriadne nic neurobili
beriem,ze sa da pripravit na vsetko...aj nastudovat...ale casto to tie super mamicky nemaju..jednoducho im to iba ide..
mam takych zopar prikladov v okoli
@lauricka
Ak to myslis na dvojicky, tak male rozdiely v spravani rodicia nespravia to, ze jedno dieta ma od narodenia problemy so zazivanim a uz perinka sa mu triasla od toho ako stale prdelo a to druhe je OK. Keby bolo dieta len jedno, tak by sa mamicka stale trapila, ze co je v jej strave zle, pretoze dieta stale prdi, alebo co urobila v tehotenstve zle, kedze ma dieta zazivacie problemy. Drobne rozdiely v pristupe rodica nezmenia to, ze jedno dieta nepotrebovalo spolocnost a priam sa az odstrkovalo uplne od narodenia a druhe bolo nekludne vzdy, ked necitilo blizkost nejakej osoby.
Nastudovana mamicka A, ktora by mala prave to "bez problemove dieta" keby neprisli na svet dvojicky, by sa pysila tym, ze to je preto, lebo na vsetko davala pozor a vobec by netusila, ze by sa jej mohlo narodit aj ine dieta, ktore by urcite problemy malo.
Keby sa tej nastudovanej mamicke B narodilo prave to "problemove dieta" tak by bola nestastna, ze asi nieco zanedbala a nastudovana mamicka A, ktora robila presne to iste ako mamicka B, by bola nakoni.
Osobne si myslim, ze kazda mama je pre svoje dieta ta najlepsia a najuzasnejsia. Az do puberty. To je zase casto kazda ina mama viac "in" a "cool". Kazda mame svoju filozofiu vychovy, prostredie, podmienky. Neverim, ze je mama, ktora nechce pre svoje dieta to najlepsie. Aj tak nam na konci vystavi ucet zivot a nase deti. Ak raz, mozno ako 20-30 ci viacrocne, povedia "Dakujem mami ako si ma vychovala". Budem vediet, ze moje dieta si vie vazit zivot a ludi okolo seba 🙂
@spirit16 samozrejme, ze to neplati vo vsetkom, to sa snad chapeme. Ak ma jedno z dvojciat napriklad problem s bielkovinou kravskeho mlieka ako moj syn a druhe nie, tak jasne, ze dcera nemala problem a syn mal, nez sme to zistili a podobne. Tiez mam dvojcata, takze suhlasim s tym, co si napisala. Ja moc do konfliktu s mamickami v okoli neprichadzam, co sa tyka deti, lebo s nimi nic neriesim. Proste, za prve naco a za druhe, kedze nemaju viacercata, nema takmer vyznam 😀 . Netreba ludom vsetko vesat na nos, aby potom mudrovali do teba. Mozno tie dokonale mamicky len proste sa nestazuju, akurat sa vedia pochvalit. Neverim, ze nemaju ziadne tazkosti s detmi. Stale mame vsetci male deti a tie maju svoje muchy tak isto, ako aj dospeli 🙂
ono tie "supermamičky" nemusia byť vždy aroganrné harpie čo sa chcú povyšovať, možno sú to občas len ženy, čo vidia pohár skôr poloplný ako poloprázdy... ja napríklad na svoj pôrod tiež spomínam ako na krásny a bezproblémový, hoci bolel a trval celú večnosť, moja dcéra nikdy nie je zlá a problémová, hoci denne prereve niekoľko hodín, kojenie je super hoci som už v porodke bola dokusana do krvi a spinkame úžasne, aj keď sme všetci už od piatej rána každý deň v pozore a robíme malej program.. ;) mňa zase neskonale irituje, keď niekomu vravím, aké je všetko super a aká som happy a vidím ten pohŕdavý pohľad "aha, supermatka.." áno, som super, som optimistická, pozitívna, zodpovedná, počúvam svoje inštinkty a na všetko sa zodpovedne pripravujem. aj keď sa občas nedarí, život je takto tak nejak znesiteľnejší 😝
Ja ta uplne chapem....kazdy hovori,ze netreba porovnavat a pocuvat ine maminy,ktore porovnavaju a ze kazde dieta je ine a taketo tie zname frazy......ale ked niekto zacne porovnavat tvoje dieta,tak sa ta to samozrejme dotkne....ja som taka ista, som citliva a teda na svoje dieta este citlivejsia....ako mama som tvrda a svoje dieta aj zbijem po ritke,keď si zasluzi, ale akonahle mi na dieta povie niekto cudzi nieco zle,tak sa zo mna stava levica ;) nikdy nezabudnem,ako mi jedna mamina na hudobnej povedala,ked mala dcérka rok,ze moja dcerka nechodi este sama,lebo je prilis tucna!!!!! Moja dcerka je uplne normalnej postavy, skor chudsia medzi rovesnikmi, takze z rychto slov som vobec nechapala...ale strasne sa ma to dotklo....takze aj ked nechcem porovnavat a snazim sa vyvarovat porovnavacim maminam,neda sa to niekedy,ony si ta samy naju ;)

dakujem za nazory,baby-mamicky 😉
dobre a zle mamy bolo take trosku ironicke-myslela som to tak,ze niektore mamicky same seba oznacuju za dobre-preeeeeetoooozeeeee.....vsetko im slo super:
teda: porod bol bezbolestny,lebo trenovali..
kojenie slo od prevho momentu,lebo to mali nastudovane
deti spia,lebo maju nacitane knihy
atd,atd,atd
ale tie "dobre"mamicky si casto neuvedomuju,ze moooooozno mali len stastie 😉
ze bezne mamicky maju aj problemy,ze mozu sa aj potrhat od chcelosti,ale nejde to a hotovo a robia veci "divne:,lebo to inak nejde
ale mate pravdu
dakujem aj za pdoporu
potrebovala som sa vyrozpravat,lebo ma isiel slak trafit